03 juli 2011

Champagne Jérôme Prevost - La Closerie, Les Beguines 2004 extra Brut

pazzo restaurant wijnbar antwerpen kelder cave.jpg
Pazzo

Tijdens de eerste "winetwunch" van wijn-twitteraars uit voornamelijk België, verzamelden afgelopen donderdag zestien wijnliefhebbers in de schitterende kelder van restaurant/wijnbar Pazzo in Antwerpen. Twee weken eerder werd er via Twitter het idee gelanceerd om eens samen te komen met de wijn Twitteraars om wat flessen te kraken .  Zo gezegd zo gedaan en het merendeel van de mensen kende elkaar nog niet maar uiteraard zag ik die avond ook enkele bekende gezichten.  Een kleine dertigtal wijnen die we zelf hadden meegenomen passeerden blind de revue tijdens het heerlijke drie-gangen diner.

In de reeks schuimwijnen had de Franciacorta Satén van Barone Pizzini (100% chardonnay) een wat ingetogen neus maar een volle mousse in de mond met wat lichte houttoetsen en verder steenfruit zoals abrikozen en perziken. Goed gemaakte Franciacorta.  De Champagne Jean Michel 2004 Blanc de Blancs zeer floraal en fruit in de neus en vol een breed in de mond met rijp fruit maar ook veel appelzuren en een bittertje in de afdronk met daarnaast appels en noten. Clos d'Opleeuw 2006 is gedomineerd door zijn hout en malolactische aroma's en smaken waardoor de de wijn wat eendimensionaal overkomt.
De riesling ‘Montiggl’ 2009 – St. Michael-Eppan uit Alto Adige (IT) is een florale, mineralige en loepzuiver gemaakte riesling die perfect in balans is. een aanrader. Bij de Gevrey-Chambertin 2009 Philippe Pacalet dacht ik eerst aan een spätburgunder. Aroma's van frambozen en aardbeien doorspekt met een gerookte toets. Veel fruit in de mond naast het gebrandde en rokerige. Complexe wijn met veel structuur, evenwichtig met een lange afdronk.
De Malophet 2008 van Domaine Leonine in magnum was een stuk gereserveerder dan dezelfde wijn waar ik een maand eerder dol enthousiast over was toen ik de 75cl in het glas had. Les Pierres Seches 2007, Saint-Joseph van Yves Cuilleron was gekruid in neus met peper, theebladeren en kersen. Alles in verschillende lagen in de mond die een complexiteit geven met het rijpe fruit en de hoge zuurgraad. Een karakterwijn die nog jong is.

De wijnen die ik had meegenomen waren de biodynamische Les Rachais 2005 Champagne van Francis Boulard die een half uur karaf had gekregen en de 1994 Shiraz Balmoral die blijft verbazen.
 
Bij de schuimwijnen was de heerlijke Champagne Jérôme Prevost - La Closerie, Les Beguines 2004 extra Brut. Prévost is een leerling van Anselme Selosse. Deze Champagne is gemaakt van 100% pinot meunier die normaliter eerder geassembleerd wordt met chardonnay en pinot noir. Geen gemakkelijke Champagne voor de meesten aan tafel vanwege de oxidatieve toets en de hoge zuurgraad.
Een strogele wijn, met duidelijke autolyse toetsen in de neus, brioche en een bewust oxidatief aroma. Mondvullend met veel appels, citrus en mineraliteit. Oxidatieve ook in de mond, beendroog en een frisse aciditeit  die eigenlijk hoog is voor dit druivenras. Mineralen en een aangenaam bittertje in de afdronk. Een Champagne die nog aan complexiteit gaat winnen als je hem laat liggen want alhoewel het een 2004 is, deze Champagne is nog jong. Vinama: 16pnt.

Met dank alle twitteraars voor de wijnen die ze die avond hebben meegebracht. Voor de volledige lijst van wat we geproefd hebben kun je naar bottle-case en een foto van alle etiketten vindt je hier.

Jerome prevost champagne la closerie les beguines 2004 extra brut.jpg

18:46 Gepost door Vinama in Champagne, Wijn proeverij, Wijnbar | Commentaren (4) | Tags: twittet, twunch |  Facebook | |  Print

Commentaren

't was in elk geval een avond met belachelijk veel smile power!

Gepost door: kaat | 03 juli 2011

Hopelijk kunnen we hier een lange 'traditie' van maken. Zeer aangenaam!

Gepost door: Werner | 03 juli 2011

Leuke commentaren en deel Jullie mening deels betr oxidatieve v J Prévost is Voor mij
Fris aangebaam eerser mineraal.

Anders zeer positief Voor de uit eenzetting.

Gepost door: Crijns | 11 april 2012

Hey Olaf,

De Closerie les Béguines die jullie proefden, is duidelijk van het oogstjaar 2007. Ter info,...

Pure groet,

Steve.

Gepost door: Steve Bette | 10 februari 2014

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.