29 juni 2011

Het dondert in Champagne

Het is niet alleen bij ons slecht weer, ook in Champagne gaat het te keer.

tarlant champagne wijngaard vigne vignoble vineyard.jpg

Foto: Tarlant Champagne

19:10 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

27 juni 2011

Sprekende etiketten van Matsu uit Toro

Bij de Ribera del Duero - Toro degustatie voor Vino! Magazine stonden er na de onthulling van de "blinde flessen" wel twee heel erg sprekende etiketten tussen van Matsu uit Toro. Op de resultaten van de degustatie moet je nog even wachten want die vind je in de september editie van Vino! Magazine maar ik kan je alvast vertellen dat deze moderne Toro wijnen van Matsu mij persoonlijk wel bevielen.

toro,spanje

21:35 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) | Tags: toro, spanje |  Facebook | |  Print

19 juni 2011

Nieuw boek: De ronde van Frankrijk à la carte van Alain Bloeykens

Zaterdag 2 juli gaat de Tour de France 2011 van start. Gedurende 21 etappes wordt een afstand van 3430km afgelegd door het mooie Franse landschap. Geen enkel sportevenement spreekt zo tot de verbeelding als De Ronde van Frankrijk. Dat heeft met veel meer te maken dan alleen maar het wielrennen. De Tour, dat is Frankrijk op zijn best: de prachtige natuur, de rijke cultuur, de zonovergoten landschappen en last but not least: culinair genieten. Voor De Ronde van Frankrijk à la carte trok wijnrecensent Alain Bloeykens naar het land van de Tour en ging hij op zoek naar het lekkerste wat de verschillende départements te bieden hebben. De auteur volgt de etappes van de Tour 2011 en schrijft met passie over lekker eten en drinken, authentieke wijnboeren, heerlijke streekproducten, charmante B&B’s, toeristische bezienswaardigheden en nog veel meer. 

 de ronde van frankrijk 2 a la carte alain bloeykens nieuwsblad tour de france.jpg

 "Net geen 10.000 kilometer zien we op onze teller staan. Dat is de afstand die we in een dikke maand hebben afgelegd ter verkenning van het ‘Tour de France’-parcours. Een magisch parcours nota bene. Uitsluitend over Franse wegen dit jaar, met uitzondering van de kleine oversteek naar Pinerolo, de achtertuin van Turijn. En o zo gevarieerd. Van noord naar zuid, van oost naar west, quasi alle geliefde Franse regio’s komen aan bod. Uiteraard zijn er de klassiekers met de Alpen en de Pyreneeën, een stukje van de Provence en de toeristische kuststeden van de Languedoc-Roussillon. Maar wat te denken van de Grand Départ in de Vendée langs de Atlantische kust, of richting noorden met het nog grotendeels ongerepte natuurschoon van Bretagne en Normandië, gevolgd door de doorsteek naar de Pyreneeën via het ronduit verbluffende maar nog veel te weinig bekende Centraal Massief. Het is een publiek geheim dat Tour-baas Christian Prudhomme naast het sportieve ook heel wat belang hecht aan het toeristische aspect van de Grande Boucle. Want is het niet zo dat een pak mensen voor hun televisiescherm ook die Tour volgen om vakantie-ideetjes bij elkaar te sprokkelen, of dat ze bij het zien van die magische helikopterbeelden zich al een beetje op vakantie wanen?
Belgen zijn niet alleen koersliefhebbers, maar ook bon vivants. “Onze belangrijkste klanten,” kregen we zowat in alle departementen te horen, “omdat ze houden van onbekende streken ontdekken, een goed glas wijn drinken, lekker tafelen en overnachten in een charmante omgeving.” En dat is nu juist de opzet van dit boek. Langs de wegen van de Tour op zoek gaan naar originele ideetjes voor een onbekommerde vakantie. Waar de Tour ook halt houdt, wij gingen steeds op zoek naar de beste wijnadresjes, de lekkerste restaurantjes en charmante overnachtingsmogelijkheden. Doorspekt met leuke verhalen en anekdotes, proevend van de lekkernijen die de regio te bieden heeft, aangevuld met de belangrijkste bezienswaardigheden en voor de wielerliefhebber nog enkele interessante koersweetjes.

de ronde van frankrijk 4 a la carte alain bloeykens nieuwsblad tour de france.jpg
Klik op de foto voor een uitvergroting


Op wijngebied wordt het een ronduit fantastische Tour. Neen, geen grote namen als Bordeaux of Bourgogne dit jaar, maar wel een opeenvolging van kleine, nog onbekende regio’swaar gepassioneerde boeren terecht fier zijn op hun product. Of wat te denken van appellations als pakweg Fiefs Vendéens, Jasnières, Fronton, Gaillac of Jurançon, aangevuldmet een paar flessen onvervalste cider en een flinke scheut calvados. Lekker eten doen we vooral in gehuchtjes waar enkel locals over de vloer komen en waar je vaak tegen belachelijke prijzen kan genieten van ongekunstelde streekgerechtjes. Chambres d’hôtes worden almaar meer de favoriete overnachtingplaats van onze landgenoot. Wij besteden er in dit boek heel wat aandacht aan en selecteerden enkele onvervalste pareltjes.

Samengevat? Je hoeft heus geen koersliefhebber te zijn of per definitie de Tour deze zomer te volgen om aan dit boek iets te hebben. Het is in de eerste plaats een praktische gids voor wie nu of later met vakantie gaat naar la douce France. Of een handig werkinstrument voor de wijnliefhebber die zijn wijnkennis met enkele onontgonnen gebieden wil bijspijkeren. Of voor wie de Tour op televisie volgt en benieuwd is naar de leukste plekjes waar de renners voorbijtrekken. Of gewoonweg een stukje ontspanning wanneer je op een zonovergoten dag buiten in de tuin van een glas koele witte wijn aan het nippen bent. En dan nog dit. Alle adresjes die in dit boek aan bod komen hebben we allemaal van a tot z persoonlijk bezocht en uitgeprobeerd. Adresjes met karakter en persoonlijkheid waar we 100 procent achterstaan en waarvan we overtuigd zijn dat je er prima ontvangen wordt.
Frankrijk, het blijft toch verduiveld een mooi, divers en verrassend land. En net als je denkt dat je alles gezien hebt, ontdek je weer iets nieuws.

Wie deze Tour ook mag winnen, het maakt ons eigenlijk weinig uit want voortaan luidt ons credo “Vive le vélo, vive le vin”. Santé!"

Alain Bloeykens

Alain Bloeykens is een wijnveelvraat en proeft duizenden wijnen per jaar. Zijn bevindingen pent hij elke week neer in Het Nieuwsblad.

de ronde van frankrijk a la carte alain bloeykens nieuwsblad tour de france.jpg

Vanaf maandag in de boekhandel - 19,95€, 168 pagina's


17:18 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

15 juni 2011

Restaurant Neptune van Nicolas Darnauguilhem

Laat ik met de deur in huis vallen. Waar vindt je nog een kwalitatief vijf gangen diner voor slechts 36,00€? Dat is even diep nadenken niet waar? Jullie suggesties zullen zich misschien eerder in Frankrijk of Spanje bevinden dan in het hartje van Brussel maar daar is het toch echt te doen.

Restaurant Neptune
heeft vier maanden geleden haar deuren geopend. Het is een klein restaurant vlakbij het Flagey plein met een zevental tafels en plaats voor 20 couverts. De jonge Fransman Nicolas Darnauguilhem is de eigenaar en staat zelf in de open keuken van waar hij op een viertal gaspitten (van het type huiskeuken tafelmodel) heerlijke dingen op tafel zet. Oorspronkelijk wou Nicolas, die zijn scholing in de Hotelschool van Lausanne heeft genoten, een wijnbar openenen maar het is uiteindelijk een klein restaurant geworden en gelukkig maar want hij kan fantastisch koken.

restaurant neptune dard et ribo saint joseph blanc 2009 white natuurlijke wijn natural wine.JPG

Het restaurant, gelegen op een hoek van een drukke straat, is qua inrichting één en al eenvoud. Verwacht geen fancy dingen maar eerder een back to the basics sfeer. Op aanraden van een vriend (dank je Hugo), die me een week eerder aan Nicolas Darnauguilhem had voorgesteld tijdens het Salon van de Natuurlijke wijn, had ik afgelopen weekend een tafeltje gereserveerd. Er wordt een vast menu geserveerd in Neptune dus er is geen keuze. Vijf gangen voor het diner en drie gangen voor de lunch.
De wijnkaart is een zwart bord tegen de muur met daarop enkel natuurlijke wijnen  waarvan de meeste rond de 35,00 à 45,00 Euro geprijsd zijn.  Mocht je hierin je weg niet kennen dan geen nood want de chef adviseerd je dan persoonlijk. Het is een interessante wijnkaart waar ieder wel iets naar zijn gading kan vinden. Ik twijfelde tussen een rode Gramenon en de witte Saint-Joseph 2009 van Dard & Ribo (60€) die het uiteindelijke geworden is gezien de gerechten in het menu. De wijn werd netjes gekaraffeerd geserveerd.

Na een amuse van warme bouchot mosselen met een peterselie emulsie kwamen er vijf heerlijke gerechten voorbij.

restaurant neptune 1 brussel bruxelles Féra du lac Léman pochée dans un bouillon de légumes.jpg

Féra du lac Léman pochée dans un bouillon de légumes

restaurant neptune 2 brussel bruxelles Bonite mi-cuite pois chiches  Aillette rôtis.jpg

Bonite mi-cuite, pois chiches, Aillette rôtis

restaurant neptune 3 brussel bruxel Effilochée de lapin fermier aux olives noirs de Nyons.jpg

Effilochée de lapin fermier aux olives noirs de Nyons, tomates séchées et herbes

restaurant neptune 4 brussel bruxelles formage.jpg

Fromage

(geen foto)
Fruits rouges, tapioca de Sureau


Eerlijk van smaak, origineel en vooral ontzettend lekker was het menu. Het dessert was het minst sterke gerecht maar voor de rest enkel lof. Verbazingwekkend dat je voor 36,00€ zo'n menu krijgt voorgeschoteld (lunch 18€ ). Na een ruime 2,5 uur (ja je moet wel de tijd nemen) stonden we weer buiten en spraken we meteen af wanneer we hier weer terug konden komen want dit is een absolute aanrader. Aangezien het menu wekelijks veranderd zal dat dus weer heel snel zijn. Wel even reserveren is mijn advies.


Restaurant Neptune
Lesbroussartstraat 48
1050 Brussel
0489-30.33.50
www.neptuneresto.com

natuurlijke wijn

19:50 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (1) | Tags: natuurlijke wijn |  Facebook | |  Print

12 juni 2011

Nostalgische Bordeaux wijnprijzen

HAL holland america line cruise rederij.jpg

Nu de prijzen van de topwijnen uit Bordeaux (en dan heb ik het over de meest gegeerde Grand Cru's) uit de pan swingen, hoor ik regelmatig mensen zeggen had ik toen maar een fles of kist van dit of dat gekocht want tegenwoordig is het niet meer te betalen. 

Toen ik thuis door een stapel wijnpapieren aan het bladeren was kwam ik de wijnkaart tegen uit de jaren zestig van een cruiseschip. Had ik maar een weekje mee kunnen varen destijds want ik had veel van de wijnen op de kaart wel eens willen proeven. De reizigers van de Holland America Line (HAL) die destijds deze wijnlijst ingekeken hebben om hun keuze te maken tijdens hun cruise hebben nooit kunnen vermoeden wat deze wijnen vandaag de dag in een restaurant zouden kosten.   Ober, doet u mij maar een flesje Cheval Blanc 1959 voor $7,00.

HAL holland america line cruise rederij wine list grand cru bordeaux cheval blanc.jpg

Op dezelfde kaart staat ook nog:
Bollinger millésime 1955, 1959: $6,00 per fles
Yquem 1954: $5,00 p/fles
Monrachet 1960, 1962: $6,00 p/fles
en zo gaat het maar door.

18:29 Gepost door Vinama in Bordeaux | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

07 juni 2011

Alleen de fles wijn ontbreekt nog

07:20 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

04 juni 2011

Zon, schuimwijn en......

Studieboeken...... want maandag examen "sparkling wines" van de WSET Diploma Course. Cheers!

schuimwijn champagne vin mousseux wset sparkling wine 5.jpg

17:31 Gepost door Vinama | Commentaren (6) |  Facebook | |  Print

03 juni 2011

Bioweek = Biowijn = Natuurlijke wijn

Van 4 tot 12 juni gooien boeren, koks, winkeliers, fabrikanten en organisaties uit de biosector hun deuren open. Dus ook de bio wijnhandelaars. Aanstaande maandag kun je naar de 'Natural wine meets Cantillon' wat plaats vindt in het schitterende kader van de enige brouwerij die Brussel nog kent namelijk Cantillon. Daar komen een vijftiental natuurlijke wijnmakers waaronder enkele gerenommeerde namen tezamen van 11:00 tot 19:00.

Een dag eerder op zondag kun je ze ook ontmoeten en hun wijnen proeven bij Wijnfolie in Aalter.

De wijnmakers:

1. Thierry Puzelat - Bonhomme (Loire)

2. Clos Tue-Boeuf (Loire)

3. Domaine La Bohème, Patrick Bouju (Auvergne)

4. Domaine Matin Calme, Anthony Guix (Roussillon)

5. Bodegas y vinedos Ponce, Juan Antonio Ponce (Manchuela, Esp)

6. Clos des Grillons, Nicolas Renaud (Rhône)

7. P-U-R, Production Unique Rebelle, Cyril Alonso + Florian Looze (Bourgogne, Beaujolais, Rhône)

8. Le Scarabée, Isabelle Frère (Roussillon)

9. Léonine, Stéphane Morin (Roussillon)

10. Yoyo, Laurance Mania Krief (Banyuls)

11. Les Foulards Rouges, Jean-François Nicq (Roussillon)

12. Potron Minet, Jean Sebastien Gioan (Roussillon)

13. Olivier Rivière (Rioja, Esp)

14. La Fontude, François Aubry (Languedoc)

15. Vinyer de la Ruca, Manuel Di Vecchi Staraz (Banyuls)


Misschien komen we elkaar maandag aan het einde van de dag nog wel tegen in Cantillon.

Brouwerij Cantillon
Gheudestraat 56
Brussels (Anderlecht)

Meer info

natuurlijke wijn

14:05 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (0) | Tags: natuurlijke wijn |  Facebook | |  Print