19 juni 2011

Nieuw boek: De ronde van Frankrijk à la carte van Alain Bloeykens

Zaterdag 2 juli gaat de Tour de France 2011 van start. Gedurende 21 etappes wordt een afstand van 3430km afgelegd door het mooie Franse landschap. Geen enkel sportevenement spreekt zo tot de verbeelding als De Ronde van Frankrijk. Dat heeft met veel meer te maken dan alleen maar het wielrennen. De Tour, dat is Frankrijk op zijn best: de prachtige natuur, de rijke cultuur, de zonovergoten landschappen en last but not least: culinair genieten. Voor De Ronde van Frankrijk à la carte trok wijnrecensent Alain Bloeykens naar het land van de Tour en ging hij op zoek naar het lekkerste wat de verschillende départements te bieden hebben. De auteur volgt de etappes van de Tour 2011 en schrijft met passie over lekker eten en drinken, authentieke wijnboeren, heerlijke streekproducten, charmante B&B’s, toeristische bezienswaardigheden en nog veel meer. 

 de ronde van frankrijk 2 a la carte alain bloeykens nieuwsblad tour de france.jpg

 "Net geen 10.000 kilometer zien we op onze teller staan. Dat is de afstand die we in een dikke maand hebben afgelegd ter verkenning van het ‘Tour de France’-parcours. Een magisch parcours nota bene. Uitsluitend over Franse wegen dit jaar, met uitzondering van de kleine oversteek naar Pinerolo, de achtertuin van Turijn. En o zo gevarieerd. Van noord naar zuid, van oost naar west, quasi alle geliefde Franse regio’s komen aan bod. Uiteraard zijn er de klassiekers met de Alpen en de Pyreneeën, een stukje van de Provence en de toeristische kuststeden van de Languedoc-Roussillon. Maar wat te denken van de Grand Départ in de Vendée langs de Atlantische kust, of richting noorden met het nog grotendeels ongerepte natuurschoon van Bretagne en Normandië, gevolgd door de doorsteek naar de Pyreneeën via het ronduit verbluffende maar nog veel te weinig bekende Centraal Massief. Het is een publiek geheim dat Tour-baas Christian Prudhomme naast het sportieve ook heel wat belang hecht aan het toeristische aspect van de Grande Boucle. Want is het niet zo dat een pak mensen voor hun televisiescherm ook die Tour volgen om vakantie-ideetjes bij elkaar te sprokkelen, of dat ze bij het zien van die magische helikopterbeelden zich al een beetje op vakantie wanen?
Belgen zijn niet alleen koersliefhebbers, maar ook bon vivants. “Onze belangrijkste klanten,” kregen we zowat in alle departementen te horen, “omdat ze houden van onbekende streken ontdekken, een goed glas wijn drinken, lekker tafelen en overnachten in een charmante omgeving.” En dat is nu juist de opzet van dit boek. Langs de wegen van de Tour op zoek gaan naar originele ideetjes voor een onbekommerde vakantie. Waar de Tour ook halt houdt, wij gingen steeds op zoek naar de beste wijnadresjes, de lekkerste restaurantjes en charmante overnachtingsmogelijkheden. Doorspekt met leuke verhalen en anekdotes, proevend van de lekkernijen die de regio te bieden heeft, aangevuld met de belangrijkste bezienswaardigheden en voor de wielerliefhebber nog enkele interessante koersweetjes.

de ronde van frankrijk 4 a la carte alain bloeykens nieuwsblad tour de france.jpg
Klik op de foto voor een uitvergroting


Op wijngebied wordt het een ronduit fantastische Tour. Neen, geen grote namen als Bordeaux of Bourgogne dit jaar, maar wel een opeenvolging van kleine, nog onbekende regio’swaar gepassioneerde boeren terecht fier zijn op hun product. Of wat te denken van appellations als pakweg Fiefs Vendéens, Jasnières, Fronton, Gaillac of Jurançon, aangevuldmet een paar flessen onvervalste cider en een flinke scheut calvados. Lekker eten doen we vooral in gehuchtjes waar enkel locals over de vloer komen en waar je vaak tegen belachelijke prijzen kan genieten van ongekunstelde streekgerechtjes. Chambres d’hôtes worden almaar meer de favoriete overnachtingplaats van onze landgenoot. Wij besteden er in dit boek heel wat aandacht aan en selecteerden enkele onvervalste pareltjes.

Samengevat? Je hoeft heus geen koersliefhebber te zijn of per definitie de Tour deze zomer te volgen om aan dit boek iets te hebben. Het is in de eerste plaats een praktische gids voor wie nu of later met vakantie gaat naar la douce France. Of een handig werkinstrument voor de wijnliefhebber die zijn wijnkennis met enkele onontgonnen gebieden wil bijspijkeren. Of voor wie de Tour op televisie volgt en benieuwd is naar de leukste plekjes waar de renners voorbijtrekken. Of gewoonweg een stukje ontspanning wanneer je op een zonovergoten dag buiten in de tuin van een glas koele witte wijn aan het nippen bent. En dan nog dit. Alle adresjes die in dit boek aan bod komen hebben we allemaal van a tot z persoonlijk bezocht en uitgeprobeerd. Adresjes met karakter en persoonlijkheid waar we 100 procent achterstaan en waarvan we overtuigd zijn dat je er prima ontvangen wordt.
Frankrijk, het blijft toch verduiveld een mooi, divers en verrassend land. En net als je denkt dat je alles gezien hebt, ontdek je weer iets nieuws.

Wie deze Tour ook mag winnen, het maakt ons eigenlijk weinig uit want voortaan luidt ons credo “Vive le vélo, vive le vin”. Santé!"

Alain Bloeykens

Alain Bloeykens is een wijnveelvraat en proeft duizenden wijnen per jaar. Zijn bevindingen pent hij elke week neer in Het Nieuwsblad.

de ronde van frankrijk a la carte alain bloeykens nieuwsblad tour de france.jpg

Vanaf maandag in de boekhandel - 19,95€, 168 pagina's


17:18 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

Commentaren

Bij de selectie van 'de beste 100 wijnen van 2012' in Het Nieuwsblad van begin april kreeg ik de indruk dat de prijzen t.o.v. 2011 gestegen waren . Omdat een gepensioneerde toch moet kunnen zeggen dat hij tijd te kort heeft ben ik beginnen rekenen. Deze onnodige en overbodige bezigheid leverde in vergelijking met 'de beste 100 wijnen van 2011' volgende resultaten: wit werd voor 40 flessen 17.56 % duurder, rood werd voor 35 flessen 17, 53 duurder, bij rosé was dat voor 15 flessen plus 6.33 %. Schuimwijn werd met 10 flessen integendeel goedkoper met 18.87 %. Is dit toevallig, is dit een tendens of welke andere factoren speelden hierin mee? Alvast bedankt. Remie Timmers.

Gepost door: Remie Timmers | 13 mei 2012

Hiermee zegt u dat u een vergelijking op prijs heeft gedaan van de wijnen in de gids van 2012 t.o.v. 2011 en dus dat alle wijnen die in 2012 gepubliceerd zijn ook in 2011 in de gids stonden want anders heeft het namelijk geen zin om te vergelijken??

Gepost door: Vinama | 24 mei 2012

ik wil graag het boek bestellen of kopen, waar kan ik terecht?

Gepost door: mareel martien | 26 april 2015

Martien, bij de reguliere boekhandels is hij blijkbaar niet meer beschikbaar. Het beste neem je contact op met de uitgever: Linkeroever
http://www.goudengids.be/linkeroever-uitgevers-antwerpen-2050/1/

Gepost door: Vinama | 28 april 2015

De commentaren zijn gesloten.