20 juli 2011

Nieuwe druivenrassen in Frankrijk

Zo konden we vorige maand al geleden lezen dat men in Zuid-Frankrijk in de Herault 170.000 sangiovese wijnstokken gaat aanplanten, nu mogen er in Frankrijk binnenkort nog wat andere niet Franse druivenrassen de bodem in.

"Drie witte druivenrassen zijn begin dit jaar opgenomen in de officiële Franse catalogus van het Institut Français de la Vigne et du Vin (IVF). Het zijn petite arvine uit Zwitserland, verdelho uit Portugal en parellada uit Spaans Catalonië. Verder liggen er aanvragen ter beoordeling voor nog een reeks andere rassen. Het zijn de witte xarel.lo (Spanje) en de blauwe primitivo/zinfandel (Italië, VS) - zonder nadere nuancering! -, feteasca neagra (Roemenië) en humagne (Zwitserland). Het IFV wil in experimentele wijngaarden ook de mogelijkheden laten onderzoeken van blauwe rassen als agiorgitiko (Griekenland), aglianico  (Italië), calabrese/nero d´Avola (Italië), kadarka (Hongarije), mavrud (Bulgarije), mencía (Spanje), periquita (Portugal), touriga nacional (Portugal) en xynomavro (Griekenland).
Kandidaten bij wit zijn: arinto do Dão (Portugal ), assyrtiko (Griekenland), feteasca alba (Roemenië), fiano (Italië), malvasia di Sardegna (Italië), rkatsiteli (Georgië) en torrontes riojano (Argentinië). Belangrijke criteria bij het opstellen van deze lijst waren bestendigheid tegen droogte en warmte, dit met in het achterhoofd de gevolgen van een mogelijke klimaatverandering. De resultaten van de experimentele soorten zullen vergeleken worden met die van al bekende rassen als sauvignon, viognier, vermentino, pinot blanc, colombard, grenache blanc of chardonnay bij de witte en met beide cabernets, grenache, syrah of pinot noir bij de blauwe. De nieuwelingen die het beste scoren, kunnen vervolgens in de catalogus terechtkomen." (bron: wijninfo)

Parellada_POP-UP.jpg

Parellada


12:15 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

Commentaren

Ben erg benieuwd naar de resultaten.
Een tijd geleden was Vermentino ook nog niet heel bekend in Zuid - Frankrijk. Daar is deze druif beter bekent als Rolle. Ik vind echter wel dat ze verassend lekker kunnen zijn.

Gepost door: R.C.B. Dukker | 03 augustus 2011

Wegens sluikreclame van de eigenaar/werknemer is de referentie naar de online wijnwinkel in het bericht van R.C.B. Dukker verwijderd.

Gepost door: Vinama | 03 augustus 2011

Ik ben gewoon zot van Spaanse wijnen, kent er iemand de Spaanse Mencía en Godello druiven??

Gepost door: Eva Smet | 14 december 2011

De commentaren zijn gesloten.