22 mei 2011

Asperges en een pinot blanc uit de Elzas

Was het maar enkele maanden langer aspergeseizoen want ik kan er niet genoeg van krijgen. Niet van de asperges uit de supermarkt want ik ben nogal verwend wat asperges betreft. Mijn ouders wonen op nog geen kilometer afstand van een aspergeboer dus ik ben gewoon om asperges te eten die de dag zelf of maximaal een dag eerder gestoken zijn. Heel vers dus, biologisch en met ontzettend veel smaak. Tijdens het asperge steken wil er nog wel eens één verkeerd afbreken en dan krijg je een korte asperge met kop oftewel 'koppen' zoals ze genoemd worden. Praktische van de 'koppen' is dat ze in iedere pan passen dus en dat je veel aspergepunten hebt, het lekkerste stukje van de asperge. Het lekkerste klaargemaakt op zijn Vlaams met (geplette) eieren, gekookte aardappelen en gesmolten boter en daar doe ik dan nog plakken gekookte achterham bij. Als wijn gaat er bij de fijne en subtiele smaak van de asperges het beste een witte wijn. De klassiekers zijn de wijnen gemaakt van de pinot blanc (Elzas, Alto-Adige, Duitsland) of riesling druif en een sauvignon blanc uit bijvoorbeeld de Loire (Menetou-Salon, Sancerre,..). Maar ook de auxerrois Grand Premier Cru van Domaine Clos de Rochers uit Luxemburg past er prima bij of waarom niet eens albariño uit Rias Baixas (Spanje) of een grüner veltliner uit Oostenrijk erbij proberen?

elzas,pinot blanc


Cuvée Les Amours 2008, een ongecompliceerde pinot blanc van het befaamde domein Hugel uit het schilderachtige dorpje Riquewihr in de Elzas. Een eenvoudige frisse en zachte wijn die met zijn bescheiden fruitigheid mooi aansluit bij dit aspergegerecht.

23:32 Gepost door Vinama in Wijn en gerecht | Commentaren (0) | Tags: elzas, pinot blanc |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.