15 mei 2011

The morning after, Concours Mondial de Bruxelles 2011

concour mondial de bruxelles 2011 luxembourg luxemburg.jpg

Een vijftigtal wijnen proeven op een zondagochtend tussen enkele honderden proevers is wel wat anders dan  op een zondagochtend een rustig ontbijtje thuis met zacht gekookt eitje. Toch prefereer ik het eerste alhoewel het wel intensieve dagen waren daar in Luxemburg. Gedurende drie dagen was het programma van Concours Mondial de Bruxelles 2011 in grote lijnen alsvolgt: vanaf 09:00 een vijftig witte/rode wijnen blind proeven, rond het middag uur een cocktail en lunch, 's middags stond er een uitstap op het programma (b.v. Luxemburgse wijndomeinen bezoeken, boottocht op de Moezel, etc...), 's avonds begon het met een aperitief van veelal Crémant de Luxembourg en daarna een diner. Uiteraard weer op tijd naar bed want om 08:15 's ochtends stond de bus weer klaar om ons naar de degustatie locatie te brengen.

Een goed geoliëde organisatie door het Belgische team van Vinopres geleid door Thomas Costenoble en ondersteund door de studenten van de Hotelschool uit Luxemburg zorgde ervoor dat 300 proevers  de ruim 7.000 wijnen in drie dagen konden proeven. De proevers waren ingedeed in jury's van vijf à zes personen die individueel dezelfde wijn proefden. De gemiddelde groepsscore bepaald uiteindelijk of een wijn wel of geen medaille krijgt. 
De wijnen worden in verschillende flights geserveerd en worden qua thema gerangschikt. Je zal dus nooit een lichte beaujolais net achter een met hout gedomineerde wijn met veel tannine in het glas krijgen. Zo kun je de bijvoorbeeld de dag starten met een flight van een twaalftal sauvignon blancs uit Zuid-Afrika, vervolgens een tiental Rioja's, dan vijftiental wijnen uit  Minervois en een reeks vendange tardive/vin de glace uit Luxemburg. 
Aangezien de degustatie vrij vlot moet verlopen worden er ook degustatie formulieren gebruikt waarmee men zonder tekst te schrijven op een eenvoudige manier met het zetten van kruisjes tot een puntentotaal kan komen van maximaal 100. Er bestaat een zilveren (85-87,9), gouden (88-95,9) en een grote gouden medaille (96-100). 

concour mondial de bruxelles 2011 bottle vin luxembourg luxemburg.jpg
De flessen zijn zo ingepakt dat ook de vorm niet te herkennen is.

Om de consistentie van de proevers te checken werden er elke dag twee identiek dezelfde wijnen tussen de te proeven wijnen in dezelfde flight gezet. Achteraf wordt er dan door de organisatie gekeken of de proever beide flessen op dezelfde manier beoordeeld heeft en of er dus niet een te groot verschil in de degustatie beoordeling zit. Ook wordt na het concours je degustatie profiel vergeleken met die van de medeproevers. Was je het vaak met ze eens of juist niet? Hoe was je spreiding van beoordeling? Ging die van de ene uiterste (laag) naar de andere (hoog) of zat je in het midden? Christian Ritter die zich beroepsmatig met statistieken bezighoudt werkt achteraf samen met het Instituut van de Statistiek van de Katholieke Universiteit Leuven een hele reeks analyses uit om de kwaliteit van het Concours Mondial de Bruxelles te waarborgen. 

In de komende dagen zal het resultaat van de medailles bekend worden gemaakt en ik ben benieuwd want ook ik weet nog niet of de wijnen die ik met mijn team heb geproefd uiteindelijk een medaille zullen krijgen of niet. Mijn eigen score voor de wijnen ken ik maar niet de gemiddelde groepscore. Ik heb in ieder geval gedurende die drie dagen een hele variëteit van wijnen mogen proeven waar voor mij persoonlijk zeker pracht exemplaren tussen zaten die een medaille verdienen.

concour mondial de bruxelles olaf leenders 2011 luxemburg luxembourg belgium.jpg

Volgend jaar afspraak in Portugal want Concours Mondial de Bruxelles zal dan plaatsvinden in Guimarães (Vinho Verde regio).  

15:20 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

Commentaren

olaf,
dat moet een geweldige ervaring geweest zijn!
en zo te lezen heb je er van genoten, fijnfijnfijn ;-)

ben benieuwd naar de "resultaten"

Gepost door: kaat | 16 mei 2011

De commentaren zijn gesloten.