04 mei 2011

Concours Mondial de Bruxelles 2011

concours_mondial_logo.jpgAanstaande vrijdag gaat het Concours Mondial de Bruxelles editie 2011 van start en Vinama zal deze keer ook plaatsnemen in de jury. In totaal zullen er 7 386 wijnen en geestrijke dranken uit 50 wijnproducerende landen deelnemen in Luxemburg . Volgens de traditie, breekt ook Frankrijk zijn eigen record : het blijft ook in 2011 het belangrijkste land met 2405 proefstalen. Op de tweede plaats vinden we Spanje, dat ook beter doet dan vorig jaar met 1500 proefstalen. Daarna volgen nog Italië en Portugal met respectievelijk 759 en 645 proefstalen. Chili sluit het koppeloton, en is jaar na jaar het best vertegenwoordigde land van het zuidelijk halfrond.

Het Concours Mondial de Bruxelles is op reis sedert 2006. Het deed achtereenvolgens Lissabon, Maastricht, Bordeaux, Valencia en Palermo. En nu is het dus de beurt aan Luxemburg : 'Ons land beschikt over een zeer oude wijntraditie' aldus Marc Kuhn, 'en de organisatie van het Concours Mondial de Bruxelles in 2011 zal ons zonder twijfel toelaten de diversiteit en de rijkdom van onze wijnen te tonen.' Aan ambitie geen gebrek, want naast de 39 professionele proevers uit Luxemburg (een record voor het land) zullen dit jaar niet minder dan 139 wijnen en geestrijke dranken worden voorgesteld uit Luxemburg, of een evenaring van de inzendingen van Zwitserland, Griekenland, of Zuid-Afrika…

Elke editie van het Concours Mondial de Bruxelles verschilt steeds van de vorige. Meer dan 7000 flessen uit de hele wereld openen op drie dagen tijd, voor 300 internationale proevers, is een uniek evenement in zijn genre.

Het Concours Mondial de Bruxelles is een thermometer voor de gezondheidstoestand van de wijnsector, en biedt jaarlijks een snel en goed beeld van de internationale wijnwereld. Het ontdekt de actuele trends en innovatieve ideeën. Tijdens de Luxemburgse editie van de competitie zullen de volgende trends bevestigd worden: 

  • De dominante positie van Frankrijk met 2 405 proefstalen: Bordeaux blijft de meest dynamische regio, gevolgd door Languedoc Roussillon. 
  • De exportdynamiek van Spanje, tweede grootste deelnemer met bijna 1500 voorgestelde wijnen en geestrijke dranken: Rioja en Castilla-y-León eindigen hier ex-æquo, kort gevolgd door Catalonië enla Mancha. 
  • Een basistrend – internationaal – naar een specialisatie van de druif: 
  • op 973 rode Spaanse wijnen, zijn er 610 voor het merendeel afkomstig van de tempranillo, 
  • op 469 rode Italiaanse wijnen, zijn er 120 vooral afkomstig van de sangiovese, 
  • op 414 rode Portugese wijnen, zijn er 60 vooral afkomstig van de touriga nacional. Portugal krijgt de prijs van de diversiteit met 33 verschillende druivenrassen ! 
  • Tot slot : 30% van de rode Chileense wijnen zijn carménères… voor het eerst steekt deze lokale Chileense variëteit de kroon boven de traditionele Cabernet Sauvignon ! 
  • Over het algemeen zien we een evolutie naar meer ronde en soepelere wijnen: dit is het geval in Frankrijk, waar vooral merlot de scepter zwaait, hetzij als unieke druif, hetzij in assemblages. (720 wijnen op de 1538 voorgestelde wijnen, tegenover slechts 180 wijnen, voornamelijk afkomstig van cabernet sauvignon en syrah). 
  • Daarnaast stijgt ook het gemiddelde alcoholgehalte van de wijnen: het bereikt 13.28 % in 2011 tegen 13.09% in 2006, en ongeveer 12,8% in 2000… Het betreft hier een indicator, die uur per uur de veranderingen inzake maturiteit, bezonning en klimatologische omstandigheden weergeeft.

Dit zijn enkel slechts de eerste gegevens van de 18e editie van het Concours Mondial. Het gaat hier om de eerste berichten. Volgende afspraken : eerst in Luxemburg - gastheer voor 3 proefdagen - op 6, 7 en 8 mei. Vervolgens de publicatie van de resultaten voorzien op maandag 16 mei om 18 uur.

concour mondial de bruxelles 2.jpg

Het Concours Mondial de Bruxelles vond voor het eerst plaats in 1994, en verwierf op die korte tijd een koppositie in de wereldkampioenschappen wijn en proeverij. In totaal vertegenwoordigen de 6000 proefstalen wijnen en geestrijke dranken van de wedstrijd 500 miljoen verhandelde flessen.

Sedert 2006 besloot het Concours Mondial zijn internationale karakter te bevestigen en trok het over de grenzen. Lissabon, Maastricht, Bordeaux, Valencia en Sicilië vormden steeds weer een prestigieus kader voor de proeverijen.

De jury van het Concours Mondial de Bruxelles is uitsluitend samengesteld uit internationale wijnprofessionals. Meer dan 40 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd in het proefpanel – alweer een diversiteit die bijdraagt tot het unieke karakter van dit evenement.

Wat de wedstrijd zelf betreft, kunnen enkel die wijnen en geestrijke dranken meedingen naar een prestigieuze medaille, die de hoogste klassering bereikten. Sedert 2004 werken de organisatoren samen met een ploeg wetenschappers van het Instituut van de Statistiek van de Katholieke Universiteit Leuven. Doel: de resultaten van het Concours Mondial juister, preciezer en valiede maken.

Vinama zal achteraf verslag doen van de editie 2011, wordt dus vervolgd.....

23:57 Gepost door Vinama in Algemeen, Wijn actualiteit | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

Commentaren

Straf! 't zal niet gemakkelijk zijn om je concentratie op peil te houden gedurende 3 dagen, maar een pro als jou zal dat wel goed aanpakken! succes alvast.

Gepost door: Frédéric | 06 mei 2011

Straf! 't zal niet gemakkelijk zijn om je concentratie op peil te houden gedurende 3 dagen, maar een pro als jou zal dat wel goed aanpakken! succes alvast.

Gepost door: Frédéric | 06 mei 2011

Net de eerste flights gehad. Wit, schuimwijn en rood. Nu nog twee flights rood. We proeven 50 wijnen en enkel in de ochtend. Ga weer verder....

Gepost door: Vinama | 06 mei 2011

woehoe!
doe da goe ;-)

enfin, ik hoop dat je heel wat lekkers in je glazen krijgt!
enjoy zou ik zo zeggen...

Gepost door: kaat | 06 mei 2011

De commentaren zijn gesloten.