02 mei 2011

Het bewaren van een open fles wijn met inert gas

Een gesprek tijdens een degustatieavond een maand geleden: “Ik trek voor mezelf geen fles wijn open want ik drink niet meer dan één glas per dag en zolang blijft een fles wijn niet goed” zei de weduwe van 60+ naast me aan tafel. “Maar je hebt tegenwoordig toch van die speciale bewaarmiddelen op basis van gas” antwoordde ik haar. “Ja maar die zijn veel te duur hoor, daar begin ik niet aan” zei ze.  

De tijden dat de wijnliefhebber hevig aan zijn vacuvin pomp stond te trekken lijken gelukkig toch voorbij. Ook ik heb ooit zo’n ding in huis gehad maar heb hem een jaar of tig geleden definitief uit huis geschopt. Die vieze rubberen stoppen waarmee alle lucht uit de fles werd gezogen alsook de aroma's en die na een tijdje niet meer goed afsloten waardoor er toch lucht in de fles kwam. Ik wil juist weten hoe een fles rode wijn evolueerd en hoe hij op dag twee en als hij het haald hoe hij op dag drie smaakt. Laat de wijn zijn natuurlijke gang gaan en zorg gewoon dat je regelmatig een glas in schenkt zou ik kunnen zeggen. Echter ik kan me situaties inbeelden wanneer ik de levensduur van een open fles wijn wil rekken en wil voorkomen dat hij gaat oxideren maar daar over straks meer.

Mijn eerste kennismaking met een wijnbewaarsysteem was met een bus ‘Private Preserve’ die ik in Parijs had gekocht. “The original Inert Gas Aerosol” uit Napa Valley stond erop. 120 doses zaten er in de aliminium fles waarop voor de duideljikheid stond “Full can feels empty”. Met een rietje moest je vijf keer puffen in de fles en dan snel de kurk erop plaatsen. Gebruikt heb ik het zeker maar of het gewerkt heeft daar ben ik tot op vandaag nog niet echt uit. Ik vroeg mezelf wel eens af of er niet een slimme handelaar gewone geperste lucht in de bus gedaan had en dit als het wondermiddel verkocht om wijn te bewaren of was ik jaloers dat ik het zelf niet had uitgevonden?

Toen ik de vraag kreeg of ik het Qivino wijnbewaarsysteem zou willen testen (waarover ik overigens al het een en ander had gelezen) moest ik daar niet lang over na denken. Natuurlijk wou ik dat en meteen begon ik al allerlei testscenario’s te bedenken. Zo zou ik een witte en rode wijn met het inert gas van de Qivino verzegelen om dan samen met een groep van 14 wijnliefhebbers de test te doen naast net geopende flessen van dezelfde wijn. Naast jonge wijn zou ik het ook nog met oudere wijn gaan uittesten. De flessen zou ik iedere dag proeven gedurende een periode van zeven dagen, etc…..

qivino inert gas wijn wine preserve.jpg

Qivino is een Belgisch product bedacht door Marc Dulst en uitgewerkt in samenwerking met o.a. het departement Chemie, afdeling Organische en Analytische Scheikunde van de Katholieke Universiteit Leuven. Toen ik de doos binnenkreeg zag ik meteen dat er veel aandacht was besteed aan de packaging en duidelijk ook aan het design van het apparaat zelf.

Maar wat doet Qivino precies? Qivino voorkomt dat wijn snel gaat oxideren. Wijn die aan de lucht wordt blootgesteld, oxideert: door te reageren met de zuurstof in de lucht veranderen zijn aroma’s, smaak en zelfs kleur. Geoxideerde wijn wordt slecht en op termijn zelfs ondrinkbaar. Qivino pompt gas in de fles via een speciale stop en perst de lucht uit de fles waardoor de wijn niet meer in aanraking komt met lucht, niet kan oxideren en hierdoor langer goed blijft.  
Door de speciale stop die bij de Qivino geleverd wordt wordt het gas automatisch gedoseerd en kun je nooit te weining of teveel gas gebruiken. Het inert gas is gecertifieerd voor gebruik in de voedselindustrie.

Eenmaal uitgepakt en de documentatie te hebben gelezen, begreep ik dat de gaspatroon die erbij zat slechts 15 doses bevatte. Wil je een wijn vijf dagen bewaren heb je al 3 doses nodig en voor een premium zijn dit er vier. Met 1 dosis kun je de wijn één tot twee dagen bewaren. Al mijn denkbeeldige testscenario’s kon ik opzij schuiven want ik had maar 15 doses waar ik het mee moest doen. Niet getreurd, dan maar op iets kleinere schaal getest waar ik inderdaad kon concluderen dat de levensduur van de wijn positief opgerekt werd. Het meest frappante was een oudere pinot noir uit Nieuw Zeeland van het jaar 2003. Na het openen van de fles had ik de helft in een andere fles gegoten waarna ik één fles met de Qivino heb afgesloten en de andere gewoon met de originele kurk. Iedere dag heb ik beide flessen naast elkaar geproefd en op een gegeven moment na een dag of vier heb ik de fles met gewone kurk in de gootsteen weggegoten terwijl ik van die fles met Qivino nog een glas ingeschonken heb en nog een lekker glas heb gedronken. Het werkt dus wel. Klein nadeel in het gebruik vond ik dat de dop van de stop zeer stroef is en er dus moeilijk vanaf te halen is maar dat is een detail.  

Qivino is waarschijnlijk de Rolls Royce onder de bewaarsystemen en daar hangt ook een dito prijskaartje voor de initiële aanschaf en de herhaaldelijke aankopen van de gaspatronen aan vast. Nu is er ook een XL versie van de Qivino waarbij je gaspatronen hebt die maar liefst 55 doses bevatten. 
De prijs van de Qivino is eigenlijk ook meteen zijn (enige) nadeel maar wat is het je waard om je wijnen in optimale conditie te drinken, dat is de vraag die je je hier moet stellen? Persoonlijk zoals ik hierboven al aangaf zie ik een wijn graag natuurlijk ontwikkelen op een tweede of derde dag (als de fles zo lang vol blijft) maar er zijn ook situaties waar ik graag een wijnbewaarsysteem zoals Qivino zou gebruiken. Bij oudere wijnen bijvoorbeeld. Trek een fles van een jaar of vijftien open en zet hem een dag weg. De volgende dag zal hij heel ver en misschien wel te ver geëvolueerd zijn. Hier komt een Qivino dan goed te pas. Of wat dacht je van de top witte wijn waar je graag de frisheid morgen nog in je glas terug wil vinden? Of die mooie fles die je gisteren hebt opengetrokken om vandaag ook nog van te genieten maar je gaat onverwacht een avond weg.... Momenten genoeg dus waar zo'n wijnbewaarsysteem goed van pas kan komen.

qivino inert gas wijn wine preserve 2.jpg
Als marketeer merk ik wel op dat Qivino qua branding wat te ver is doorgeschoten want probeer alle benamingen maar eens te begrijpen die gebruikt worden: Qivino, Qivita, Qivineren, Qi-filler en Dopio. Het zijn achtereenvolgens het apparaat, het gasmengsel, het apparaat gebruiken, de gaspatroon en de speciale stop . Deze namen maken het product onnodig  onoverzichtelijk voor de consument.

Qivino is te verkrijgen bij www.wijntoebehoren.com

19:40 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (14) |  Facebook | |  Print

Commentaren

Holy Moly ! Ik zag net dat dit speeltje 222 euro kost !

Pffff, dan zou ik toch wel zorgen dat ik mijn fles niet laat oxideren hoor, gewoon door er op regelmatige tijdstippen een glas van te drinken, zoals je aangaf.

En bovendien, ik denk dat dit product gewoon nog zo duur is omdat het nieuw is.
Binnen een jaar of twee - als het dan nog op de markt is en een succes blijkt - zal de prijs al gezakt zijn omdat het dan meer gemeengoed geworden is. Toch ?

Ten slotte, zelf open ik ook geen fles voor mezelf als ik weet dat ik die niet binnen de 24 uur ga opkrijgen... Het valt toch altijd weer op vind ik dat vanaf de tweede dag het toch meteen het fruit is dat het eerste is wat wegvalt. Maar ach, het is gelukkig maar zelden dat een fles een tweede dag nog overblijft...

Gepost door: Roeland | 04 mei 2011

Roeland, de prijs kan gaan zakken in de toekomst maar er er is natuurlijk ook veel geinvesteerd om dit product te ontwikkelen en op de markt te zetten en dat zal terugverdiend moeten worden. Als een product net op de markt wordt gezet (b.v. aan een premium prijs) dan zijn het de 'innovators' die als eerste consument het product absoluut willen hebben en ook bereid zijn daar een premium prijs voor te betalen. Na verloop van tijd komen 'early adaptors', dan de 'early majority'(oftewel de massa) en als het product wijdverspreid is de 'late majority' en 'laggards'. De prijs wordt in dit hele process ook vaak naar beneden bijgesteld.
Kiest een producent voor een premium product en een premium prijs met een hoge marge maar minder verkoop of positioneer je het als een mainstream product met bijbehorende lage prijs, minder marge maar waarschijnlijk wel hogere verkoopsaantallen. Wat er onderaan de streep overblijft zal uiteindelijk de beslissing van de producent bepalen.

Gepost door: Vinama | 05 mei 2011

Mijn ervaring is dat er meer achteruitgang is bij witte wijnen die voor een nachtje, geopend, met kurk er terug op, in de koelkast belanden. Nog nooit is dan achteraf de wijn er beter van geworden, hoogstens geen evolutie. Voor rood daarentegen gebeurt het toch vaak dat een een halve fles, met enkel kurk erop, nog even goed is 's anderendaags, en zelfs nog beter. Namelijk voor Zuid-Franse rode wijnen heb ik geen schrik om één of twee dagen later de fles nog uit de kelder te halen. Mooie ervaringen met bvb Pic St Loup, Roussillon, Corbières...

Gepost door: Frédéric | 05 mei 2011

amai, dat vind ik ook wel veel centjes!
...
hier staan regelmatig flessen in de ijskast
en inderdaad, voor rood lukt dat heel vaak wel voor een dag of 2,3

ondertussen heb ik mijn bus "haarlak" ... zoals de echtgenoot zegt
en die ik volgens hem veel te veel betaald heb (€19 of zoiets) ;-)
de haarlak = inert gas / inderdaad met een rietje in de fles puffen en met kurk in de ijskast bewaren / werkt wel - ik heb wijnen gehad die na een week nog niets veranderd waren
(longiwine)

maar ik ben een luie madam, dus heel veel gebruik ik die longiwine niet, soms is dat een fijne ontdekking (hoe de wijn evolueert), soms vervloek ik mezelf (als ik teveel avonden moest werken en mijn fles te lang in de koelte verbleven heeft)

tja
gewoon genieten van elk glas!

Gepost door: kaat | 06 mei 2011

En wat dacht je van volgende (goedkope) methode:
Gebruik een leeg 1/2 waterflesje. De resterende wijn kan je in zo'n flesje gemakkelijk kwijt.
Na vullen duw je de fles in tot de wijn aan de stop komt en sluit ze af.

Gepost door: jan | 17 mei 2011

@ Jan, wat kan een mens toch inventief zijn. Prima oplossing om een vroegtijdige oxidatie tegen te gaan.

Gepost door: Vinama | 18 mei 2011

Wijn in een (herbruikt) kunststoffen waterflesje bewaren, lijkt mij nochtans geen goed idee om kwaliteitsverlies tegen te gaan, niet in het minst omdat sommige stoffen uit de verpakking kunnen migreren naar de wijn.

Gepost door: john | 20 mei 2011

Het kwaliteitsverlies tegengaan heeft in dit geval betrekking op het creëren van een zuurstof arme omgeving voor de wijn wat op Jan z'n manier ook gebeurd. Aangezien een waterflesje ook voor voedingsstoffen (lees water) geschikt is zie ik niet dat er bepaalde stoffen uit de verpakking in de wijn zouden kunnen komen. We hebben het hier sowieso over een zeer beperkte duur, 1 à 2 dagen bijvoorbeeld.

Gepost door: Vinama | 20 mei 2011

Er zijn natuurlijk verschillende kunststoffen, maar PET flessen, zoals waterflesjes, laten zuurstof door en dus zal oxidatie ook niet tegengehouden worden.

Gepost door: john | 21 mei 2011

John,

Je hebt wel een punt (zie ook http://www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/PET-fles-225_1.pdf) Maar ze werken eraan om PET te ontwikkelen voor bier en wijn consumptie (zie ook artikel) . Natuurlijk zal dit niet voor de bewaarwijnen zijn (alleen al de idee om bvb een klasse Pomerol in plastiek te verpakken) . Maar om de levensduur van een kwaliteitswijn een dag te verlengen denk ik dat deze methode niet slecht én bovendien goedkoop is ;-)
Misschien eens vergelijkend testen met de duurdere methodes....

Gepost door: jan | 24 mei 2011

Ik bezit reeds twee jaar een Qivino. Ik ontdekte dit toestel op de Vinexpo-beurs in Bordeaux in 2009. Ik had op dat ogenblik reeds verscheidene bewaarmethodes geprobeerd, met wisselend succes. Voor ons is dat belangrijk omdat wij matige, maar dagelijkse wijndrinkers zijn en ik alleen wit drink en mijn echtgenoot hoofdzakelijk rood. Ik geef toe dat de prijs van het toestel mij wel deed schrikken. Maar na rijp beraad besloten wij toch de stap te wagen.ik heb het mij nog geen ogenblik beklaagd. We gebruiken Qivino verscheidene dagen per week. Door het feit dat er niets van de kwaliteit verloren gaat grijpen we al eens makkelijker naar een "betere" fles wanneer wij daar zin in hebben. Ik weet dat zoals dat met vele nieuwe zaken het geval is, de prijs na verloop van tijd wel zal dalen. Maar ik vind het het geld dat ik er aan besteedde zeker waard. Ter vergelijking. Tijdens onze vakantie in 2009 in Bordeaux hebben we voor 190 euro brandstof getankt. En dat is op!

Gepost door: agnes gelaude | 07 juni 2011

Bij het overgieten van wijn in een kleiner flesje, ga je sowieso veel zuurstof oplossen in de wijn. Gevolg: de oxidatieprocessen worden nog versneld.
Ik heb me recent ook een Qivino toestel aangeschaft en durf nu sneller een klassewijn open doen, twee glaasje uitschenken, puffen ( makers noemen het qivineren) en in 't weekend nog verder genieten van dezelfde wijn na een paar dagen.
Sinds we dit in huis gehaald hebben, genieten we sneller, langer en meer van een fles wijn. Who needs more!

Gepost door: L. Verlé | 17 juni 2011

Gebruik al geruime tijd een andere truck, die prima werkt voor wijnen tussen 3 en 10 jaar oud (goede bordeaux als referentiepunt). Werkwijze: open een 75cl fles, giet onmiddellijk de helft in een proper 37.5cl wijnflesje tot bombomvol (heb er steeds een dozijn leeg klaar staan), kurk van de originele wijn omgekeerd erop (na reinigen) zodat er quasie geen lucht meer in het kleine flesje zit en vervolgens het flesje terug in de wijnkelder of koele plaats (via de kurk herken je de wijn opnieuw. ik heb steeds 3-5 gevulde halve flesjes klaar staan). Drink uit na enkele weken.
Er is een heel gering kwaliteitsverlies, maar het kleine halve flesje houdt nog verschillende weken - een Armailhac 2004 hield het gemakkelijk 3 maanden vol....zonder probleem! Het kwaliteitsverlies is maar een fractie van vacuvin of gewoon met een kurkje in de 75 cl fles te laten staan
De rest van de 75cl natuurlijk diezelde dag opdrinken.....

voor mij de manier om niet steeds te twijfelen om een lekker wijntje te openen eender wanneer...

Grappig detail, en nog niet opnieuw getest, maar van een wijn die geweldige stopsmaak had (ondrinkbaar) was de stopsmaak eruit in het kleine flesje dat enkele weken na overgieten gedronken werd.....

Gepost door: Philip | 24 december 2012

Dank voor de tip Philip. Bij mij blijft een fles wijn niet lang vol Philip dus overschenken in een kleinere fles is niet nodig. Je hebt het ook over wijnen tot 10 jaar oud, weet wel dat des te ouder de wijn des te sneller hij (negatief) veranderd bij blootstelling aan zuurstof dus opgepast.

Je fles met kurk zal waarschijnlijk een andere fout hebben gehad want de kurk bacterie TCA verdwijnt niet zomaar uit de wijn.

Gepost door: Vinama | 30 december 2012

De commentaren zijn gesloten.