25 april 2011

Jacques Selosse - Initiale - Champagne

Na de degustatie van een 14tal wijnen van voornamelijk Dard & Ribo vanaf 1995 tot 2009 uit de Rhône (Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en Hermitage) was mijn algemene conclusie dat het geen gemakkelijke natuurlijke wijnen zijn met een stevige dosis tannine. Qua rood ging mijn absolute voorkeur naar de Crozes-Hermitage 1996 geserveerd in magnum (45,00€) en in wit was het de mooie Lards des Choix Blanc van Dard et Souhaut (11,70€) .

Na de geplande degustatie kwam de gastheer met het idee (of was hij een beetje uitgedaagd misschien?) dat J. iets mocht gaan uitzoeken in zijn kelder. Wel werd hem even meegegeven dat hij geen gesloten kisten mocht open maken. Dus de kist DRC bleef dicht (ook omdat hij veilig op een hoogte van twee meter hoog was weggezet). J. maakte een perfecte keuze want hij kwam terug met een fles NV Champagne, de Initiale van Jacques Selosse. Meteen de wijn van de avond voor mij. Het was de eerste keer dat ik deze cuvée in het glas had maar zeker niet de laatste. 

jacques anselme selosse foto by Thomas iversen.jpg
Anselme Selosse (foto: Thomas Iversen) 

Anselme Selosse (zoon van Jacques) is een man die op zijn domein van 7,5ha Champagnes maakt die zo dicht mogelijk tegen de natuur aanleunen en de terroir in zijn Champagne laat spreken. Dat hij hierdoor het werk in de wijngaard belangrijker vindt dan het werk in de kelder zal dan ook geen verrassing zijn. Voor de gisting wordt enkel natuurlijke gist gebruikt en het remueren gaat niet automatisch met een gyropalette maar allemaal, enkel voor de Initiale al 33.000 stuks, met de hand. De cuvée Initale bestaat uit 100% chardonnay uit Grand Cru wijngaarden van Avize, Cramant en Oger (Côte des Blancs) en wordt gevinifieërd op gebruikte eikenhouten vaten. Het is een assemblage van drie jaargangen, heeft drie jaar 'sur lattes' gelegen en heeft een dosage van ongeveer 5 gram. Datum van dégorgement: 6 november 2007.

Een intense, volle neus met rijpe appels, bloemen, brioche en een mooi oxidatief randje. Blijft maar ontwikkelen in het glas en is zeer complex. In de mond krijg je een Champagne met karakter, zeer rijp fruit tot het licht tropische fruit toe zelfs. Ook hier een delicate oxidatieve toets die de Champagne een extra dimensie geeft. Zeer lange afdronk met o.a. noten. Super complex.  Absoluut een gastronomische Champagne die het beste tot zijn recht komt bij een gerecht en ik zou hem zelfs even karaferen.

Jacques selosse initiale champagne paul jabouet aine hermitage la chapelle aziende agricoles Cos syre sicilia.jpg
(Foto met telefoon gemaakt)

23:29 Gepost door Vinama in Champagne | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.