17 april 2011

Rioja, Latricières-Chambertin en Barolo

Italië, Spanje en Frankrijk. De drie grootste wijnproducenten van Europa. Negentig procent van alle wijn uit Europa wordt geconsumeerd binnen één jaar na productie, dus voordat de nieuwe oogst alweer op de markt is. Het merendeel van de wijn die jij als wijnliefhebber drinkt zal ongetwijfeld wat ouder zijn. Zo ook de volgende drie wijnen.

roda rioja latricieres-chambertin gevrey chambertin barolo nebbiolo massolino.jpg
De wijnen met Qivino sluiting waarover binnenkort meer.

De Latricières-Chambertin 2001 van Drouhin-Laroze komt van de gelijknamige Grand-Cru wijngaard van ongeveer 7ha in Gevrey-Chambertin.  Ze behoord samen met Mazoyères-Chambertin tot de meest zuidelijke van de negen Grand Cru's in het dorp Gevrey-Chambertin in de Côte de Nuits. 
In het begin gaf de wijn in het glas weinig vrij. Na een tijdje kwam er een aards aroma naar voren samen met leer en frambozen. Een volle aanzet in de mond met een lichte houttoets en frambozen. Een positieve vegetale noot met zuren die goed aanwezig zijn maar zeker niet agressief overkomen.  Deze pinot noir heeft een goede dosis tannine en is een wijn met potentieel.

Roda is één van de Spaanse domeinen in de Rioja geweest die een vernieuwingsbeweging in deze streek in gang heeft gezet. Ze waren de eerste om na te streven een echte 'terroir' wijn te maken. De naam van de bodega is een samensmelting van de intitialen van de heer Rofells en zijn vrouw Daurella. Ze zijn gelegen in de subregio Rioja Alta.
Roda reserva is gemaakt van 97% tempranillo en 3% graciano en heeft 16 maanden gerijpt op Franse vaten waarvan de helft nieuw was. Naast de Roda reserva 2006 stond er nog een (blinde) Rioja op tafel en dat bleek achteraf ook een Roda reserva te zijn van het jaar 2003 (niet op foto). De 2006 heeft een mooie fruitintensiteit van o.a. kersen in de neus verweven met kruiden en een aardse toets. In de mond specerijen en rijp rood fruit en mooi verweven hout. Elegant en perfecte balans tussen de zuren en de tannine. Een mooie moderne Rioja met karakter. De 2003 werd vrijwel door iedereen als iets minder verfijnd dan de 2006 besproken. Uiteraard een stuk verder geëvolueerd met meer aroma's in de richting zoals bosgeuren. Ik vond de tannine vrij dominant over het fruit heen gaan.

Blind was het een eitje om de volgende wijn de Barolo Parrafada 2001 van Massolino er uit te halen. Ook hier had de nebbiolo druif weer gezorgd voor een hoge zuurgraad en tannine waar je je tanden in kon zetten. Een schitterende neus met wat zoetig rood fruit, cederhout, sigaren en appelsienzeste. In de mond was dit schitterend maar nog zo ontzettend jong maar enorm veel potentieel. In de kelder laten liggen en over een jaar of vijf pas nog eens opentrekken zou ik zeggen.

23:16 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) | Tags: barolo, bourgogne, pinot noir, rioja |  Facebook | |  Print

Commentaren

wat grappig!
ik heb vorige week ook een barolo van massolino in mijn glas gekregen
- de 2003

hhhmmmm!
toch altijd een beetje veel thuiskomen voor ondergetekende ;-)

Gepost door: kaat | 21 april 2011

Ik dacht al dat ik die RODA herkende op de wijnkaart afgelopen weekeinde in Barcelona!! Zonder twijfel heb ik die Rioja hier heb opgepikt. Was een zeer aangename wijn!

Als aperitief kon de cava Kripta gran reserva brut nature van Agustí Torelló mij ook wel enorm bekoren maar deze moest uiteraard niet onderdoen in prijs voor de meer commerciele NV Champagne..

Gepost door: Nick | 25 juni 2011

Leuk Nick! Als je eens een lekkere niet commerciële Cava in het glas wil dan probeer dit eens:
Brut Nature van Bodega Barranco Oscuro

http://vinama.skynetblogs.be/archive/2011/01/16/brut-nature-van-bodega-barranco-oscuro.html

Gepost door: Vinama | 27 juni 2011

De commentaren zijn gesloten.