20 maart 2011

Win toegangskaarten voor: Belgovino, Belgische wijnbouwers zonder grenzen

Dat de Belg graag een glas wijn drinkt is geweten maar wist je dat er er ook talrijke zijn die zelf wijn maken in het buitenland?  Op 10 april komen ze naar België voor  de tweede uitgave van Belgovino georganiseert door Vino Magazine. De interesse voor wijn gemaakt door Belgen is enorm gegroeid en de waardering gestegen. Deze wijnproducenten hebben u allemaal ook een verhaal te vertellen. Ze hadden een droom en hebben die in het verre buitenland of in onze eigen contreien waargemaakt:
- De kleine producent die van nul af aan is begonnen
- De bewuste investeerder
- De zelfstandige of ondernemer die zijn zaak verkocht om een nieuwe droom te beginnen
- De Belg(ische) die een buitenlandse(er) huwde met enkele hectare wijnstokken in de familie
- De gevestigde wijnhandelaar die een kasteel kocht in Bordeaux,
- Enz…

Tijdens de salon van de ‘Belgische Wijnbouwers zonder Grenzen’ krijgt u de gelegenheid om wijnen te ontdekken die geproduceerd worden door Belgen, wereldwijd. De degustatie vindt plaats in een prachtig en haast symbolisch kader: het Koloniënpaleis te Tervuren.

Aanwezige domeinen:

Château Ad Francos (Bordeaux)
Château Bertrand Braneyre (Bordeaux)
Château Branas Grand Poujeaux (Moulis-en-Médoc)
Domaine du Chenoy (België)
Château Closiot (Barsac-Sauternes)
Château de Durette (Beaujolais)
Château Famaey (Cahors)
Château de Fontenille (Bordeaux)
Château Franc Mayne (Grand Cru Classé Saint-Emilion)

Château de Jabastas (Bordeaux)
Château des Grandes Vignes (Sauternes)
Château Goubau (Côtes-de-Castillon)
Domaine Lalande (Languedoc Roussillon)
Lion Perruchon (Lussac Saint-Emilion)
Château de Lussac (Lussac Saint-Emilion)
Château La Marzelle (Grand Cru Classé Saint-Emilion)
Bodegas Mas Alta (Priorat)
Château Mansenoble (Corbières)
Domaine Michel Juillot (Mercurey)

Château de Minière (Bourgueil)
Château Pabus (Bordeaux)
Château Perayne (Bordeaux)
Château Petit Bocq (Saint-Estephe)
Château Tifayne (Côtes de Castillon, Côtes de Francs)
Château Vieux Maillet (Pomerol)
Château Vilatte (Bordeaux)
Château Bel Air (Languedoc)
Château Villemaurine (Grand Cru Classé Saint-Emilion)

Vinama geeft 30 gratis toegangskaarten weg. Geef antwoord op de volgende vraag:

Welk typisch druivenras uit Bordeaux is dominant aanwezig in de wijn van Château La Marzelle en Château Villemaurine uit Saint Emilion?

!! UPDATE 4 APRIL: DE WEDSTRIJD IS AFGELOPEN !!  Stuur je antwoord naar xxxx  en vermeld naast je naam en adres ook of je één of twee toegangskaarten wenst. 

Dus afspraak op zondag 10 april, wijnen proeven van en met Belgische wijnproducenten
Plaats: Koloniënpaleis, Paleizenlaan, 3080 Tervuren (gratis parking)
Datum : zondag 10 april, van 11 uur tot 18 uur

belgovino 10 april avril tervuren.jpg

15:54 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (2) | Tags: wedstrijd |  Facebook | |  Print

16 maart 2011

Vinama in de krant met Bordeaux

Afgelopen vrijdag verscheen er in de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad het volgende artikel:

IBWE Olaf Leenders De Standaard Het Nieuwsblad 11 maart 2011b.jpg

Klik op het artikel voor uitvergroting.

19:21 Gepost door Vinama in Bordeaux, Wijn actualiteit | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

13 maart 2011

Vin de paille, Jura

Vin de paille oftewel strowijn is wijn die gemaakt wordt door druiven als ze eenmaal geoogst zijn te laten drogen voor een bepaalde tijd alvorens men met het gistingsproces begint. Dit drogen gebeurde vroeger op matten van stro wat vandaag nog wel voorkomt maar ook worden ze tegenwoordig op  bijvoorbeeld houten schappen, rekken of in houten kistjes gedroogd. In de Jura drogen de druiven minimaal zes weken en gedurende deze periode verschrompelen ze waardoor er een concentratie van suiker in de druif optreed. Er is dus geen sprake van nobele rotting zoals dat bij Sauternes het geval is. Tussen Kerst en eind februari worden de druiven geperst en van 100Kg druiven krijgt men ongeveer 15-18L druivensap (20L is officieel het maximum rendement) . Na de gisting blijft er een 15-18L wijn over. Een zeer laag rendement dus waardoor de prijs hoger is en daarom wordt de wijn altijd in halve flessen verkocht.  Vin de paille uit de Jura moet minimum drie jaar op vat rijping hebben gehad en mag onder de appellatie Côtes du Jura, Abois of l’Etoile op de markt gebracht worden.

Vroeger maakte men veel meer vin de paille dan vandaag de dag. Daar waar je het nog tegenkomt zijn o.a. Hermitage in de Noordelijke Rhône, Elzas, Jurançon en Jura in Frankrijk, Australië, Italie (passito), Oostenrijk, Duitsland, Griekenland, Spanje, Zuid-Afrika en USA. Waar wordt het niet gemaakt kan men zich beginnen af te vragen?

Deze vin de paille uit 1999 van Sylvie en Luc Boilley uit St-Germain Les Arlay is gemaakt van 100% savagnin. Een diepe goudgele kleur met een bruine schijn. Een intense neus met krenten, rozijnen, noten en een tarte tatin die net uit de oven komt.  Volle zoete aanzet in de mond met abrikozen, rozijnen, amandelen en kaneel . Een complexe wijn. Een hoge aciditeit die het zoete mooi balanceerd en voor een frisse citrus toets zorgt. In de lange afdronk marsepein en noten. Nu op dronk maar kan nog jaren liggen. Vinama 16pnt.  18,50€ op domein.   vin de paille jura boilley pouilly fume margeret river vin de savoie saint emilion grand cru barolo.jpg

Ook nog in het glas gehad deze week de Mademoiselle M van Alexandre Bain 2007. Een van mijn favoriete Pouilly Fumé’s maar deze natuurlijke wijn uit 2007 is momenteel aan zijn retour begonnen dus nu opdrinken die flessen. Een super mondeuse (druivenras) uit de Savoie , de Arbin van Les Fils de Charles Trosset. Wat een heerlijk rijp fruit, een mondeuse uit duizend en een referentie voor wie eens een mooie mondeuse wil proeven (9,00€ bij Delattre in Jette, Brussel).  Château Franc-Mayne 2001, Grand Cru Saint-Emilion. Een klassieke Bordeaux die het beste nu gedronken kan worden want verbeteren zit er niet meer in. Een heerlijke Barolo Nei Cannubi uit 1998 van Luigi Einaudi waarvan het helaas mijn laatste fles was.

Dan nog een oude rakker uit Australië en wel uit Margeret River. De chardonnay 2001 van Pierro (Ad Bibendum). Deze tien jaar oude wijn had een intens ciroen gele kleur en een boeiende boterige neus met citrus en pompelmoes. In de mond boterkoekjes en mooie mondvulling maar het karakter van de wijn komt van de hoge aciditeit die de wijn ondersteund. Een intense smaak van ananas, een fijne bittertoets en wat hout tannine. Nu drinken maar kan hij zelfs nog wel iets langer mee.

09:11 Gepost door Vinama in Jura | Commentaren (2) | Tags: barolo, australie, saint-emilion, savoie, pouilly-fumé |  Facebook | |  Print

09 maart 2011

Portugese wijn, de kwaliteit springt uit het glas

De ingrediënten:
- Douro
- Dao
- Porto
- Portugal specialist Kris Jeuris

Laat deze allemaal een avondje pruttelen voor de Vlaamse Wijngilde in Brussel en je krijgt gegarandeerd een lekker Portugees stoofpotje.  

Portugal is een land wat tot midden jaren zeventig nog onder een militaire dictatuur gebukt ging.  Pas vanaf 1986 bij de toetreding tot de Europese Unie is de ontwikkeling van het maken van wijn in een technologische versnelling gekomen en kwam vooral de kennis beschikbaar om kwalitatieve wijnen te maken (afgezien van het maken van Port waar men al meester in was).   

Quinta de Saes Cor Doa 2009 (7,90€) beet de spits af en toonde zich als een fruitige, florale frisse wijn met strakke zuren.  De 100% alvarinho van Muros Antigos 2009 (13,48€)  gemaakt door Anselmo Mendes was mineralig met rijp fruit in de mond ondersteund door een mooie zuurgraad en een lange evenwichtige afdronk. Mooi voorbeeld van de kwalitateit die tegenwoordig in Portugal wordt gemaakt. Als derde witte wijn was de Quinta dos Carvalhais Colheita Seleccionnada 2006 (15,17€) gemaakt van de druivenrassen Encruzado en Verdelho het buitenbeentje. Want dit is een witte wijn die houtgisting heeft gehad en intense aroma’s van boter en noten had. In de mond een volle, ronde wijn met een duidelijke houtopvoeding die in wel iets weg heeft van het chardonnay type wijn maar wel een mooie frisheid had.

Bij de rode gingen we terug naar het domein  Quinta de Saes namelijk de Dao 2008 (11,66€), druivenrassen touriga nacional en alfrocheiro preto. Licht zwart fruit in de neus met in de mond hetzelfde fruit maar met een mooie fraicheur, medium tannine en lichte aangename vegetale toets.  2008 was een koel jaar in Dao en deze wijn kan nog wel even liggen.
Vale Raposa Reserva 2008 (11,66€), Douro, touriga nacional en tinta cão van een leisteen bodem, is een wijn met elegant rood fruit zoals kersen en een geroosterde toets in de neus. Een volle aanzet, kruidig, peper en drop. Een allemansvriend waarvan de alcohol in de afdronk opvalt.  

Vervolgens de ‘fieldblend’ Quinta Terra Feita de Cima Po de Poeira 2007 uit Douro (18,92€), van de druivenrassen touriga franca, tinta roriz, tinta cao, touriga nacional en andere. In de neus kersen, viooltjes, pruimen en een lichte houttoets maar wat vooral naar voren komt is de finesse. In de mond een mooie jonge wijn met mineralen en krokante tannine. Kan zeker nog even wat rusten. “Pó betekent 'stofdeeltje', poeira betekent 'stof', op het label van de tweede wijn staat een stofdoek (wat volstaat voor een kleine beetje stof), op dat van poeira staat een stofzuigerkabel. Elk jaar verandert het label omdat elke oogst anders is en aldus andere accenten in de structuur van de wijn legt”, aldus Kris Jeuris.

niepoort morgadio da calçada late bottles vintage 2004 port.jpg


Dan naar de Dao voor de Quinta da Pellada 2007 (40,70€), Dão-blend met lichte dominantie van Touriga Nacional. Een zeer complexe zijn in de neus met bosbessen, cassis cederhout en vooral elegantie.  Mooie rondeur in de mond van deze jonge wijn bomvol fruit en mineralen met een lange afdronk die nog een enorm potentieel heeft en dus nog even mag blijven liggen. Gaat gemakkelijk nog tien jaar mee.

Als afsluiter de Niepoort Morgadio da Calçada Late Bottled Vintage 2004 port (16,40€). Geconcentreerd rood fruit in de neus, zeer fruitig met daarnaast krieken op alcohol en ook wat evolutie in de vorm van bosgeuren en nat hout. In de mond een volle geconcentreerde aanzet met een zalvende structuur. Zeer veel fruit, zoete bramen, cassis en een lange afdronk. Een zeer , zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding  en leg dit maar in je kelder zou ik zeggen of nog beter, schenk dit maar in je glas.

Dit weekend kun je diverse van bovenstaande wijnen zelf gaan proeven tijdens de degustatie bij Wijnhuis Jeuris in Roeselare, Kaaistraat 62a. Doorlopend van 14:00 tot 19:00. www.wijnhuisjeuris.be  

23:44 Gepost door Vinama in Geproefd, Wijn proeverij | Commentaren (2) | Tags: portugal, douro, dao, porto |  Facebook | |  Print

02 maart 2011

Anti-fraude maatregels voor dure flessen wijn

Na het artikel over beleggen in wijn nu maar even kijken hoe de fraude met dure wijn wordt tegengewerkt.

fraude met wijn anti-fraude.jpg

19:21 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print