20 februari 2011

Beleggen in wijn

beleggen investeren wijn.jpg‘Beleggen in wijn’ zijn voor vele wijnliefhebbers vieze woorden want wijn is er toch alleen om gedronken te worden, om van te genieten samen met vrienden en het liefst met een heerlijke maaltijd erbij.

Wat is beleggen eigenlijk?
Volgens Van Dale: Geld beleggen, er een bestemming aan geven, het vastleggen, ergens in steken, op interest zetten, geld in huizen, in effecten beleggen, deze ervoor kopen.
Volgens de beursduivel: Beleggen is investeren. Het idee van investeren is dat u iets opoffert, om later iets groters of mooiers te kunnen bezitten. Een belegger verwacht dat in de loop van de tijd zijn of haar geld zal groeien. Of in ieder geval zijn waarde behoudt.

Dus iemand die in wijn belegt hoopt dat na een bepaalde tijd zijn investering meer waard wordt en als hij zijn waar verkoopt hij dus winst maakt.

Een wijnliefhebber die af en toe eens een fles grote wijn koopt wijn om die later te verkopen en van de winst weer een paar andere ('gratis') flessen koopt die hij dan opdrinkt is theoretisch dus ook een belegger.  De wijnliefhebber die hetzelfde doet maar dan met kisten grote wijn tegelijk en na de verkoop weer investeerd in wijn die hij zelf maar gedeeltelijk of niet opdrinkt is dezelfde soort belegger maar dan in het  kwadraat. En dan heb de ‘echte’ belegger. Wijnliefhebber of niet speelt hier geen rol want alles draait om speculeren en geld verdienen met wijn. Vele van deze beleggers hebben zelf niet genoeg verstand van de wijnmarkt om de juiste beleggingen te doen en ze besteden het uit aan de wijnspecialist of ze investeren in een fonds. De minimum inleg voor zo’n fonds is meestal 100.000 Euro en daarmee gaat de belegger aan wie je het geld toevertrouwd investeren in de topwijnen dezer aarde. Voorbeelden zijn het Wine Growth Fund (Luxemburg) met een minimum inleg van 125.000 Euro voor Class A en voor Class I is de minimum inleg 5.000.000 Euro. Zo kocht een ander wijnfonds van Elite Advisers (ook uit Luxemburg) vorig jaar nog een 1000tal flessen Château Lafite-Rothshild als belegging.

Van welke wijnen wordt een belegger warm?:
Chateau Lafite-Rothschild
Chateau Latour
Chateau Margaux
Chateau Mouton Rothschild
Chateau Haut-Brion
Chateau Petrus
Chateau Cheval Blanc
Domaine de la Romanee-Conti

Zoals uit dit lijstje al blijkt maakt Bordeaux wijn het overgrote deel uit van alle wijnbeleggingen en dan het liefst uit de jaren 1945, 1959, 1961, 1982, 1986, 1989, 1990 1996, 2000 en 2005.  

Liv-ex Claret Chip Index.png

The Liv-ex Fine Wine 100 Index is de benchmark voor het waardeverloop van wijn. In bovenstaande grafiek het verloop van enkele Grand Cru's uit Bordeaux waaruit blijkt dat Lafite-Rothshild en Mouton-Rothshild de beste investeringen zijn.

Als investeerder wil je dat je investering rendement opleverd en of je nu in graan investeerd (tussen december 2009 en december 2010 werd er voor tarwe en maïs een prijsstijging van 52 procent opgetekend Bron:De Tijd), in onroerend goed of kunst dat maakt niet uit. Je kiest wat het beste bij je investeringsprofiel past.
De laatste tien jaar zijn grote Bordeaux wijnen met grote schreden in waarde gestegen, logisch dus dat de beleggers als bijen op de honing afkomen.
Een probleem is dat er steeds meer beleggers in wijn investeren maar het aantal geproduceerde topwijnen niet zo maar kan toenemen. De châteaux zijn beperkt aan een gelimiteerd aantal hectare wijngaard van een bepaalde Grand Cru. In Bordeaux kan men dan wel eens wat grond bijkopen als men geluk heeft maar echt zoden aan de dijk zet het niet. Daarnaast wordt wijn gelukkig ook nog gedronken dus er zijn steeds minder flessen van een bepaalde wijn op de markt wat de prijs van de overgebleven flessen weer laat stijgen.
Resultaat is dat de wijnen nog schaarser worden en nog duurder dus nog meer rendement voor de belegger wat nog meer nieuwe beleggers aantrekt (het bekende cirkeltje). Je begrijpt het al, we hebben het ergste nog niet gezien qua prijzen van de topwijnen. Zo vonden we het een paar jaar geleden volslagen van de zotten dat je voor een 1e Grand Cru Bordeaux uit 2005 maar liefst 550,00 Euro op tafel moest leggen. Nu kost dezelfde wijn tussen de 1.000 en 1.500 Euro per fles. Château Lafite-Rothschild 2009 is sinds hij op de primeurmarkt is al met 36% in waarde gestegen. Sinds 2004 is Château Lafite-Rothschild 2000 met 611% in waarde gestegen. Hallucinerende cijfers nietwaar? Niet vreemd dat mensen die 100.000 Euro in overschot hebben in de verleiding komen dit in wijn te gaan investeren.
 
Nu kunnen we allemaal hard gaan hopen dat iedereen stopt met het beleggen in wijn zodat de prijzen weer naar beneden komen maar je kunt net zo goed hopen dat er deze maand nog een Belgische regering uit de hoge hoed komt. Het zal de komende jaren helaas nog verder de pan uit gaan swingen met de prijzen voor de topwijnen. Gelukkig zijn er nog genoeg andere wijnen die kwalitatief groot zijn en die (nog) niet interessant zijn voor investeerders maar wel voor de wijnliefhebbers.       

Trouwens, had je in 2006 goud gekocht dan was je investering nu driemaal zoveel waard, nog meer dus dan de topwijnen……


Dit artikel maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnbloggers over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Links in de kolom onder Vlaamse Wijnblogs" vindt je de andere blogs.

23:26 Gepost door Vinama | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

Commentaren

"maar je kunt net zo goed hopen dat er deze maand nog een Belgische regering uit de hoge hoed komt."
Héhé, die is raak ;-)

Gepost door: vinejo | 21 februari 2011

Is er ooit ook niet zoiets geweest met tulpenbollen ? Volgens mij komt er nog een dag dat een hele groep mensen gaan beseffen dat een fles wijn uiteindelijk ook niet meer dan een fles wijn is.

Gepost door: Rick | 21 februari 2011

Ja beleggen in tulpenbollen....... de tulpen bubbel, het heeft echt bestaan.

"Tulpenmanie was een hausse in de tulpenhandel in Holland en Utrecht die rond 1634 opkwam en waaraan begin februari 1637 een abrupt einde kwam. Het verschijnsel wordt ook wel tulpomanie, tulpenwoede, tulpengekte, bollengekte of bollenrazernij genoemd. In de Nederlandse Gouden Eeuw bereikten de prijzen van de nieuw geïntroduceerde tulpenbollen extreme hoogten. In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, en waren ze ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. Ook werd er gespeculeerd in opties op tulpen, die op dat moment nog in de grond zaten. De Tulpenmanie wordt door economen gezien als de eerste uitgebreid beschreven bubbel (speculatiegolf) in de wereldgeschiedenis. De term tulpenmanie wordt vaak gebruikt als metafoor voor een grote economische bubbel."

Gepost door: Vinama | 22 februari 2011

De commentaren zijn gesloten.