15 februari 2011

Château Labégorce Zédé 1990, Margaux

Labegorce chateau margaux bordeaux.jpg

Dat 1990 één van de grootste Bordeaux wijnjaren is zou iedere wijnliefhebber ondertussen toch wel moeten weten.  Het was het warmste jaar van de eeuw na 1947 en het jaar met de meeste zon na 1949. Maar wist je dat er ook overvloedig regen gevallen is in 1990 maar dan wel net op de juiste momenten zoals bijvoorbeeld in september toen de cabernet sauvignon druiven nog te klein waren en hun schil te dik omdat hun groei geblokkeerd was door de hitte en droogte.
De regio’s met een compacte bodem zoals Saint-Emilion en Saint-Estèphe waar het water beter werd vastgehouden in de bodem hebben krachtige, geconcentreerde wijnen geproduceerd in tegenstelling tot  de AOC’s met een goed drainerende bodem zoals Graves en Margaux waar men meer last van ‘stress hydrique’ had en waar sommige wijnboeren hun cabernet te vroeg geoogst hebben omdat hij aan het uitdrogen was op de wijnstok. Goed nieuws was het feit dat het rendement  aan de hoge kant lag wat vrij normaal is voor een uitzonderlijk goed wijnjaar. De wijnboer hoeft dan namelijk zo goed als niet in te grijpen in de wijngaard in vergelijking met een minder goed jaar.

Het was tijd om de Château Labégorce Zédé 1990, een Cru Bourgeois uit Margaux te ontkurken. Hoe zou deze rakker zich in 20 jaar ontwikkeld hebben. Zou hij de tand des tijds goed doorstaan hebben of is dat te veel gevraagd van twintig jaar oude Cru Bourgeois?  
Margaux is de meest zuidelijke gemeentelijke appellatie van de Médoc. De kiezelbodem van Margaux is een van de beste bodems om grote wijnen op te verbouwen. Labégorce Zédé  ligt tussen het dorpje Margaux en het noordelijk gelegen dorpje Soussans in. Bij de Grand Cru’s uit Margaux maakt Cabernet Sauvignon gemiddeld 65% van de samenstelling uit en bij de rest komt cabernet sauvignon slechts op ongeveer 50% van de wijngaarden voor. De rode Margaux wijn heeft een vrouwelijker stijl in vergelijking met de andere Médoc wijnen. In de mond zijn ze zachter en vleziger  van structuur.

In mijn herdrukte Féret editie van 1898 wordt Château Labégorce Zédé als 'Domaine de La Bégorce-Zédé' geschreven en was de eigenaar admiraal Emile Zédé die dus inmiddels zijn naam al aan de oorspronkelijke naam La Bégorce had toegevoegd. In 1979 kwam het in de handen van Luc Thienpont van de van origine Belgische familie. Thienpont zorgt dat de kwaliteit verder wordt verbeterd en het Château krijgt de classificatie Cru Bourgeois Exceptionnel.
In 2005 koopt Hubert Perrodo die sinds 1989 al eigenaar was van Château Labégorce het Château Labégorce Zédé van Thienpont. Nathalie de dochter van Perrodo  runt alle domeinen en is tevens eigenaar van de troisième Grand Cru Marquis d’Alesme (Becker).

bordeaux,margaux

Het was de wens van Hubert Perrodo (die in 2006 is overleden bij een ski ongeluk) om de drie domeinen namelijk Labégorce,  Labégorce Zédé en Château de l'Abbé Gorsse de Gosse (overgenomen door Perrodo in 2002) net zoals voor de Franse Revolutie weer tot één domein samen te brengen.  In 2009 werd aangekondigd dat vanaf dat jaar er geen Labegorcé Zédé op de markt zou komen maar dat alles onder de naam Château Labégorce gecommercialiseerd zou worden. Dit alles is toegestaan volgens de reglementering in Bordeaux waar de domeinen niet gelimiteerd zijn aan een specifiek en afgebakende geografische ligging zoals in Bourgogne.

In 1989 werd er vijftig ‘tonneau’ (60.000 flessen) rode wijn geproduceerd en tijdens de laatste jaargangen Labégorce Zédé was dat gemiddeld 102.000 flessen van 30ha wijngaarden met een leeftijf van 25 jaar. De druivenrassen zijn 50% cabernet sauvignon, 45% merlot, 3% cabernet franc en 2% petit verdot.

De kleur van deze wijn uit 1990 laat uiteraard wat evolutie zien maar minder dan ik verwacht had. In de complexe neus champignons, grafiet, pruimen met een fantastische finesse. In de mond een wijn die perfect op dronk is en geen spoor van vermoeidheid heeft. Een schitterende evolutie met tertiare toetsen, tabak, bos en versmolten tannine die een mooie structuur aan de wijn geven. Evenwichtig en een lange afdronk.  Deze rakker heeft de tand des tijds zeer goed doorstaan. Een 'kleine' wijn kan in een uitmuntend wijnjaar dus ook een 'grote' wijn worden. Had ik hier nog maar meer flessen van in mijn kelder liggen. Gelukkig ken ik een vriend...... 

De allerlaatste jaargang van Château Labégorce Zédé was 2008 dus je kunt nog wijn van dit inmiddels ‘verdwenen’ kasteel in je kelder leggen…….

23:31 Gepost door Vinama | Commentaren (2) | Tags: bordeaux, margaux |  Facebook | |  Print

Commentaren

Ik heb die wijn ook nog in de kelder gehad, vroeger gedronken dus maar geen spijt van, hij was ook al prachtig na een jaar of 15.
Vorig jaar nog een cru bourgeois Moulis uit 1990, Gressier Grand Poujeaux, geproefd. kostprijs toen: 200 frank. Zeer respectabel, pruimen en tabak herinner ik me. wel totaal op dronk. In tegenstelling tot een Montrose 1990, véééél te jong, een paar jaar geleden, waar je ook bij was. Een kanjer van een millesime, voorzeker.

Gepost door: Frédéric | 24 februari 2011

Die Montrose 1990 was absoluut heel groots. Perfect op dronk maar met met nog veel potentieel ook.

Gepost door: Vinama | 26 februari 2011

De commentaren zijn gesloten.