30 januari 2011

Documentaire Domaine Romanée-Conti, Vosne-Romanée

Een week geleden werd op France 3 deze mooie documentaire over Domaine Romanée-Conti in Vosne-Romanée uitgezonden met als specifiek onderwerp hun monopole AOC Romanée-Conti. Klik op de foto om video te starten.

Romanee Conti domaine vineyard wijngaard vignoble vosne romanee.jpg

Hier het reeds eerder gepubliceerde verslag van mijn bezoek aan Romanée-Conti.

22:36 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (6) | Tags: bourgogne, romanée-conti, vosne-romanee |  Facebook | |  Print

24 januari 2011

Mercado de San Miguel, Madrid

Mercado San Miguel Madrid Spain.jpg

Als je in Madrid een adres zoekt om op een losse manier Spaans te eten en een goed glas wijn te drinken dan zal je naar de Mercado de San Miguel moeten gaan. Het is meer een ‘restaurant markt’ dan een echte markt. Op een steenworp afstand van de Plaza Mayor ligt de overdekte markt waar je in een historische hal allerlei kleine eetgelegenheden hebt waar je tapas kunt kopen en die ter plekke kunt nuttigen. Het is een drukte en kakafonie van jewelste daar binnen dus als je rustig en op je gemak wilt eten moet je hier zeker niet naar toe gaan. Niet iets waar persoonlijk mijn voorkeur naar uit zou gaan al zeg ik het zelf maar nu ik er eenmaal geweest ben kan ik alleen maar zeggen dat het geweldig is en dat ze me er nog terug gaan zien.

Mercado San Miguel mauro vs 2005 Madrid Spain.jpg

Van het ene standje naar het andere allerlei tapas proberen en ook zaken die je onbekend zijn en dan op gerechtjes vallen die zo fantastisch zijn dat je nog eens terug gaat om nog eens een portie te halen. Heb je de tapas gekocht dan kun je naar de “Bodega” lopen waar je een tiental wijnen per glas kunt bestellen die allen op een schoolbord staan geschreven. Al vrij snel kwam ik er achter dat de wijnen op hun schoolbord niet de meest spannende waren maar dat ze daarnaast ook nog een hele reeks subtop en topwijnen per glas verkopen en die in de klimaatkastenwand op me te lagen wachten.

Mercado San Miguel jamon iberico 2 Madrid Spain.jpg

Toen de jongedame achter de bar eenmaal door had dat ik zin had in een ontdekkingstocht doorheen de kwalitatieve wijnen van Spanje werd het pas echt interessant. Aanraders zijn de Numanthia 2007 (nog wel zeer jong) en een fantastische Mauro VS 2005. De flessen wijnen zijn ter plekke ook te koop aan detailhandel prijs om mee te nemen. De Vega Sicilia Unico 1999 per glas was die avond net even niet beschikbaar, "Stand-by" zo stond er op een bord te lezen.
En tussendoor hier en daar weer even snel een tappa gaan halen gewoon met je glas in de hand, net zo makkelijk. Het winkeltje waar de jamón ibérico van de diverse soorten varkens voor je neus wordt afgesneden heb ik die avond meerdere keren aangedaan want dat was top. Het wordt tijd dat ik weer eens naar Madrid terug ga…

Mercado San Miguel bodega winebar wijnbar Madrid Spain.jpg

www.mercadodesanmiguel.es

22:31 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (5) | Tags: madrid, bodega, wijnbar |  Facebook | |  Print

16 januari 2011

Brut Nature van Bodega Barranco Oscuro

Als ik zo net aan het begin van het jaar zeg dat het de beste Spaanse schuimwijn is die ik dit jaar geproefd heb wil dat eigenlijk nog niet zo veel zeggen gezien we net twee weken ver zijn in 2011. Daarom kan ik beter zeggen dat het de beste Spaanse schuimwijn is die ik de laatste 12 maanden in het glas heb gehad en misschien nog wel langer.

De Brut Nature (0-3gr suiker, geen dosage toegevoegd) van Barranco Oscuro is een ‘Vino Espumoso de Calidad’ die geproduceerd word in de Sierra de la Contraviesa-Alpujarra (Sierra Nevada) bij Granada dus helemaal in het zuiden van Spanje. Vanwege de hoge temperaturen aldaar heeft wijnmaker Manuel Valenzuela zijn wijngaarden op grote hoogten. Die wijngaard van één hectare voor de Brut Nature ligt op 1300 meter waar het koele klimaat uitermate geschikt is voor de juiste rijping van de druiven.

Deze op artisanale manier gemaakte natuurlijke schuimwijn bestaat uit 100% vigiriega, een autochtone druif uit Andalusië. December 2008 is deze fles gebotteld en op het etiket is te lezen dat hij gedegorgeerd op 28 october 2010 en dus een kleine twee jaar sur lattes heeft gelegen. Er is geen dosage aan toegevoegd. Slechts 4.000 flessen worden er gemaakt. In het glas valt meteen die diepdonkere gele kleur op, strogeel. Een uitgesproken neus van appels en kweepeer. Zeer fruitig met een lichte oxidatieve toets. Je blijft er aan snuffelen. Vrij volle aanzet met een fijne mousse vorming in de mond.  Boterkoekjes met amandelen en rijpe geschilde appels die al even op tafel staan en bruin zijn geworden. In de lange afdronk blijven de geroosterde noten maar komen. Een zeer goede Spaanse schuimwijn met een eigenzinnig karakter die veel plezier geeft en menigeen Champagne aan dezelfde prijs kwalitatief overstijgt. Dit zie ik graag in mijn glas. 16,90 Euro bij o.a. Historic Wines en Altro Vino.

Voor degene die de Spaanse taal machtig zijn:


Voor degene bij wie het Spaans niet verder gaat dan vakantie-Spaans ook een video in het Engels:

15:33 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (1) | Tags: spanje |  Facebook | |  Print

05 januari 2011

Elzas ontmoet de keuken van L’ Air du temps **

l air du temps san degeimbre chef san degeimbre.jpg
Gaan eten bij een twee Michelin-sterren chef die vroeger voor hij de switch naar de keuken maakte eerst zelf sommelier is geweest in diverse toprestaurants, dat is natuurlijk wel aan mij besteed. "Les Vins d'Alsace" had met Sopexa een avond georganiseerd in restaurant L'air du temps waarbij de keuken van de chef San Hoon Degeimbre werd vergezeld door een veertiental wijnen uit de Elzas. Oenoloog Thierry Fritsch was uit de Elzas overgekomen om gedurende de avond uitleg te geven over de geschonken wijnen.  

l air du temps san degeimbre couteau avec gingembre.jpg
Un couteau, avec gingembre, l'umibudo, coriandre et émulsion d'algues


De volgende twee crémants werder geschonken bij de eerste drie amuses.
1. Crémant d'Alsace Cuvée Prestige Brut, Bestheim. 100% pinot blanc. Floraal en fruitig in de neus alsook in de mond. Aardig bittertje in de afdronk.
2. Crémant d'Alsace Cuvée Prestige Domaine Muré. Een frisse crémant maar helaas veel te koud geserveerd en tijd om hem op te warmen was er niet gezien het tempo waarin alles werd geserveerd.     

l air du temps san degeimbre tempura2a food fashion.jpg


Tempura d'ormeaux, sauce soja et gelée au thé matcha (met dank aan collega blogger Food and Fashion voor de foto)

l air du temps san degeimbre sardine 2 anchoix.jpg
La sardine, anchoix, avec balsamique et citron.

 

Daarna (niet op foto) werd er een bouillon de queue de boeuf, parfumé à souhait, avec shiitake et topinambours geserveerd. 

Vervolgens was het tijd voor de voorgerechten. 

l air du temps san degeimbre coquilles 3 Saint Jacques.jpg


Coquilles Saint Jacques, avec dashi maison, feuilles de shiso, et rillettes de Saint Jacques
Op de coquilles werd een zeer gerookte fond gegoten. Om voor de contrabalans te zorgen werd er naast een croqant gerechtje geserveerd met o.a. granny smith appels.

l air du temps san degeimbre pomme 4 granny.jpg

Hierbij werden twee muscat wijnen geserveerd.
3. Pinot blanc 2007 van Albert Mann. Heeft 6 maanden hout opvoeding gehad en is mineralig met duidelijke boter toetsen. Een ronde volle smaak zelfs wat geconcentreerd met daar doorheen hout. A-typische pinot blanc maar wel een die me kon bekoren. 
4. Maison Joggers & Fils 2008 uit Ribeauvillé. Mooi muskaat aroma en wat restsuiker.

De laatste wijn ging niet goed samen met het gerecht en de hout gerijpte pinot blanc was nog de beste combinatie alhoewel het citroengras in het gerecht zeer moeilijk samen ging met beide wijnen.

l air du temps san degeimbre vin d alsace.jpg

Vervolgens werden er een sylvaner en een riesling geserveerd voor bij de zeebarbeel.
5. Sylvaner 2009, Domaine André Ostertag. Fruitig en eenvoudig in de neus maar in de mond is geeft dit een medium tot volle aanzet, een mondvol en complex voor een sylvaner. Dit wil ik nog wel eens drinken. 
6. Riesling 2009, Léon Beyer. Nog jong en de citrus dominant samen met de nerveuze zuren.

De riesling ging minder goed bij de vis door de dominante zuren echter hij ging wel goed bij de pikante Koreaanse kruiden die in de oranje zalf waren verwerkt.

l air du temps san degeimbre queue 3 de lotte.jpg


Toen de de queue de lotte, crème acidulé, jus d’oursins

Hierbij twee pinot gris wijnen uit 2005.
7. Cuvée des Comtes d'Eguisheim van Léon Beyer. Ingetogen en een puntje oxidatief. Doet een beetje passé aan. In de mond mist deze wijn van alles en deze wijn van formaat is duidelijk te snel geëvolueerd voor zijn leeftijd.
8. Grand Cru Spiegel, Domaine Schlumberger. Complex en overduidelijk de beste combinatie met het gerecht. Heeft wat restsuiker.
 

l air du temps san degeimbre Rouget cuit à basse température.jpg

Rouget barbet rôti cuit à basse température, peau croustillante, crème de persil tubéraux épicé, chlorophylle

l air du temps san degeimbre Rouget 2 cuit à basse température.jpg


Daarna volgde'Une part de queue de lotte avec sur les côtés, du chou en pickles, devant une crème au Noilly Prat et derrière un jus avec l'oursin'.Hierbij twee pinot gris wijnen uit 2005.

7. Cuvée des Comtes d'Eguisheim van Léon Beyer. Ingetogen en een puntje oxidatief. Doet een beetje passé aan. In de mond mist deze wijn van alles en deze wijn van formaat is duidelijk te snel geëvolueerd voor zijn leeftijd.
8. Grand Cru Spiegel, Domaine Schlumberger. Complex en overduidelijk de beste combinatie met het gerecht. Heeft wat restsuiker.

l air du temps san degeimbre faisan 3.jpg


Faisan, tubercule et racine, pomme "en" terre, gomasio à base de sésame noir avec un un bouillon au vadouvan

  9. Riesling Cuvée tradition 2007, Domaine Hugel & Fils. Mineralen in de neus, lichtjes petrole, complex. Mooie frisheid in de mond en zeer evenwichtig. Goed gemaakt.  
10. Muscat 2008, Clos des Capucins. Domaine Weinbach-Faller. Zeer hoge aciditeit die de muskaat onderdrukt. Zeer jong en momenteel onevenwichtig. 

l air du temps san degeimbre Aiguillette 2 de pigeonneau de Waret.jpg


Aiguillette de pigeonneau de Waret, betterave crapaudine, kalamansi, crousillant des pattes confits (met dank aan collega blogger Food and Fashion voor de foto)

11. Gewürztraminer 2004 Grand Cru Zinnkoepfle van Cave de Pfaffenheim. Vrij droge evenwichtige gewürztraminer.
12. Pinot noir 2009 van Bott Geyl. Jong, zeer fruitig.

De fruitige pinot noir ging niet samen met de fazant en zeker niet met de mango zalfjes. De droge gewürztraminer daarentegen was een verrassend mooie combinatie met de fazant.  

 

l air du temps san degeimbre pomme2.jpg

Pomme, Pomme, Pomme, Pomme

Toen was het tijd voor de nagerechten. Allereerst heerlijke variaties op appel.
13. Pinot Gris Grand Cru Kitterlé 2005 van Schlumberger. Zeer complex in de mond met citrus, abrikozen en noten. Veel body, evenwichtig en een lange afdronk. Heeft wat restsuiker. l air du temps san degeimbre chocolat 2 ivoire.jpg

Coque ivoire, mousse émulsionnée de chocolat ivoire et orange, gelée de coing

14. Gewürztraminer 1999 vendanges tardives van Hugel.  Een perfecte afsluiter van dit diner en een super combinatie met dit nagerecht.

Hierna was het nog niet gedaan en kwamen de vele mignardises voor bij de koffie. Een avond waarvan de fijne keuken van de van origine Zuid-Koreaanse chef San Hoon Degeimbre me bij zal blijven net zoals de veelzijdigheid van de voornamelijk witte wijnen uit de Elzas. L'air du temps is een grote omweg waard.

l air du temps san degeimbre logo.jpgL'Air du temps
Chaussée de Louvain 181
5310 Noville-sur-Méhaigne
081 81 30 48
info@airdutemps.be
www.airdutemps.be 


Elzas wijn
www.vinsalsace.com/nl/

 

 

 

10:16 Gepost door Vinama | Commentaren (7) |  Facebook | |  Print