30 januari 2011

Documentaire Domaine Romanée-Conti, Vosne-Romanée

Een week geleden werd op France 3 deze mooie documentaire over Domaine Romanée-Conti in Vosne-Romanée uitgezonden met als specifiek onderwerp hun monopole AOC Romanée-Conti. Klik op de foto om video te starten.

Romanee Conti domaine vineyard wijngaard vignoble vosne romanee.jpg

Hier het reeds eerder gepubliceerde verslag van mijn bezoek aan Romanée-Conti.

22:36 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (6) | Tags: bourgogne, romanée-conti, vosne-romanee |  Facebook | |  Print

Commentaren

Bernard Noblet luistert in een vat, snuffelt eraan, geniet en zegt dan "mhh, ça pue bon!". prachtig...

Gepost door: Frédéric | 31 januari 2011

Ja mooi hè. Begrijp echter niet waarom die Aziaat nu in de film moest zitten want echt wijzer wordt je niet van wat hij zegt.

Gepost door: Vinama | 31 januari 2011

Van twee zaken ben ik toch verschoten bij deze video:

Primo:
Op de sorteertafel zie je dat er nog groene (!!!) onrijpe trossen belanden. Ok, ze worden wel door de sorteerders verwijderd, maar dat wordt daar dus (manueel!) geplukt ???
Als ik dat had durven plukken bij Ch Lagrange (St-Julien) had ik dik onder mijn voeten gekregen hoor!

Secundo:
Alle grote wijndomeinen zeggen dat de huidige prijsinflatie van de wijn enkel het gevolg is van de speculanten en dat zij daar niet voor verantwoordelijk zijn. Op de video (bijna op het einde) hoor je één van de geïnterviewde personen zeggen dat de RMC 2005 het domein verliet aan ... 1.000 Euro per fles !!!!?????!!!!
Laat me dan niet lachen: het zijn en blijven de domeinen die als eerste een veel te hoge prijs vragen. Je kan de tussenschakels (groothandelaar en dan kleinhandelaar) niet verwijten dat zij elk een marge op de prijs nemen. Het is normaal dat de wijn dan eindigt aan 4 à 5.000 Euro per fles...
Hoe kan Aubert de Villaine de mensen/consumenten nog recht in de ogen kijken als je weet dat hij beslist om aan 1.000 Euro/fles op de markt te brengen?

Ik heb een heel wrang gevoel bij dat domein...

Gepost door: Roeland | 31 januari 2011

Roeland, dat de prijzen van topwijnen de laatste jaren de pan uit swingen en dat ze moeilijk tot niet meer bereikbaar zijn vanwege de hoge prijs voor de gewone wijnamateur daar zijn we het beide over eens.

Wel moeten de zaken in perspectief gezien worden. Van Romanee-Conti werd bijvoorbeeld in 2008 slechts 11 vaten gemaakt oftewel 3.168 flessen. +/- 21hl rendement per ha. Andere jaren kan dit oplopen tot 5.500 flessen. In totaal heeft het domein 27,5ha (met La Tâche, Echezeaux, etc...)

Kijk dan eens naar Bordeaux naar b.v. Lafite Rothschild met rond de 250.000 à 300.000 flessen (490€ primeur 2005), Latour 220.00 flessen (600€ primeur 2005) Chateau Margaux, 81ha met gemiddeld 150.000 flessen (600€ primeur 2005), Mouton 250.000 flessen etc....

Een château in Bordeaux kan zijn domein qua aantal hectaren uitbreiden wanneer ze willen cq wijngaarden kunnen bijkopen want de Grand Cru status is niet gelinkt aan een geografische oppervlakte maar aan de naam van het château. Veel gerenommeerde châteaux zijn daarom ook explosief gegroeid sinds hun onstaan (je zou je kunnen afvragen of al die nieuwe wijngaarden wel de Grand Cru kwaliteit leveren?).
In de Bourgogne is dit niet mogelijk omdat de Grand Cru status en in dit geval van Romanée-Conti gebonden is aan de 1,81 ha. Uitbreiden is geen optie.

Ik denk dus denk dat je bij heel veel domeinen een wrang gevoel kunt hebben en dat zal in de toekomst helaas alleen maar wranger worden.

Gepost door: Vinama | 31 januari 2011

Eerst en vooral, Roeland, er worden geen aparte flessen van Romanée Conti verkocht door het domein zelf, enkel gepanacheerde kisten van 12, en enkel aan erkende verdelers. Dit systeem werd trouwens onlangs nog als “niet onwettig” beschouwd door een rechtbank.
Wat er na de verkoop van die kisten gebeurt is een zaak van de verdelers, waar DRC geen vat meer op heeft.
Ik kan je wel verzekeren dat de mensen die de DRC wijnen maken (ik denk met plezier terug aan Bernard Noblet) absoluut niet bezig zijn met de financiële waarde van die flessen, ze willen gewoon het allerbeste halen uit hun wijngaard.
Los van de hoge prijs (die wij moeten betalen mede omdat de tussenpersonen ook hun graantje meepikken) zijn de wijnen van DRC uitmuntend, bijzonder fijn en buitengewoon complex.
Zijn ze hun geld waard? Is een champagne Bollinger grande année zijn geld waard? Het antwoord hangt af van wat je in je glas hebt: een lekker glas cava (4 euro de fles) of een peperdure Bollinger grande année, maar wel grandioos.
Ik geniet van de twee, maar wel “anders” en het ene sluit het andere niet uit, me dunkt.

Gepost door: Frédéric | 08 februari 2011

@ Frederic,

Bij het lezen van je reactie heb ik toch een paar keer moeten slikken en hou ik een bittere nasmaak op na die je bij wijn ook kan hebben.

Welke ondersteunende elementen of feiten heb je dat de mensen die de DRC maken absoluut niet bezig zijn zijn met de financiële waarde van die flessen?
Ook de keldermeester weet heel goed wat de waarde van de wijn in de vaatjes is maar durven ze daar nog spreken over de marktprijzen die deze flessen gaan zonder rode kaakjes te krijgen?

Marktprijzen van 5000………10.000 Euro en meer per fles zijn een realiteit.

En of ze hun geld waard zijn ? Hier moet ik negatief op antwoorden als het over de intrinsieke kwaliteiten van deze drank gaat die in het glas komt.
Ze zijn wellicht beter en anders dan een goede Vosne-Romanée van 50 euro maar je gaat me niet ervan overtuigen dat ze 100 of 200 maal beter zijn.

In je vergelijking stel je twee schuimwijnen (cava en Bollinger) tegen over elkaar waarvan de prijs ratio de orde van een 10….20 is. Dit is heel wat anders dan bij de DRC.

Deze laatste Bollinger kan ik me veroorloven maar koop hem niet omdat ik persoonlijk betere en goedkopere champagnes heb gedronken.

Moest ik de gelegenheid hebben een glas DRC te drinken dan zou ik er ook van genieten maar het sluit wel uit dat ik deze zou kopen.
Ik zou er een bittere nasmaak van overhouden wetende dat er op dit ogenblik mensen op deze wereld rondlopen die zich geen glas drinkbaar water kunnen veroorloven.

Maar ik weet ook dat er op deze wereld mensen rondlopen die geen verschil meer maken tussen 1 en 10000 Euro. En tot dit laatste select groepje behoor ik niet en wens ik ook niet te behoren.

Gepost door: Don Quichotte | 09 februari 2011

De commentaren zijn gesloten.