16 januari 2011

Brut Nature van Bodega Barranco Oscuro

Als ik zo net aan het begin van het jaar zeg dat het de beste Spaanse schuimwijn is die ik dit jaar geproefd heb wil dat eigenlijk nog niet zo veel zeggen gezien we net twee weken ver zijn in 2011. Daarom kan ik beter zeggen dat het de beste Spaanse schuimwijn is die ik de laatste 12 maanden in het glas heb gehad en misschien nog wel langer.

De Brut Nature (0-3gr suiker, geen dosage toegevoegd) van Barranco Oscuro is een ‘Vino Espumoso de Calidad’ die geproduceerd word in de Sierra de la Contraviesa-Alpujarra (Sierra Nevada) bij Granada dus helemaal in het zuiden van Spanje. Vanwege de hoge temperaturen aldaar heeft wijnmaker Manuel Valenzuela zijn wijngaarden op grote hoogten. Die wijngaard van één hectare voor de Brut Nature ligt op 1300 meter waar het koele klimaat uitermate geschikt is voor de juiste rijping van de druiven.

Deze op artisanale manier gemaakte natuurlijke schuimwijn bestaat uit 100% vigiriega, een autochtone druif uit Andalusië. December 2008 is deze fles gebotteld en op het etiket is te lezen dat hij gedegorgeerd op 28 october 2010 en dus een kleine twee jaar sur lattes heeft gelegen. Er is geen dosage aan toegevoegd. Slechts 4.000 flessen worden er gemaakt. In het glas valt meteen die diepdonkere gele kleur op, strogeel. Een uitgesproken neus van appels en kweepeer. Zeer fruitig met een lichte oxidatieve toets. Je blijft er aan snuffelen. Vrij volle aanzet met een fijne mousse vorming in de mond.  Boterkoekjes met amandelen en rijpe geschilde appels die al even op tafel staan en bruin zijn geworden. In de lange afdronk blijven de geroosterde noten maar komen. Een zeer goede Spaanse schuimwijn met een eigenzinnig karakter die veel plezier geeft en menigeen Champagne aan dezelfde prijs kwalitatief overstijgt. Dit zie ik graag in mijn glas. 16,90 Euro bij o.a. Historic Wines en Altro Vino.

Voor degene die de Spaanse taal machtig zijn:


Voor degene bij wie het Spaans niet verder gaat dan vakantie-Spaans ook een video in het Engels:

15:33 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (1) | Tags: spanje |  Facebook | |  Print

Commentaren

Voor wie de wijn graag wil proeven:
vrijdag 1 april ( 19u-22u)
zaterdag 2 april (10u - 18u30)
zondag 3 april (14u - 18u30)

Place to be:
Amici Del Vino
Kapellendries 52 - 9230 Wetteren

Gepost door: Anneleen | 18 maart 2011

De commentaren zijn gesloten.