23 december 2010

Bezoek aan Bollinger Champagne in Aÿ (deel 3)

Bollinger ralentir roulage de tonneau champagne.jpg Na een uitgebreide rondleiding van twee uur over hoe Bollinger Champagne gemaakt wordt gingen we nu zelf het resultaat eens proeven. Drie Champagnes stonden er klaar, de Cuvée Special Brut, Special Cuvée Rosé en de La Grande Année 2000.
Door alle elementen die ik in de vorige twee artikels heb uitgelegd zoals, de trage vinificatie, het gebruik van eiken houten vaten, het lang stockeren van de reserve wijn alsook de Champagne zelf heeft de Champagne van Bollinger veel structuur die perfect in harmonie gaat met hun finesse.

De Cuvée Special Brut is een niet millésimé Champagne die bestaat sinds 1911. Een mooie klassieke pinot noir gedomineerde Brut (60% Pinot Noir, 25% Chardonnay, 15% Pinot Meunier ) die het visitekaartje van het huis is. 80% van de druiven komen van Premier Cru of Grand Cru wijngaarden.
In de neus krijg je een complexe Champagne met aroma’s van brioche, petit-lu koekjes, een romige toets en daar tussendoor frisse appels.  Een volle en ronde aanzet waar het rijpe fruit zoals peren mooi is verweven met het romige karakter. De zuren zijn ondersteunend en zacht. Lange afdronk en en heerlijk vineuze Champagne. Vinama 17pnt.

De Cuvée Special Brut ligt minimaal 3 jaar ‘sur lattes’ maar dit is in realiteit eerder 4 jaar. Een dosage van 7 à 9 gram. Het is een Champagne die je zowel bij het aperitief kan drinken alsook bij gerechten zoals schaaldieren, vis en wit vlees. Niet te koud drinken maar tussen 10-13°C.

De Cuvée Special Rosé is een niet millésimé Champagne gemaakt van 62% Pinot Noir, 24% Chardonnay en 14% Pinot Meunier.  In de neus wat ingetogen en in de mond een fruitige aanzet met frambozen, frisse zuren en evenwichtig. Een mooie rosé maar kwalitatief toch een paar maatjes onder de Cuvée Special Brut. Vinama 15pnt.
In de assemblage wordt vijf tot zes procent rode wijn gebruikt en de Champagne heeft een dosage van 10 gram.

bolling champagne cuvee speciale brut rose grande annee.jpg
Enkel van uitzonderlijk grote jaren maakt Bollinger millésimé Champagne vandaar ook de naam La Grande Année.  De La Grande Année 2000 is gemaakt van 63% pinot noir en 37% chardonnay, ligt minimaal vijf jaar 'sur lattes'  en is een Champagne om U tegen te zeggen. De druiven komen voor 76% van Grand Crus en 24% Premier Cru wijngaarden. Een dosage van 7-9 gram.
Het jaar 2000 had een zachte winter en een voorjaar wat meeldauw met zich meebracht. hagelstormen hebben destijds meer dan 1/3 van de wijngaarden aangetast. Gelukkig was er ook voldoende zon en dit tot de oogst toe. De oogst begon op 11 september en eindigde de 20ste met een gemiddelde opbrengst van 12.460kg/ha. 
 In de neus denk je eerder met een grote witte Bourgogne te maken te hebben dan met een Champagne. Brioche met een dikke laag boter komt je tegemoet met een zeer subtiele houttoets. Enorm complex, vineus met lagen rijp fruit. Een eindeloze afdronk en absoluut 'delicious'. Een Grand Cru Classé uit de Champagne. Vinama 18pnt.

Bollinger Champagne grande annee rose cuvee special ay.jpgChampagne Bollinger
20, Boulevard du Maréchal Del Lttre de Tassigny
51160 Äy
Tel: 03-26.53.33.66
www.bollinger.fr

Bezoek aan Bollinger Champagne in Aÿ (deel 1)
Bezoek aan Bollinger Champagne in Aÿ (deel 2)

23:57 Gepost door Vinama in Wijndomein bezocht | Commentaren (0) | Tags: champagne |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.