05 december 2010

Bezoek aan Bollinger Champagne in Aÿ (deel 1)

bollinger champagne aÿ.jpg

De datum voor een verblijf van vier dagen in de Champagne streek lag al vast net zoals alle bezoeken aan de diverse Champagnehuizen. Totdat ik op de valreep nog een uitnodiging binnen kreeg om het prestigeuze Champagnehuis Bollinger te gaan bezoeken. Daar had ik natuurlijk wel oren naar want Bollinger hoort tot de absolute top in Champagne. Dus toen de planning maar met alle plezier wat uitgebreid en ietsje vroeger in de auto gestapt op weg naar Aÿ.  Aÿ is een plaats die geheel als Grand Cru geklasseerd is. De letters ‘ay’ maken trouwens ook deel uit van de stad Epernay, die bekend staat als de hoofdstad van Champagne. Epernay betekend letterlijk ‘achter Aÿ’.

Bollinger is opgericht in 1829 en is vandaag de dag nog steeds een een familiebedrijf. Ze produceren 2.500.000 flessen Champagne per jaar en hiervan wordt 85% geëxporteerd. Veertig procent van de totale productie gaat naar Engeland. Misschien dat James Bond hier iets mee te maken heeft en waarschijnlijk ook het feit dat de Engelse van droge Champagnes houden want Bollinger gebruikt lage dosages.  Ter vergelijking sommige Champagnehuizen zoals Moët & Chandon produceren 30+ miljoen flessen per jaar.  De jaarlijkse omzet van Bollinger is ongeveer 60.000.000€. Sinds 2003 wordt er stevig geïnvesteerd (25 miljoen Euro) in de vernieuwing van de technische installaties alsmede in het verhogen van de productie- en opslag capaciteit.

Vanaf 2008 staat er voor het eerst iemand aan het roer die niet uit de Bollinger familie komt namelijk Jérôme Philipon die van Coca Cola afkomt en daarvoor bij Nestlé werkte. De familie Bollinger heeft dus iemand in huis gehaald met een grote internationale commercieële en marketing ervaring.


bollinger Veilles Vignes Françaises champagne.jpgNa onder het wakend oog van Lily Bollinger even gewacht te hebben in de lounge begint het bezoek in één van de twee wijngaarden met pinot noir wijnstokken die niet geënt zijn en nog dateren van voor de Phyloxera plaag rond 1877.  Hiervan wordt de exclusive cuvée ‘Veilles Vignes Françaises’ gemaakt. ‘Françaises’ want de stokken zijn niet geënt op Amerikaanse wijnstokken.  

Op de foto hiernaast zie je hoe de aarde rond de wijnstok is opgehoogt waardoor deze de warmte opslaat van de zon. De druiven hangen door het ophogen van de grond net boven de grond die zijn warmte afgeeft aan de druiven. Dit alles om het suikergehalte in de druif te verhogen.
Van deze exclusieve Champagen worden er slechts een 2.000 flessen gemaakt per jaar en het prijskaartje ligt dan ook rond de 500€.


Bollinger bezit zelf 165 ha wijngaarden wat in staat voor 70% van hun totale Champagne productie wat vrij uitzonderlijk is in de Champagne. Voor de resterende 30% worden de druiven ingekocht. Deze overige 30% (pinot noir en chardonnay) wordt aangekocht bij zeer streng gecontroleerde wijnboeren, die reeds generaties volgens de strikte Bollinger-normen werken. Dit laat toe dat Bollinger 100% controle heeft op de afkomst van de druiven, en het moment van oogsten.In totaal gebruikt men druiven van een dertigtal crus.

De persing vindt plaats perceel per perceel. Voor Champagne worden dezelfde druiven volgens de regels altijd driemaal geperst. Van de eerste persing  ‘La cuvée‘ wordt bij Bollinger de eerste 5% weggegooit vanwege de mindere kwaliteit. De tweede persing ‘premier taille’ wordt in zijn geheel verkocht en de laatste persing ‘seconde taille’ gaat rechstreeks naar de distilleerderij. Bollinger gebruikt dus alleen de eerste persing die kwalitatief het beste sap geeft.

Bollinger tonneau barrique barrels eiken houtenvaten.jpg

Na het persen wordt er meteen geproefd om te determineren of het sap een gisting op hout aan kan of niet. Zeventig procent van het sap gaat meteen op oude eikenhouten vaten voor de alcoholische gisting en de rest in roestvrijstalen vaten. De gisting op hout wordt voornamelijk voor twee redenen gedaan. De eerste is vanwege de oxidatieve werking van het hout en de invloed hiervan op de wijn en ten tweede omdat ze vinden dat dit de kwaliteit ten goede komt voor hun Champagnes omdat die zeer lang ‘sur lattes’ blijven liggen (minimaal 3 jaar voor de Special Cuvée,  min. 5 jaar voor de Grande Année en min. 8 jaar voor de R.D.). De vaten komen uit Bourgogne en zijn minstens vijf jaar oud.
Per persing worden er tien vaten van 228L gevuld. De wijn in ieder vat wordt tussen september en maart driemaal overgestoken om te clarifiëren en het vat wordt gesteriliseerd met sulfiet voordat de wijn er weer in teruggaat. In totaal hebben ze 3.000 vaten dus daar hebben ze hun handen vol aan. Ieder vat heeft een barcode met informatie over het vat zelf en de wijn die er in zit.

bollinger sulphite sulfiet branden soufre.jpg

Na de alcoholische gisting wordt ieder vat geproefd en wordt er een soort proefnotitie gemaakt om de assemblage die daarna gaat plaatsvinden te vergemakkelijken. De malolactische gisting wordt niet geprovoceerd maar als hij spontaan plaatsvindt dan zij het zo aldus  Sonia de la Giraudière.

Er is een kleine productie rode wijn die gebruikt wordt voor de Bollinger Rosé maar die ook in beperkte oplage als rode wijn onder de naam ‘La Côte aux Enfants’ op de markt wordt gebracht. De naam komt van het feit dat de wijngaard met Grand Cru status waar deze rode wijn van gemaakt wordt, zo lastig te bewerken is dat vroeger begin jaren 1900 de oogst van dit perceel altijd door kinderen gedaan werd.

Iedere tien dagen vindt de ‘ouillage’ plaats (opvullen van de vaten).  De assemblage voor de finale Champagne vindt ongeveer plaats in maart. Omdat de vaten tussen maart en september niet gevuld zijn en uitdrogen worden ze net voor de oogst even met water gevuld om ze weer waterdicht te maken. 

Binnenkort in deel twee de 'tonnelier' van Bollinger en de schitterende kelders.

20:17 Gepost door Vinama in Wijndomein bezocht | Commentaren (5) | Tags: champagne |  Facebook | |  Print

Commentaren

La Côte aux Enfants, de rode wijn van Bollinger, ligt bij Michel Delattre (paar flessen) voor zo'n 60 (of was het nu 80?) euro. Voor zo'n smak geld zou ik zeker willen zijn dat die grandioos is. Weet jij of dit het geval is?
Wat grappig is: er zit een champagnekurk erop, met muselet als ik mij niet vergis.
Een rariteit denk ik, meer niet. Of toch?

Gepost door: Frédéric | 06 december 2010

Welk jaar ligt er bij Delattre? Indien interessant jaar stel ik voor dat we er samen één kopen en is gaan ontdekken wat het is. Het is zeker een rariteit maar wel eentje om eens in je leven gedronken te hebben denk ik.
Een Champagne kurk en muselet is normaal want Bollinger heeft enkel een bottellijn voor Champagne flessen die ze dus ook voor de stille rode wijn gebruiken.

Gepost door: Vinama | 06 december 2010

Zéér zéér mooi artkel. professineel, duidelijk en verzichtelijk, gestaafd met mooie foto's.
Proficiat Olaf.
Ik zet je pagina op m'n Facebook.
Mail me gerust voor alle info/technische fiches - prijzen etc.


Vriendelijke groeten

Peter Lauwerens Field Product Manager
Loire Langlois Chateau - Champagne Bollinger - Single Malt Bowmore
Chianti Castello di Brolio - Cognac Delamain - Port Fonseca & Taylor's

Mob: +32 (0)475/595.345 Fax : +32 (0)70/429.675
peter.lauwerens@cinoco.com

Gepost door: Peter Bollinger | 15 december 2010

Bedankt Olaf. Mooie inleiding voor mijn verblijf in sept (ga ook dagje mee de vendange doen) in Eparnay. Bolly staat ook op het lijstje voor de te bezoeken domeinen. Andere tips ook welkom.

Gepost door: Johan Rosius | 18 juli 2012

@Johan, o.a. Tarlant en Jaquesson maar deze laatste is normaliter niet voor het grote publiek open.

Gepost door: Vinama | 18 juli 2012

De commentaren zijn gesloten.