21 november 2010

Herfst in Bordeaux

Bordeaux saint-emilion wijngaard vignoble vineyard herfst automme autumn villemaurine chateau.jpg
Château Villemaurine - Saint-Emilion

22:44 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (0) | Tags: bordeaux, saint-emilion |  Facebook | |  Print

16 november 2010

Château Canon-la-Gaffelière - GCC Saint Emilion - Bordeaux

In 1998 werd er al gesproken van een "over-priced" 1997 in Bordeaux met betrekking tot de Grand Cru wijnen. Ze hadden toen eens moeten weten wat er tegenwoordig voor bijvoorbeeld een jaar als 2007 gevraagd wordt en ze zouden meteen stoppen met klagen. De marktwerking van vraag en aanbod blijft de prijzen maar naar boven duwen. Soms gaat het naar beneden zoals in 2008 door de crisis om meteen weer in 2009 een gigasprong te maken en het jaar 2010 zal echt niet voor minder de deur uit gaan.
Zo sprak ik deze week tijdens een cursus in Bordeaux enkele Chinese cursisten (bijna de helft van de cursisten kwam uit China) die me wisten te vertellen dat van alle wijn die in China gedronken wordt er slechts 3,3% uit Frankrijk komt en het merendeel wat in China gedronken wordt, namelijk 85%, van eigen bodem komt. Kwalitatief, zo zeiden ze zelf, is de kwaliteit van de Chinese wijn niet te vergelijken met de kwaliteit die de Europese wijnconsument kent. Eenieder die al eens een Chinese wijn in het glas heeft gehad zal dat volmondig beamen. Niet verwonderlijk want het is pas sinds een jaar of tien dat wijn in China enige waarde van betekenis heeft gekregen.

Over de belachelijk hoge prijzen van Lafite wijn in Azië wisten de Chinezen me te vertellen dat ze nog altijd hevig aan het hamsteren zijn omdat ze geen enkel probleem zien om zelfs aan de huidige inkoopprijs deze wijnen in de toekomst nog met een leuke winst te verkopen. Ze zien trouwens de man die aan de origine van de hausse van de prijzen van Château Lafite-Rothshild wijn staat zelfs als hun toekomstige president. De prijzen van Chateau Duhart-Milon kunnen trouwens dezelfde kant op gaan als de Carruades de Lafite dus je bent gewaarschuwd. 

1997 wat dus als een klein Bordeaux wijnjaar in de boeken staat heeft desalniettemin in het verleden toch al voor leuke wijnen in mijn glas gezorgd. Geen wijnjaar om twintig jaar te laten liggen maar prijs/kwaliteit ben ik al leuke zaken tegengekomen. Zo zag ik eerder dit jaar nog Château Canon-Gaffelière 1997 (Grand Cru Classé Saint-Emilion) liggen bij een wijnhandel wat me onmiddelijk deed denken "Hhmmm zou ik dat nog wel durven kopen want is dat nog OK?" maar aan de andere kant heb ik al veel positieve ervaringen met dit Château van Comtes de Neipperg gehad dat ik het eigenlijk nog wel aan durfde. Dus toch maar twee flessen gekocht en ik kan je vertellen dat ik het me niet berouw. Sterker nog, ik heb er nadien zelfs nog een extra fles van gekocht.
Voor een 1997 heeft de wijn zeer weinig evolutie in de kleur. Een veelbelovende neus met grafiet, leer, theebladeren en mokka. Zelfs nog een fijne toets rood fruit van blauwe bessen, terroir en vooral heel complex. In de mond een medium aanzet met tertiare smaken, pruimen, bos en getoast. Ook een mooie drop indruk in de afdronk en zeer evenwichtig. Nu perfect op dronk en ik durf hem zelfs nog te laten liggen want er zit nog altijd een flinke dosis materie in deze wijn. Niet door vertellen maar er zijn nog enkele flessen te koop bij Historic Wines in Wilrijk.      

canon la gaffeliere chateau grand cru saint-emilion neipperg 1997.jpg

23:49 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (4) | Tags: bordeaux, saint-emilion |  Facebook | |  Print

14 november 2010

Ik zal een Romanée-Conti meenemen....

Ja voor zijn verjaardag nam hij een La Roumanie Contée mee die beste vriend, ik heb er eens goed om moeten lachen.......

la roumanie contee faugeres la romanee conti drc.jpg
(Foto met telefoon genomen)

16:05 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

10 november 2010

Na de spirits......komt toch weer de wijn

Na me weken lang verdiept te hebben in gedistilleerde dranken voor het "Spirits" examen van de "Diploma course" heb ik weer even adempauze. Het examen is achter de rug en nu een hele tijd wachten op de uitslag en daarna begint in januari de volgende unit; stille wijnen. Het is de masterpiece van de opleiding waar Masters of Wine zoals Fiona Thienpont,  Pancho Campo, Michael Palij, Arne Ronold en nog andere de lessen verzorgen. Eigenlijk is mijn adempauze nog korter want nog voor het einde van dit jaar ben ik normaliter ook nog voor een week opleiding in Bordeaux.

Naast wijn drink ik graag zo af en toe wat sterkers en dan is dat met name een Whisky, Cognac, Calvados, Armagnac en in de zomer ook een heerlijke pastis. De afgelopen maanden heb ik voor de opleiding veel spirits geproefd die ik al lang niet meer in het glas had gehad (sinds mijn studententijd om precies te zijn) en ben ik weer zaken gaan waarderen die ik een beetje uit het oog had verloren zoals bijvoorbeeld rum. Zo kocht ik een fles Ron Barcelo Imperial uit de Dominicaanse Republiek om eens een rum te proeven die vatlagering had gehad. De Imperial is een blend van rum tot tien jaar oud. Het is een amber kleurige rum met in de neus duidelijke hout en vanille aroma's van de ex-Bourbon vaten die voor de lagering gebruikt zijn. Hij komt vrij zacht over in de neus met een wat zoetige toets en cacao. In de mond is de alcohol zeer goed geintegreerd en de rum heeft een lichte olieachtige textuur. Het zachte van de neus komt ook helemaal terug in de mond alsmede de hele lichte zoete toets en maakt dat het een zeer aangename rum waarvan je vrij snel nog een slok neemt. Geen branderige alcohol in de finisch maar een mooie fruitigheid en kruiden. Voor 22,50 Euro is dit zeer geslaagd.

En toch kom ik ook na zo'n lekkere rum de volgende dag toch weer gewoon terug bij ..... wijn. Zo stond ik deze week samen met collega blogger Bert in zijn kelder om een wijn uit te kiezen voor bij de kaas. Een kelder waar ze je een weekje of zo mogen opsluiten met enkel een kurkentrekker en een glas. Er werd toen een chardonnay 1989 uit de Jura uit zijn slaap gehaald van Camille Loye. Springlevend was deze wijn met zijn typische maar niet te sterke oxidatieve toets en notenaroma's en smaken. De man is in 1990 op zestigjarige leeftijd  gestopt met wijnmaken en verkoopt sindsdien beetje bij beetje zijn stock uit zijn kelder als hij wat geld nodig heeft. Ik weet niet of hij vandaag de dag nog leeft maar maar het is een omweg waard om dat uit te gaan zoeken want zijn wijn was schitterend.   

jura arbois camille loye chardonnay ron barcelo imperial rum vsop cognac hennessey.jpg

07:50 Gepost door Vinama | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print