10 november 2010

Na de spirits......komt toch weer de wijn

Na me weken lang verdiept te hebben in gedistilleerde dranken voor het "Spirits" examen van de "Diploma course" heb ik weer even adempauze. Het examen is achter de rug en nu een hele tijd wachten op de uitslag en daarna begint in januari de volgende unit; stille wijnen. Het is de masterpiece van de opleiding waar Masters of Wine zoals Fiona Thienpont,  Pancho Campo, Michael Palij, Arne Ronold en nog andere de lessen verzorgen. Eigenlijk is mijn adempauze nog korter want nog voor het einde van dit jaar ben ik normaliter ook nog voor een week opleiding in Bordeaux.

Naast wijn drink ik graag zo af en toe wat sterkers en dan is dat met name een Whisky, Cognac, Calvados, Armagnac en in de zomer ook een heerlijke pastis. De afgelopen maanden heb ik voor de opleiding veel spirits geproefd die ik al lang niet meer in het glas had gehad (sinds mijn studententijd om precies te zijn) en ben ik weer zaken gaan waarderen die ik een beetje uit het oog had verloren zoals bijvoorbeeld rum. Zo kocht ik een fles Ron Barcelo Imperial uit de Dominicaanse Republiek om eens een rum te proeven die vatlagering had gehad. De Imperial is een blend van rum tot tien jaar oud. Het is een amber kleurige rum met in de neus duidelijke hout en vanille aroma's van de ex-Bourbon vaten die voor de lagering gebruikt zijn. Hij komt vrij zacht over in de neus met een wat zoetige toets en cacao. In de mond is de alcohol zeer goed geintegreerd en de rum heeft een lichte olieachtige textuur. Het zachte van de neus komt ook helemaal terug in de mond alsmede de hele lichte zoete toets en maakt dat het een zeer aangename rum waarvan je vrij snel nog een slok neemt. Geen branderige alcohol in de finisch maar een mooie fruitigheid en kruiden. Voor 22,50 Euro is dit zeer geslaagd.

En toch kom ik ook na zo'n lekkere rum de volgende dag toch weer gewoon terug bij ..... wijn. Zo stond ik deze week samen met collega blogger Bert in zijn kelder om een wijn uit te kiezen voor bij de kaas. Een kelder waar ze je een weekje of zo mogen opsluiten met enkel een kurkentrekker en een glas. Er werd toen een chardonnay 1989 uit de Jura uit zijn slaap gehaald van Camille Loye. Springlevend was deze wijn met zijn typische maar niet te sterke oxidatieve toets en notenaroma's en smaken. De man is in 1990 op zestigjarige leeftijd  gestopt met wijnmaken en verkoopt sindsdien beetje bij beetje zijn stock uit zijn kelder als hij wat geld nodig heeft. Ik weet niet of hij vandaag de dag nog leeft maar maar het is een omweg waard om dat uit te gaan zoeken want zijn wijn was schitterend.   

jura arbois camille loye chardonnay ron barcelo imperial rum vsop cognac hennessey.jpg

07:50 Gepost door Vinama | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.