26 oktober 2010

Druiven telen in België

Ooit zagen ze er eerder dit jaar nog gezond uit de druiven in mijn tuin:

druif druiven wijnstok belgische vigne grape vine.jpg

Maar dat veranderde vrij snel na de overvloedige regen van de afgelopen maanden. Tja, bio druiven hè, niet bespoten en dus kwam de grijsrot langzaam opzetten en deze ging nadat de eerste tros geïnfecteerd was snel verder van tros naar tros.

grijsrot black rot pourriture gris maladie vigne vign ziekte druiven.jpg
Grijsrot

Het zal voor de Belgische en Nederlands wijnmakers en zelfs in andere landen (wat dacht je van Duitsland) ook niet evident zijn geweest om dit jaar gezonde druiven binnen te halen. Ook heeft de koele en vooral natte nazomer er voor gezorgd dat de druiven veel water hebben opgenomen. Alhoewel ik uit diverse hoeken heb gehoord dat de hoeveelheid die geoogst werd klein was, de kwaliteit van de druiven uiteindelijk toch nog wel redelijk was.  

Nu was mijn eigen oogst al klein maar met de rotte druiven er tussen werd het nog minder. De gezonde druiven hadden waren lekker zoet met een Brix waarde van tussen de 21-24°. Dit jaar heb ik drie nieuwe druivenrassen in de grond gezet waaronder regent, pinot noir en dan ook nog eentje die ik als cadeau voor mijn verjaardag  had gekregen van vrienden uit Zuid-Frankrijk die denken dat de muscat d'Alexandrie het wel in het Belgische klimaat zal uithouden......

druiven druif grapes grappe raisin vin wijn belgisch.jpg
'De oogst'

En aangezien "ieder nadeel zijn voordeel heb" (J.Cruijff) waren er ook partijen die blij waren met de rotte druiven:

 vlinder op druif papillon grappe butterfly grape vigne vineyard.jpg

19:17 Gepost door Vinama in In de wijngaard | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

20 oktober 2010

Belgische en Nederlandse wijninterland bij Peeters en Pichal op Radio 1

peeters en pichal radio 1 alain bloeykens rene van heusden.jpg
Rene van Heusden, Alain Bloeykens en Annemie Peeters

De Belgische proevers aan één kant van de tafel de Nederlanders aan de andere. Een vuvuzela om de aftrap te blazen en we konden er bij Radio 1 aan beginnen, de flessen konden komen.

Afgelopen maandag
Voor het radioprogramma Peeters en Pichal zat ik maandag met een groep luisteraars bestaande uit wijnprofessionals en wijnliefhebbers tesamen voor een eerder ludieke dan representatieve test van Belgische wijnen ten opzichte van die van de Nederlandse bodem. Uit welk land zou de beste wijn komen? Er waren in totaal tien wijnen in vijf flights van twee waarvan twee rosé schuimwijnen, vier witte wijnen en vier rode wijnen. Vanuit Nederland was wijnjournalist Rene van Heusden van het tijdschrift Perswijn overgekomen en onder begeleiding van de Belgische wijnjournalist Alain Bloeykens werd het tempo er goed ingehouden en werden alle tien wijnen in een half uur blind geproefd volgens de beoordelingsmethode die ook door het Concours Mondial de Bruxelles gebruikt wordt. Alle wijnen kregen een individuele score op 100.

belgische nederlandse wijn peeters en pichal radio 1.jpg

Elke flight van twee wijnen was dus een wedstrijd op zich die uiteindelijk het resultaat zou bepalen.

Flight 1, rosé schuimwijn:
NL: Reestlander Parel, regent 2009 van Wijngaard de Reestlanhoeve
BE: Chardonnay Meerdael Rosé, Oud-Heverlee 

Flight 2, wit:
NL: Marber wit Gelderse landwijn, solaris druif van De Broake (wijnbouw Laren)
BE: Entre-Deux-Monts, Cuvée Raphaël 2009, kerner druif, Ieper 

Flight 3, wit:
BE: Wijndomein Aldeneyck, pinot gris 2008, Maaseik, Limburg
NL: Landwijn Johanniter 2009 van Wijngaard de Reestlanhoeve

Flight 4, rood:
NL: Marber rood 2008, regent en rondo druif van De Broake (wijnbouw Laren)
BE: Kampenberg tafelwijn Zweigelt 2007 uit Vlierzele

Flight 5, rood:
NL: Barriquewijn Romee 2008, cabertin druif 
BE: Parfondeville 2008 van Château Bon Baron uit Lustin  

De wijn hierboven vetgedrukt waren de winnaar van de flight en België heeft Nederland dus verslagen met 3-2. Bravo!

Naast deze uitslag kan er ook op basis van de individuele wijnscore de beste wijn per categorie bepaald worden:
Schuimwijn rosé: Chardonnay Meerdael Rosé, Oud-Heverlee (BE), gemiddelde score 70,66 pnt
Wit: Marber wit Gelderse landwijn, solaris druif van De Broake (NL), gemiddelde score 74,75 pnt
Rood: Marber rood 2008, regent en rondo druif van De Broake (NL) gemiddelde score 75,58 pnt

België wint de beker voor de wedstrijd en de beste schuimwijn en Nederland gaat lopen met de beker voor de beste witte en rode wijn (van hetzelfde domein nota bene).

Mijn persoonlijke favoriet bij de rode wijnen was de Belgische Parfondeville 2008 van Château Bon Baron (een domein wat blijkbaar Nederlandse eigenaars heeft) met een gemiddelde groepsscore van 74,08 maar van mij kreeg hij 83 en op mijn tweede plaats de Nederlandse Marber rood 2008 van De Broake. Bij de witte was mijn favoriet overduidelijk de Nederlandse  Marber wit van De Broake .

annemie peeters sven pichal olaf leenders radio 1 vrt.jpg
Annemie Peeters, ikzelf en Sven Pichal

Enkele maanden eerder
den houwaart cuvee jul 2007 barrique belgische wijn.jpgMet twee andere sommeliers waarvan één wijnblogger (wijnliefhebbers) en nog een wijnblogger (wijnblog) waren we een reeks wijnen blind aan het proeven die we allen zelf hadden meegenomen. Ik kreeg toen een rosé wijn in het glas waarvan ik zei "Doe er wat suiker bij en ik zou zeggen dat het een gewürztraminer is" zo aromatisch met lychee was deze overigens fisse en fruitige wijn. Bleek de wijn gemaakt te zijn van de siegerrebe druif door het Belgische domein Den Houwaart uit Aarschot. En de siegerrebe blijkt inderdaad verwant te zijn aan de gewürztraminer.
Later op de avond kregen we (uiteraard weer blind) iets in het glas waarvan ik het volgende opschreef:
"In de neus rijp fruit met een mooie concentratie van o.a. kersen omgeven door een zwijm van hout. Een lichte maar niet onaangename vergetale toets met zuurtjes van frambozen. In de mond een fruitige (rijp) jonge wijn met weinig tannine die al helemaal versmolten is. Korte afdronk maar ontzettend veel drinkplezier. Goed glas wijn."  Niemand van ons zat ook maar in de buurt van wat het was namelijk de Cuvée Jul 2007 van alweer het Belgische domein Den Houwaart van wijnmaker Joeri Röttger. Ik heb toe meteen mijn bestelling geplaatst (waar ik overigens nog op wacht Peter...).

Onlangs kreeg ik voor het eerst de rode wijn van Aldeneyck uit Maaseik de pinot noir 2009 te proeven. Een wijn met in de neus vooral fijne mokka, cederhout en gerookte toetsen die echter het fruit wel wat onderdrukten. In de mond een soepele, zachte aanzet met aardbeien, ronde tannine en weinig zuren. Ook hier weer een leuk en sappig glas wijn om nu te drinken en voor een Belgische wijn absoluut een geslaagd produkt.

Als ik de kwaliteit van de Belgische wijnen vergelijk met jaren geleden heeft er duidelijk een kwaliteitsverbetering plaatgevonden die de komende jaren ongetwijfeld nog verder gezet gaat worden.
Hopelijk gaan de wijnboeren daarna ook wat tijd besteden aan de vorm en design van hun etiketten want als marketeer wordt ik er droevig van als ik zie wat ze soms op de fles plakken.      

22:38 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (8) |  Facebook | |  Print

17 oktober 2010

Winaars Megavino 2010 wedstrijd

Het was niet de Appellation Corbières Controlée of Terroir de Boutenac of Château Fabre Gasparets of Coteaux de Languedoc of AOC du Languedoc of AOC Cabardès.

Hoe heet de AOC voor rode wijn die in 2005 het daglicht heeft gezien en de eerste 'Cru' in de Corbières is?

Antwoord: AOC Corbières-Boutenac


De gelukkige winnaars zijn:
- I. Robberechts - Van Lier
- L. Arnauts
- V. Nulens
- R. Anne
- F. Lemanmegavino kurk 2010 500dpi.jpg
- A. De Broeck
- D. Rogge
- W. Van Gucht
- C. Claes
- P. De Bie
- D. Coppens
- D. Van Cappellen
- J. Van Lier
- J. Van Waelem
- M. Coudron
- J. Cornelis
- T. Ghyselinck
- J. Vandekerckhove
- M. Roovers
- I. Van Cappellen
- R. Ryckebosch
- D. Baerts
- P. Peeters
- T. Luyten
- G. Van Hout

De gratis toegangskaarten zijn inmiddels naar jullie op gestuurd. Veel plezier op Megavino!

14:46 Gepost door Vinama | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

09 oktober 2010

Een Leovilleke of vier meneer?

Wat is er gezelliger dan met vier vrienden om 14:00 de keuken in te duiken om een diner klaar te maken waarna je 's avonds met nog eens acht gearriveerde vrienden rond tafel gaat zitten en tot in de nacht gaat genieten van het heerlijke eten, het gezelschap en natuurlijk de wijnen die de revue passeren.

De wijn bij het hoofdgerecht werd blind geserveerd en als spontaan thema is er omdat iemand opperde om een 'Leovilleke' mee te nemen toen maar voor Leoville gekozen. Of het een Léoville-Poyferré,  een Léoville Barton, een Léoville-Las-Cases of misschien een  Petit Leon de Léoville zou worden dat bleef in het ongewisse tot de avond zelf.

De amuses:
Gerookte paling en bloemkool
Gevulde inktvis met pesto
Mi-cuit van tonijn met sojaflan, komkommerbavarois en krokantje van venkel, lepelhapje met tomatenchutney

Lagache-Lecourt Champagne Brut
Riesling Schlossberg Grand Cru 2003 van Weinbach
Wijnkasteel Genoels-Elderen Blauw 2006, Haspengouw
Egly Ouriet Rosé Grand Cru Champagne
 

champagne lagache-lecour domaine weinbach clos des capucins genoels-elderen blauw egly-ouriet rose grand cru.jpg

De Grand Cru riesling Schlossberg Clos de Capucins  2003 van Weinbach had een mooie zuurgraad voor een 2003 en was zeer complex. De Egly rosé Champagne Grand Cru is één van mijn favorieten. Met de "saignée' methode gemaakt en dat geeft deze Champagne een ongelooflijke structuur en diepgang voor een rosé.

Open ravioli met courgettecrème, zeevruchten en king krab
Château Malartic-Lagravière blanc 2002, Grand Cru Pessac-Leognan
Pavillon blanc 2001 - Château Margaux, Margaux

 pavillon blanc 2001 chateau margaux malartic lagraviere pessac leognan grand cru.jpg

Château Malartic-Lagravière 2002 had rijp exotisch fruit in de neus en nog vrij veel hout ook in de mond. Stevige volle en ronde wijn met ananas toetsen en een medium aciditeit. De Pavillon 2001 van Château Margaux daarentegen had een licht rokerige en verder vrij lichte neus en was een en al finesse en elegantie in de mond en mooi uitgebalanceerd.

Griet in een kruidige bouillon met zomergroenten
Les Clos 2004 van Christophe Camu, Chablis Grand Cru
Chardonnay 2000, Margeret River van Moss Wood

chablis grand cru les clos christophe camu moss wood chardonnay australia margeret river.jpg

De Chablis Grand Cu Le Clos 2004 van Camu ging de frisse en verfijnde citrus richting op in de neus met boter in de mond, een lekkere rondeur met een lichte houttoets  en zuren die aan snoepjes deden denken.
Daarnaast was de Chardonnay van Moss Wood een krachtpatser met exotisch rijp fruit in de neus, clementines en een botrytis hint. Ook in de mond één en al rijp exotisch fruit en het ging bijna een beetje naar het zoete toe daarnaast wat verweven hout. Een wijn met zeer veel smaak en de meningen waren verdeeld maar mij kan zo'n oudere Autralische chardonnay wel bekoren al had hij ook wat minder intens mogen zijn.

Château Lagrange 2000, St-Julien, 3e Grand Cru
lagrange chateau saint-julien 200 leoville-poyferre 2001.jpg

Contrefilet van Limousinrund met auberginnezalf en balsamicovinaigrette
Château Léoville-Poyferré 2001, St-Julien, 2e Grand Cru
Château Léoville Barton 1994, St-Julien, 2e Grand Cru
Château Léoville Barton 2001, St-Julien, 2e Grand Cru
Château Léoville Barton 1995, St-Julien, 2e Grand CruLeoville-barton saint-julien grand cru 1994 1995 2001.jpg

Château Lagrange 2000 had een fantastische neus met vooral gebrande aroma's en koffie. In de mond was het eigenlijk nog een vrij jonge wijn met potentieel. Fruit is aanwezig met medium tannine en een houttoets die aan het verweven is. 
Dan was het tijd voor de reeks "Leovillekes". De Leoville-Poyferré 2001 kwam zeer jong over met een vrij hoge dosis tannine en nogal droogtrekkend.  
Daarna drie blinde Leovillekes op een rij naast elkaar waarvan ik enkel wist dat er een Leoville-Barton 1995 tussenstond omdat ik hem zelf had meegenomen. Wat een verrassing toen achteraf bleek dat de twee andere wijnen ook van Leoville-Barton bleken te zijn en gelukkig had niemand hetzelfde jaartal meegenomen. 
De 1994 had een tertiare neus met veel evolutie en leer aroma. In de mond een ronde en stevige maar toch zachte aanzet met meteen daarna een peper toets en een zeer lange afdronk. Een heerlijke wijn die zelfs nog enkele jaren kan blijven liggen. In de 1995 zat nog wat fruit in de neus naaste de geëvolueerde toetsen. Een mooi glas wijn met medium tannine en nog potentieel. De 2001 was een en al mokka en hout in de neus. Jong in de mond met een stevige dosis fruit en tannine die nog moet gaan versmelten.

Afzakkertje met aardbeien/rabarber en rabarbersorbet
Chocolademousse met sinaasbavarois
Créme brulée
Mangocréme met geroosterde amandelschilfers
Huxelrebe trocken beerenauslese Bechtheimer Heiligkreuz 2008 van Geil
Château Bastor Lamontagne 2001, Sauternes
Chateau Doisy-Daëne 1997, Barsac 


Van de wijnen bij het dessert heb ik geen notities gemaakt maar de Huxelrebe beerenauslese 2008 van Geil bevestigde weer wat ik enkele maanden eerder al had geproefd: "Een frisse neus voor deze zoete wijn met mango, rabarber, appelsien en wat honing. In de mond een dikke stroperige textuur met een volle zoete aanzet met meteen daarover de frisse zuren die voor een perfecte balans zorgen. Oneindige afdronk met wat mango." Deze Duitse beerenauslese steeg moeiteloos boven de eveneens lekkere Sauternes uit, steengoed dus.  

Een perfecte gastronomische avond onder vrienden. Wat kan een mens zich nog meer wensen?    

03 oktober 2010

Megavino 2010: Win 50 gratis toegangskaarten bij Vinama

megavino kurk klein 2010.jpgOver een kleine drie weken is het weer zover. Dan gaat de grootste wijnbeurs van België Megavino editie 2010 weer van start. 10.000 wijnen op 11.000m2 in Paleis 3 van de Expo Heizel in Brussel.  280 exposanten uit 23 verschillende wijnlanden zullen aan een ruime 25.000 bezoekers hun wijnen laten proeven die ook ter plekke gekocht kunnen worden.

Dit jaar staat Megavino in het teken van de zuiderse charmes van de Languedoc-Roussillon.

Met de Languedoc-Roussillon als gastregio kan Megavino alvast prat gaan op een topaffiche. Het is niet alleen de grootste wijnstreek van Frankrijk maar ook de oudste want wijn werd hier al gemaakt 5 eeuwen v.c. Maar de grootste troef is ongetwijfeld zijn rijke verscheidenheid. Van Nîmes en de Pont du Gard tot voorbij Narbonne en Carcassonne, tot zelfs grenzend aan Perpignan en de Spaanse grens, het zijn stuk per stuk magische vergezichten, nu weer eens een blik op de Middellandse zee, dan weer woeste landschappen omcirkeld door heuvels en bergen. Met één vaste constante : de zon schijnt hier meer dan 300 dagen per jaar ! Geen wonder dat jaarlijks vele Belgen hier hun vakantie doorbrengen want er valt heel wat te beleven. Ook op wijngebied want de toeristische wijnroutes nodigen uit om de streek te gaan verkennen.

Megavino speelt dan ook op dit thema in. De centrale Languedoc-Roussillon stand, groter dan ooit én badend in zuiderse sferen, wordt een feest voor de zintuigen. Een paar honderd wijnen, zowel landwijnen als appellationwijnen, kunt u er in alle kleuren en smaken (van droog tot zoet wit, van bubbels over rood en rosé) op eigen tempo ontdekken. Wijnboeren en sommeliers zorgen voor tekst en uitleg. En er is meer : ook het toeristisch aspect komt aan bod met tips voor een wijnverblijf in de regio, een gereputeerde chef uit Béziers laat u kennismaken met de ‘produits du terroir’ en een folkloristisch gezelschap brengt de rijke geschiedenis van de regio weer tot leven door middel van zang en dans. Megavino en de Languedoc, het wordt dit jaar zoveel méér dan louter maar wijn !

languedoc-roussillon corbières wedsrijd voorbij megavino.jpg

Wat is nog nieuw op Megavino 2010 ?
Een trend die zich al een paar jaren doorzet : Megavino wordt én overzichtelijker én aantrekkelijker. Steeds meer landen en regio’s verenigen zich op stijlvolle paviljoen en hun aantal neemt almaar toe. Frankrijk wordt opnieuw de blikvanger met naast de Languedoc-Roussillon zowat alle andere wijnregio’s, goed voor bijna een derde van de volledige beursoppervlakte. Ook Spanje komt weer sterk uit de hoek met dit jaar veel aandacht voor de bubbelhype ‘cava’, net als Chili, Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Portugal en Italië met o.m. Sicilië en Piëmonte. Nieuw is het centraal Italiaans paviljoen dat de meest uiteenlopende regio’s groepeert en een apart paviljoen voor de Aosta vallei dat voor het eerst zijn opwachting maakt. Andere nieuwkomers zijn het Argentijns paviljoen, Roemenië en zelfs Moldavië.

Nog aan te stippen : ook dit jaar staat Megavino bol van de activiteiten. Themaproeverijen en workshops, culinaire demonstraties en – een primeur ! – iedere dag een ‘happy hour’ op de stand van de Languedoc-  waar IGP streekproducten uit ons land gekoppeld worden aan die uit de Languedoc-Roussillon – én op de stand van de Belgische wijnbouwers in Frankrijk die hun wijnen koppelen aan de enige échte Belgische friet!

Spirits paviljoen
Vorig jaar voor het eerst op de beursvloer : Megaspirits of het kleine broertje van Megavino. En met succes want dit paviljoen van geestrijke dranken wordt dit jaar gevoelig uitgebreid en zal zo’n 150m2 voor z’n rekening nemen. Na het wijngeweld kan de bezoeker rustig de tijd nemen om kennis te maken met de meest uiteenlopende alcoholen. Whisky is met tal producenten heel sterk vertegenwooridgd maar ook de wijnafgeleiden worden niet vergeten. Denk maar aan cognac, armagnac, grappa, marc of andere destillaten. Wie meer de exotische toer op wil vindt zeker zijn gading in alcoholen als rum, tequila, wodka en uiteraard diverse cocktails. Ongetwijfeld een interessante en boeiende afsluiter van uw bezoek aan Megavino.

Gratis tickets:
Vinama geeft 25 gratis duotickets weg dus maar liefst 50 toegangskaarten! Je hoeft enkel het juiste antwoord op deze vraag te vinden :

Hoe heet de AOC voor rode wijn die in 2005 het daglicht heeft gezien en de eerste 'Cru' in de Corbières is?
(tip: antwoord op de website www.languedoc-wines.com )

Stuur je antwoord uiterlijk zondag 10 oktober met je naam en adres naar olaf@vinama punt be 

Megavino openingstijden:
Vrijdag 22 oktober: opening en nocturne van 18:00 tot 23:00
Zaterdag 23 oktober: open van 12:00 tot 20:00
Zondag 24 oktober: open van 10:00 tot 19:00
Maandag 25 oktober: open van 10:00 tot 18:00
www.megavino.be

11:27 Gepost door Vinama | Commentaren (2) | Tags: megavino |  Facebook | |  Print