26 oktober 2010

Druiven telen in België

Ooit zagen ze er eerder dit jaar nog gezond uit de druiven in mijn tuin:

druif druiven wijnstok belgische vigne grape vine.jpg

Maar dat veranderde vrij snel na de overvloedige regen van de afgelopen maanden. Tja, bio druiven hè, niet bespoten en dus kwam de grijsrot langzaam opzetten en deze ging nadat de eerste tros geïnfecteerd was snel verder van tros naar tros.

grijsrot black rot pourriture gris maladie vigne vign ziekte druiven.jpg
Grijsrot

Het zal voor de Belgische en Nederlands wijnmakers en zelfs in andere landen (wat dacht je van Duitsland) ook niet evident zijn geweest om dit jaar gezonde druiven binnen te halen. Ook heeft de koele en vooral natte nazomer er voor gezorgd dat de druiven veel water hebben opgenomen. Alhoewel ik uit diverse hoeken heb gehoord dat de hoeveelheid die geoogst werd klein was, de kwaliteit van de druiven uiteindelijk toch nog wel redelijk was.  

Nu was mijn eigen oogst al klein maar met de rotte druiven er tussen werd het nog minder. De gezonde druiven hadden waren lekker zoet met een Brix waarde van tussen de 21-24°. Dit jaar heb ik drie nieuwe druivenrassen in de grond gezet waaronder regent, pinot noir en dan ook nog eentje die ik als cadeau voor mijn verjaardag  had gekregen van vrienden uit Zuid-Frankrijk die denken dat de muscat d'Alexandrie het wel in het Belgische klimaat zal uithouden......

druiven druif grapes grappe raisin vin wijn belgisch.jpg
'De oogst'

En aangezien "ieder nadeel zijn voordeel heb" (J.Cruijff) waren er ook partijen die blij waren met de rotte druiven:

 vlinder op druif papillon grappe butterfly grape vigne vineyard.jpg

19:17 Gepost door Vinama in In de wijngaard | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

Commentaren

heb ik nu ook elk jaar voor... mijn blauwe druiven van mijn ene rank (ik heb ze nebbiolo genoemd) zijn elk jaar superlekker (ongeacht het weer/neerslag) terwijl ik elk jaar opnieuw met harde, onrijpe, grijsrottende, meeldauwende witte druiven zit van mijn andere rank (toch liefdevol en toepassend riesling genoemd)... zijn er biologische of niet te schadelijke pesticiden die ik kan gebruiken?

Gepost door: jasper | 29 oktober 2010

Jasper ook voor biologische druiven mag je zwavel en Bordeauxse pap gebruiken (allebei te verkrijgen in de tuincentra) want een echt biologisch alternatief is er nog niet voor.

Je kunt ook de biodynamische toer op gaan door de Bordeauxse pap eventueel in combinatie met paardenstaart- of brandnetel- preparaat te gebruiken (100gram per hectare).
Of een bereiding van vijf à tien bollen geplette knoflook, een handvol paardenstaart en een paar takken van een wilg kan je ook oïdium bestreden worden.

Gepost door: Vinama | 01 november 2010

Ik vermoed vitis balkonia. (Goeie foto's overigens)

Gepost door: niels | 23 oktober 2011

Vitis Balkonia :-)

Gepost door: Vinama | 26 oktober 2011

De commentaren zijn gesloten.