20 oktober 2010

Belgische en Nederlandse wijninterland bij Peeters en Pichal op Radio 1

peeters en pichal radio 1 alain bloeykens rene van heusden.jpg
Rene van Heusden, Alain Bloeykens en Annemie Peeters

De Belgische proevers aan één kant van de tafel de Nederlanders aan de andere. Een vuvuzela om de aftrap te blazen en we konden er bij Radio 1 aan beginnen, de flessen konden komen.

Afgelopen maandag
Voor het radioprogramma Peeters en Pichal zat ik maandag met een groep luisteraars bestaande uit wijnprofessionals en wijnliefhebbers tesamen voor een eerder ludieke dan representatieve test van Belgische wijnen ten opzichte van die van de Nederlandse bodem. Uit welk land zou de beste wijn komen? Er waren in totaal tien wijnen in vijf flights van twee waarvan twee rosé schuimwijnen, vier witte wijnen en vier rode wijnen. Vanuit Nederland was wijnjournalist Rene van Heusden van het tijdschrift Perswijn overgekomen en onder begeleiding van de Belgische wijnjournalist Alain Bloeykens werd het tempo er goed ingehouden en werden alle tien wijnen in een half uur blind geproefd volgens de beoordelingsmethode die ook door het Concours Mondial de Bruxelles gebruikt wordt. Alle wijnen kregen een individuele score op 100.

belgische nederlandse wijn peeters en pichal radio 1.jpg

Elke flight van twee wijnen was dus een wedstrijd op zich die uiteindelijk het resultaat zou bepalen.

Flight 1, rosé schuimwijn:
NL: Reestlander Parel, regent 2009 van Wijngaard de Reestlanhoeve
BE: Chardonnay Meerdael Rosé, Oud-Heverlee 

Flight 2, wit:
NL: Marber wit Gelderse landwijn, solaris druif van De Broake (wijnbouw Laren)
BE: Entre-Deux-Monts, Cuvée Raphaël 2009, kerner druif, Ieper 

Flight 3, wit:
BE: Wijndomein Aldeneyck, pinot gris 2008, Maaseik, Limburg
NL: Landwijn Johanniter 2009 van Wijngaard de Reestlanhoeve

Flight 4, rood:
NL: Marber rood 2008, regent en rondo druif van De Broake (wijnbouw Laren)
BE: Kampenberg tafelwijn Zweigelt 2007 uit Vlierzele

Flight 5, rood:
NL: Barriquewijn Romee 2008, cabertin druif 
BE: Parfondeville 2008 van Château Bon Baron uit Lustin  

De wijn hierboven vetgedrukt waren de winnaar van de flight en België heeft Nederland dus verslagen met 3-2. Bravo!

Naast deze uitslag kan er ook op basis van de individuele wijnscore de beste wijn per categorie bepaald worden:
Schuimwijn rosé: Chardonnay Meerdael Rosé, Oud-Heverlee (BE), gemiddelde score 70,66 pnt
Wit: Marber wit Gelderse landwijn, solaris druif van De Broake (NL), gemiddelde score 74,75 pnt
Rood: Marber rood 2008, regent en rondo druif van De Broake (NL) gemiddelde score 75,58 pnt

België wint de beker voor de wedstrijd en de beste schuimwijn en Nederland gaat lopen met de beker voor de beste witte en rode wijn (van hetzelfde domein nota bene).

Mijn persoonlijke favoriet bij de rode wijnen was de Belgische Parfondeville 2008 van Château Bon Baron (een domein wat blijkbaar Nederlandse eigenaars heeft) met een gemiddelde groepsscore van 74,08 maar van mij kreeg hij 83 en op mijn tweede plaats de Nederlandse Marber rood 2008 van De Broake. Bij de witte was mijn favoriet overduidelijk de Nederlandse  Marber wit van De Broake .

annemie peeters sven pichal olaf leenders radio 1 vrt.jpg
Annemie Peeters, ikzelf en Sven Pichal

Enkele maanden eerder
den houwaart cuvee jul 2007 barrique belgische wijn.jpgMet twee andere sommeliers waarvan één wijnblogger (wijnliefhebbers) en nog een wijnblogger (wijnblog) waren we een reeks wijnen blind aan het proeven die we allen zelf hadden meegenomen. Ik kreeg toen een rosé wijn in het glas waarvan ik zei "Doe er wat suiker bij en ik zou zeggen dat het een gewürztraminer is" zo aromatisch met lychee was deze overigens fisse en fruitige wijn. Bleek de wijn gemaakt te zijn van de siegerrebe druif door het Belgische domein Den Houwaart uit Aarschot. En de siegerrebe blijkt inderdaad verwant te zijn aan de gewürztraminer.
Later op de avond kregen we (uiteraard weer blind) iets in het glas waarvan ik het volgende opschreef:
"In de neus rijp fruit met een mooie concentratie van o.a. kersen omgeven door een zwijm van hout. Een lichte maar niet onaangename vergetale toets met zuurtjes van frambozen. In de mond een fruitige (rijp) jonge wijn met weinig tannine die al helemaal versmolten is. Korte afdronk maar ontzettend veel drinkplezier. Goed glas wijn."  Niemand van ons zat ook maar in de buurt van wat het was namelijk de Cuvée Jul 2007 van alweer het Belgische domein Den Houwaart van wijnmaker Joeri Röttger. Ik heb toe meteen mijn bestelling geplaatst (waar ik overigens nog op wacht Peter...).

Onlangs kreeg ik voor het eerst de rode wijn van Aldeneyck uit Maaseik de pinot noir 2009 te proeven. Een wijn met in de neus vooral fijne mokka, cederhout en gerookte toetsen die echter het fruit wel wat onderdrukten. In de mond een soepele, zachte aanzet met aardbeien, ronde tannine en weinig zuren. Ook hier weer een leuk en sappig glas wijn om nu te drinken en voor een Belgische wijn absoluut een geslaagd produkt.

Als ik de kwaliteit van de Belgische wijnen vergelijk met jaren geleden heeft er duidelijk een kwaliteitsverbetering plaatgevonden die de komende jaren ongetwijfeld nog verder gezet gaat worden.
Hopelijk gaan de wijnboeren daarna ook wat tijd besteden aan de vorm en design van hun etiketten want als marketeer wordt ik er droevig van als ik zie wat ze soms op de fles plakken.      

22:38 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (8) |  Facebook | |  Print

Commentaren

Je hebt volkomen gelijk Olaf. Was me een beetje ontgaan! Ik ga erachter aan. Mijn oprechte excuses.

Gepost door: Peter Van de Veire | 21 oktober 2010

Kwaliteit is idd laatste jaren vooruit gegaan (gelukkig). Al vind ik wel dat we nog een lenge weg te gaan hebben al wijnland. Vooral als het gaat om rode wijn... In wit ben ikzelf al meer dan eens iets leuks tegengekomen maar dan betaal je er toch vrij stevig voor... Mijn raad aan de belgische wijnbouwers is maak het goedkoper en beter (vij Hollands hé)

Gepost door: Glen | 21 oktober 2010

Volledig mee eens met de laatste zin... (ook marketeer van opleiding)

Gepost door: nco | 21 oktober 2010

Het is onmogelijk om in onze contreien goedkoop goede wijn te maken, daarvoor zijn de omstandigheden er niet. Maar vind je 11, 12 euro duur ? Met een schepje chauvinisme erbij ? Ik heb liever een wat kleinere productie dan een massaspul, dat kan je alleen in echt warme streken maken. En leve Bon Baron, in mijn ogen de top in België ! Maar van die etiketten dat klopt wel, zelden zo'n collectie spuuglelijke etiketten gezien dan tijdens onze laatste Belgische degustatie. Het gaf een andere betekenis aan het woordje blindproeven (in dit geval was het bijna nodig om hoofdpijn te vermijden).

Gepost door: Rick | 21 oktober 2010

@Rick
LoL
@Olaf
Die grijns van Annemie... ik wil niet weten waar je met je hand zat
:D

Gepost door: vinejo | 21 oktober 2010

...en dat hier nu niemand durft te poneren dat ook Sven grijnzend op de foto staat!

:DD

Gepost door: vinejo | 21 oktober 2010

Peter we zullen de bestelling samen op het domein gaan ophalen!

@Glen
Er is een duidelijk een inhaalslag bezig bij sommige wijnmakers. Sommige zitten ook nog (bewust) aan de amateuristische kant en die hebben ook de theoretische kennis niet om al het goede uit hun druiven te halen dus die blijven aanmodderen. Andere zijn dan weer naar bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland gegaan om zich daar in de wijnbouw te scholen en die zijn kwalitatief heel anders bezig.

Gepost door: Vinama | 21 oktober 2010

Wijngaard Den Houwaart heeft afgelopen weekend op de wijnsalon Megavino de eerste drie plaatsen weggekaapt in de categorie "Beste Belgische wijn".

1. "Den Houwaart" Cuvée Jul Barrique Amerikaanse eik 2009
2. "Den Houwaart" Dornfelder 2009
3. "Den Houwaart" Cuvée JUL Barrique Franse eik 2009

Gepost door: Vinama | 26 oktober 2010

De commentaren zijn gesloten.