27 september 2010

Blind wijn proeven - The Secret Wine

Vorige week werd er uit een Frankrijk een pakketje bij me afgeleverd met drie flessen “Secret Wine”. De flessen hadden allemaal hetzelfde etiket met het opdruk “The secret wine” en een verschillend nummer. Ook waren de flessen herkurkt met dezelfde gifgroene kurk. Dit alles om de echte identiteit van de wijn te verhullen. Het publiciteitsbureau vanwaar deze flessen kwamen had namelijk een wedstrijd bedacht waarin naar wijnbloggers over de gehele wereld drie blinde flessen wijn werden gestuurd die geproefd diende te worden en de eerste die de drie herkomstbenamingen van de wijnen kan raden krijgt een wijnreis aangeboden en de winnaars die volgen een doos met wijn.

Blind proeven oftewel een wijn proeven zonder dat je enige informatie hebt waar die wijn vandaan komt is geen sinecure. Je moet de herkomst van de wijn op het zicht maar vooral proefondervindelijk gaan bepalen door het herkennen van druivenras, vinificate methodes, lagerings methodes, ouderdom, etc... Dit wil er nog wel eens zorgen dat je bij het onthullen van de identiteit van de fles weer met beide voeten op de grond komt. Ik proef zeer veel wijn blind. Met vrienden thuis wordt de fles vaak bedekt door een wijnkous of zilverpapier, in de diverse proefclubs waar ik deel uitmaak idem dito, tijdens de WSET Diploma opleiding wordt alles blind geproefd, in de jury voor blinde thema degustaties ken ik de naam van de wijn ook niet. Het liefst proef ik ook nog blind als ik voor mij alleen een fles opentrek maar helaas is dat niet zo simpel (probeer maar eens blind een fles uit je kelder te pakken en die blind te openen en in te schenken…....onbegonnen werk Lachen.

Door blind wijn proeven krijg je te maken met hoogtepunten maar ook met dieptepunten. In 2007 maakte ik deel uit van het winnende team wat tijdens de “Ken Wijn” wedstrijd van de Vlaamse Wijngilde 8 van 10 wijnen goed had herkend. Dit was een “half blinde degustatie” wat wil zeggen dat we wisten welke tien druivensoorten er geschonken werden maar daar hield het dan ook bij op. Eerder dit jaar nog zesde bij dezelfde wedstrijd en het jaar ervoor nog ietsje minder goed.

secret wine clair de lune.jpg

Als je in een groep mensen wijnen blind proeft en openlijk je mening over de wijn geeft moet je ten eerste niet bang zijn om zo af en toe eens goed de plank mis te slaan. Er is een (grote) kans dat je er naast zit maar troost je, degene die tegenover je zit loopt dat risico net zo. Nog altijd zie ik mensen die zodra er blind wordt geproefd, hun mening maar stilletjes voor zich houden want dan kunnen ze tenminste niks fout zeggen. Jammer, jammer, jammer.
Ook ik als sommelier zit er wel eens naast. Er worden op zoveel plaatsen ter wereld wijn gemaakt en tegenwoordig lijken ook veel wijnen qua stijl op elkaar dat het niet altijd evident is de juiste naam erop te plakken. Zo kreeg ik vorige maand een wijn in het glas die zo ontzettend kruidig was dat die me meteen deed denken aan een wijn van de carmenere druif uit Chilië maar dan wel een top kwaliteit. Het bleek een Châteauneuf-du-Pape van Domaine Marcoux uit 2007 te zijn. Eventjes kun je je wel voor je hoofd slaan dat je er zo naast kunt zitten maar dan denk ik meteen dat het een fantastisch leermoment is en ja ik zat er goed naast maar so what? Het zal niet de eerste of de laatste keer zijn maar daar maal ik niet om.

Ook nog vorige maand zat ik met drie andere sommeliers/wijnbloggers blind te proeven toen we een mooie rode wijn in het glas kregen die we geen van allen in België situeerde maar waar hij toch vandaan bleek te komen het was namelijk Den Houwaart (over deze wijn zal ik later nog iets schrijven op Vinama). Over de beloftes die die avond gemaakt werden bij het blind proeven zo van “ Als dit een Merlot is dan......xxxx....” zal ik het hier niet hebben laat staan over dat wat ikzelf zei “Als dit uit 2007 is dan....xxxx...”. Bleek de wijn toch wel de Trilogie van Thienpont te zijn die gemaakt is van wijn uit 2008 en..... jawel 2007. Beter geen beloftes doen bij het blind proeven, neem het van mij aan.

Glorieus zijn de momenten dat je precies bovenop zit zoals bijvoorbeeld die keer in de Bourgogne in de kelder van Romanee-Conti toen Bernard Noblet ons uit een fles zonder etiket liet proeven en wel een wou weten wat we dachten wat het was. Echézeaux 1999 zei ik tegen hem en je zag het ongeloof in zijn ogen want het was correct en hij ging snel nog een andere fles zonder etiket halen waarvan een vriend precies wist te vertellen dat hij uit 1989 kwam.

Dus terug naar de drie flessen “Secret-Wine”. Ik heb ze het weekend diverse malen in het glas gehad en ben van Languedoc naar Côtes-du-Rhône, naar Vaqueras, naar Châteauneuf-du-Pape gegaan in mijn beoordeling. Zelfs zover dat het alle drie wijnen kunnen zijn uit dezelfde AOC van de Languedoc of uit de Zuidelijke Rhône. Het zijn duidelijk wijnen uit een streek met veel zon. Waar ze vandaan komen weet ik nog altijd niet want wedstrijd is vandaag pas van start gegaan maar de uitslag zal hopelijk deze week wel komen en ik zal het hier laten weten.
Het zal waarschijnlijk weer een leermoment zijn om het zo maar te noemen en alleen maar een bewijs dat ik moet blijven proeven (ben altijd op zoek naar een goed excuus) en het liefste blind.

23:07 Gepost door Vinama | Commentaren (12) |  Facebook | |  Print

17 september 2010

Een Pinot Noir met karakter uit de Elzas

Is het nu een rosé of een rode wijn vraag ik me nog wel eens af bij het zien van de rode wijn die van de pinot noir druif uit de Elzas gemaakt wordt.  Vrijwel allemaal zijn ze zeer licht van kleur en idem van smaak. Maar dat het ook anders kan in de Elzas bewijst het domein Hugel uit het prachtige historische dorpje Riquewihr

Hugel is een familiebedrijf  waar nu de 11e en 12e generatie de scepter zwaait. Het domein beslaat  26ha met enkel de nobele druivensoorten uit de Elzas namelijk riesling-40%, gewurztraminer-40%, pinot gris-15% en pinot noir- 5%. De rendementen van 40hl zijn een stuk onder de gemiddelde in de Elzas (wat eerlijk gezegd niet zo moeilijk is want die gaan wel tot de 80hl per ha). Daarnaast kopen ze ook druiven op (ook andere druivensoorten dan die hierboven) van andere wijnboeren of moet ik zeggen druivenboeren.

Jean Hugel die vorig jaar juni gestorven is heeft een grote invloed op de Elzas AOC gehad.  Hij is één van de mensen geweest die na de Tweede Wereldoorlog voor de goede reputatie van de Elzas wijnen gezorgd heeft. Ook is het dankzij Jean Hugel dat de AOC “Vendange Tardive”,  “Selection Grains Noble” en de Grand Cru klassificatie er zijn gekomen. Het is welbekend dat op een gegeven moment zowel Hugel als Trimbach zich tegen dit Grand Cru systeem hebben gekeerd maar heel vroeger heeft Hugel gewoon de klassificatie Grand Cru nog op zijn etiketten gedrukt. Jean Hugel was destijds zelf de president van de eerste comissie die het Grand Cru systeem van de Elzas heeft voorgedragen aan de INAO (Institut national de l'origine et de la qualité).

De reden waarom Hugel zich op een gegeven moment heeft verzet tegen de Grand Cru klassificatie is omdat hij te horen kregen dat er maar liefst 94 potentiele ‘lieu-dits’ de Grand Cru status zouden krijgen. Veel te veel volgens Hugel en hij had zelfs nog nooit van de helft gehoord en zoveel parcelen hadden gewoon de Grand Cru terroir status niet in huis. De bekende druppel was toen het comitee die de opdracht had de Grand Cru’s te gaan bepalen, de cru Schlossberg  hadden toegekend aan 20ha wijngaarden maar na protest van de buitengesloten wijnboeren dit heeft verhoogd naar 80ha. Jean Hugel vond de 20ha al genereus en voor hem was de maat vol en weigerde hij verder om Grand Cru op zijn Grand Cru wijnen te zetten.
Het comité heeft toen slechts 25 van de 94 potentiele ‘lieu-dits’ de Grand Cru status gegeven in 1982 maar na druk van de andere wijnboeren zijn er daar in 1985 nog eens 23 aan toegevoegd. Door alle commotie van de Schlossberg GC definitie heeft het comité er toen wel tien jaar over gedaan om de exacte geografische omvang van de extra 23 Grand Cru’s toe te bepalen.  

hugel pinot noir jubilee 2004.jpg

De cuvée pinot noir "Hugel" Jubilee wordt enkel gemaakt van de druiven van de Pflostig heuvel en dan alleen in de beste oogstjaren. Het is een wijn die 10 maanden wordt  opgevoed op eikenhouten vaten (jaarlijks gedeeltelijk vernieuwd) en nog enige jaren op de fles rijpt alvorens hij het domein mag verlaten.

De cuvée Jubilée van Hugel is een pinot noir die ik voor het eerst dronk een jaar of twee geleden tijdens een degustatie (jaargang 2003). Ik had toen een reactie van “oelaah, dus dit kunnen ze ook met pinot noir in de Elzas doen”. Dit was geen wijn waar je op het zicht twijfelde of het een rosé of een lichte rode wijn was en dit was een stuk interessanter dan de gemiddelde pinot noir uit de Elzas.

Pinot noir "Hugel" Jubilee 2004:
De wijn heeft een diepe rode kleur. In de neus is dit duidelijk geen licht gewicht pinot noir maar eentje met ballen aan zijn lijf. Mooie gerookte en gebrande aroma's met wat tabak. Rijp maar fris rood fruit zoals kersen en frambozen, cederhout en een animale toets. Een complexe wijn.In de mond meteen volume, body en een evenwichtige structuur met een mooie dosis fruit. Zitten we hier wel in de Elzas want je zou eerder denken in de Bourgogne zoals bijvoorbeeld in Nuits-Saint-Georges.De tannine is mooi geintegreerd , een ronde wijn en licht branderig in de afdronk. Behoord tot de beste pinot noir die ik uit de Elzas gedronken heb. Je kunt erin bijten in deze wijn. Na de 2003 is de kwaliteit van deze wijn ook met de 2004 bevestigd. 27,00 Euro bij De Coninck. Vinama: 16+. Leuke wijn om in een karaf blind te laten proeven tussen een stel pinot noirs uit de Bourgogne. Knappe kop die raad dat dit uit de Elzas komt.

De pinot noir "Hugel" Jubilee is er één met karakter uit de Elzas net zoals Jean Hugel dat was.

23:28 Gepost door Vinama | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

08 september 2010

Wijnfestival / Foire aux Vins 2010 & brochure van Auchan in Roncq

Het is weer de tijd van de wijnfestivals in België alsook in Frankrijk. Vanaf deze week gaat het circus weer van start.

Ook de brochure van Foire aux Vins Auchan Roncq net over grens in Frankrijk staat nu hier on-line (klik op de brochure):

foire aux vins auchan 2010 wijnfestival carrefour delhaize colruyt.jpg

Mocht je problemen hebben de folder te openen (het is een file van 25MB), gebruik dan je gewoon rechtermuisknop en "save as" dan lukt het zeker.

Wijnfestival data België:
Intermarché (07/09 - 26/09)
Delhaize (09/09 - 02/10)
Champion (13/09 - 03/10)
Carrefour Hyper (15/09 - 02/10)
Colruyt (15/09 - 27/10)
Carrefour GB (29/09 - 19/10)
Cora (05/10 - 30/10)

Wijnfestival data Frankrijk:
Carrefour (07/09 - 18/09)
Géant Casino (07/09 - 18/09)
Intermarché (08/09 - 18/09)
Leader Price (08/09 - 19/09)
Magasins Ed (08/09 - 21/09)
Monoprix (08/09 - 18/09)
Franprix (09/09 - 19/09)
Auchan (14/09 - 02/10) 
E.Leclerc (22/09 - 02/10)
Cora (27/09 - 09/10)
Magasins U (28/09 - 10/10)

18:38 Gepost door Vinama | Commentaren (11) | Tags: foire aux vins, wijnfestival, auchan roncq |  Facebook | |  Print

05 september 2010

Confrérie des Chevaliers du Tastevin

tastevin 1 confrerie des chevalier du tastevin bourgogne.jpg
Na enig poetswerk verdween de zwarte laag en kwam dit tevoorschijn.

Slenteren op een "brocante" of "vide grenier" tijdens de vakantie in Frankrijk. Allerlei rommelspullen op de tafels en grond afscannen om te kijken of er nog iets leuks tussen ligt. Je hebt eigenlijk helemaal niks nodig maar je weet nooit wat je tegenkomt en je kunt gebruiken. Nou ja gebruiken, eerder wat je graag wilt hebben.

Op een zonnige zodagochtend in Durban in de Corbières op een broccante zie ik een gekleurd lint op een tafel liggen met aan het uiteinde iets wat ooit blinkend zilver was geweest maar er nu eerder zwart uitzag. Toch even van dichtbij gaan kijken. Ahaa, een tastevin en hij ziet er (behalve dat hij zwart is) nog goed uit en meteen sta ik op scherp. Wat staat er trouwens precies voor tekst op? Ik pak hem quasi nonchelant op om zeker maar niet te laten merken aan de verkoper dat ik wel heel erg geïnteresseerd ben in dit object, want er moet eventueel nog onderhandeld worden...
"Confrérie des Chevaliers du Tastevin" lees ik als inscriptie (tastevin moet je uitspreken als tâtevin). Dat zei me genoeg en het wortd dus onderhandelen. Nog geen vijf minuten later en slechts vijf euro armer liep ik blij met mijn tâtevin weg naar de volgende verkoper.

tastevin confrerie des chevalier du tastevin bourgogne.jpg
De tâtevin stamt uit de 15e eeuw uit de Bourgogne waar hij gebruikt werd als voorwerp om wijn mee te proeven. Iedereen had er destijds één in zijn broekzak zitten. Het Franse "tâter" betekent proeven en een tâtevin is een "tasse a vin" (wijnkopje). Het word gemaakt van zilver of verzilverd metaal en in de tâtevin zit een relief verwerkt om zo beter de kleur van vooral de rode wijn te kunnen beoordelen.
Deze tâtevin is dus van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin opgericht in 1934 en die zijn zetel heeft in het befaamde Le Château du Clos de Vougeot.

confreriedeschevaliersdutastevin alain doire.jpg
Foto: Alain Doire

In het museum van Hospices de Beaune in Beaune en in het museum van Clos de Vougeot vindt je een mooie verzameling zeer oude tâtevin zoals degene hieronder.

tastevin 3 confrerie des chevalier du tastevin bourgogne.jpg



15:57 Gepost door Vinama | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print