17 september 2010

Een Pinot Noir met karakter uit de Elzas

Is het nu een rosé of een rode wijn vraag ik me nog wel eens af bij het zien van de rode wijn die van de pinot noir druif uit de Elzas gemaakt wordt.  Vrijwel allemaal zijn ze zeer licht van kleur en idem van smaak. Maar dat het ook anders kan in de Elzas bewijst het domein Hugel uit het prachtige historische dorpje Riquewihr

Hugel is een familiebedrijf  waar nu de 11e en 12e generatie de scepter zwaait. Het domein beslaat  26ha met enkel de nobele druivensoorten uit de Elzas namelijk riesling-40%, gewurztraminer-40%, pinot gris-15% en pinot noir- 5%. De rendementen van 40hl zijn een stuk onder de gemiddelde in de Elzas (wat eerlijk gezegd niet zo moeilijk is want die gaan wel tot de 80hl per ha). Daarnaast kopen ze ook druiven op (ook andere druivensoorten dan die hierboven) van andere wijnboeren of moet ik zeggen druivenboeren.

Jean Hugel die vorig jaar juni gestorven is heeft een grote invloed op de Elzas AOC gehad.  Hij is één van de mensen geweest die na de Tweede Wereldoorlog voor de goede reputatie van de Elzas wijnen gezorgd heeft. Ook is het dankzij Jean Hugel dat de AOC “Vendange Tardive”,  “Selection Grains Noble” en de Grand Cru klassificatie er zijn gekomen. Het is welbekend dat op een gegeven moment zowel Hugel als Trimbach zich tegen dit Grand Cru systeem hebben gekeerd maar heel vroeger heeft Hugel gewoon de klassificatie Grand Cru nog op zijn etiketten gedrukt. Jean Hugel was destijds zelf de president van de eerste comissie die het Grand Cru systeem van de Elzas heeft voorgedragen aan de INAO (Institut national de l'origine et de la qualité).

De reden waarom Hugel zich op een gegeven moment heeft verzet tegen de Grand Cru klassificatie is omdat hij te horen kregen dat er maar liefst 94 potentiele ‘lieu-dits’ de Grand Cru status zouden krijgen. Veel te veel volgens Hugel en hij had zelfs nog nooit van de helft gehoord en zoveel parcelen hadden gewoon de Grand Cru terroir status niet in huis. De bekende druppel was toen het comitee die de opdracht had de Grand Cru’s te gaan bepalen, de cru Schlossberg  hadden toegekend aan 20ha wijngaarden maar na protest van de buitengesloten wijnboeren dit heeft verhoogd naar 80ha. Jean Hugel vond de 20ha al genereus en voor hem was de maat vol en weigerde hij verder om Grand Cru op zijn Grand Cru wijnen te zetten.
Het comité heeft toen slechts 25 van de 94 potentiele ‘lieu-dits’ de Grand Cru status gegeven in 1982 maar na druk van de andere wijnboeren zijn er daar in 1985 nog eens 23 aan toegevoegd. Door alle commotie van de Schlossberg GC definitie heeft het comité er toen wel tien jaar over gedaan om de exacte geografische omvang van de extra 23 Grand Cru’s toe te bepalen.  

hugel pinot noir jubilee 2004.jpg

De cuvée pinot noir "Hugel" Jubilee wordt enkel gemaakt van de druiven van de Pflostig heuvel en dan alleen in de beste oogstjaren. Het is een wijn die 10 maanden wordt  opgevoed op eikenhouten vaten (jaarlijks gedeeltelijk vernieuwd) en nog enige jaren op de fles rijpt alvorens hij het domein mag verlaten.

De cuvée Jubilée van Hugel is een pinot noir die ik voor het eerst dronk een jaar of twee geleden tijdens een degustatie (jaargang 2003). Ik had toen een reactie van “oelaah, dus dit kunnen ze ook met pinot noir in de Elzas doen”. Dit was geen wijn waar je op het zicht twijfelde of het een rosé of een lichte rode wijn was en dit was een stuk interessanter dan de gemiddelde pinot noir uit de Elzas.

Pinot noir "Hugel" Jubilee 2004:
De wijn heeft een diepe rode kleur. In de neus is dit duidelijk geen licht gewicht pinot noir maar eentje met ballen aan zijn lijf. Mooie gerookte en gebrande aroma's met wat tabak. Rijp maar fris rood fruit zoals kersen en frambozen, cederhout en een animale toets. Een complexe wijn.In de mond meteen volume, body en een evenwichtige structuur met een mooie dosis fruit. Zitten we hier wel in de Elzas want je zou eerder denken in de Bourgogne zoals bijvoorbeeld in Nuits-Saint-Georges.De tannine is mooi geintegreerd , een ronde wijn en licht branderig in de afdronk. Behoord tot de beste pinot noir die ik uit de Elzas gedronken heb. Je kunt erin bijten in deze wijn. Na de 2003 is de kwaliteit van deze wijn ook met de 2004 bevestigd. 27,00 Euro bij De Coninck. Vinama: 16+. Leuke wijn om in een karaf blind te laten proeven tussen een stel pinot noirs uit de Bourgogne. Knappe kop die raad dat dit uit de Elzas komt.

De pinot noir "Hugel" Jubilee is er één met karakter uit de Elzas net zoals Jean Hugel dat was.

23:28 Gepost door Vinama | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

Commentaren

Dat is eigenlijk wel zo geweldig aan pinot noir. Zo gemakkelijk om er slappe wijn mee te maken, maar zo groots als het wél lukt, en buiten de Bourgogne blijven zelfs de beste echt wel betaalbaar.

Gepost door: Rick | 21 september 2010

Helemaal me eens Rick, groots als het wel lukt.

Gepost door: Vinama | 22 september 2010

Proficiat! Jouw blog staat vandaag (vrijdag) in de kijker in de slideshow op www.skynet.be

Nog veel blogplezier!

Gepost door: Dennis van Skynet Blogs | 24 september 2010

Thanks Dennis!

Gepost door: Vinama | 25 september 2010

De commentaren zijn gesloten.