05 september 2010

Confrérie des Chevaliers du Tastevin

tastevin 1 confrerie des chevalier du tastevin bourgogne.jpg
Na enig poetswerk verdween de zwarte laag en kwam dit tevoorschijn.

Slenteren op een "brocante" of "vide grenier" tijdens de vakantie in Frankrijk. Allerlei rommelspullen op de tafels en grond afscannen om te kijken of er nog iets leuks tussen ligt. Je hebt eigenlijk helemaal niks nodig maar je weet nooit wat je tegenkomt en je kunt gebruiken. Nou ja gebruiken, eerder wat je graag wilt hebben.

Op een zonnige zodagochtend in Durban in de Corbières op een broccante zie ik een gekleurd lint op een tafel liggen met aan het uiteinde iets wat ooit blinkend zilver was geweest maar er nu eerder zwart uitzag. Toch even van dichtbij gaan kijken. Ahaa, een tastevin en hij ziet er (behalve dat hij zwart is) nog goed uit en meteen sta ik op scherp. Wat staat er trouwens precies voor tekst op? Ik pak hem quasi nonchelant op om zeker maar niet te laten merken aan de verkoper dat ik wel heel erg geïnteresseerd ben in dit object, want er moet eventueel nog onderhandeld worden...
"Confrérie des Chevaliers du Tastevin" lees ik als inscriptie (tastevin moet je uitspreken als tâtevin). Dat zei me genoeg en het wortd dus onderhandelen. Nog geen vijf minuten later en slechts vijf euro armer liep ik blij met mijn tâtevin weg naar de volgende verkoper.

tastevin confrerie des chevalier du tastevin bourgogne.jpg
De tâtevin stamt uit de 15e eeuw uit de Bourgogne waar hij gebruikt werd als voorwerp om wijn mee te proeven. Iedereen had er destijds één in zijn broekzak zitten. Het Franse "tâter" betekent proeven en een tâtevin is een "tasse a vin" (wijnkopje). Het word gemaakt van zilver of verzilverd metaal en in de tâtevin zit een relief verwerkt om zo beter de kleur van vooral de rode wijn te kunnen beoordelen.
Deze tâtevin is dus van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin opgericht in 1934 en die zijn zetel heeft in het befaamde Le Château du Clos de Vougeot.

confreriedeschevaliersdutastevin alain doire.jpg
Foto: Alain Doire

In het museum van Hospices de Beaune in Beaune en in het museum van Clos de Vougeot vindt je een mooie verzameling zeer oude tâtevin zoals degene hieronder.

tastevin 3 confrerie des chevalier du tastevin bourgogne.jpg15:57 Gepost door Vinama | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.