29 augustus 2010

Bezoek aan Domaine Mas Thélème - Pic Saint-Loup

mas theleme pic saint loup porte.jpg
Een domein waar ik al veel eerder over had willen schrijven is dat van Fabienne et Alain Bruguière, Domaine Mas Thélème in de AOC Pic Saint-Loup gelegen op een twingtigtal kilometer van Montpellier in Zuid-Frankrijk.

Meer dan een jaar geleden kreeg ik bij Michel Delattre in Brussel de cuvée Carpe Diem en de Excultet van dit domein in mijn glas. Bij beide maar vooral bij die laatste cuvée was het een “wauw” ervaring gezien de uitstekende kwaliteit wat er in het glas zat. Toen ik weer afzakte naar het zuiden van Frankrijk wou ik dus absoluut eens kennis gaan maken met de makers van deze wijnen. Zo gezegd zo gedaan en ik ben daar ontzettend hartelijk ontvangen door de  Belgische Fabienne en haar Franse  echtgenoot Alain. 
domain mas theleme vignoble pic saint-loup.jpg
In 1940 tijdens de tweede wereldoorlog zijn de achter- en grootouders van Fabienne samen met haar vader (die toen tien jaar was) tijdelijk gevlucht vanuit België naar het dorpje Lauret in Zuid-Frankrijk. In de jaren zeventig toen de hele familie al weer lang in België woonde vondt haar vader een fotoalbum terug uit die oorlogstijd. Hij besloot om op de terugweg van een vakantie in Spanje het dorpje terug te vinden waar ze destijds naar gevlucht waren. Eenmaal daadwerkelijk het dorp teruggevonden te hebben is de familie er later ook diverse malen op vakantie geweest. Vervolgens kocht de zus van Fabienne er een vakantiehuis waardoor Fabienne regelmatig in Lauret kwam en zodoende Alain heeft ontmoet. In 1999 besluit de Belgische Fabienne uit Namur zich bij Alain te scharen die inmiddels de man van haar leven was geworden en zich permanent te vestigen in het dorpje Lauret. Vanaf dat moment heeft Fabienne zich ook laten onderdompelen in de kunst van het wijnmaken want dat was voor haar nog geheel onbekend. En dat het niet gemakkelijk is om als "étranger" die hier wijn maakt geaccepteerd te worden in een klein Frans dorp daar kan Fabienne in geuren en kleuren alles over vertellen.
domain mas theleme alain fabienne bruguiere pic saint-loup.jpg
Fabienne et Alain Bruguière in hun wijngaard.

Alain bewerkt de wijngaarden van zijn vader sinds 1989 en alle druiven van de destijds totaal 18ha wijngaarden gingen toen linea recta naar de Cave Coopérative. In 2003 besluiten Alain en Fabienne samen om van de 18ha wijngaarden er 3,5 te gaan gebruiken om zelf hun eigen wijn te gaan maken. Ze hebben er genoeg van om het hele jaar te werken om kwaliteitsdruiven te produceren die vervolgens in de coopérative toch gemengd worden met die van andere viticulteurs waarvan er velen  er met hun pet naar gooide wat kwaliteit betrof. Ook het feit dat ze zelf geen direct eindresultaat van hun eigen druiven zien frustreerd ze. In de jaren die volgde reduceren ze het  aantal hectaren (waarvan een groot deel in pacht was) nog verder wat in 2007 resulteerde tot de huidige 7ha waar in de toekomst weer 1,5ha wit aan toegevoegd zullen worden. Er gaan dus geen druiven meer naar de coopérative en alles gaat allemaal  in hun eigen wijn. Hun objectief is om kleinschalig te blijven, alles zelf met zijn tweeën te doen en om vooral kwaliteitswijn te maken door middel van lage rendementen.
 
De naam Mas Thélème komt van de abdij Thélème en de wijngaarden liggen op 200 meter hoogte op gronden met een mengeling van kalk en klei en een onderlaag van mergel.  De wijngaarden liggen in de luwte van het Hortus reliëf wat veel onweer tegenhoudt. De verschillen tussen dag- en nachttemperaturen zijn aanzienlijk in de periode dat de druiven rijpen met als resultaat fijnen en geconcentreerde wijnen. Volgens de appellatie Pic Saint-Loup zijn er drie rode druiven toegestaan, grenache, syrah en mouvedre. Het maximale geauthoriseerde rendement is 50hl . In de assemblage moeten minstens twee van deze druivensoorten verwerkt worden met een totaal van 90% en voor de overige 10% mag men carignan of cinsault gebruiken.
Omdat het in de middag gewoon te warm is ( 39°C in de schaduw is geen uitzondering) wordt er in de zomer van 06:00 uur 's ochtends tot 12:00 en van 18:00 tot 21:00 in de wijngaard gewerkt. Al het werk in de wijngaard wordt trouwens door Alain en Fabienne zelf gedaan.
domain mas theleme alain bruguiere pic saint-loup grenache 2008.jpg
Alain Bruguière tapt van de grenache.

In 2000 hebben cabernet sauvignon uitgezet waarvan in 2007 de eerste flessen zijn gebotteld, cuvée Nomen Omen een vin du Pays d’0c van 50% carignan (50 jaar oude wijnstokken) en 50% cabernet sauvignon (15hl rendement). Vanaf hun allereerste eigen vinificatie kregen ze al meteen een vermelding in de Guide Hachette namelijk twee sterren voor de Exultet 2003 en sindsdien zijn de zaken goed vooruit gegaan. 

Mas Thélème maakt een zestal verschillende wijnen waarvan de druivensoorten allemaal apart gevinifieërd worden. Er wordt een witte wijn gemaakt van 50% carignan, 50% chardonnay en in 2005 en 2006 hebben ze een 1000tal flessen rosé gemaakt maar daar zijn ze mee gestopt. Hun kwaliteit ligt echter bij hun rode wijnen en dan vooral Carpe Diem en Exultet. In 2004, 2006, 2007 hebben ze een 100% grenache gemaakt omdat enkele vaten van een dusdanige hoge kwaliteit waren dat Alain besloten heeft ze als mono cépage te bottelen. Ook maken ze een witte en rode zoete wijn zonder mutage. De witte, Mémoire de Jean,  is gemaakt van ugni blanc en heeft een rendement van 13hl per hectare en bevat 70gram restsuiker en wordt in november geoogst. De rode, Magie d’Automne, is een micro cuvée van grenache noir met 90gram restsuiker die in october wordt geoogst en waarvan maar 700 flessen worden gemaakt.
Zelf heeft Mas Thélème maar een hele kleine kelder waardoor ze wegens plaatsgebrek hun eigen wijnvaten op het domein van een vriend hebben liggen. De plannen om hun eigen kelder uit te breiden zijn er maar het is nog wachten op de bouwvergunning.
domain mas theleme kelder alain fabienne bruguiere pic saint-loup.jpg
Ze produceren nu ongeveer tegen de 20.000 flessen per jaar. Gezien de geringe productie is de export beperkt tot een 20% en dan enkel naar een handvol landen in Europa. In België wordt hun wijn verkocht door vier wijnhadelaars (voor adressen zie website Mas Thélème) en bij mijn weten in Nederland nog niet.

De Carpe Diem 2006 is gemaakt van syrah 50%, grenache 40%, cinsault 10%. 3500 à 4000 wijnstokken per hectare van 25 tot 30 jaar oud (gelang de druivensoort). Een rendement van 25 hl/ha met gedeeltelijke maceration carbonique op de syrah die op cuve blijft en een gedeelte syrah die op gebruikte barriques gaat. Productie 5.000 flessen.
De wijn heeft een mooie kruidige neus met zoethout en bramen. Leer en hout vragen om een lamsbout met rozemarijn. In de mond een volle aanzet met zwart fruit zoals dat van cassis en kruiden. Zeer evenwichtig met rijpe tannine en wat zoethout en peper in de afdronk.  10,00 Euro. Vinama: 14pnt

mas theleme exultet 2005 pic st-loup.jpgDe Exultet 2005 is gemaakt van syrah 60%, grenache 30%, cinsault 10%.  3500 à 4000 wijnstokken per hectare van 25 tot 30 jaar oud (gelang de druivensoort). Een rendement van 25 hl/ha. Productie 3.800 flessen.
In de neus zit zwart fruit en kersen met een mooie elegante frisheid en zekere mineraliteit Eenmaal in de mond sta je versteld van het evenwicht in deze wijn met versmolten tannine en geïntegreerd hout naast het rijpe fruit. Ook hier is er ondanks de concentratie sprake van een frisheid die de wijn draagt. Moka en pure chocolade toetsen en nog heel veel meer vindt je er in terug. Een jaar geleden dronk ik hem voor het laatst en hij nu laat hij zien dat hij nog steeds positief aan het evolueren is.  Een complexe Pic St-Loup met materie en nog wat potentieel maar nu al heerlijk op dronk. Vinama: 17pnt. Voor 15,00 Euro is dit een topper.

Een compliment ook voor de mooie frisse etiketten van bovenstaande wijnen die gemaakt zijn dooor Fabienne die iets ‘niet conservatiefs’ wou op het etiket “ Er zijn al genoeg château etiketten in Frankrijk” aldus Fabienne.

Mas Thélème, een domein van twee fantastische mensen die een hoge kwaliteit na streven wat te proeven is in het glas.  

Mas Thélème
Fabienne en Alain Bruguière
Route de Cazeneuve
34270 Lauret
Tel: 04 67 59 53 97
www.mas-theleme.com

23:11 Gepost door Vinama in Wijndomein bezocht | Commentaren (7) | Tags: languedoc, pic st-loup |  Facebook | |  Print

19 augustus 2010

België, Wijn - van René Sépul. Boek van de maand augustus

boek belgië wijn rené sépul.jpgMeer dan tweehonderd bladzijden over alles en nog wat als het maar met wijn in België te maken heeft daar gaat dit boek over. Schrijver René Sépul is, zo vindt hij zelf,  geen gastronomisch recensent maar een journalist die aan dit boek begonnen is door met allerlei verschillende wijninvoerders te gaan spreken die hem vervolgens weer interessante adressen en persoonlijkheden hebben aangereikt. In het boek komen per provincie restaurants, wijnbars, invoerders en wijnhandels aan bod maar ook sommeliers, liefhebbers, en zelfs wijncursussen wat een beeld geeft van het hele Belgische wijnlandschap in de brede zin van het woord. Zijn echtgenote en fotografe Cici heeft gezorgd voor de mooie illustraties.

Het leest zeer gemakkelijk door de korte stukjes per onderwerp en de contact gegevens voor de restaurants, wijnhandels en andere staan er handig onder. Een boek om nieuwe dingen te ontdekken zowel in de provincies waar je niet zo thuis bent maar ook daar waar je denkt dat je alles kent. Je vindt vast wel iets in het boek wat je interesse trekt en wat je wil gaan uit proberen. Ik heb ondertussen al een adresje uitgeprobeerd waarover binnenkort meer op Vinama.

Spijtig is het feit dat er in de inhoudstafel van het boek enkel de restaurants/wijnbars vermeld staan. Zo staan er in het hoofdstuk van Brussel een vijfenvijftig artikels terwijl er in de index enkel de vijfentwintig restaurants zijn vermeld. Waarschijnlijk vanwege de grafische weergave van de restaurants op een kaart maar het was wel zo gemakkelijk geweest om een volledige inhoudstafel te hebben. Aan de Belgische wijnblogs heeft de auteur niet echt aandacht besteed maar zoals hij zelf schrijft heeft hij de selectie bewust beperkt gehouden omdat hij gezien de beschikbare tijd niet iedereen kan ontmoeten. Een puntje ter verbetering voor de eerstvolgende herdruk laat ik maar zeggen.

'België, Wijn' is zeker een boek wat ik in de toekomst nog regelmatig zal raadplegen en is een must voor de wijnliefhebber/gastronoom die graag nieuwe adresjes ontdekt. Bij mij blijft het boek in ieder geval binnen handbereik. 

België, Wijn (25,00 Euro)
Door René Sépul & Cici Olsson
Vertaald in het Nederlands door Bert de Coster.
Te bestellen op www.ikwilwijn.be

08:45 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

15 augustus 2010

Creatief met wijnvaten

wijnvaten barrique painted wijnton collioure 2.jpg

Gespot in Collioure.

wijnton wijnvat barrique barrel painted collioure.jpg

15:54 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

11 augustus 2010

De Vlaamse Wijngilde nodigt u uit.

chasse-spleen moulis en medoc chateau.jpg
Een verticale degustatie van Château Chasse-Speen uit Moulis en Médoc waar de eigenaresse Celine Villars-foubet zelf de jaren 1999 t/m 2005 en enkele flessen Château Camensac, Grand Cru Haut-Médoc 2004 t/m 2006 voorsteld.  Een selectie uit de wijngaarden van het onbekende maar schitterende wijnland Canada. Biologische, Biodynamische en natuurlijke wijnen. Een Champagne reis. Dit is een kleine greep uit het programma van het afgelopen jaar van de Commanderij Brussel van de Vlaamse wijngilde.

De Commanderij Brussel is een wijnclub waarin iedere wijnliefhebber en leek welkom is. Iedereen die graag een glas wijn drinkt in een gezellige en ontspannen sfeer en dit plezier met anderen wil delen. Door middel van thema-avonden over bijvoorbeeld een bepaald wijnland, wijnstreek of druivenras kunt u tijdens het proeven ook nog uw kennis verdiepen door de uitleg van ervaren wijnspecialisten.

Ook nu starten we eind september weer met een reeks mooie proefavonden voor wijnliefhebbers. Op het programma staan onder andere: Top pinot noir van over de hele wereld. Supermarktwijnen kritisch bekeken, Châteauneuf-du-Pape, Bandol in wit, rosé en rood, een verticale degustatie van Château Phélan-Ségur (Saint-Estephe) gepresenteerd door het château zelf, Portugal, een bezoek aan Belgische wijndomeinen, ..... U ziet het, het worden weer leerrijke maar vooral gezellige avonden rond een glas wijn.

Heeft u interesse om lid te worden of eens een avond kennis te maken en met ons mee te proeven zodat u zelf kunt ervaren hoe het er aan toegaat, stuur dan een e-mail naar olaf@vinama punt be. Tot binnenkort!

20:25 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: vlaamse wijngilde |  Facebook | |  Print

08 augustus 2010

Château de Rayne Vigneau 1986 met een poulet à l'ail

De stijl van de Sauternes wijnen is de afgelopen tien jaar langzaam aan het veranderen van de soms overdreven mierzoete wijnen naar de meer gebalanceerde wijnen met een goed evenwicht tussen het zoet en de zuren. Alhoewel de AOC Sauternes wereldberoemd is, is het nog altijd moeilijker voor een eigenaar van een Sauternes domein om zijn wijn te verkopen dan bijvoorbeeld zijn buurman in Graves om zijn rode of droge witte wijn te verkopen. Daarom past men de stijl wat meer aan om een evenwichtigere wijn te verkrijgen die naar men hoopt een grotere doelgroep gaan bereiken. Uiteraard heeft het er ook mee te maken dat wij allemaal als consument nu eenmaal minder vaak een zoete wijn drinken en dus ook kopen dan een droge witte of rode wijn. 

Sauternes en eten wordt altijd meteen geassocieërd met een dessert of met foie gras. Minder bekend maar een goddelijke combinatie is die met blauwschimmel kazen zoals roquefort of blue d'Auvergne. Ook een combinatie van dessert en kaas is mogelijk namelijk wat dacht je van een perentaartje met wat stukjes roquefort er bovenop. De wat oudere Sauternes van tien jaar en ouder kun je serveren bij een kalfszwezerik met morilles, kalfsmédaillons met een Sauternes saus met truffel of een kip met geconfijte citroen.

Persoonlijk ben ik iemand die niet zo graag warme hoofdgerechten eet met daarbij allerlei zoete tralala zoals de klassieke tong Picasso (met fruit) of bijvoorbeeld wild met kersen. Echter ligt het zoet niet op het bord maar zit het in mijn glas dan kan ik het wel waarderen.  Zo is een kip uit de oven met knoflook een heerlijke combinatie met Sauternes (probeer het zelf maar eens) en ook nog eens ontzettend gemakkelijk voor te bereiden.

Poulet à l'ail:
Neem een veertigtal knoflookteentjes die je niet uit de schil moet halen. Stop er enkele in de de kip die je gekruid hebt en doe de rest samen met de kip in een ovenschaal. Neem twee courgettes en snij deze in blokjes en doe deze naast de kip in de schaal. Wat olie over de kip en in de oven op ongeveer 180° totdat hij gaar is. Tussendoor regelmatig bedruipen met het vocht uit de schaal en/of met een scheut Sauternes. Serveren met kleine aardappels in schil die in stukken gesneden met wat olie en grof zout zijn gegaard.

rayne vigneau 1986 suaternes 1e grand cru poulet a l'ail kip knoflook vinama.jpg

Château de Rayne Vigneau 1986, 1er Grand Cru Sauternes: mooie evolutie in de neus met aroma's van noten, marsepein en ook nog een frisse toets van citrus en abrikozen. De wijn komt eerder fris over in de neus dan plomp. In de mond een mooi evenwicht tussen de aciditeit en de zoetheid waar het frisse er na vierentwintig jaar bovenuit steekt. Ook geroosterde amandelen,lychee en ook weer die abrikozen. Een zeer lange afdronk met rozijnen en een heerlijk botrytis toets. Vinama: 15pt, en in combinatie met de kip met knoflook doe ik er nog een punt extra bij.

16:20 Gepost door Vinama in Wijn en gerecht | Commentaren (5) | Tags: sauternes, bordeaux |  Facebook | |  Print

02 augustus 2010

Gaat Bernard Magrez wijn maken in België?

Toen ik het onderstaande bericht op het internet las dacht ik dat ik een bericht daterende van 1 april aan het lezen was maar toen zag ik het ook in Vino! Magazine staan.

"Bernard Magrez wil investeren in Belgische wijnbouw"

Bernard Magrez, eigenaar van ondermeer de beroemde châteaux Pape Clément (Pessac-Léognan, GCC), La Tour Carnet (Haut-Médoc, 4ème GCC) en Fombrauge (St-Emilion Grand Cru), wil actief worden in de Belgische wijnbouw. Het plan van Magrez, dat nog in een prille fase verkeert, bestaat erin dat hij samen met een Belgische wijnbouwer een joint venture wil opzetten, zo werd verklaarde zijn zoon Philippe Magrez bij een voorstelling te Brussel. De verkenningsronde wordt eerstdaags op gang gebracht. Magrez ziet in dit project niet alleen een imagovoordeel in de belangrijke afzetmarkt die België toch wel is, maar hij wil ook komen tot een uitwisseling van know-how: zijn immense know-how hoe je in diverse regio’s van de wereld aan wijnbouw doet en de know-how van een Belgische wijnbouwer die in een koel en regenachtig gebied als België tot soms merkwaardige resultaten komt. Als we moeten gissen zien we een drietal interessante mogelijkheden: Chardonnay Meerdael, Clos d'Opleeuw of het Wijnkasteel Genoels-Elderen."

Door de één worden de wijnen van Magrez als te "Michel Rolland achtig" gezien en de ander zet zijn wijnen op een voetstuk. Vorig jaar nog verkozen als "French wine producer of the year 2009" door de International Wine & Spirit Competition en hij blijft maar aan de weg timmeren. Ondertussen heeft hij een imperium van een vijfendertigtal wijndomeinen.   

Ben benieuwd of deze interesse in België concreet nog iets gaat opleveren in de toekomst. Ondertussen open ik er maar één uit de Franse stal van Bernard (en zijn zoon Philippe) Magrez.

clementin de château pape de clement 2005 blanc white Bernard Magrez graves pessac-leognan.jpg
Clémentin du château Pape Clément 2005, Pessac_Léognan. Deze wijn is gemaakt van 50% sauvignon blanc, 30% semillon en 20% muscadelle en in gevinifieerd in barrique waarna een lagering van 15 maanden in nieuw Frans eikenhout. Een rijke neus met exotisch fruit, citrus en appelsien zeste. Wat gerookt en een fijn aroma van cederhout en wat vanille. Verleidelijk en complex. In de mond een medium aanzet met ook hier rijp fruit vergezeld van een mooie aciditeit. Een evenwichtige wijn met potentieel. Een puntje alcohol in de afdronk. Nu al heerlijk en geeft onmiddelijk drinkplezier en kan gemakkelijk nog enkele jaren liggen.  Vinama: 15,5pt

21:59 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (5) | Tags: belgische wijn, bordeaux |  Facebook | |  Print

01 augustus 2010

Gelukkig hebben ze meer verstand van wijn maken die Fransen.

Net terug uit Frankrijk en behalve wijn werd er natuurlijk ook nog over het wereldkampioenschap voetbal gesproken. De Fransen zelf hadden (uiteraard) geen goed woord over voor hun nationale voetbalploeg. "Over het paard getilde, pretentieuze mannetjes met een ego zo groot dat er geen maten voor zijn die denken dat de hele wereld aan hun voeten liggen" dat is een greep uit de opmerkingen die ik heen en weer over tafel hoorde gaan. Maar dan kwam er altijd vrij snel de bemerking "Nederland was wel ontzettend hard in de finale", correct maar zijn er finales van dit formaat waar alles koek en ei is? En wat had Zinédine Zidane ook al weer geflikt in de finale in 2006, jawel u weet het nog wel,  hij gaf de Italiaan Materazzi een heuse kopstoot.

Nu is de ploeg collectief gestraft door de nieuwe trainer die voor de volgende vriendschappelijke interland geen enkele voetballer opsteld die ook in Zuid-Afrika was. Bravo meneer Blanc, daar drink ik een goed glas wijn op en neem er zelf ook een.
Les blueus equip de france football.jpg

17:39 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print