08 augustus 2010

Château de Rayne Vigneau 1986 met een poulet à l'ail

De stijl van de Sauternes wijnen is de afgelopen tien jaar langzaam aan het veranderen van de soms overdreven mierzoete wijnen naar de meer gebalanceerde wijnen met een goed evenwicht tussen het zoet en de zuren. Alhoewel de AOC Sauternes wereldberoemd is, is het nog altijd moeilijker voor een eigenaar van een Sauternes domein om zijn wijn te verkopen dan bijvoorbeeld zijn buurman in Graves om zijn rode of droge witte wijn te verkopen. Daarom past men de stijl wat meer aan om een evenwichtigere wijn te verkrijgen die naar men hoopt een grotere doelgroep gaan bereiken. Uiteraard heeft het er ook mee te maken dat wij allemaal als consument nu eenmaal minder vaak een zoete wijn drinken en dus ook kopen dan een droge witte of rode wijn. 

Sauternes en eten wordt altijd meteen geassocieërd met een dessert of met foie gras. Minder bekend maar een goddelijke combinatie is die met blauwschimmel kazen zoals roquefort of blue d'Auvergne. Ook een combinatie van dessert en kaas is mogelijk namelijk wat dacht je van een perentaartje met wat stukjes roquefort er bovenop. De wat oudere Sauternes van tien jaar en ouder kun je serveren bij een kalfszwezerik met morilles, kalfsmédaillons met een Sauternes saus met truffel of een kip met geconfijte citroen.

Persoonlijk ben ik iemand die niet zo graag warme hoofdgerechten eet met daarbij allerlei zoete tralala zoals de klassieke tong Picasso (met fruit) of bijvoorbeeld wild met kersen. Echter ligt het zoet niet op het bord maar zit het in mijn glas dan kan ik het wel waarderen.  Zo is een kip uit de oven met knoflook een heerlijke combinatie met Sauternes (probeer het zelf maar eens) en ook nog eens ontzettend gemakkelijk voor te bereiden.

Poulet à l'ail:
Neem een veertigtal knoflookteentjes die je niet uit de schil moet halen. Stop er enkele in de de kip die je gekruid hebt en doe de rest samen met de kip in een ovenschaal. Neem twee courgettes en snij deze in blokjes en doe deze naast de kip in de schaal. Wat olie over de kip en in de oven op ongeveer 180° totdat hij gaar is. Tussendoor regelmatig bedruipen met het vocht uit de schaal en/of met een scheut Sauternes. Serveren met kleine aardappels in schil die in stukken gesneden met wat olie en grof zout zijn gegaard.

rayne vigneau 1986 suaternes 1e grand cru poulet a l'ail kip knoflook vinama.jpg

Château de Rayne Vigneau 1986, 1er Grand Cru Sauternes: mooie evolutie in de neus met aroma's van noten, marsepein en ook nog een frisse toets van citrus en abrikozen. De wijn komt eerder fris over in de neus dan plomp. In de mond een mooi evenwicht tussen de aciditeit en de zoetheid waar het frisse er na vierentwintig jaar bovenuit steekt. Ook geroosterde amandelen,lychee en ook weer die abrikozen. Een zeer lange afdronk met rozijnen en een heerlijk botrytis toets. Vinama: 15pt, en in combinatie met de kip met knoflook doe ik er nog een punt extra bij.

16:20 Gepost door Vinama in Wijn en gerecht | Commentaren (5) | Tags: sauternes, bordeaux |  Facebook | |  Print

Commentaren

Een gezellig terras heb je daar precies !

Als ik die kip zie liggen komt het water al in mijn mond...

Gepost door: Roeland | 09 augustus 2010

Heb dit weekend bij vrienden de combinatie roquefort - sauternes gedegusteerd. Toch opletten met deze combinatie. Roquefort(schaap) is zeer zout en overheerst volledig de wijn. Kazen van koemelk(Stilton, Fourme d' ambert, Bleu d' Auvergne, etc) zijn iets milder en passen beter bij zulke wijnen.
Roquefort moet tegenhanger hebben à la PX(mierzoet).

Marc

Gepost door: marc | 09 augustus 2010

Zal ik zeker eens proberen. Maar dan ZONDER de look. Mijn echtgenote is helaas allergisch aan look...(niet evident op restaurant!!)

Gepost door: Peter VdV | 09 augustus 2010

Djeezes, geef hier die kip!!!!
De Sauternes mag je houden, Ik doe er wel een Riesling VT bij ;-)

Gepost door: Wim | 10 augustus 2010

Marc, de Roquefort is inderdaad goed gezout, misschien is daarom de combinatie met dat perentaartje en Sauternes wel ideaal.

Peter, zonder de look zal het toch niet hetzelfde zijn :-(
Wim, ik drink met je mee met die V.T.

Roeland en de anderen hierboven jullie zijn altijd welkom op mijn terras voor een lekker glas, moet het wel eerst ophouden te regenen!

Gepost door: Vinama | 10 augustus 2010

De commentaren zijn gesloten.