19 augustus 2010

België, Wijn - van René Sépul. Boek van de maand augustus

boek belgië wijn rené sépul.jpgMeer dan tweehonderd bladzijden over alles en nog wat als het maar met wijn in België te maken heeft daar gaat dit boek over. Schrijver René Sépul is, zo vindt hij zelf,  geen gastronomisch recensent maar een journalist die aan dit boek begonnen is door met allerlei verschillende wijninvoerders te gaan spreken die hem vervolgens weer interessante adressen en persoonlijkheden hebben aangereikt. In het boek komen per provincie restaurants, wijnbars, invoerders en wijnhandels aan bod maar ook sommeliers, liefhebbers, en zelfs wijncursussen wat een beeld geeft van het hele Belgische wijnlandschap in de brede zin van het woord. Zijn echtgenote en fotografe Cici heeft gezorgd voor de mooie illustraties.

Het leest zeer gemakkelijk door de korte stukjes per onderwerp en de contact gegevens voor de restaurants, wijnhandels en andere staan er handig onder. Een boek om nieuwe dingen te ontdekken zowel in de provincies waar je niet zo thuis bent maar ook daar waar je denkt dat je alles kent. Je vindt vast wel iets in het boek wat je interesse trekt en wat je wil gaan uit proberen. Ik heb ondertussen al een adresje uitgeprobeerd waarover binnenkort meer op Vinama.

Spijtig is het feit dat er in de inhoudstafel van het boek enkel de restaurants/wijnbars vermeld staan. Zo staan er in het hoofdstuk van Brussel een vijfenvijftig artikels terwijl er in de index enkel de vijfentwintig restaurants zijn vermeld. Waarschijnlijk vanwege de grafische weergave van de restaurants op een kaart maar het was wel zo gemakkelijk geweest om een volledige inhoudstafel te hebben. Aan de Belgische wijnblogs heeft de auteur niet echt aandacht besteed maar zoals hij zelf schrijft heeft hij de selectie bewust beperkt gehouden omdat hij gezien de beschikbare tijd niet iedereen kan ontmoeten. Een puntje ter verbetering voor de eerstvolgende herdruk laat ik maar zeggen.

'België, Wijn' is zeker een boek wat ik in de toekomst nog regelmatig zal raadplegen en is een must voor de wijnliefhebber/gastronoom die graag nieuwe adresjes ontdekt. Bij mij blijft het boek in ieder geval binnen handbereik. 

België, Wijn (25,00 Euro)
Door René Sépul & Cici Olsson
Vertaald in het Nederlands door Bert de Coster.
Te bestellen op www.ikwilwijn.be

08:45 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

Commentaren

@ Vinama

Staat jouw wijnblog er in vermeld?
Wie krijgt het meeste aandacht de Waals en Brusselse referenties of de Vlaamse?

Don

Gepost door: don Quichotte | 20 augustus 2010

Zoals ik schreef "Aan de Belgische wijnblogs heeft de auteur niet echt aandacht besteed". Ik weet niet of er in de Franse editie iets staat en in de NL editie staat iets algemeens over "De Vlaamse Wijnblogdagen".

De referenties zijn wel vrij evenredig verdeelt tussen de Waalse, Brusselse en de Vlaamse.

Gepost door: Vinama | 22 augustus 2010

maar toch is het een boek met een aantal leuke plekjes en ontdekkingen!
...
http://wine-itch.com/2010/06/handelaar-boer-kok-sommelier/

Gepost door: kaat | 23 augustus 2010

Absoluut Kaat, dat staat buiten kijf.

Gepost door: Vinama | 23 augustus 2010

De commentaren zijn gesloten.