02 augustus 2010

Gaat Bernard Magrez wijn maken in België?

Toen ik het onderstaande bericht op het internet las dacht ik dat ik een bericht daterende van 1 april aan het lezen was maar toen zag ik het ook in Vino! Magazine staan.

"Bernard Magrez wil investeren in Belgische wijnbouw"

Bernard Magrez, eigenaar van ondermeer de beroemde châteaux Pape Clément (Pessac-Léognan, GCC), La Tour Carnet (Haut-Médoc, 4ème GCC) en Fombrauge (St-Emilion Grand Cru), wil actief worden in de Belgische wijnbouw. Het plan van Magrez, dat nog in een prille fase verkeert, bestaat erin dat hij samen met een Belgische wijnbouwer een joint venture wil opzetten, zo werd verklaarde zijn zoon Philippe Magrez bij een voorstelling te Brussel. De verkenningsronde wordt eerstdaags op gang gebracht. Magrez ziet in dit project niet alleen een imagovoordeel in de belangrijke afzetmarkt die België toch wel is, maar hij wil ook komen tot een uitwisseling van know-how: zijn immense know-how hoe je in diverse regio’s van de wereld aan wijnbouw doet en de know-how van een Belgische wijnbouwer die in een koel en regenachtig gebied als België tot soms merkwaardige resultaten komt. Als we moeten gissen zien we een drietal interessante mogelijkheden: Chardonnay Meerdael, Clos d'Opleeuw of het Wijnkasteel Genoels-Elderen."

Door de één worden de wijnen van Magrez als te "Michel Rolland achtig" gezien en de ander zet zijn wijnen op een voetstuk. Vorig jaar nog verkozen als "French wine producer of the year 2009" door de International Wine & Spirit Competition en hij blijft maar aan de weg timmeren. Ondertussen heeft hij een imperium van een vijfendertigtal wijndomeinen.   

Ben benieuwd of deze interesse in België concreet nog iets gaat opleveren in de toekomst. Ondertussen open ik er maar één uit de Franse stal van Bernard (en zijn zoon Philippe) Magrez.

clementin de château pape de clement 2005 blanc white Bernard Magrez graves pessac-leognan.jpg
Clémentin du château Pape Clément 2005, Pessac_Léognan. Deze wijn is gemaakt van 50% sauvignon blanc, 30% semillon en 20% muscadelle en in gevinifieerd in barrique waarna een lagering van 15 maanden in nieuw Frans eikenhout. Een rijke neus met exotisch fruit, citrus en appelsien zeste. Wat gerookt en een fijn aroma van cederhout en wat vanille. Verleidelijk en complex. In de mond een medium aanzet met ook hier rijp fruit vergezeld van een mooie aciditeit. Een evenwichtige wijn met potentieel. Een puntje alcohol in de afdronk. Nu al heerlijk en geeft onmiddelijk drinkplezier en kan gemakkelijk nog enkele jaren liggen.  Vinama: 15,5pt

21:59 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (5) | Tags: belgische wijn, bordeaux |  Facebook | |  Print

Commentaren

Ah, leuk dat er nog mensen zijn die durven toegeven dat een Magrez-wijn soms ongelofelijk kan smaken... :D

Gepost door: vinejo | 03 augustus 2010

Magrez is al in Japan. Waarom nier België? Wat denkt Amélie Nothomb daarover?

Gepost door: Hervé Lalau | 04 augustus 2010

@ Hervé
Ja inderdaad de Magrez Agura wijngaard. Maar dat heeft Magrez gedaan om meer visibiliteit in Japan te creëren omtrent het merk 'Bernard Magrez' en zodoende zijn afzetmarkt in Japan te vergroten. Ik kan me niet voorstellen dat hij in België om diezelfde reden zou gaan investeren.

Gepost door: Vinama | 04 augustus 2010

Al Si Mon Père Savait en En Silence gedronken en alletwee zéér goed bevonden...
Mr Magrez kan wijn maken ! Ik vond En Silence geen Rubens maar een Vermeer, een mooie vergelijking vond ik zelf.

Gepost door: Rick | 14 augustus 2010

Heb de Silence ook al eens gedronken en dat was de eerste keer goed en de tweede keer , hetzelfde jaar, viel wat tegen (off-bottle?). Heb er nog liggen dus ga het nog proberen in de toekomst. Een Panamarenko is het zeker niet dus je zit wel goed met je Vermeer.

Gepost door: Vinama | 15 augustus 2010

De commentaren zijn gesloten.