09 juli 2010

Wijn en wijnprijzen in restaurants

Of het bij jou ook zo gaat weet ik niet maar ik vraag me voor dat ik een een restaurant binnen stap altijd af hoe de wijnkaart daar zal zijn en of er een lekker glas wijn te drinken zal zijn en of het ook nog betaalbaar zal zijn. Waarschijnlijk komt het door de vele slechte ervaringen die ik al heb gehad. Zoals een restaurant in Strombeek-Bever waar ik voor het eten zo weer terug zou gaan maar waar duidelijk geen enkele aandacht aan de wijnkaart is besteed. "We kwakken wat wijnen op die kaart en dan zal het wel goed zijn" was waarschijnlijk de gedachte maar ze zijn wel vergeten de wijnen zelf te proeven toen ze de kaart samenstelde. Smakeloos waren ze. En wat dacht je van de talrijke wijnkaarten  zonder jaartallen die ik helaas ook in gastronomische restaurants nog tegenkom. En waarom zet een restaurant zijn menukaart wel op zijn website maar niet zijn wijnkaart? Is dat nu echt zo moeilijk?

Daar waar het ene restaurant te weinig aandacht besteed aan de wijnkaart zijn er andere die een wel een mooie kaart hebben maar daar staan dan vaak torenhoge prijzen naast. Het wordt moeilijker en moeilijker om adresjes te vinden waar je naast een goede keuken ook nog iets lekkers in je glas kunt krijgen voor een betaalbare prijs.

Toen ik het stuk in Vino ! Magazine van de editor Dirk Rodriguez las omtrent dit onderwerp had ik meteen zoiets van "chapeau", dat eindelijk eens iemand dit aan de kaak durft te stellen en ook nog eens in een blad dat door restaurateurs gelezen wordt. Met dank aan Dirk vindt je hieronder de integrale tekst van zijn betoog in Vino ! Magazine. 


************
Restaurants met factor 10

"Dat je in België lekker uit kan gaan eten is een deel van onze nationale trots. Er is voor ieder wat wils en alle wereldkeukens zijn vertegenwoordigd in ons land. Om buitenlandse topkaders naar hier te lokken, wordt de kwaliteit van onze restaurants ook altijd sterk in de verf gezet: nergens vind je zoveel Michelinsterren per vierkante kilometer!

Bij lekker uit gaan eten, hoort lekkere wijn. Niet zomaar wijn, maar wijn die zorgvuldig uitgekozen is en past bij het gastronomische niveau van de keuken. Bestaat er een grotere zonde dan een klein miezerig wijntje te drinken bij de beste en nobelste ingrediënten? De gedachte alleen al doet elke wijnliefhebber en lekkerbek huiveren.

En toch is dat de regel geworden in ons land. De wijnkaarten zien er vaak weelderig uit. Ronkende namen, maar ook vaak duizelingwekkende prijzen. Het lijkt erop dat heel wat restaurantuitbaters ervan dromen om een zaak te openen in Courchevel, de Russische medemens nemen ze er wel even bij, althans zijn bankrekening. Goedboerende en zelfs rijke Belgen bedanken er in ieder geval voor. Tweehonderdentien euro voor een flesje Côte Rôtie? Nee, dank u. Ook 95 voor een 4ème Grand Cru Classé uit een klein oogstjaar ziet een welgestelde Belg niet zitten, laat staan 59 euro voor de flesje Gigondas waar niemand ooit over gehoord heeft. En zo belanden we bij die malbec-cabernet-syrah uit de nieuwe wereld bij onze kalfszwerikken. Of een Vin de Pays d'Oc bij onze steak van hertenkalf ("Het is een uitstekende merlot zoals Pétrus, mijnheer"). Slechts 26 euro en nog drinkbaar ook.

Gelukkig is er de nieuwe mode van de wijnen-per-glas. Zo krijg je toch nog iets voor een schappelijke prijs, zonder dat je er een hele fles moet van nemen. Neem nu dat glaasje Cava dat we in een hip Spaanse restaurant in Beersel bestelden, 6,50 euro per glas. Nu viel ons oog op de fles en toevallig herkenden we die als de goedkoopste cava die je bij Makro vindt. Prijs: 3,99 euro (4,83 BTW incluis). Rekent u even mee met ons? Hoeveel fluitjes gaan er in fles cava? 8 à 9.  Bruto opbrengst: 55 euro. Vermenigvuldigingsfactor: 11.

Restaurants moeten winst maken. Helemaal akkoord. Ze mogen zelfs veel winst maken. Maar in veel gevallen is er sprake van boerenbedrog. Met kwalijke gevolgen: om te beginnen duwt de snertwijn op deze manier de goede wijn uit de markt en dat is dodelijk voor de wijnhandel. Vervolgens maken deze praktijken het eten op restaurant oninteressant voor wijnliefhebbers en blijven die liever thuis. En finaal doet de gastronomie zichzelf de das om met wijnen die hun eigen keuken onwaardig zijn.

Vino roept de sector op om redelijke prijzen te hanteren. Beperk u tot een vermigvuldigingsfactor 3 of nog beter: voeg een vaste prijs toe, een forfait, en maakt dit bekend bij uw cliënteel: het scherpt de appetijt aan voor de hogere wijnen. En daar worden we allemaal beter van.

Vino blijft niet bij de pakken zitten: we organiseren een ronde tafel met topsommeliers om te horen wat er leeft en Vino overweegt om een label uit te reiken voor wijnwaardige restaurants. Zodat we weer trots kunnen zijn op onze eetcultuur.

Dirk Rodriguez."


****************


fair wine label vino magazineGelukkig zijn er ook nog voldoende restaurants die wel hun best doen om een interessante wijnkeuze te presenteren aan een betaalbare prijs en voor deze restaurants heeft Vino Magazine nu inderdaad een nieuw label voor "fair wine restaurant"in het leven geroepen. Opletten dus want in de toekomst kan je dit label wel eens tegekomen als je een restaurant binnenloopt en dan weet je dat er eerlijke prijzen worden toegepast. Wat zou het mooi zijn als er aan dit label ook een kwaliteits criteria voor de kwaliteit van de geschonken wijnen wordt toegevoegd of ben ik nu aan het dromen?

 

Je kunt natuurlijk ook zelf je eigen wijn meenemen, het BYO oftewel Bring Your Own concept waar je de restaurateur met 'kurkengeld' vergoed en je eigen wijn kunt laten serveren. Zo deed ik dit de laatst nog bij restaurant Michel in Groot-Bijgaarden waar dit geen enkel probleem is (15€ per persoon) en voor mij is dit zeker een reden te meer om juist hier weer terug te komen.   

restaurant la grillade champagne epernay
De wijnkaart van restaurant La Grillade Gourmande. Helaas een restaurant in Epernay (Champagne) en niet in België want naast de heerlijke keuken hebben ze een wijnkaart met voornamelijk Champagnes die soms maar voor X 1 of X 0,5 keer van de inkooprijs op de kaart staan. "I'll be back..... "

00:15 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

Commentaren

Mijn ervaringen in Leuven zijn tekenend In een éénsterrenrestaurant met de naam van een Australisch wijndomein: de prijs van de begeleidende witte wijn op het internet: 4,7 euro...bij het degustatiemenu van 85 euro...In een restaurant waarvan de naam verwijst naar de finale op zondag: begeleidende wijnen bij het degustatiemenu met herkomst...den delhaize...
Daar tegenover staan Trente, Luzine, CouvertCouvert met verrassende, eigenzinnige en perfect aangepaste wijnkeuze's. U mag driemaal raden naar welke groep ik al terugkeerde ?

Gepost door: Rick | 09 juli 2010

de topper op dit vlak blijft voor mij toch wel Caffè Al Dente in Ukkel(op grens met Drogenbos): een schitterende wijnkaart van wel 15 bladzijden (énkel Italiaanse wijnen !) en élke wijn is gewoon winkelprijs + 15 Euro ! (bv. Sassicaia 2005 kost er 125 Euro !!!; top-Barolo's staan er aaan 90 Euro enzovoort ...
Mijn grootste aanrader wine-foodwise !

Gepost door: Roeland V | 09 juli 2010

ervaringen Bedankt voor de tips mannen!
(ben nog aan het zoeken naar de namen van cryptische omschrijving van Rick....)

Gepost door: Vinama | 09 juli 2010

@olaf toch niet zo moeilijk: pizza grill house en de Nachtuil aan de oude markt:-)
Mijn favoriet blijft C&C in het Leuvense!

Gepost door: Venne | 09 juli 2010

De commentaren zijn gesloten.