26 juni 2010

Het is zomer.......

Ook in mijn tuin heeft alles en iedereen in de gaten dat het eindelijk zomer is. Een 30tal parende libelles in de tuin, de bijen die zich tegoed doen aan de lavendelbloemen en af en toe aan een verfrissing toe zijn,

libelle libellule bij wesp hommel

 

de waterlelies die voor het eerst weer boven water komen ,

waterlelie vijver bloem

 

en de wijnstokken die in bloem staan (floraison). Wat zal 2010 voor een wijnjaar worden? De tijd zal het ons wel leren zeker......


floraison bloemzetting florwering wijnstok vigne vineyard

14:59 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (2) | Tags: floraison |  Facebook | |  Print

21 juni 2010

Deel 3 - Wereldwijd gesynchroniseerde degustatie van Sud de France, 21 juni 2010

Bijna 70% van alle wijn uit Languedoc-Roussillon is rood dus het is nu tijd voor de enige rode wijn in deze degustatie. De wijn is de cuvée 30670 uit 2006 van Domaine Dromadaire, VDP/IGP Pays d'Oc. 30670 is de postcode van het dorp d'Aigues-Vives in de Gard waar deze wijn gemaakt wordt.  Gemaakt van syrah en grenache waarvan een gedeelte een semi-maceration carbonique heeft gehad wat na de gisting met de rest is geassambleerd.

Geconcentreerd zwart fruit van o.a. bramen en kersen in de neus zij het met mate. Verder specerijen, drop en ook een getoaste toets. In de mond komt het zwarte fruit als confiture weer terug maar zeker niet te geconcentreerd eerder met een bepaalde frisheid. De tannine is vrij rond en omringt met mooie zuren. In de afdronk laat de alcohol een warm gevoel achter terwijl zijn 13% toch niet gek veel is voor deze streek. De wijn heeft zich positief geëvolueerd de tweede dag dat hij openstond (karaferen dus) maar toch had ik hem graag wat jonger willen drinken, meer op zijn fruit. Waarschijnlijk is de balans in deze wijn door de extractie en de hoeveelheid hout die hij gehad heeft had iets beter geweest toen hij jonger was en het fruit nog meer primeerde. Desalniettemin een leuke Vin de Pays of moet ik schrijven Indication Géographique Protégée?

30670b mas de madame muscat de frontignan vins sud de france
Als afsluiter een muskaat wijn waarvan er in de Languedoc-Roussillon zoveel mooie gemaakt worden zoals Muscat de Mireval, Muscat Saint-Jean de Minervois, Muscat de Lunel en waarschjinlijk de bekendste Muscat de Rivesaltes.
 
De Domaine Mas de Madame 2006 is een Muscat de Frontignan en is gemaakt van muscat à petits grains. De wijn ziet er al wat dik uit in glas met trage vette tranen. In de neus zeer aromatisch met muskaat en litchee. In de mond heeft de wijn een een volle zoete aanzet van muskaat met een vette textuur. De mooie dosis zuren zorgen ervoor dat de zoete wijn toch fris overkomt en niet te plakkerig wordt. Een goed voorbeeld van een mooie muscat uit de Languedoc-Roussillon en gaat goed als aperitief of met mijn voorgerecht tip wat nu volgt.Zelf strijk ik bijna ieder jaar neer in de Languedoc-Roussillon namelijk in de Corbières wat een prima uitvalsbasis is om de Rousillon, Rivesaltes, Fitou, Maury, Banyuls en andere streken te bezoeken. Een ruige mooie natuur in het warme binnenland met overal waar je kijken kunt wijngaarden en met de verkoelende zee altijd dicht in de buurt. Aldaar heb ik tijdens de lokale feesten op het speelplein van de school van de 'locals' geleerd wat de beste gerecht-wijn combinatie met muscat is. Men neme een rijpe cantaloupe meloen (oranje van binnen), halveren en pitten eruit. Vullen met muscat de Rivesaltes of uiteraard een andere muscat en uitlepelen maar. Eenvoudig maar overheerlijk. De mooiste dingen in het leven zijn toch vaak de simpelste?

roussillon languedoc
Deze foto is genomen op weg naar het dorpje Vingrau in de Roussillon.

11:30 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (0) | Tags: languedoc-roussillon |  Facebook | |  Print

Deel 2 - Wereldwijd gesynchroniseerde degustatie van Sud de France, 21 juni 2010

Wist je dat men in de Limoux streek er prat op gaat dat de monniken  in de Benedictijner abdij van Saint-Hilaire voor de allereerste keer de gisting op fles hebben toegepast en dus de eerste schuimwijn ter wereld gemaakt heben ruim 100 jaar voordat men dat in de Champagne streek deed?

De Grande Cuvée 1531 van Sieur d'Argues, AOC/AOP Crémant de Limoux is een schuimwijn gemaakt volgens de traditionele methode (tweede gisting op fles). De wijn bestaat uit 20% Mauzac, 60% Chardonnay en 20% Chenin blanc en heeft 15 maanden in de kelder gelegen en dan nog eens 60 dagen gerust na dégorgement alvorens hij de markt op kwam. Deze crémant is zeer floraal en fris in de neus met limoen toetsen en groene appels. In de mond een mooie mousse en fruitig met ook hier de groene appels en frisse zuren. In de afdronk een rechthoekig bittertje waar men van houdt of niet.   

Cremant de limoux cigalus gerard bertrand rosé vins sud de france
    
Met als objectief van de Languedoc-Rousillon om over vijf jaar de grootste biologische wijnregio van Europe te zijn ontbreekt ook vandaag de biologische of beter gezegd de biodynamische wijn niet. En niet zo maar eentje maar de Cigalus 2008 Vin du Pays van Gérard Bertrand die geen onbekende voor me is. De 2007 heb ik vorig jaar zelf op zijn domein l'Hospitalet net boven Narbonne gekocht. Cigalus is niet zomaar een landwijn (24,00 Euro) maar heeft deze appellatie omdat er druivensoorten gebruikt worden die volgens de lokale AOC regels niet toegelaten zijn: 80% Chardonnay, 15% Viognier en 5% Sauvignon. De Cigalus is dan ook een mooi voorbeeld van wat er kwalitatief mogelijk is in de Languedoc met allochtone druivensoorten.
Getoast, rijpe gele appels in de neus met citrus en wat romige toetsen. In de mond proef je de zon in deze volle wijn met  rijp exotisch fruit zoals ananas. Boter en wat vanille en mooie ondersteunende zuren. Zeer lange afdronk met een puntje alcohol. Gaat de Bourgogne stijl achterna in de aard van een Puligny-Montrachet maar dan alles veel rijper en ronder.
Mij zal altijd de reden bij blijven waarom Gérard Bertrand de Cigalus volgens de biodynamische methode maakt. De wijngaard grenst namelijk aan zijn huis en zijn kinderen spelen vaak in de wijngaard en hij wou niet dat ze in een met insecticiden en pesticiden besproeide wijngaard rondliepen.

Over de presentatie van de fles rosé Fruité Catalan, AOC/AOP Côtes du Rousillon heeft zeker een marketingteam goed nagedacht want dat ziet er heel fris en gelikt uit. De zomer springt in je glas alleen al als je naar de fles kijkt. De wijn heeft een intense frambozen kleur met veel rood fruit in de neus. Snoepjesachtig in de mond met een heleboel fruit van bessen. Een stevige maar ongecompliceerde rosé uit het zuiden met veel smaak, een frisse aciditeit en banaan in de afdronk. Gaat prima als apéritief voor en ook tijdens de BBQ deze zomer. Gemaakt van syrah en grenache. Een rosé voor het grote publiek maar correct gemaakt met een goede prijs/kwaliteits verhouding (4,00 Euro).

Zo dadelijk de proefnotities van de rode en zoete wijn.  

villeseque-des-corbieres languedoc-roussillon
Naast de kerk in Villeseque-des-Corbières leek het wel of ze stonden te wachten op deze foto.....

Vandaag 21 juni, wereldwijd gesynchroniseerde degustatie van Sud de France

sud b de france synchronized worldwide tasting logoVandaag om 11:00uur proeven wereldwijd 90 wijnjournalisten/wijnbloggers dezelfde vijf wijnen uit de Languedoc-Rousillon op initiatief van Sud de France. Een vijftigtal wijnjournalisten verspreid over 24 landen, waaronder ook Vinama, hebben de afgelopen weken vijf wijnen thuis geleverd gekregen en zullen vanaf 11:00 hun proefnotities publiceren via hun website, facebook of twitter. Een veertigtal wijnjournalisten zullen rechtstreeks  op de proeverijen in London, New York, Shanghai en Montpellier hun commentaar geven.  De wijnen zijn geselecteerd om de diversiteit van de gehele wijnregio te benadrukken in plaats van de individuele wijnen. De vijf wijnen zijn willekeurig gekozen uit een eerste selectie van wijnen gemaakt door Dominique Laporte, beste Sommelier van Frankrijk in 2004.

Sud de France is het overkoepelende merk voor wijn- en voedingsproducten uit de Languedoc-Rousillon. Met z'n 256.232ha wijngaarden maakt men in deze wijnregio 25% van de gehele Franse wijnproductie oftewel 11.900.000hl.

Wat cijfers van de Languedoc-Rousillon:
- 3.757 wijnboeren
- 343 cave coöpératives
- 25.000 mensen werkzaam in de wijnsector
- 30 AOC/AOP's (19% van de totale productie is AOC wijn)
- 60 soorten vins de pays (66% van de totale productie is landwijn)
- 69% van de wijn is rood
- 18% van de wijn is rosé
- 13% van de wijn is wit
- 42hl/ha is het gemiddelde rendement
- 30% van alle Franse biologische wijnen komen hier vandaan

Deze immens grote wijnregio loopt van het zuiden van de Rhône tot aan de Spaanse grens en het zal je niet verbazen dat hier een grote variëtiet wijnen vandaan komt. Van schuimwijn uit Limoux, droge witte, zoete witte van de muskaatdruif, droge rode en zoete rode wijnen zoals uit Maury en Banyuls. De totale productie is de laatste tien jaar gehalveerd daar men meer en meer kwaliteitswijnen is gaan maken in plaats van kwantiteit na te streven.  

Straks vanaf 11:00uur de proefnotities van de volgende wijnen:
Schuimwijn:  Grande Cuvée 1531 van Sieur d'Argues, AOC/AOP Crémant de Limoux
Wit droog:    Cigalus 2008, VDP/IGP Pays d'Oc
Rosé:          Fruité Catalan, AOC/AOP Côtes du Rousillon
Rood:          Dromadaire 30670 2006, VDP/IGP Pays d'Oc
Wit zoet:      Mas de Madame 2006, AOC/AOP Muscat de Frontignan

languedoc-rousillon map kaart

06:00 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) | Tags: languedoc-roussillon |  Facebook | |  Print

18 juni 2010

Bezoek Domaine de la Romanée-Conti, deel 3

In de kelder met de 2008 oogst

Alle zeven rode Grand Cru's en één Premier Cru zouden de revue passeren. We begonnen achter in de kelder met de Cuvée Duvault Blochet, Vosne-Romanée 1e Cru. Een wat gesloten neus wat waarschijnlijk ook kwam door de vrij frisse temperatuur in de kelder. Het hout en gerookte kwam wel naar boven. In de mond een medium aanzet  met frambozen die breed en middellang aanwezig bleven met frisse zuren. Deze premier cru wordt gemaakt met druiven afkomstig van diverse Domaine Romanée-Conti Grand Cru percelen maar dan van de jongere wijnstokken en ook van de tweede oogst. Dit was de eerste wijn die we proefden en 'slechts' een premier cru maar dit was heerlijk, dat belooft....
domaine romanee-conti kelder DRC 2008 vosne romanee
Na het proeven van de eerste wijn verzoekt Bernard Noblet ons vriendelijk om de wijn die nog in ons glas zat terug te gieten in zijn glas en dat ging dan meteen terug in het vat. Ja, hier is men zuinig met hun wijn en dat is te begrijpen want de vraag is vele malen groter dan het aanbod.

Voordat we naar het volgende vat lopen raapt Bernard Noblet eerst nog wat kiezelstenen van de grond en legt deze op het vat wat we net hebben geproefd. Dit om aan te duiden dat dit vat weer tot aan het spongat bijgevuld moet worden om oxidatie te voorkomen. Echézeaux was de volgende wijn. De malolactische gisting was in augustus 2009 beëindigd en de wijn was nog niet gesoutireerd (overgestoken op een ander vat om hem van zijn bezinksel te scheiden). In de neus ook hier het gerookte en hout en in de mond geconcentreerde frambozen, zeer veel materie en diepgang maar met finesse, een vrouwelijke wijn.

De Grand Echézaux was al wel gesoutireerd. In de neus aardbeien en nogal zeer boisé. In de mond fruitig, sappig, volumineus en rond met mineralen. Je proeft het terroir wat hier vooral stenen en kalk zijn. 'Super' schrijf ik in mijn notitieboekje.
Op naar de Romanée Saint-Vivant. Een vrij gesloten neus maar met toch wat kersen, geroosterde toetsen en een licht hout aroma. In de mond dezelfde volumineusheid maar deze wijn is wel wat strakker dan de voorgaande wijnen met meer tannine en wat bitter in de afdronk. Welliswaar rijpe tannine maar op het einde is deze wijn "un peu dur" aldus Noblet. Een mannelijke wijn die van een bodem met meer klei komt.

De Richebourg was duidelijk een wat stevigere wijn. Ook weer die mooie kersen in de neus met een gerookte toets. In de mond wat minder rondeur dan de andere wijnen maar mooi in evenwicht met een fijne tabak toets. In het begin is het eerder een mannelijke wijn maar in de afdronk is het een grote verleider met een lange lengte.

bernard noblet domaine romanee-conti drc kelder proevenLa Tâche had een donkere rode kleur en in de mond was dit duidelijke de krachtpatser. Stevig, veel fruit en viooltjes, wat hoekig, veel (fijne) tannine en een eindeloze afdronk. Indrukwekkende wijn met een enorm potentieel voor de boeg.

Als laatste kwamen we bij 'de' Romanée-Conti die het koelste plekje in de kelder heeft gekregen. Eén van de meest gevraagde wijnen ter wereld en slechts elf vaten zijn er gemaakt in 2008. De neus was vrij gesloten maar deze vaten liggen dan ook in het koudste gedeelte van de kelder aldus Noblet. Na eventjes in het glas komt er een bepaalde zachtheid naar boven met daardoor verse krieken en een animale aroma's. In de mond is hij fluweelzacht met een vettige en bijna romige mondvulling en tabak. Een enorme diepte, concentratie en lengte.  Dit is absoluut top. 'Multi-direction' en een 'femme sensuelle' vond de keldermeester er zelf van.   

Er stonden overal houten spuugemmers met zaagsel op de grond van de kelder maar voor deze ene keer heb ik er geen gebruik gemaakt. Tja, het gebeurt niet iedere week dat je alle rode wijnen van Romanée-Conti mag proeven.

Romanée-Conti Echézeaux 1999


De etiketloze flessen in de crypte
De Romanée-Conti Echézeaux 1999 werd vrij koel op kelder temperatuur geschonken en had een mooie evolutie in de neus met leer maar ook de aardbeien kwamen er nog door. In de mond hele rijpe kersen prachtig versmolten tannine met fijne ondersteunende zuren. Een heerlijk glas wijn en die zelfs nog wat jong aan doet en een mooie toekomst tegemoet gaat.    

De Romanée-Conti  Echézeaux 1989 had een zeer lichte reductie die na goed walsen verdween. Zeer veel evolutie in de neus met humus, leer aroma's en natte bladeren. In de mond vrij hoekig met vrij veel zuren en dito tannine en zeer droogtrekkend.

batard-montrachet domaine de la romanee-conti 1996
(bron foto: N.Fastré)

De Romanée-Conti Batard-Montrachet 1996 'PNG' (zie vorig artikel) heeft me helemaal van mijn sokken geblazen. Een wijn waar ik helemaal stil van werd. Ongelooflijk complex in de neus. Brioche, hazelnoot en een hele lichte houttoets. In de mond een volle complexe wijn die een beetje botrytis heeft en daardoor een wat zoete indruk geeft maar toch helemaal droog is. Een mooie vettigheid doorspekt met mineralen en fijne zuren. Een eindeloze volle en lange afdronk. Ik heb me moeten inhouden om niet tot de laatste druppel het glas uit te likken zoals een hond zijn bakje schoon likt. Een absolute 'once in a lifetime' ervaring. 

Dit artikel is geschreven door F.Leman, N.Fastré en O.Leenders voor het tijdschrift Ken Wijn van de Vlaamse Wijngilde.

Zie ook:
Deel 1 Vinama bezoekt Domaine de la Romanée-Conti
Deel 2 Vinama bezoekt Domaine de la Romanée-Conti

15 juni 2010

Bezoek Domaine de la Romanée-Conti, deel 2

Domaine Romanée-Conti : een les in soberheid 

domaine romanee-conti drc binnenplaats

We hebben een afspraak met Bernard Noblet, chef de cave sinds 1985, voor een gesprek en, als het kan, une visite de la cave. Lang laat hij ons niet wachten en het mandje met wijnglazen dat hij vasthoudt is al een goed teken, het wordt proeven. Na een korte kennismaking vertrekken we naar hun cuverie, even verder in het dorpje. De oogst 2009, begonnen op 10 september en geëindigd op 11 oktober, is net op vat en de grote lege houten vaten geuren nog fel. 2009 zal in de lijn van 2005 liggen, volgens hem.

bernard noblet domaine romanee-conti drcBernard Noblet neemt al zijn tijd om op onze talrijke vragen te antwoorden. Hij vertelt, zonder te doceren, over hun biodynamische aanpak (100% sedert de jaargang 2008), SO2 gebruik (juist wat nodig is, niet meer, niet minder), over hun filosofie (laat in essentie de natuur het werk doen), en ja, ook over de vrouwen, die zoals zijn wijnen, zo natuurlijk mogelijk moeten zijn. Het moet gezegd, een charmante vrouw in het gezelschap werkt zeker inspirerend bij onze gastheer.

Tijd om een verdieping lager te gaan. De legendarische cisterciënzer kelders in. We mogen er kennis maken met de 2008 op vat. Kleine oogst, een productie van slechts 18hl/ha gemiddeld, er moest dus heel wat gesorteerd worden. 20% éraflage (ontristing) was nodig, terwijl hun doelstelling is om zo min mogelijk te ontristen.

domaine romanee-conti kelder DRC vosne romanee

We slikken even, want we zullen de volledige reeks proeven. Van hun recente 1er cru Cuvée Duvault Blochet, samengesteld uit een tweede oogst uit bepaalde grand cru's, over Echézeaux, Grands Echézeaux, Richebourg, Romanée Saint Vivant, La Tâche tot la Romanée Conti. In deel drie leest u een gedetailleerde bespreking van die proeverij, maar een aantal zaken vallen op: zeer toegankelijk, zeer aromatisch (ondanks de koele kelders) en natuurlijk allemaal een familietrekje, met elk hun persoonlijkheid. Bernard Noblet heeft het graag over de menselijke kenmerken van zijn wijnen, de ene wat vrouwelijker, de andere charmeur, nog een andere streelt je eerst om je achteraf een coup de griffe te geven in je rug. Hij was duidelijk goed op dreef die dag, Mijnheer Noblet.

bernard noblet domaine romanee-conti drc pipet kelder


We mogen nog wat kiekjes nemen ("on n'a rien à cacher au domaine !") en nemen afscheid van de jaargang 2008. Maar nog geen afscheid van het domein. Hij mompelt "Vous pouvez garder vos verres", wat zoveel betekent als "het is nog niet gedaan".

We keren terug naar het domein, om naar de crypte af te dalen. De schatkamer, waar de flessen etiketloos op elkaar gestapeld liggen, in rekken, in hoekjes, in nissen. In die kelder heerst volledige rust, een soort monachale rust, in deze uiterst sobere kelder, minimalistisch ingericht, ontdaan van alle ballast. Mijnheer Noblet leidt ons langs al die schatten naar een ruimte, waar een houten kuip op zijn kop dienst doet als tafel. Hij verdwijnt even om terug te komen met een naakte fles. We begrijpen het al, we mogen spelen. Met zijn bilame (lamellenkurkentrekker) haalt hij in één beweging de kurk eruit. Karaferen hoeft niet, vindt hij. De wijn laten openbloeien in het glas is de boodschap. Decanteren ook niet trouwens, wat is er mis met wat droesem? Dat depot brengt je terug naar waar de wijn vandaan komt, namelijk de aarde. Hij proeft en geniet zelfs van bezinksel.

domaine romanee-conti kelder DRC stenen op vat vosne romanee
Deze steentjes van de vloer werden steeds door Bernard Noblet op het vat gelegd nadat hij er met zijn pipet wijn had uitgezogen. Zodoende wist hij nadien welke vaten hij terug moest bijvullen om oxidatie te voorkomen.

We gaan graag in op zijn blinde proeverij en verrassen blijkbaar Mijnheer Noblet met onze bevinding, want we zitten er pal op: Echézeaux 1999, année solaire. 10 jaar oud, ideale leeftijd voor vele wijnen, vindt Bernard Noblet. "Je reviens" zegt hij, maar nu met een stofferige fles, opnieuw blind. De wijn vinden we niet, de leeftijd wel: zo'n 20 jaar oud, en ja hoor, Echézeaux 1989! We kunnen een glimlach moeilijk onderdrukken als we hem daarna horen zeggen: "Passons au blanc maintenant". Wie het domein kent weet wat er dan afkomt, maar onze gastheer heeft een verrassing in petto! Het wordt hun "cuvée PNG". Gefronste wenkbrauwen, cuvée PNG? "Ben oui, notre cuvée Pour Nos Gueules", een cuvée die enkel op het domein wordt gedronken, slechts 300 flessen... Bâtard Montrachet. Wij geven hem minstens een tiental jaar oud, het is een Bâtard uit 1996, dat is de finale. Zoals ze zo mooi zeggen in het Frans: le cul par terre...

domaine romanee-conti richebourg 2007 kelder DRC vosne romanee

We geloven onze ogen niet als we merken dat we 3 uur van zijn kostbare tijd hebben gekregen. We appreciëren het alleszins dat zo'n domein ook tijd uittrekt voor amateurs. Even mochten we dus proeven van wijnen die waarschijnlijk op de meest elitaire plekken op aarde worden gedronken, in ons geval heel gewoon in een sobere plaats, in het gezelschap van de minzame maker van die wijnen. Het regende toen we binnenkwamen. De zon scheen als we weggingen. Een schitterend moment.

Volgende keer deel drie met een uitvoerig verslag van de wijnen die geproefd werden.

Dit artikel is geschreven door F.Leman, N.Fastré en O.Leenders voor het tijdschrift Ken Wijn van de Vlaamse Wijngilde.

Zie ook: Deel 1: Vinama bezoekt Domaine de la Romanée-Conti
Zie ook: Deel 3: Vinama bezoekt Domaine de la Romanée-Conti

13 juni 2010

Vinama bezoekt Domaine de la Romanée-Conti, deel 1

Als je een wandeling in Vosne-Romanée maakt en in de rue derrière le four loopt realiseer je je niet dat je langs één van 's werelds meest mytische wijndomeinen loopt. Geen prestigieus kasteel of landhuis hier maar gewoon een boerenerf met een huis en schuur zoals er tientallen in het dorp staan.

domaine romanee-conti vosne romanee rue derriere le four

Om 10:00uur was onze afspraak en we stonden goed op tijd al voor de poort want dit is niet het soort afspraak om te laat te komen. Ik heb geleerd uit ervaring in mijn leven dat zaken waar ik alleen maar van kan dromen ook wel eens uit kunnen komen. Zo ben ik nog al een Formule 1 Grand Prix fan en hoopte ik vroeger om ooit eens achter de schermen mee te kunnen kijken bij een F1 wedstrijd en de coureurs te kunnen ontmoeten maar ik dacht dat dat er wel nooit van zou komen. Ondertussen ben ik uitgenodigd geweest door McLaren (in Spa-Francorchamps), Williams (Nürburgring) en Jaguar (Hockenheim) en heb ik van heel dichtbij het hele Formule 1 circus kunnen bijwonen. De 24uur van Le Mans vanuit de pit van Toyota moet ik daar nog aan toevoegen. Onvergetelijke ervaringen die ik mijn hele leven zal koesteren.

Zo heeft waarschijnlijk ook iedere wijnliefhebber de droom om Domaine de la Romanée-Conti in Vosne-Romanée, Bourgogne, te bezoeken. Ook ik had die droom en dacht dat het onbereikbaar was maar alweer is het tegendeel bewezen.
We hadden een afspraak met de keldermeester Bernard Noblet maar hadden geen idee hoe het bezoek er uit zou zien en of we ook daadwerkelijk de mogelijkheid zouden hebben om de wijnen van het domein te proeven. 

domaine de la romanee-conti drc sonnette deurbel

Enkel de naam en een tekening op de bel en de initialen RC in het hekwerk bevestigen dat we wel degelijk voor Domaine de la Romanée-Conti staan. Na om exact 10:00 aangebeld te hebben mochten we binnenkomen en even wachten in een zaaltje wat er uitzag alsof de tijd was stil blijven staan in de jaren zestig. Aan de muur wat foto's van  Domaine de la Romanée-Conti (ook wel afgekort tot DRC door de wijnliefhebbers) en ook de aankondiging waarop te lezen valt dat  op 22 september 1819 een openbare verkoop plaatsvondt van twee loten namelijk het eerste een wijngaard van Clos de la Romanée en het tweede een bijbehorend huis. De startprijs voor de gehele wijngaard was  16.200 Franse franc...  Tegenwoordig koop je daar net één fles Romanée-Conti voor gezien de grote vraag en het beperkte aanbod de prijzen in de hoogte jaagt.

Met een gezonde spanning stonden we te wachten wat er nog zou komen die ochtend en dat het zo fantastisch zou gaan zijn hadden we alleen maar kunnen............dromen.

Volgende keer in deel twee de ontmoeting met Bernard Noblet en de afdaling naar de kelders.

domaine de la romanee-conti drc portail hek

Deel 2

Deel 3

15:02 Gepost door Vinama in Wijndomein bezocht | Commentaren (2) | Tags: vosne-romanee, bourgogne |  Facebook | |  Print

05 juni 2010

Zuid-Afrikaanse Vlaamse wijnblogdagen

Waar zal ik het eerst over hebben, het WK voetbal of de Zuid-Afrikaanse wijn? Laat ik met dat laatste beginnen. In het verleden heb ik diverse lekkere wijnen van Warwick Estate zowel rood als wit gehad maar al sinds enige tijd heb ik nul flessen Zuid-Afrikaanse wijn in mijn kelder en dit is geheel onbewust of misschien toch niet? Mijn geur en smaak vermogen heeft namelijk een natuurlijke afkeer van de typische Zuid-Afrikaanse rode druif pinotage (pinot noir x cinsaut). Zet pinotage blind in een degustatie en gegarandeerd haalt mijn neus hem eruit. Die vaak overdreven geur en smaak van verbrand rubber behoort zeker niet tot mijn wijnplezier.  Daarnaast willen de Afrikaners de populaire witte druif Steen (chenin blanc) nog wel eens te lang op nieuwe eikenhouten vaten opvoeden, doodzonde als je het mij vraagt. Zo'n prachtige druif en hem dan zo door het brute hout laten domineren, foei toch.

Maar aan de andere kant heb ik vorig jaar ook voor het eerst een pinotage gedronken die ik (tot mijn grote verbazing) ontiegelijk lekker vond dus dat bestaat wel. Het was dan ook niet zomaar een glas wijn maar eentje gemaakt door Beyers Truter namelijk de Pinotage Réserve Groenekloof van Beyerskloof. Beyers Truter (vroeger werkzaam bij Kanonkop) wordt ook wel "Mister Pinotage" genoemd dus dan weet je het wel. De 2005 is absoluut een aanrader. Een pinotage die welliswaar nog niet in mijn kelder ligt maar van harte welkom is. Hier is het spreekwoord "Only an idiot never changes his mind" wel van toepassing.

boekenhoutskloof 2007 cabernet sauvignon


Dus voor dit artikel van de Vlaamse wijnblogdagen had ik geen wijn in de kelder en ik moest dus op zoek naar een fles. Een idee had ik al wel meteen want een half jaartje geleden had ik iets gelezen over de syrah van Boekenhoutskloof wat me toen heeft besluiten dat deze op mijn virtueel lijstje van "nog te drinken" wijnen kwam te staan. Ik dus onlangs op zoek naar deze wijn en eenmaal op het internet gevonden een collega wijnblogger die drie straten van de wijnwinkel woond ingeschakeld om de aankoop te doen. Maar ja, als je een vrouw stuurt om een fles syrah te halen komt ze terug met.... jawel een fles cabernet sauvignon. Dan zelf maar naar die winkel waar bleek dat de syrah inmidddels uitverkocht was en ook ik met een fles cabernet sauvignon de winkel uitliep. Geen straf want deze wijn die net als de syrah slechts in kleine hoeveelheden gemaakt wordt is namelijk moeilijk te verkrijgen.

Boekenhoutskloof is een domein in de Franschoek vallei. De naam komt van de boom boekenhout waar vroeger meubels van werden gemaakt vandaar de zeven houten stoelen uit de 18e eeuw op het etiket.
Commentaar van wijnmaker Marc Kent over de 2007 Cabernet Sauvignon:
"These sandy north-facing slopes were planted with the CS14 and CS163 clones in 1991. In 2007 the Cabernet Sauvignon was picked on 4 different days over a period of 17 days. After 5 days of cold maceration the primary fermentation was started with a selected yeast from Anchor, WE 372. and mainly (depending on the phenolic ripeness of the batch) was done 3 times per day for just under 2 weeks. The temperatures during fermentation are slightly higher than with the Syrah and peaks at 31-32C. 100% new French oak (Sylvain) is used for the Cabernet Sauvignon ensuring the structure and depth of fruit to support 27 month of maturation in oak."

In het glas had ik meteen een heerlijke neus met bramen, koffie, wat potlood en getoaste en kruidige aroma's naast een verfijnde houttoets. In de mond een aanzet van rijp zwart fruit maar mooi uitgebalanceerd en zeker niet bombastisch. Deze cabernet sauvignon heeft duidelijk voldoende zon gezien iets wat men in Bordeaux niet ieder jaar kan zeggen. De rijpe tannine maakt dat deze jonge wijn nu al zeer toegankelijk is maar ik heb me laten vertellen dat deze wijn ook zeer goed kan ouderen. Het probleem is enkel probeer hier maar eens enkele jaren vanaf te blijven, dat wordt een moeilijke opgave daar is de wijn veel te lekker voor.  Vinama: 17+ pnt (Wijnhandel de Kok).
De syrah hebben jullie nog te goed van me want ik hoop later dit jaar wat flessen binnen te krijgen.

teddy hall chenin blanc reserve 2008 zuid-afrika south-africa


Enige tijd geleden kreeg ik een fles Zuid-Afrikaanse wijn van een collega mee. Deze behoorde tot het vaste gamma wijn van wat thuis gedronken werd en ze was benieuwd wat er ik van vond. Het was een fles Chenin Blanc van Teddy Hall uit 2008. De wijn heeft een vrij intens gele kleur en is zeer aromatisch in de neus met vooral exotisch fruit zoals ananas en mango wat het warme herkomstland meteen verraad. Het nieuwe hout in de neus had wel wat minder mogen zijn maar aan de andere kant is het nog een jonge wijn dus dat hout zal met zich wat tijd nog gaan versmelten in de wijn. In de mond een volle stevige aanzet met ook hier het nieuwe eikenhout goed aanwezig. Het doet me dan in eerste instantie ook meer aan een chardonnay denken dan chenin blanc. De wijn doet zelfs wat vettig aan met botertoetsen, hazelnoten en zelfs wat tannine van het hout. De wijn heeft een warme afdronk met een citrustoets. Geen wijn voor een licht aperitiefje maar eerder een wijn voor bij een gebraden kip. Laat de wijn nog even een jaar of misschien twee liggen om dat hout wat te temperen en er zal iets leuks in het glas komen.   

En dan wat het WK voetbal betreft, aangezien het de Nederlander Jan van Riebeeck was die in 1652 de eerste wijnstokken in de grond heeft gezet rond Kaapstad waarom zou Nederland nu eens niet wereldkampioen kunnen worden in Zuid-Afrika of is dit iets te optimistisch gedacht?


Dit artikel maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven.

08:00 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (6) | Tags: zuid-afrika, pinotage, cabernet-sauvignon |  Facebook | |  Print