21 juni 2010

Deel 3 - Wereldwijd gesynchroniseerde degustatie van Sud de France, 21 juni 2010

Bijna 70% van alle wijn uit Languedoc-Roussillon is rood dus het is nu tijd voor de enige rode wijn in deze degustatie. De wijn is de cuvée 30670 uit 2006 van Domaine Dromadaire, VDP/IGP Pays d'Oc. 30670 is de postcode van het dorp d'Aigues-Vives in de Gard waar deze wijn gemaakt wordt.  Gemaakt van syrah en grenache waarvan een gedeelte een semi-maceration carbonique heeft gehad wat na de gisting met de rest is geassambleerd.

Geconcentreerd zwart fruit van o.a. bramen en kersen in de neus zij het met mate. Verder specerijen, drop en ook een getoaste toets. In de mond komt het zwarte fruit als confiture weer terug maar zeker niet te geconcentreerd eerder met een bepaalde frisheid. De tannine is vrij rond en omringt met mooie zuren. In de afdronk laat de alcohol een warm gevoel achter terwijl zijn 13% toch niet gek veel is voor deze streek. De wijn heeft zich positief geëvolueerd de tweede dag dat hij openstond (karaferen dus) maar toch had ik hem graag wat jonger willen drinken, meer op zijn fruit. Waarschijnlijk is de balans in deze wijn door de extractie en de hoeveelheid hout die hij gehad heeft had iets beter geweest toen hij jonger was en het fruit nog meer primeerde. Desalniettemin een leuke Vin de Pays of moet ik schrijven Indication Géographique Protégée?

30670b mas de madame muscat de frontignan vins sud de france
Als afsluiter een muskaat wijn waarvan er in de Languedoc-Roussillon zoveel mooie gemaakt worden zoals Muscat de Mireval, Muscat Saint-Jean de Minervois, Muscat de Lunel en waarschjinlijk de bekendste Muscat de Rivesaltes.
 
De Domaine Mas de Madame 2006 is een Muscat de Frontignan en is gemaakt van muscat à petits grains. De wijn ziet er al wat dik uit in glas met trage vette tranen. In de neus zeer aromatisch met muskaat en litchee. In de mond heeft de wijn een een volle zoete aanzet van muskaat met een vette textuur. De mooie dosis zuren zorgen ervoor dat de zoete wijn toch fris overkomt en niet te plakkerig wordt. Een goed voorbeeld van een mooie muscat uit de Languedoc-Roussillon en gaat goed als aperitief of met mijn voorgerecht tip wat nu volgt.Zelf strijk ik bijna ieder jaar neer in de Languedoc-Roussillon namelijk in de Corbières wat een prima uitvalsbasis is om de Rousillon, Rivesaltes, Fitou, Maury, Banyuls en andere streken te bezoeken. Een ruige mooie natuur in het warme binnenland met overal waar je kijken kunt wijngaarden en met de verkoelende zee altijd dicht in de buurt. Aldaar heb ik tijdens de lokale feesten op het speelplein van de school van de 'locals' geleerd wat de beste gerecht-wijn combinatie met muscat is. Men neme een rijpe cantaloupe meloen (oranje van binnen), halveren en pitten eruit. Vullen met muscat de Rivesaltes of uiteraard een andere muscat en uitlepelen maar. Eenvoudig maar overheerlijk. De mooiste dingen in het leven zijn toch vaak de simpelste?

roussillon languedoc
Deze foto is genomen op weg naar het dorpje Vingrau in de Roussillon.

11:30 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (0) | Tags: languedoc-roussillon |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.