21 juni 2010

Deel 2 - Wereldwijd gesynchroniseerde degustatie van Sud de France, 21 juni 2010

Wist je dat men in de Limoux streek er prat op gaat dat de monniken  in de Benedictijner abdij van Saint-Hilaire voor de allereerste keer de gisting op fles hebben toegepast en dus de eerste schuimwijn ter wereld gemaakt heben ruim 100 jaar voordat men dat in de Champagne streek deed?

De Grande Cuvée 1531 van Sieur d'Argues, AOC/AOP Crémant de Limoux is een schuimwijn gemaakt volgens de traditionele methode (tweede gisting op fles). De wijn bestaat uit 20% Mauzac, 60% Chardonnay en 20% Chenin blanc en heeft 15 maanden in de kelder gelegen en dan nog eens 60 dagen gerust na dégorgement alvorens hij de markt op kwam. Deze crémant is zeer floraal en fris in de neus met limoen toetsen en groene appels. In de mond een mooie mousse en fruitig met ook hier de groene appels en frisse zuren. In de afdronk een rechthoekig bittertje waar men van houdt of niet.   

Cremant de limoux cigalus gerard bertrand rosé vins sud de france
    
Met als objectief van de Languedoc-Rousillon om over vijf jaar de grootste biologische wijnregio van Europe te zijn ontbreekt ook vandaag de biologische of beter gezegd de biodynamische wijn niet. En niet zo maar eentje maar de Cigalus 2008 Vin du Pays van Gérard Bertrand die geen onbekende voor me is. De 2007 heb ik vorig jaar zelf op zijn domein l'Hospitalet net boven Narbonne gekocht. Cigalus is niet zomaar een landwijn (24,00 Euro) maar heeft deze appellatie omdat er druivensoorten gebruikt worden die volgens de lokale AOC regels niet toegelaten zijn: 80% Chardonnay, 15% Viognier en 5% Sauvignon. De Cigalus is dan ook een mooi voorbeeld van wat er kwalitatief mogelijk is in de Languedoc met allochtone druivensoorten.
Getoast, rijpe gele appels in de neus met citrus en wat romige toetsen. In de mond proef je de zon in deze volle wijn met  rijp exotisch fruit zoals ananas. Boter en wat vanille en mooie ondersteunende zuren. Zeer lange afdronk met een puntje alcohol. Gaat de Bourgogne stijl achterna in de aard van een Puligny-Montrachet maar dan alles veel rijper en ronder.
Mij zal altijd de reden bij blijven waarom Gérard Bertrand de Cigalus volgens de biodynamische methode maakt. De wijngaard grenst namelijk aan zijn huis en zijn kinderen spelen vaak in de wijngaard en hij wou niet dat ze in een met insecticiden en pesticiden besproeide wijngaard rondliepen.

Over de presentatie van de fles rosé Fruité Catalan, AOC/AOP Côtes du Rousillon heeft zeker een marketingteam goed nagedacht want dat ziet er heel fris en gelikt uit. De zomer springt in je glas alleen al als je naar de fles kijkt. De wijn heeft een intense frambozen kleur met veel rood fruit in de neus. Snoepjesachtig in de mond met een heleboel fruit van bessen. Een stevige maar ongecompliceerde rosé uit het zuiden met veel smaak, een frisse aciditeit en banaan in de afdronk. Gaat prima als apéritief voor en ook tijdens de BBQ deze zomer. Gemaakt van syrah en grenache. Een rosé voor het grote publiek maar correct gemaakt met een goede prijs/kwaliteits verhouding (4,00 Euro).

Zo dadelijk de proefnotities van de rode en zoete wijn.  

villeseque-des-corbieres languedoc-roussillon
Naast de kerk in Villeseque-des-Corbières leek het wel of ze stonden te wachten op deze foto.....

De commentaren zijn gesloten.