15 juni 2010

Bezoek Domaine de la Romanée-Conti, deel 2

Domaine Romanée-Conti : een les in soberheid 

domaine romanee-conti drc binnenplaats

We hebben een afspraak met Bernard Noblet, chef de cave sinds 1985, voor een gesprek en, als het kan, une visite de la cave. Lang laat hij ons niet wachten en het mandje met wijnglazen dat hij vasthoudt is al een goed teken, het wordt proeven. Na een korte kennismaking vertrekken we naar hun cuverie, even verder in het dorpje. De oogst 2009, begonnen op 10 september en geëindigd op 11 oktober, is net op vat en de grote lege houten vaten geuren nog fel. 2009 zal in de lijn van 2005 liggen, volgens hem.

bernard noblet domaine romanee-conti drcBernard Noblet neemt al zijn tijd om op onze talrijke vragen te antwoorden. Hij vertelt, zonder te doceren, over hun biodynamische aanpak (100% sedert de jaargang 2008), SO2 gebruik (juist wat nodig is, niet meer, niet minder), over hun filosofie (laat in essentie de natuur het werk doen), en ja, ook over de vrouwen, die zoals zijn wijnen, zo natuurlijk mogelijk moeten zijn. Het moet gezegd, een charmante vrouw in het gezelschap werkt zeker inspirerend bij onze gastheer.

Tijd om een verdieping lager te gaan. De legendarische cisterciënzer kelders in. We mogen er kennis maken met de 2008 op vat. Kleine oogst, een productie van slechts 18hl/ha gemiddeld, er moest dus heel wat gesorteerd worden. 20% éraflage (ontristing) was nodig, terwijl hun doelstelling is om zo min mogelijk te ontristen.

domaine romanee-conti kelder DRC vosne romanee

We slikken even, want we zullen de volledige reeks proeven. Van hun recente 1er cru Cuvée Duvault Blochet, samengesteld uit een tweede oogst uit bepaalde grand cru's, over Echézeaux, Grands Echézeaux, Richebourg, Romanée Saint Vivant, La Tâche tot la Romanée Conti. In deel drie leest u een gedetailleerde bespreking van die proeverij, maar een aantal zaken vallen op: zeer toegankelijk, zeer aromatisch (ondanks de koele kelders) en natuurlijk allemaal een familietrekje, met elk hun persoonlijkheid. Bernard Noblet heeft het graag over de menselijke kenmerken van zijn wijnen, de ene wat vrouwelijker, de andere charmeur, nog een andere streelt je eerst om je achteraf een coup de griffe te geven in je rug. Hij was duidelijk goed op dreef die dag, Mijnheer Noblet.

bernard noblet domaine romanee-conti drc pipet kelder


We mogen nog wat kiekjes nemen ("on n'a rien à cacher au domaine !") en nemen afscheid van de jaargang 2008. Maar nog geen afscheid van het domein. Hij mompelt "Vous pouvez garder vos verres", wat zoveel betekent als "het is nog niet gedaan".

We keren terug naar het domein, om naar de crypte af te dalen. De schatkamer, waar de flessen etiketloos op elkaar gestapeld liggen, in rekken, in hoekjes, in nissen. In die kelder heerst volledige rust, een soort monachale rust, in deze uiterst sobere kelder, minimalistisch ingericht, ontdaan van alle ballast. Mijnheer Noblet leidt ons langs al die schatten naar een ruimte, waar een houten kuip op zijn kop dienst doet als tafel. Hij verdwijnt even om terug te komen met een naakte fles. We begrijpen het al, we mogen spelen. Met zijn bilame (lamellenkurkentrekker) haalt hij in één beweging de kurk eruit. Karaferen hoeft niet, vindt hij. De wijn laten openbloeien in het glas is de boodschap. Decanteren ook niet trouwens, wat is er mis met wat droesem? Dat depot brengt je terug naar waar de wijn vandaan komt, namelijk de aarde. Hij proeft en geniet zelfs van bezinksel.

domaine romanee-conti kelder DRC stenen op vat vosne romanee
Deze steentjes van de vloer werden steeds door Bernard Noblet op het vat gelegd nadat hij er met zijn pipet wijn had uitgezogen. Zodoende wist hij nadien welke vaten hij terug moest bijvullen om oxidatie te voorkomen.

We gaan graag in op zijn blinde proeverij en verrassen blijkbaar Mijnheer Noblet met onze bevinding, want we zitten er pal op: Echézeaux 1999, année solaire. 10 jaar oud, ideale leeftijd voor vele wijnen, vindt Bernard Noblet. "Je reviens" zegt hij, maar nu met een stofferige fles, opnieuw blind. De wijn vinden we niet, de leeftijd wel: zo'n 20 jaar oud, en ja hoor, Echézeaux 1989! We kunnen een glimlach moeilijk onderdrukken als we hem daarna horen zeggen: "Passons au blanc maintenant". Wie het domein kent weet wat er dan afkomt, maar onze gastheer heeft een verrassing in petto! Het wordt hun "cuvée PNG". Gefronste wenkbrauwen, cuvée PNG? "Ben oui, notre cuvée Pour Nos Gueules", een cuvée die enkel op het domein wordt gedronken, slechts 300 flessen... Bâtard Montrachet. Wij geven hem minstens een tiental jaar oud, het is een Bâtard uit 1996, dat is de finale. Zoals ze zo mooi zeggen in het Frans: le cul par terre...

domaine romanee-conti richebourg 2007 kelder DRC vosne romanee

We geloven onze ogen niet als we merken dat we 3 uur van zijn kostbare tijd hebben gekregen. We appreciëren het alleszins dat zo'n domein ook tijd uittrekt voor amateurs. Even mochten we dus proeven van wijnen die waarschijnlijk op de meest elitaire plekken op aarde worden gedronken, in ons geval heel gewoon in een sobere plaats, in het gezelschap van de minzame maker van die wijnen. Het regende toen we binnenkwamen. De zon scheen als we weggingen. Een schitterend moment.

Volgende keer deel drie met een uitvoerig verslag van de wijnen die geproefd werden.

Dit artikel is geschreven door F.Leman, N.Fastré en O.Leenders voor het tijdschrift Ken Wijn van de Vlaamse Wijngilde.

Zie ook: Deel 1: Vinama bezoekt Domaine de la Romanée-Conti
Zie ook: Deel 3: Vinama bezoekt Domaine de la Romanée-Conti

Commentaren

zo mooi en dankjewel voor het mogen meegenieten van deze fijne uren!

Gepost door: Kaat | 15 juni 2010

Schitterend... en nu ben ik dus wel echt jaloers.

Gepost door: St Etienne | 16 juni 2010

Jaloers... dat is wel het minste hoe een mens zich voelt na lectuur van dit artikel. Een mens zou al eens overwegen om lid te worden van een wijngilde ;-)

Gepost door: pvo | 16 juni 2010

Dromen zijn geen bedrog Jaloers is niet nodig mannen. Jullie beurt komt nog wel als je maar net als ik blijft dromen.

En Peter wat heb je toch weer een goed idee. Lid worden van de Vlaamse Wijngilde! In mijn club in Brussel beginnen we weer in september met de proefavonden en iedereen geinteresseerd in wijn is welkom om eens een avond zonder verplichtingen mee te proeven. Stuur gewoon even een e-mail naar oleenders@vinama punt be.
Woon je niet in de buurt van Brussel, geen paniek er is vast wel een club van de Vlaamse Wijngilde bij je in de buurt (check op www.vlaamsewijngilde.be en dan naar commanderijen)

Gepost door: Vinama | 16 juni 2010

Goh in deel 1 was ik al stikjaloers, nu ben ik gestiktjaloers, morsdoodjaloers en nog zo van die dingen. En deze nacht ga ik al beginnen dromen.

Gepost door: Bart | 20 juni 2010

Moet absoluut fascinerend geweest zijn; een vraag: er worden kiezelsteentjes gelegd op een vat dat moet bijgevuld worden - maar waarmee wordt dan bijgevuld? Je kan toch moeilijk uit een ander vat nemen want dan is dat niet meer vol?? uit een fles van een ander jaartal lijkt mij een mogelijkheid maar is dat wel aanvaardbaar???

Met vriendelijke groeten,

Gepost door: Patrick Cuypers | 17 februari 2013

Dat wordt bijgevuld met dezelfde wijn of die van een hogere AOC. Ze mogen nooit bijvullen met wijn die lager geklasseerd is qua apellatie.
Er kan van dezelfde wijn bijvoorbeeld honderderdvijftig liter in een inox cuve zitten die ze gebruiken voor het bijvullen.

Gepost door: Vinama | 19 februari 2013

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.