05 juni 2010

Zuid-Afrikaanse Vlaamse wijnblogdagen

Waar zal ik het eerst over hebben, het WK voetbal of de Zuid-Afrikaanse wijn? Laat ik met dat laatste beginnen. In het verleden heb ik diverse lekkere wijnen van Warwick Estate zowel rood als wit gehad maar al sinds enige tijd heb ik nul flessen Zuid-Afrikaanse wijn in mijn kelder en dit is geheel onbewust of misschien toch niet? Mijn geur en smaak vermogen heeft namelijk een natuurlijke afkeer van de typische Zuid-Afrikaanse rode druif pinotage (pinot noir x cinsaut). Zet pinotage blind in een degustatie en gegarandeerd haalt mijn neus hem eruit. Die vaak overdreven geur en smaak van verbrand rubber behoort zeker niet tot mijn wijnplezier.  Daarnaast willen de Afrikaners de populaire witte druif Steen (chenin blanc) nog wel eens te lang op nieuwe eikenhouten vaten opvoeden, doodzonde als je het mij vraagt. Zo'n prachtige druif en hem dan zo door het brute hout laten domineren, foei toch.

Maar aan de andere kant heb ik vorig jaar ook voor het eerst een pinotage gedronken die ik (tot mijn grote verbazing) ontiegelijk lekker vond dus dat bestaat wel. Het was dan ook niet zomaar een glas wijn maar eentje gemaakt door Beyers Truter namelijk de Pinotage Réserve Groenekloof van Beyerskloof. Beyers Truter (vroeger werkzaam bij Kanonkop) wordt ook wel "Mister Pinotage" genoemd dus dan weet je het wel. De 2005 is absoluut een aanrader. Een pinotage die welliswaar nog niet in mijn kelder ligt maar van harte welkom is. Hier is het spreekwoord "Only an idiot never changes his mind" wel van toepassing.

boekenhoutskloof 2007 cabernet sauvignon


Dus voor dit artikel van de Vlaamse wijnblogdagen had ik geen wijn in de kelder en ik moest dus op zoek naar een fles. Een idee had ik al wel meteen want een half jaartje geleden had ik iets gelezen over de syrah van Boekenhoutskloof wat me toen heeft besluiten dat deze op mijn virtueel lijstje van "nog te drinken" wijnen kwam te staan. Ik dus onlangs op zoek naar deze wijn en eenmaal op het internet gevonden een collega wijnblogger die drie straten van de wijnwinkel woond ingeschakeld om de aankoop te doen. Maar ja, als je een vrouw stuurt om een fles syrah te halen komt ze terug met.... jawel een fles cabernet sauvignon. Dan zelf maar naar die winkel waar bleek dat de syrah inmidddels uitverkocht was en ook ik met een fles cabernet sauvignon de winkel uitliep. Geen straf want deze wijn die net als de syrah slechts in kleine hoeveelheden gemaakt wordt is namelijk moeilijk te verkrijgen.

Boekenhoutskloof is een domein in de Franschoek vallei. De naam komt van de boom boekenhout waar vroeger meubels van werden gemaakt vandaar de zeven houten stoelen uit de 18e eeuw op het etiket.
Commentaar van wijnmaker Marc Kent over de 2007 Cabernet Sauvignon:
"These sandy north-facing slopes were planted with the CS14 and CS163 clones in 1991. In 2007 the Cabernet Sauvignon was picked on 4 different days over a period of 17 days. After 5 days of cold maceration the primary fermentation was started with a selected yeast from Anchor, WE 372. and mainly (depending on the phenolic ripeness of the batch) was done 3 times per day for just under 2 weeks. The temperatures during fermentation are slightly higher than with the Syrah and peaks at 31-32C. 100% new French oak (Sylvain) is used for the Cabernet Sauvignon ensuring the structure and depth of fruit to support 27 month of maturation in oak."

In het glas had ik meteen een heerlijke neus met bramen, koffie, wat potlood en getoaste en kruidige aroma's naast een verfijnde houttoets. In de mond een aanzet van rijp zwart fruit maar mooi uitgebalanceerd en zeker niet bombastisch. Deze cabernet sauvignon heeft duidelijk voldoende zon gezien iets wat men in Bordeaux niet ieder jaar kan zeggen. De rijpe tannine maakt dat deze jonge wijn nu al zeer toegankelijk is maar ik heb me laten vertellen dat deze wijn ook zeer goed kan ouderen. Het probleem is enkel probeer hier maar eens enkele jaren vanaf te blijven, dat wordt een moeilijke opgave daar is de wijn veel te lekker voor.  Vinama: 17+ pnt (Wijnhandel de Kok).
De syrah hebben jullie nog te goed van me want ik hoop later dit jaar wat flessen binnen te krijgen.

teddy hall chenin blanc reserve 2008 zuid-afrika south-africa


Enige tijd geleden kreeg ik een fles Zuid-Afrikaanse wijn van een collega mee. Deze behoorde tot het vaste gamma wijn van wat thuis gedronken werd en ze was benieuwd wat er ik van vond. Het was een fles Chenin Blanc van Teddy Hall uit 2008. De wijn heeft een vrij intens gele kleur en is zeer aromatisch in de neus met vooral exotisch fruit zoals ananas en mango wat het warme herkomstland meteen verraad. Het nieuwe hout in de neus had wel wat minder mogen zijn maar aan de andere kant is het nog een jonge wijn dus dat hout zal met zich wat tijd nog gaan versmelten in de wijn. In de mond een volle stevige aanzet met ook hier het nieuwe eikenhout goed aanwezig. Het doet me dan in eerste instantie ook meer aan een chardonnay denken dan chenin blanc. De wijn doet zelfs wat vettig aan met botertoetsen, hazelnoten en zelfs wat tannine van het hout. De wijn heeft een warme afdronk met een citrustoets. Geen wijn voor een licht aperitiefje maar eerder een wijn voor bij een gebraden kip. Laat de wijn nog even een jaar of misschien twee liggen om dat hout wat te temperen en er zal iets leuks in het glas komen.   

En dan wat het WK voetbal betreft, aangezien het de Nederlander Jan van Riebeeck was die in 1652 de eerste wijnstokken in de grond heeft gezet rond Kaapstad waarom zou Nederland nu eens niet wereldkampioen kunnen worden in Zuid-Afrika of is dit iets te optimistisch gedacht?


Dit artikel maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven.

08:00 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (6) | Tags: zuid-afrika, pinotage, cabernet-sauvignon |  Facebook | |  Print

Commentaren

Pinotage ik heb identiek hetzelfde gevoel over die druif, en zelfs meer algemeen over Z-Afrikaanse wijnen - maar zoals je zegt, er zijn (schitterende) uitzonderingen.

Nederland wereldkampioen, het zou gaan tijd worden ;-)

Gepost door: vinejo | 05 juni 2010

Pinotage Vrij gelijklopend onderwerp dat we hebben, en ik kan me enkel maar bij je commentaren aansluiten.

Maar Nederland...No way! Zij zijn al de wereldkampioen in de aanloopwedstrijden.

Gepost door: Wim | 06 juni 2010

Beste Olaf,
Laten we het vooral NIET hebben over voetbal. Boekenhoutskloof daar wil ik wel eens over doorbomen. Ik ben net als (blijkbaar) heel wat mensen niet de grootste Z-afrika fan als het over wijn gaat. Heb zelf ook geen enkele fles meer in mijn eigen kelder (een beetje tot mijn eigen verbazing). Maar ik heb zelf ook de boekenhoutskloof Syrah geproefd, en vastgesteld dat het wel écht goed was! Blind geproefd tussen top-syrah uit de ganse wereld, meen ik me te herinneren dat ie als gedeelde winnaar uit de bus was gekomen (Roeland, help me even hier).

En nu we de aandacht van Roeland toch hebben, meteen hebben we een er een groot liefhebber van de Zuid Afrikaanse wijnen bij, of vergis ik me soms? (Ok, ik geef toe, de Beyerskloof Pinotage die je me heb geschonken was zeer mooi!)

Gepost door: Peter VdV | 07 juni 2010

Peter ik zou toch dringend uw kelderke aanvullen met pareltjes van Zuid-Afrikaanse wijnen ;)

Je mag beginnen met een Mont Destin Bush Vine 2002 100% pinotage. enjoy

Btw Olaf leuke informatieve site, top!

Gepost door: Christiaan | 07 juni 2010

Olland wint de wereldbeker? Ik begin het als Belg al een beetje benauwd te krijgen want met een halve finale tegen Uruguay (dat bovendien met een aantal gekwetste en geschorste spelers zit) komt de oppergaai toch wel onwaarschijnlijk dicht bij. Gelukkig zullen de Duisters er in de finale nog net bijtijds een stokje voor kunnen steken. Alhoewel, Duitsland nog maar eens wereldkampioen, dat is precies het op één na slechtste scenario.

Gepost door: pvo | 04 juli 2010

De droomfinale zou toch wel Nederland-Duitsland zijn. Kan er eindelijk wraak genomen worden op die verloren WK finale in 1974 was het geloof ik.
Hup...Holland...Hup, laat de leeuw niet in z'n hempie staan.....

Gepost door: Vinama | 05 juli 2010

De commentaren zijn gesloten.