18 mei 2010

Mag het één onsje wijnfles of misschien twee minder zijn?

In tijden dat iedereen de mond vol heeft van het verminderen van de last voor ons milieu, we om de oren worden geslagen met de vraag hoe milieubewust je bent en of je wel CO2 verantwoord bezig bent, laten we eens gaan kijken naar "de bio wijnfles".

Hoe kun je namelijk als biologische, biodynamische of natuurlijke wijnproducent aan de ene kant voorvechter zijn om milieubewust wijn te maken en aan de andere kant die (stille) wijn in een loodzware fles van 900+ gram bottelen? Ik stoor me daar mateloos aan.

Die loodzware fles:
- verbruikt meer (onnodige) grondstoffen
- kost veel meer (tot 4x meer) en dat wordt uiteraard doorberekend in de uiteindelijke consumentenprijs
- schril afsteekt tegen de lichtste fles van 300gram maar een normaal gangbaar gewicht is 450gram
- de verpakkingskosten voor een doosje zware flessen zijn duurder
- de transportkosten zijn duurder en dit minimaal tweemaal want ze worden leeg getransporteerd naar de wijnproducent en dan vol naar de wijnhandelaar en verder...
- geeft je nog rugklachten ook want ik til liever een doosje (12fl) van zeseneenhalve kilo dan van elf kilo
- is ronduit lastig te hanteren bij het uitschenken van de wijn
.... en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan

Wat conrete voorbeelden? De biodynamische Cigalus van Gérard Bertrand: 915 gram leeg, de ultra bio/cosmo cultuur producent Viret uit Saint-Maurice met o.a. zijn Emergence cuvée: 820gram leeg. Dagueneau Blanc Fumé de Pouilly: 921gram leeg. Allemaal overigens heerlijke wijnen die ik met veel plezier opentrek.

Wat dacht je trouwens van een Australische welliswaar niet biologische producent, die loodzware lege flessen in Europa aankoopt en ze naar Australie laat komen om ze daarna weer vol terug te schepen naar de Europese markt? 

Didier Dagueneau blanc fumé de pouilly 2006
De lege fles Blanc Fumé de Pouilly van Dagueneau (dat hij rust in vrede) laat maar liefst 921gram op de weegschaal zien.

Ik ben ze zelf gelukkig nog niet tegengekomen maar blijkbaar zijn er lege 75cl flessen van 1,2kg of meer. Stel eens voor wat een lichtere fles scheelt op al die miljoenen flessen die we jaarlijks met ze allen aankopen. Is de marketinggedachte dat een zware glazen fles voor de consument synoniem staat voor een superieure  kwaliteitswijn niet allang voorbij? Ik vraag niet om PET flessen of Tetrapak maar gewoon een iets lichtere fles van glas.

Iedere wijnconsument, iedere wijnhandelaar kan hier zijn steentje aan bijdragen door iedere wijnproducent er op te wijzen dat we niet op deze zware flessen zitten te wachten en dat we zijn wijn ook nog blijven drinken (lees kopen) als deze in een lichtere fles zit. Zeg het voort.....

Dus mag het in de toekomst alsjeblieft een onsje of twee minder zijn? 
 
clos rougeard saumur champigny les poyeux 2004Clos Rougeard, Les Poyeux 2004, Saumur Champigny. Leeg 551gram, zo kan het dus ook.  Voor deze proefnotie was de fles al zeven uur open op minder dan halfvol niveau. Deze natuurlijke wijn van de gebroeders Jean-Louis en Bernard Foucault uit de Loire is voor mij het voorbeeld van een hoe mooi cabernet franc kan zijn. Heerlijk fruit in de neus met wat denneboom toetsen en wat groene aroma's maar dan fijn gedoseerd en niet dat onrijpe vegetale. Sappig in de mond met weinig alcohol. Lekker fruitig en wat aardse toetsen. Nog zeer jong met tannine die duidelijk nog moet ronden. Een wijn met een behoorlijke dosis potentieel die ik graag over een paar jaar nog eens proef. Vinama: 15,5pnt.  

20:33 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

08 mei 2010

Houten vaten herstellen bij Champagnehuis Bollinger

Hoe houten vaten vanaf een boomstam gemaakt worden heb je al eerder kunnen zien op Vinama maar wist je dat vaten na enige tijd in gebruik soms ook gerepareerd moeten worden?

Het Champagnehuis Bollinger is één van de weinige Champagneproducenten die  eikenhoutenvaten gebruiken om hun Champagne te maken. De gisting en een korte rijping vindt plaats op vat. Hier gebruiken ze geen splinternieuwe vaten voor want dan zou het hout alsmede vanille en kruidige aroma's te dominant in de smaak van de wijn naar voren komen en dat wil men absoluut vermijden. Ze nemen hiervoor vaten van minstens vier of vijf jaar  oud en dan moet er nog al eens een reparatie aan gebeuren om bijvoorbeeld lekken te dichten of om ze juist te voorkomen. In totaal hebben ze maar liefst 3000 vaten waarvan ze er jaarlijks 300, 10% dus, repareren.  En hoe dat gaat zie je in deze video:Zie ook dit artikel:
Vinama op bezoek bij tonnellerie François Frères

12:48 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (2) | Tags: champagne, tonnellerie, vaten |  Facebook | |  Print