18 mei 2010

Mag het één onsje wijnfles of misschien twee minder zijn?

In tijden dat iedereen de mond vol heeft van het verminderen van de last voor ons milieu, we om de oren worden geslagen met de vraag hoe milieubewust je bent en of je wel CO2 verantwoord bezig bent, laten we eens gaan kijken naar "de bio wijnfles".

Hoe kun je namelijk als biologische, biodynamische of natuurlijke wijnproducent aan de ene kant voorvechter zijn om milieubewust wijn te maken en aan de andere kant die (stille) wijn in een loodzware fles van 900+ gram bottelen? Ik stoor me daar mateloos aan.

Die loodzware fles:
- verbruikt meer (onnodige) grondstoffen
- kost veel meer (tot 4x meer) en dat wordt uiteraard doorberekend in de uiteindelijke consumentenprijs
- schril afsteekt tegen de lichtste fles van 300gram maar een normaal gangbaar gewicht is 450gram
- de verpakkingskosten voor een doosje zware flessen zijn duurder
- de transportkosten zijn duurder en dit minimaal tweemaal want ze worden leeg getransporteerd naar de wijnproducent en dan vol naar de wijnhandelaar en verder...
- geeft je nog rugklachten ook want ik til liever een doosje (12fl) van zeseneenhalve kilo dan van elf kilo
- is ronduit lastig te hanteren bij het uitschenken van de wijn
.... en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan

Wat conrete voorbeelden? De biodynamische Cigalus van Gérard Bertrand: 915 gram leeg, de ultra bio/cosmo cultuur producent Viret uit Saint-Maurice met o.a. zijn Emergence cuvée: 820gram leeg. Dagueneau Blanc Fumé de Pouilly: 921gram leeg. Allemaal overigens heerlijke wijnen die ik met veel plezier opentrek.

Wat dacht je trouwens van een Australische welliswaar niet biologische producent, die loodzware lege flessen in Europa aankoopt en ze naar Australie laat komen om ze daarna weer vol terug te schepen naar de Europese markt? 

Didier Dagueneau blanc fumé de pouilly 2006
De lege fles Blanc Fumé de Pouilly van Dagueneau (dat hij rust in vrede) laat maar liefst 921gram op de weegschaal zien.

Ik ben ze zelf gelukkig nog niet tegengekomen maar blijkbaar zijn er lege 75cl flessen van 1,2kg of meer. Stel eens voor wat een lichtere fles scheelt op al die miljoenen flessen die we jaarlijks met ze allen aankopen. Is de marketinggedachte dat een zware glazen fles voor de consument synoniem staat voor een superieure  kwaliteitswijn niet allang voorbij? Ik vraag niet om PET flessen of Tetrapak maar gewoon een iets lichtere fles van glas.

Iedere wijnconsument, iedere wijnhandelaar kan hier zijn steentje aan bijdragen door iedere wijnproducent er op te wijzen dat we niet op deze zware flessen zitten te wachten en dat we zijn wijn ook nog blijven drinken (lees kopen) als deze in een lichtere fles zit. Zeg het voort.....

Dus mag het in de toekomst alsjeblieft een onsje of twee minder zijn? 
 
clos rougeard saumur champigny les poyeux 2004Clos Rougeard, Les Poyeux 2004, Saumur Champigny. Leeg 551gram, zo kan het dus ook.  Voor deze proefnotie was de fles al zeven uur open op minder dan halfvol niveau. Deze natuurlijke wijn van de gebroeders Jean-Louis en Bernard Foucault uit de Loire is voor mij het voorbeeld van een hoe mooi cabernet franc kan zijn. Heerlijk fruit in de neus met wat denneboom toetsen en wat groene aroma's maar dan fijn gedoseerd en niet dat onrijpe vegetale. Sappig in de mond met weinig alcohol. Lekker fruitig en wat aardse toetsen. Nog zeer jong met tannine die duidelijk nog moet ronden. Een wijn met een behoorlijke dosis potentieel die ik graag over een paar jaar nog eens proef. Vinama: 15,5pnt.  

20:33 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

Commentaren

Die zware flessen zijn ooit uitgevonden in Engeland en vooral om er champagne in te bottelen. Daarvoor was het niet ongewoon om tot een derde van een transport te verliezen op zee. Die stevige flessen bleken ook perfect om wijn mee te nemen tijdens lange zeereizen. Daarbuiten hebben ze m.i. weinig zin?.

Gepost door: Rick | 19 mei 2010

dikke flessen ik las onlangs in de RVF dat de glasindustrie inderdaad een nieuw soort glas (even sterk, veel lichter dan het huidige) aan het ontwikkelen is.
dat zal wel de producenten die willen imponeren met een dikke fles niet van gedacht doen veranderen, vrees ik.

Gepost door: Frédéric | 20 mei 2010

Argentinië en Chili, ... daar vindt je af en toe flessen die je nauwelijks met één hand kan schenken.
Het sprookje dat de consument daar al zijn geloof aan hecht is inderdaad al lang gepasseerd ... Hoewel er misschien toch nog een minderheid is die daar wel in trapt ?

Gepost door: Roeland V | 28 mei 2010

De commentaren zijn gesloten.