26 april 2010

Een dag in het leven van een wijnspecialist bij het veilinghuis Christie's in Parijs

Na het lezen van onderstaand artikel in de nieuwsbrief van Christie's (april 2010) vraag ik me af of ze nog openstaande vacatures hebben. Lees en geniet mee van de 'zware werkdag' van Michael Ganne.


Michael Ganne Goes to Switzerland

By Michael Ganne, Wine Specialist, Paris

michael ganne-christies parisI recently visited the cellar of a wine connoisseur and collector in Switzerland. I've known him for a few years now, and he called me to say that he needed to sell some wines as his cellar continues to shrink. As they say, "there's only one cellar size: too small."  

The train from Geneva to the Valais is a must-see, with gorgeous views of Lake Geneva (Lac Leman) and, of course, incredible views of the Swiss and French Alps. I'm always amazed by the beauty of that Unesco world heritage site, the Lavaux Vineyard Terraces, when you pass by Lausanne in the Vaud region.

Arriving at the collector's house, we went directly to the "carnotzet," and began to discuss which of his wines would be best to sell in the current market. In the Valais area, a "carnotzet" is a small room close to the cellar where you can taste wine with friends and eat Swiss cheese and viande de Grison. Two of the collector's friends came for a quick lunch and we tasted a Montrachet 1973 and 1998 from the Domaine de la Romanée-Conti.

We then moved to the cellar. When inspecting a collection for consignment, I always check the cellar for proper storage. That's just what I found, in this case. Then I check every bottle, capsule, cork and the colour of the wines to make sure everything is in pristine, saleable condition. Eventually, we selected an impressive collection of Romanée-Conti and Montrachet including a jeroboam, magnum and bottles of Romanée-Conti 1999, 5 bottles of Romanée-Conti 1990 and cases of Montrachet DRC 1998 to 2002. All in all, we decided to sell more than CHF 400,000 of Romanée Conti and Montrachet in our May sale. We then moved to the Rhône with the recent release (2008) of Hermitage La Chapelle, the legendary 1961 (a case of 6 bottles) and 12 magnums of 1978. We spent the afternoon in the cellar checking and talking about the wines. I finished the day packing up 12 bottles of Petrus 1990 and went out of the cellar quite cold, but happy and content that I had seen, inspected, and even drunk some of the most legendary wines of the century.

After this long day we went for dinner at The Pont de Bent restaurant near Lausanne. Believe me, like Michael Broadbent does sometimes for exceptional wines, I would give 4 Michelin stars to Gérard Rabaey for his exceptional meals. The client took some wines with him for the dinner, a perfect magnum of Cheval Blanc 1961 and an impressive magnum of Latour à Pomerol 1948. Eventually I made my way to my hotel room, images of our last wine, Yquem 1949, still dancing in my head.


domaine romanee-conti vosne romanee vineyard vignoble
De wijngaard Romanée-Conti (monopole AOC) van Domaine Romanée-Conti in Vosne-Romanée.
 

07:45 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (7) |  Facebook | |  Print

21 april 2010

Zind-Humbrecht, top biodynamie uit de Elzas

 "If fermentation does stop prematurely, there are various options to 'kick-start' it:
- increase nutrient level of by adding nitrogen-rich products such as di-ammonium phosphate (DAP) and/or thiamine (vitamin B).
- re-inoculate, either by adding................
"

"Phenolic compounds (also called polyphenolics or polyphenols) are a large group of compounds based on the phenol molecule. Two main type of phenolic compouns exist:
- Non-flavonoids, which are the simples phenolics such as benzoic and cinnamic acids.
- Flavonoids, which include substances such as catechins, resveratrol, and anthocyanins."


De twee bovenstaande stukjes komen niet uit mijn gesprek met Olivier Humbrecht maar zijn wel de reden waarom het de laatste weken iets rustiger is op Vinama. Ik zit namelijk weer diep in de boeken voor een examen eind volgende maand van WSET Level 4 Diploma course. Hondertachtig bladzijden over het verbouwen van druiven en het maken van wijn en ik kan je bij deze bevestigen dat hoe ouder je wordt, des te meer tijd je nodig hebt om zoiets onder de knie te krijgen. 

zind-humbrecht alscace elzas biodymamie riesling olivier
Links Olivier Humbrecht, MW en (2m10 lang?) wijnproducent   

Het domein Zind-Humbrecht werd opgericht in 1959 toen Léonard Humbrecht trouwde met Geneviève Zind. Daarvoor bestond het domein Humbrecht al en dat sinds 1620. Vandaag de dag zwaait zoon Olivier de scepter. Olivier Humbrecht was de eerste Fransman die de prestigieuze internationale titel van Master of Wine (MW) behaalde. 

Zind-Humbrecht is zonder enige twijfel één van de beste wijndomeinen uit de Elzas om niet meteen van het beste domein te spreken. Het domein bezit een veertigtal hectare wijngaarden in de zuidelijke plaatsjes  Thann, Hunawihr, Gueberschwihr, Wintzenheim en Turckheim. Ieder jaar wordt er een groot aantal verschillende wijnen gemaakt, 28 tot 35, van tafelwijn tot Grand Cru en dit volledig biodynamisch sinds 1999.

De wijnen zijn gemaakt met zeer lage rendementen, vaak maar de helft van wat in de Elzas is toegestaan. Veel wijngaarden zijn zo steil dat ze enkel manueel bewerkt kunnen worden. Deze steile wijngaarden zijn in de loop der jaren voor een aantrekkelijke prijs gekocht van andere wijnboeren die ze te stijl en dus te moeilijk vonden om ze te bewerken. Als deze nu zouden proeven wat voor super kwaliteitswijn er met de druiven geproduceerd wordt zullen ze zich wel achter hun oren krabben en zich afvragen hoe stom ze hebben kunnen zijn om die wijngaarden goedkoop te verkopen. 

Onlangs gaf ik een degustatie met als thema "Biologische, natuurlijke en biodynamische wijn, mythe of werkelijkheid". Hiervoor was ik op zoek naar een fles "Zind" van Zind-Humbrecht. Een wijn gemaakt van chardonnay (jawel in de Elzas) en auxerrois. Helaas kon ik deze niet meer krijgen maar in plaats daarvan werd mij door de wijnhandelaar aangeraden de riesling Herrenweg de Turkheim 2003 te nemen. "Zou die wel goed in zijn zuren zitten" vroeg ik nog, want 2003 was het "canicule" jaar. "Dat zat wel goed" werd mij verteld.

Herrenweg de Turkheim 2003 werd inderdaad zeer goed bevonden door de geoefende proevers en was voor velen een rust- en herkenpunt voor de smaakpapillen na de wijnen van Alexandre Bain, Gilles Vergé en Nicolas Joly.
   zind-humbrecht herrenweg de turckheil riesling 2003 alsace

Deze riesling Herrenweg de Turkheim 2003 heeft een intense stogele kleur. In de neus  vooral mineralen en een subtiele petroleum geur. Ook volle rijpe gele appels, kweepeer, lychee. Een mooie complexe neus waarin het terroir naar boven komt. 2003 was een zeer warm jaar en dat vindt je terug in de mond met zeer rijp fruit zoals ananas. Hij lijkt eerder wel iets op een Australische riesling dan van de Elzas maar gelukkig niet zo lomp maar met ongelofelijk veel finesse. De wijn is zeer goed gemaakt voor zo'n moeilijk jaar en de zuren zijn mooi aanwezig en absoluut niet te weinig. Zeer lange afdronk met een puntje alcohol (13,5%) op het einde. Deze proefnotie is gemaakt op de tweede dag dat de fles open was. De eerste dag had de wijn ook nog iets moelleux wat de tweede dag echter vrijwel niet meer te bespeuren was. 27,00 Euro.
De wijnen van Zind-Humbrecht zijn te koop bij Le Vin Passion.

Bij de rode wijnen die avond was de biodynamische Châteauneuf-du-Pape van Marcoux uit 2005 de uitblinker. Eerder dit jaar in januari had ik deze wijn tussen o.a. Beaucastel 01, Vieux Télégraphe 05, Charvin 07, Janasse VV 06, Chapoutier Barbe Rac 93 en Croix du Bois 03, Pegau 06 en andere gezet tijdens een blinde Châteauneuf-du-Pape degustatie en de Marcoux 05 kwam er als beste wijn van de avond uit. De moeite waard dus.  

Wil je meer lezen over biodynamische wijnen op Vinama:
Deel 1 Biodynamische wijnbouw
Deel 2 Biodynamische wijnbouw
Deel 3 Biodynamische wijnbouw
Deel 4 Biodynamisch wijnbouw
Ontmoeting met Nicolas Joly
Cheval Joly, paardenkracht in de wijngaard

00:06 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (6) | Tags: biodynamisch, elzas, riesling |  Facebook | |  Print