21 april 2010

Zind-Humbrecht, top biodynamie uit de Elzas

 "If fermentation does stop prematurely, there are various options to 'kick-start' it:
- increase nutrient level of by adding nitrogen-rich products such as di-ammonium phosphate (DAP) and/or thiamine (vitamin B).
- re-inoculate, either by adding................
"

"Phenolic compounds (also called polyphenolics or polyphenols) are a large group of compounds based on the phenol molecule. Two main type of phenolic compouns exist:
- Non-flavonoids, which are the simples phenolics such as benzoic and cinnamic acids.
- Flavonoids, which include substances such as catechins, resveratrol, and anthocyanins."


De twee bovenstaande stukjes komen niet uit mijn gesprek met Olivier Humbrecht maar zijn wel de reden waarom het de laatste weken iets rustiger is op Vinama. Ik zit namelijk weer diep in de boeken voor een examen eind volgende maand van WSET Level 4 Diploma course. Hondertachtig bladzijden over het verbouwen van druiven en het maken van wijn en ik kan je bij deze bevestigen dat hoe ouder je wordt, des te meer tijd je nodig hebt om zoiets onder de knie te krijgen. 

zind-humbrecht alscace elzas biodymamie riesling olivier
Links Olivier Humbrecht, MW en (2m10 lang?) wijnproducent   

Het domein Zind-Humbrecht werd opgericht in 1959 toen Léonard Humbrecht trouwde met Geneviève Zind. Daarvoor bestond het domein Humbrecht al en dat sinds 1620. Vandaag de dag zwaait zoon Olivier de scepter. Olivier Humbrecht was de eerste Fransman die de prestigieuze internationale titel van Master of Wine (MW) behaalde. 

Zind-Humbrecht is zonder enige twijfel één van de beste wijndomeinen uit de Elzas om niet meteen van het beste domein te spreken. Het domein bezit een veertigtal hectare wijngaarden in de zuidelijke plaatsjes  Thann, Hunawihr, Gueberschwihr, Wintzenheim en Turckheim. Ieder jaar wordt er een groot aantal verschillende wijnen gemaakt, 28 tot 35, van tafelwijn tot Grand Cru en dit volledig biodynamisch sinds 1999.

De wijnen zijn gemaakt met zeer lage rendementen, vaak maar de helft van wat in de Elzas is toegestaan. Veel wijngaarden zijn zo steil dat ze enkel manueel bewerkt kunnen worden. Deze steile wijngaarden zijn in de loop der jaren voor een aantrekkelijke prijs gekocht van andere wijnboeren die ze te stijl en dus te moeilijk vonden om ze te bewerken. Als deze nu zouden proeven wat voor super kwaliteitswijn er met de druiven geproduceerd wordt zullen ze zich wel achter hun oren krabben en zich afvragen hoe stom ze hebben kunnen zijn om die wijngaarden goedkoop te verkopen. 

Onlangs gaf ik een degustatie met als thema "Biologische, natuurlijke en biodynamische wijn, mythe of werkelijkheid". Hiervoor was ik op zoek naar een fles "Zind" van Zind-Humbrecht. Een wijn gemaakt van chardonnay (jawel in de Elzas) en auxerrois. Helaas kon ik deze niet meer krijgen maar in plaats daarvan werd mij door de wijnhandelaar aangeraden de riesling Herrenweg de Turkheim 2003 te nemen. "Zou die wel goed in zijn zuren zitten" vroeg ik nog, want 2003 was het "canicule" jaar. "Dat zat wel goed" werd mij verteld.

Herrenweg de Turkheim 2003 werd inderdaad zeer goed bevonden door de geoefende proevers en was voor velen een rust- en herkenpunt voor de smaakpapillen na de wijnen van Alexandre Bain, Gilles Vergé en Nicolas Joly.
   zind-humbrecht herrenweg de turckheil riesling 2003 alsace

Deze riesling Herrenweg de Turkheim 2003 heeft een intense stogele kleur. In de neus  vooral mineralen en een subtiele petroleum geur. Ook volle rijpe gele appels, kweepeer, lychee. Een mooie complexe neus waarin het terroir naar boven komt. 2003 was een zeer warm jaar en dat vindt je terug in de mond met zeer rijp fruit zoals ananas. Hij lijkt eerder wel iets op een Australische riesling dan van de Elzas maar gelukkig niet zo lomp maar met ongelofelijk veel finesse. De wijn is zeer goed gemaakt voor zo'n moeilijk jaar en de zuren zijn mooi aanwezig en absoluut niet te weinig. Zeer lange afdronk met een puntje alcohol (13,5%) op het einde. Deze proefnotie is gemaakt op de tweede dag dat de fles open was. De eerste dag had de wijn ook nog iets moelleux wat de tweede dag echter vrijwel niet meer te bespeuren was. 27,00 Euro.
De wijnen van Zind-Humbrecht zijn te koop bij Le Vin Passion.

Bij de rode wijnen die avond was de biodynamische Châteauneuf-du-Pape van Marcoux uit 2005 de uitblinker. Eerder dit jaar in januari had ik deze wijn tussen o.a. Beaucastel 01, Vieux Télégraphe 05, Charvin 07, Janasse VV 06, Chapoutier Barbe Rac 93 en Croix du Bois 03, Pegau 06 en andere gezet tijdens een blinde Châteauneuf-du-Pape degustatie en de Marcoux 05 kwam er als beste wijn van de avond uit. De moeite waard dus.  

Wil je meer lezen over biodynamische wijnen op Vinama:
Deel 1 Biodynamische wijnbouw
Deel 2 Biodynamische wijnbouw
Deel 3 Biodynamische wijnbouw
Deel 4 Biodynamisch wijnbouw
Ontmoeting met Nicolas Joly
Cheval Joly, paardenkracht in de wijngaard

00:06 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (6) | Tags: biodynamisch, elzas, riesling |  Facebook | |  Print

Commentaren

Zind Heb je de Zind al eens geprobeerd? Ik vind het één van de mooiste wijnen van ZH: fris, sappig, pretentieloos, een wijn die enorm veel drinkplezier verschaft. Een fles is steevast leeg voor de maaltjd half is.
Ik heb ZH altijd de moeite gevonden, ook al is het tegenwoordig bon toon om deze oude rot in de biodnamie als passé te beschouwen. Modes ... *zucht*!

Gepost door: Amaronese | 21 april 2010

Z003 Kijk eens bij deel 1 Biodynamische wijnbouw hierboven en je vraag is meteen beantwoord ;-)

Die "ouwe rot" Zind-Humbrecht blijft voor mij altijd trendy.

Gepost door: Vinama | 21 april 2010

Komen die welhaast poetische citaatjes toevallig uit "The Art and Science of Wine"? Ik ben er net aan begonnen, en vraag me bij deze af of dat wel een goede zaak was...
Overigens: ZH is in mijn ervaring langs deze kant van de oceaan wel degelijk zwaar ondergewaardeerd. Ik kon onlangs een Clos Jebsal 1990 op de kop tikken voor een bijna beschamende 20 EUR.

Gepost door: Erwin | 22 april 2010

@ Erwin @ Erwin
20 Euro, dat is een koopje want die die fles is normaliter denk ik rond de 100+ Euro. Aan welke kant van de oceaan zit je want daar moet ik eens snel op vakantie ;-)

De citaten komen uit het cursusboek WSET.

Gepost door: Vinama | 24 april 2010

Hi Olaf,

Knap dat je naar niveau 4 van Wset gaat. Dit zal waarschijklijk wel geen probleem zijn vermoed ik.
Succes alleszins

Ik zou is aan 3 moeten beginnen.
Valt dat mee?

Marc

Gepost door: Marc | 27 april 2010

Blind Marc, niveau 3 is met je Sommelier-Conseil kennis die je al hebt zeer goed te doen. Ik heb er geen les voor gevolgd en alles in zelfstudie gedaan.

Jij nog proficiat met het uistekende resultaat blindproeven bij de Ken Wijn wedstrijd. Heel goed van jullie. Volgend jaar dus op naar de eerste plaats!
Wij zijn op de 6e plaats geëindigd (van de 44 teams) dus ook niet slecht maar niet goed genoeg. Blijven oefenen :-)

Gepost door: Vinama | 27 april 2010

De commentaren zijn gesloten.