28 maart 2010

Vinikus à table - VOLZET

Regelmatig loop ik eens bij Vinikus in Merchtem binnen om me door Gerd Brabant iets lekkers in het glas te laten serveren. Echter nog nooit had ik kunnen aanschuiven tijdens zijn table d'hôte avonden. Daar kwam dus verandering in toen Kaat van de blog Wine-Itch met haar mannelijke harem bestaande uit wijnliefhebbers waaronder ook enkele wijnbloggers wou gaan dineren. Er was geen plaats meer de desbetreffende avond maar dankzij Gerd werd er al snel een extra avond ingelast.  

Het was niet zo maar een avond maar een speciale want Vinikus bestaat 10 jaar en daarom kwamen er wijnen op tafel die als één van de beste beschouwd kunnen worden in hun categorie. De wijn stond dus op de eerste plaats en het eten op de tweede. Met slechts twee tafels en totaal 14 mensen zaten we dus heerlijk te genieten in het privé restaurant annex wijnwinkel in Merchtem. 

Het menu klaargemaakt door Ingrid Stoffels met wijninfo van Gerd Brabant:
Am Stein, Silvaner VINZ 2008
Waanzinnige Silvaner uit de wijngaard "Stettener Stein", wat een kalkmassief is. 50 jaaroude stokken, spontaan vergist op beton. Franken is de enige regio in de wereld waar Silvaner als hun beste druif wordt beschouwd.
- Venkelmousse met groene asperges en teriyakizalm

Philipp Wittmann, Riesling MORSTEIN Grosses Gewächs 2008
Eén van de grootste droge Rieslings ter wereld... Eichelmann: 96/100 en daarmee beste droge Riesling 2008 van Duitsland.
- Bordje van sushi met rauwe vis, wasabi,ui-pikkel en dip

Knab, Spätburgunder*** A  IX 2007
Met deze wijn veroverde Knab een plaatsje in de hoogste regionen van de beste Duitse Pinot Noirs uit 2007. Zoals Thomas Rinker het zei: "zoals ik de druiven in 2007 zag, zo kreeg ik ze nog nooit in handen..."  Eichelmann: 93/100 en in top 10 van de 2007 ranking.
- Grieks garnalenovenpotje met feta

Viret, "L" de TriLoGie 2004, Rhône Villages
Dit is één van de 3 wijnen uit de TriLoGie. In dit geval een 100% Syrah... Enkel in de grootste jaren (voor Philippe Viret) wordt dit gemaakt. Wat tot nog toe slechts 2 x is gebeurd (2000 en 2004).
- Lamstoofpotje met rozemarijn en triogroentjes & gegrilde aardappeltjes met olijfolie en oregano

Geil, Huxelrebe Trockenbeerenauslese 2008
Dit is de wijn waar Geil eigenlijk mee bekend is geworden. Voor deze wijn geen compromissen. Enkel wanneer het kan wordt deze indrukwekkende dessertwijn gemaakt (1999, 2002, 2005en 2008 waren de laatste jaren). De cijfers zijn indrukwekkend: 6° alcohol,meer dan 300 gr natuurlijk restsuiker, 15 gr zuren, 8 hl/ha.
- Tarte tatin van appel met honing en lavendel

trilogie domain viret 2004 saint maurice
De T en de L van de TriLoGie van Domaine Viret.

Bij het Lamsstoofpotje werd de "L" 2004 uit de TriLoGie van Domaine Viret uit Saint-Maurice, Côtes du Rhône Villages geserveerd. De trilogie (100€) bestaat uit één fles Mourvèdre, één fles Syrah, één fles Grenache, en dit van de beste druiven die Viret in dat jaar oogstte. Wordt ook niet ieder jaar gemaakt, momenteel bestaan er enkel de 2000 en 2004 van.

Philippe Viret heeft samen met zijn vader een cathedraal uit de grond gestampt die gebouwd is volgens de principes van de kerken van vroeger wat weer gebaseerd is op de bouwtechnieken van de pyramides in Egypte. In deze imposante cathedraal cq wijnkelder wordt zijn wijn gevinifieërd. Op het domein wordt de "kosmos cultuur" toegepast, een cultuur die veel verder gaat dan de principes van de biodynamische wijnbouw en waar gebruikt wordt gemaakt van "géobiologie, le balisage planétaire, la radionique en la memoire de l'eau". Hoe dat allemaal in elkaar steekt kun je hier lezen (franstalig).

De "L" is een 100% syrah wijn met een interessante neus met vooral fruit van kersen en met een punt alcohol daarbij is dus eerder wat kirsch aroma. In de mond een volle aanzet van zwoel rijp fruit wat bijna iets zoetig aandoet zonder het echt te zijn, zeer veel fruit dus zoals zwarte kersen. Een evenwichtige, mooie wijn met medium tannine die nu gedronken kan worden maar ook nog potentieel heeft. Zeer goed glas wijn.

Als extraatje werd er door Gerd ook de "T" van de Trilogie opgengetrokken, de 100% mourvèdre maar deze kon niet tippen aan kwaliteit van de 100% syrah. Wat volatiel in de neus met een dosis kruidigheid, alcohol en zoet fruit. In de mond een medium aanzet met wat evolutie en weinig fruit. Ook hier de kruidigheid met peper maar de alcohol was iets wat te dominant aanwezig. 

Geil huxelrebe trockenbeerenauslese 2008 rheinhessen

Samen met de "Witman Morstein" en de "L de TriLoGie" behoorde de Geil, HuxelrebeTrockenbeerenauslese 2008 tot de beste wijnen van de avond. Wat heb ik zitten genieten van deze wijn. Een goudgele kleur met wat zwevende deeltjes. Een frisse neus voor deze zoete wijn met mango, rabarber, appelsien en wat honing. De wijn ruikt zelfs naar tarte tatin of zat ik te dicht boven mijn dessert? In de mond een dikke stroperige textuur met een volle zoete aanzet met meteen daarover de frisse zuren die voor een perfecte balans zorgen. Oneindige afdronk met wat mango. Ging zeer goed samen met de tarte tatin. Na één glas heb je wel gedronken en gegeten maar het is fantastisch goed. 24,65 Euro voor een half flesje.

Ook hier werd er een extraatje opengetrokken namelijk de 1999 van dezelfde wijn die wat minder zoet was, meer zuren en alcohol had (11%) en eigenlijk niet op kon tegen het geweld van zijn voorganger. 

Als afsluiter de zwaar geturfde Whisky Bruichladdich en een super Poire Williams van Weingut am Stein, delicious. Vinikus à table, WE'LL BE BACK!

Zie ook de rest van de wijncarrousel bij  Have a nice wine today en Wine-Itch voor een indruk van de rest van de avond. Binnenkort zal The Orbis of wine ook nog iets schrijven over de fantastische Witmann Morstein Riesling Gosses Gewächs 2008.  

Voor meer informatie over  Vinikus à table:
Vinikus
Gerd Brabant
Spiegellaan 26
1785 Merchtem
www.vinikus.be

17:08 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (10) |  Facebook | |  Print

20 maart 2010

Welke wijn drinkt de pastoor dit weekend tijdens de mis?

15:58 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

18 maart 2010

Het probleem van de premature oxidatie van witte Bourgone wijn

Hoeveel is er al niet over geschreven, hoeveel mogelijke verklaringen zijn er niet naar voren geschoven en nog altijd weet men niet precies wat de oorzaak is.

Wat is het probleem eigenlijk? Na de millenium jaarwisseling begon men te constateren dat sommige grote witte Bourgogne wijnen, die normaliter goed zouden moeten kunnen verouderen, al vroegtijdige oxidate verschijnselen vertoonden en wel specifiek de wijnjaren 1996, 1999 en 2000.   

Wat is oxidatie? Oxidate is een chemisch proces waarbij er door zuurstof een  veroudering plaatsvindt in zowel smaak als kleur. Dit kan bij zowel witte als rode wijn plaatsvinden maar aangezien er in rode wijn tannine zit die een anti-oxiderende werking heeft zal het daar minder snel voorkomen. Zonder verder in te gaan op chemische proces heeft een overvloedige oxidatie bij Bourgogne wijn het nadeel dat het de wijn negatief beinvloed. Oxidatie verwijderd het typische karakter van een wijn, breekt de fruit componenten in de wijn af en laat de wijn muf ruiken. In de smaak kom je dan ook vaak de geschilde appels tegen die helemaal bruin zijn geworden, getoaste toetsen, sherryachtige smaken en noten. Witte wijnen veranderen van kleur door oxidatie tot ze helemaal bruin zijn geworden.
Een wijn die zeer licht geoxideerd is vaak gewoon nog te drinken en kan zelfs lekker zijn.  

Kan een wijn dan helemaal niet tegen zuurstof? Toch wel en soms heeft een wijn juist zuurstof nodig om de aroma's sneller vrij te laten komen vandaar verluchting door middel van het karaferen van bepaalde jonge rode wijnen waardoor ze tevens ook wat milder overkomen.  Daarnaast zijn er ook wijntypes die juist door een bewuste en gecontroleerde oxidatie tijdens het vinificatieproces hun specifieke karakter krijgen zoals Sherry en Madeira. Persoonlijk ben ik een liefhebber van wijnen met een oxidatief karakter die bewust zo gemaakt zijn door de wijnmaker zoals bijvoorbeeld ook een vin jaune uit de Jura.

Uitendelijk zal iedere witte wijn oxideren als je hem maar lang genoeg laat liggen. Bij de top Bourgogne wijnen uit grote jaren mag dit echter niet voor de eerste 10+ jaar optreden.

Vanaf 2003 werd duidelijk dat de voortijdige oxidate een systematisch probleem bleek te zijn. Zeseneenhalf  a zeven jaar na de botteling van de wijnen begonnen de problemen zich te manifesteren.  In 2004 schreef Steven Tanzer er voor het eerst publiekelijk over waar de desbetreffende wijnboeren uit Bourgogne toen meteen op reageerden dat er geen oxidatie probleem met hun wijn zou bestaan. In het Engels wordt voor de voortijdige oxidatie de term "premox" (premature oxidation) gebruikt.

Naar schatting schijnt tussen 1995 en 2001 maar liefst 9% tot 23% van alle witte top wijnen uit de Bourgogne een oxidatie probleem te hebben. Uitschieter is 1995 waarvan men uitgaat dat het in dat jaar om 50% gaat. Sommige wijnproducenten hebben er trouwens meer last van dan andere.

meursault clos du cromin jean du monnier

De mogelijke oorzaken van de voortijdige oxidatie van de witte Bourgogne wijnen zijn:
- teveel battonage (het bewegen van de droesem in het vat)
- gebruik van te weinig zwavel
- achteruitgang van de algemene kwaliteit van de kurk
- kurken die bewerkt zijn met andere bleekmiddelen (peroxide)
- een silicone laag op de kurk in plaats van paraffine die meer zuurstof doorlaten
- druiven die te zacht geperst worden waardoor er te weinig phenolen vrijkomen

Afgelopen zondag sprak ik nog met Geraldine, de wijnmaakster van Alex Gambal uit Beaune, die me vertelde dat de oorzaak waarschijnlijk een combinatie is van de diverse zaken hierboven vermeld.

Vorige maand was ik in de Rheingau en heb daar op de wijnuniversiteit van Geisenheim twee dagen les gekregen van professor Monica Christmann de hoofd-oenoloog van dit instituut. Zij voegde een voor mij nieuwe verklaring toe aan het bovenstaande rijtje mogelijke oorzaken. Er bestaat blijkbaar een stof in wijn, reductonen genaamd, die net doet alsof het sulfiet is maar het absoluut niet is. In de sulfietanalysis die men vroeger maakte kon men deze reductonen dus niet van echt sulfiet onderscheiden met als resultaat dat de wijnmaker dacht dat er genoeg sulfiet in de wijn zat terwijl dit niet het geval was.

Mocht je in de toekomst een witte top wijn uit de Bourgogne willen aanschaffen kijk dan eerst even op de website  Oxidized Burgundies waar je per wijnmaker en jaar kan nakijken of er oxidatie problemen bekend zijn. 

Ondertussen heb ik maar een Meursault, Clos du Cromin (lieu dit) 2001 van Jean Monnier opengetrokken. Valt welliswaar niet onder de top Bourgogne waarnaar ik hierboven refereer maar is een heerlijk glas wijn. Kleur is intens geel naar het goudgele toe. Een volle complexe neus met wat lactische toetsen, boter, appelsienen, overrijp fruit, wat citroen en een mooie verweven houttoets. Ook in de mond komt het volle en ronde terug met wat exotisch fruit en krenten. Een evenwichtige wijn met een lange afdronk. Vinama: 16pnt.

00:07 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (4) | Tags: bourgogne |  Facebook | |  Print

02 maart 2010

Belgische wijnrariteit van 40+ uit Over-Yssche

Tegenwoordig willen de Belgische wijnen wel eens in de prijzen vallen zowel lokaal op bijvoorbeeld Megavino maar ook internationaal zoals vorig jaar toen Paul Vleminckx met zijn schuimwijn Chardonnay Meerdael Brut de "Great Gold Medal" won op het Concours Mondial de Bruxelles in Valencia.

Na een mooie degustatie avond onder vrienden met als thema "kelderresten", waar overigens de Californische cabernet sauvignon uit 1997 van Barnwood Vineyards uit Santa Barbara County de topper was, werd er nog een kelderrestje naar boven gehaald.

barnwood vineyards 1997 cabernet sauvignon santa barbara


De gastheer serveerde deze wijn zoals alle wijnen die avond blind. De wijn had een bruine caramel kleur en dikke vette tranen. De kleur deed vermoeden dat het hier om een fles ging die vergeten was in kelder en dus een zekere leeftijd had. In de neus had ik echter nog een vrij frisse indruk met bloemen en rabarber. In de mond een volle zoete aanzet maar nog duidelijk ondersteund door stevige zuren. Noten en caramel toetsen en verder vond ik het in de smaak wel iets weg hebben van een pedro ximenez alhoewel dat het zeker niet kon zijn. Er zat ook iets muskaat-achtigs in zoals in dat van een Rivesaltes en er was een eindeloze afdronk met vooral krenten. Het was een wijn met een zekere leeftijd maar nog springlevend en met zelfs nog potentieel. Fantastisch lekker . Vinama: 19+pnt.   
Het zal je niet verbazen dat niemand geraden heeft wat dit voor wijn was want het was namelijk een fles wijn uit België. Een Vin Blanc Doux Extra van P.Paillet & Fils uit Over-Yssche oftewel Overijse. We zaten allemaal met ongeloof naar de onthulling van de fles te kijken want hoe was het mogelijk dat zo'n oude fles Belgische wijn nog zo hemels lekker kan zijn? Dat blijft toch niet goed? Blijkbaar wel dus.

En hoe oud was deze wijn precies? Er stond geen jaartal op de fles maar het verhaal achter de fles is alsvolgt. De gastheer had deze fles gekregen in 1972 van zijn toekomstige buurman toen hij zijn nieuwe huis naast deze buurman is gaan bouwen. Het was dus een welkomstgeschenk. Volgens deze buurman is deze wijn in 1908 in Antwerpen bekroond en daarvoor ook nog in London. Hoe oud de fles wijn precies was zullen we nooit weten maar toch minstens een jaar of 40 of zo. Leuk detail was dat de fles geen 75cl bevatte maar 70cl.

vin blanc doux paillet over yssche
Een Belgisch kelderrestje van een veertigtal jaar oud of meer, chapeau!

23:31 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (4) | Tags: belgische wijn |  Facebook | |  Print