28 maart 2010

Vinikus à table - VOLZET

Regelmatig loop ik eens bij Vinikus in Merchtem binnen om me door Gerd Brabant iets lekkers in het glas te laten serveren. Echter nog nooit had ik kunnen aanschuiven tijdens zijn table d'hôte avonden. Daar kwam dus verandering in toen Kaat van de blog Wine-Itch met haar mannelijke harem bestaande uit wijnliefhebbers waaronder ook enkele wijnbloggers wou gaan dineren. Er was geen plaats meer de desbetreffende avond maar dankzij Gerd werd er al snel een extra avond ingelast.  

Het was niet zo maar een avond maar een speciale want Vinikus bestaat 10 jaar en daarom kwamen er wijnen op tafel die als één van de beste beschouwd kunnen worden in hun categorie. De wijn stond dus op de eerste plaats en het eten op de tweede. Met slechts twee tafels en totaal 14 mensen zaten we dus heerlijk te genieten in het privé restaurant annex wijnwinkel in Merchtem. 

Het menu klaargemaakt door Ingrid Stoffels met wijninfo van Gerd Brabant:
Am Stein, Silvaner VINZ 2008
Waanzinnige Silvaner uit de wijngaard "Stettener Stein", wat een kalkmassief is. 50 jaaroude stokken, spontaan vergist op beton. Franken is de enige regio in de wereld waar Silvaner als hun beste druif wordt beschouwd.
- Venkelmousse met groene asperges en teriyakizalm

Philipp Wittmann, Riesling MORSTEIN Grosses Gewächs 2008
Eén van de grootste droge Rieslings ter wereld... Eichelmann: 96/100 en daarmee beste droge Riesling 2008 van Duitsland.
- Bordje van sushi met rauwe vis, wasabi,ui-pikkel en dip

Knab, Spätburgunder*** A  IX 2007
Met deze wijn veroverde Knab een plaatsje in de hoogste regionen van de beste Duitse Pinot Noirs uit 2007. Zoals Thomas Rinker het zei: "zoals ik de druiven in 2007 zag, zo kreeg ik ze nog nooit in handen..."  Eichelmann: 93/100 en in top 10 van de 2007 ranking.
- Grieks garnalenovenpotje met feta

Viret, "L" de TriLoGie 2004, Rhône Villages
Dit is één van de 3 wijnen uit de TriLoGie. In dit geval een 100% Syrah... Enkel in de grootste jaren (voor Philippe Viret) wordt dit gemaakt. Wat tot nog toe slechts 2 x is gebeurd (2000 en 2004).
- Lamstoofpotje met rozemarijn en triogroentjes & gegrilde aardappeltjes met olijfolie en oregano

Geil, Huxelrebe Trockenbeerenauslese 2008
Dit is de wijn waar Geil eigenlijk mee bekend is geworden. Voor deze wijn geen compromissen. Enkel wanneer het kan wordt deze indrukwekkende dessertwijn gemaakt (1999, 2002, 2005en 2008 waren de laatste jaren). De cijfers zijn indrukwekkend: 6° alcohol,meer dan 300 gr natuurlijk restsuiker, 15 gr zuren, 8 hl/ha.
- Tarte tatin van appel met honing en lavendel

trilogie domain viret 2004 saint maurice
De T en de L van de TriLoGie van Domaine Viret.

Bij het Lamsstoofpotje werd de "L" 2004 uit de TriLoGie van Domaine Viret uit Saint-Maurice, Côtes du Rhône Villages geserveerd. De trilogie (100€) bestaat uit één fles Mourvèdre, één fles Syrah, één fles Grenache, en dit van de beste druiven die Viret in dat jaar oogstte. Wordt ook niet ieder jaar gemaakt, momenteel bestaan er enkel de 2000 en 2004 van.

Philippe Viret heeft samen met zijn vader een cathedraal uit de grond gestampt die gebouwd is volgens de principes van de kerken van vroeger wat weer gebaseerd is op de bouwtechnieken van de pyramides in Egypte. In deze imposante cathedraal cq wijnkelder wordt zijn wijn gevinifieërd. Op het domein wordt de "kosmos cultuur" toegepast, een cultuur die veel verder gaat dan de principes van de biodynamische wijnbouw en waar gebruikt wordt gemaakt van "géobiologie, le balisage planétaire, la radionique en la memoire de l'eau". Hoe dat allemaal in elkaar steekt kun je hier lezen (franstalig).

De "L" is een 100% syrah wijn met een interessante neus met vooral fruit van kersen en met een punt alcohol daarbij is dus eerder wat kirsch aroma. In de mond een volle aanzet van zwoel rijp fruit wat bijna iets zoetig aandoet zonder het echt te zijn, zeer veel fruit dus zoals zwarte kersen. Een evenwichtige, mooie wijn met medium tannine die nu gedronken kan worden maar ook nog potentieel heeft. Zeer goed glas wijn.

Als extraatje werd er door Gerd ook de "T" van de Trilogie opgengetrokken, de 100% mourvèdre maar deze kon niet tippen aan kwaliteit van de 100% syrah. Wat volatiel in de neus met een dosis kruidigheid, alcohol en zoet fruit. In de mond een medium aanzet met wat evolutie en weinig fruit. Ook hier de kruidigheid met peper maar de alcohol was iets wat te dominant aanwezig. 

Geil huxelrebe trockenbeerenauslese 2008 rheinhessen

Samen met de "Witman Morstein" en de "L de TriLoGie" behoorde de Geil, HuxelrebeTrockenbeerenauslese 2008 tot de beste wijnen van de avond. Wat heb ik zitten genieten van deze wijn. Een goudgele kleur met wat zwevende deeltjes. Een frisse neus voor deze zoete wijn met mango, rabarber, appelsien en wat honing. De wijn ruikt zelfs naar tarte tatin of zat ik te dicht boven mijn dessert? In de mond een dikke stroperige textuur met een volle zoete aanzet met meteen daarover de frisse zuren die voor een perfecte balans zorgen. Oneindige afdronk met wat mango. Ging zeer goed samen met de tarte tatin. Na één glas heb je wel gedronken en gegeten maar het is fantastisch goed. 24,65 Euro voor een half flesje.

Ook hier werd er een extraatje opengetrokken namelijk de 1999 van dezelfde wijn die wat minder zoet was, meer zuren en alcohol had (11%) en eigenlijk niet op kon tegen het geweld van zijn voorganger. 

Als afsluiter de zwaar geturfde Whisky Bruichladdich en een super Poire Williams van Weingut am Stein, delicious. Vinikus à table, WE'LL BE BACK!

Zie ook de rest van de wijncarrousel bij  Have a nice wine today en Wine-Itch voor een indruk van de rest van de avond. Binnenkort zal The Orbis of wine ook nog iets schrijven over de fantastische Witmann Morstein Riesling Gosses Gewächs 2008.  

Voor meer informatie over  Vinikus à table:
Vinikus
Gerd Brabant
Spiegellaan 26
1785 Merchtem
www.vinikus.be

17:08 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (10) |  Facebook | |  Print

Commentaren

Vinz Die dronk ik deze middag ook ! een onwaarschijnlijk lekkere wijn, één van de beste witte van de laatste weken (en dat wil wat zeggen!)

Gepost door: Rick | 28 maart 2010

Viret Heb ééntje liggen van de trilogie (1 keer raden welke ;-))

Gepost door: vinejo | 29 maart 2010

ofcourse the MVD ! :-)

Gepost door: Venne | 29 maart 2010

Dat moet inderdaad wel de mourvedre zijn. Weer eens iets anders dan een Bandol :-)

@Rick: Wat een toeval dat je ook aan de Vinz zat! Dat moet de telepathie tussen de wijnbloggers geweest zijn....

Gepost door: Vinama | 29 maart 2010

MVD indeed, ginds gekocht zonder de andere :-)
Wil m eens in een degustatie steken tussen wat Bandols en de MVD cuvée van dat fijn vrouwke aan den overkant van de Rhone waar ik nu totaal niet kan opkomen...

Gepost door: vinejo | 30 maart 2010

muse La Calade? :-)

Gepost door: Venne | 30 maart 2010

Vinama,
Zie in de menu sushi met Riesling. Wat vond je van de combinatie? Was ie echt been droog?

Misschien moeten we maar eens een sushi dinner doen met verschillende wijnen. Ik ben nog steeds op zoek (en zoals je weet is dat al enkele jaren) naar de ideale combo met sushi/sachimi. Ik zal de sushi wel maken...(al is dat wel alweer een tijdje geleden dat ik dat nog heb gedaan)

Gepost door: Peter VdV | 01 april 2010

sushi @PvdV De zeer mooie riesling was droog en ging vrij goed samen met de Sushi. Zelf drink ik graag een grüner veltliner of een manzanilla sherry bij sushi. Deze week nog bij de Japanner gegeten en daar natuurlijk een kommetje koude sake erbij genomen.
En wat je aanbod betreft...wanneer spreken we af want ik ben verzot op sushi?

Gepost door: Vinama | 03 april 2010

Sushi & wijn Kurkdroge zuivere riesling heeft ook mijn voorkeur, maar ik merk wel op dat vele (lekkere) Rieslings te dominant zijn ten aanzien van de finesse van bepaalde vissoorten. De ideale "match" was wat mij betreft la cuvée Quartz (een Sauvignon blanc) van Claude Courtois.

De combinatie met een Manzanilla lijkt me ook eens interessant om uit te proberen.

Gepost door: St Etienne | 05 april 2010

Toevallig zag in in de huidige WineSpectator een advertentie (pagina groot) voor Oostenrijkse wijnen, waarin zij hun Grüner Veltliner wijnen aanprijzen als de ideale combo. To be tested!!

Gepost door: Peter VdV | 06 april 2010

De commentaren zijn gesloten.