02 maart 2010

Belgische wijnrariteit van 40+ uit Over-Yssche

Tegenwoordig willen de Belgische wijnen wel eens in de prijzen vallen zowel lokaal op bijvoorbeeld Megavino maar ook internationaal zoals vorig jaar toen Paul Vleminckx met zijn schuimwijn Chardonnay Meerdael Brut de "Great Gold Medal" won op het Concours Mondial de Bruxelles in Valencia.

Na een mooie degustatie avond onder vrienden met als thema "kelderresten", waar overigens de Californische cabernet sauvignon uit 1997 van Barnwood Vineyards uit Santa Barbara County de topper was, werd er nog een kelderrestje naar boven gehaald.

barnwood vineyards 1997 cabernet sauvignon santa barbara


De gastheer serveerde deze wijn zoals alle wijnen die avond blind. De wijn had een bruine caramel kleur en dikke vette tranen. De kleur deed vermoeden dat het hier om een fles ging die vergeten was in kelder en dus een zekere leeftijd had. In de neus had ik echter nog een vrij frisse indruk met bloemen en rabarber. In de mond een volle zoete aanzet maar nog duidelijk ondersteund door stevige zuren. Noten en caramel toetsen en verder vond ik het in de smaak wel iets weg hebben van een pedro ximenez alhoewel dat het zeker niet kon zijn. Er zat ook iets muskaat-achtigs in zoals in dat van een Rivesaltes en er was een eindeloze afdronk met vooral krenten. Het was een wijn met een zekere leeftijd maar nog springlevend en met zelfs nog potentieel. Fantastisch lekker . Vinama: 19+pnt.   
Het zal je niet verbazen dat niemand geraden heeft wat dit voor wijn was want het was namelijk een fles wijn uit België. Een Vin Blanc Doux Extra van P.Paillet & Fils uit Over-Yssche oftewel Overijse. We zaten allemaal met ongeloof naar de onthulling van de fles te kijken want hoe was het mogelijk dat zo'n oude fles Belgische wijn nog zo hemels lekker kan zijn? Dat blijft toch niet goed? Blijkbaar wel dus.

En hoe oud was deze wijn precies? Er stond geen jaartal op de fles maar het verhaal achter de fles is alsvolgt. De gastheer had deze fles gekregen in 1972 van zijn toekomstige buurman toen hij zijn nieuwe huis naast deze buurman is gaan bouwen. Het was dus een welkomstgeschenk. Volgens deze buurman is deze wijn in 1908 in Antwerpen bekroond en daarvoor ook nog in London. Hoe oud de fles wijn precies was zullen we nooit weten maar toch minstens een jaar of 40 of zo. Leuk detail was dat de fles geen 75cl bevatte maar 70cl.

vin blanc doux paillet over yssche
Een Belgisch kelderrestje van een veertigtal jaar oud of meer, chapeau!

23:31 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (4) | Tags: belgische wijn |  Facebook | |  Print

Commentaren

Meer dan waarschijnlijk gaat het hier ook nog om druiven die onder glas geteelt werden. Bij mijn weten zijn er de laatste 100 jaar in Overijse geen wijngaarden in open lucht geweest. Mooie vondst.

Gepost door: erwin | 03 maart 2010

Schitterend! ...en interessante aanvulling, Erwin. Ik overweeg het planten van enkele stokken achter ons keukenraam..;-)

Gepost door: vinejo | 03 maart 2010

Leuk mysterie Ik herinner me dat flessen Franse Bordeaux uit de jaren 70 (toen werd nog veel in België gebotteld) steevast 73cl waren. Gezien dit een 70cl fles is, zou het me niet verbazen dat deze dateert van nog een behoorlijk eind voor de jaren 70.

Gepost door: pvo | 04 maart 2010

Barnwood ken ik niet, maar ik weet wel dat 1997 één van de beste jaren was voor de Californische wijnen!! Nog maar eens een illustratie van de bewaar capaciteit van heel wat wijnen uit deze regio!

Gepost door: Peter VdV | 05 maart 2010

De commentaren zijn gesloten.