22 februari 2010

Chambre d'Hôte: Domaine Comtesse Michel de Loisy in Nuits-Saint-Georges

Op zoek naar een uitvalsbasis in de Bourgogne was de keuze gevallen op een mooi gastenverblijf in Saint-Romain vlakbij Meursault maar door onvoorziene werken aldaar werd dit bezoek helaas door de eigenaresse geannuleerd. Toen dus op korte termijn op zoek naar een alternatief en in de Côte de Nuits regio uitgekomen en wel in een andere "saint" namelijk het dorp Nuits-Saint-Georges.

Het bij de "Charmes chambre d'Hôte" aangesloten gastenverblijf van Comtesse Michel de Loisy ligt midden in het centrum. Het prachtige huis is in 1850 gebouwd in nog altijd in handen van de familie de Loisy. Destijds heeft deze familie fortuin gemaakt met het produceren van schuimwijnen en dan vooral de rode versie die toen zeer populair was.

chambre d'hote nuits saint georges domaine loisy
De zitkamer waar je heerlijk met een glas Nuits-Saint-Georges van het huis voor de open haard kunt zitten.

Vanaf het moment dat je Domaine de Loisy binnenkomt stap je een ander tijdperk binnen. Het snelle, hectische leven blijft buiten de muren van dit huis. De tijd is hier stil blijven staan, alles is nog precies zo zoals het destijds in 1850 geweest moet zijn.
Kom je langs de achterkant binnen (daar is namelijk de parking) kom je eerst in een overdekte wintertuin met zeer veel groen met zelfs planten die in 1850 de grond in gegaan zijn en volières met kwetterende parkieten.

chambre d'hote boudoir nuits saint georges domaine loisy cour
De kamer Boudoir met zicht op de binnenplaats en op de buurman, domein Chicotot. 

In totaal zijn er vijf kamers waarvan twee suites. In tegenstelling wat het oude gebouw zou doen verwachten was de kamer zeer goed verwarmd. We hadden de kamer Boudoir uitgekozen en dat was een prima keuze. Een ruime kamer met een klein bureau, een kingsize bed, een badkamer voorzien van alle gemakken en natuurlijk een boudoir. Een boudoir is letterijk een pruilkamer en was oorspronkelijk de ruimte gelegen naast de slaapkamer van de vrouw, waarin zij zich kon wassen en kleden. De kamer hangt vol met portretten van de familie Loisy. 

chambre d'hote petit dejeuner nuits saint georges domaine loisy cour
De ontbijtkamer waar met een antieke kachel op hout wordt gestookt.

Iedere ochtend komt er een man die al tientallen jaren voor de familie werkt de houtkachels en de openhaard aansteken alsook de voorraad hout aanvullen.

De familie Loisy had vroeger ook een wijngaard in Clos Vougeot en maken nu nog steeds wijn met onder andere de AOC Nuits-Saint-Georges, Vougeot 1e Cru en Crémant. De wijnen worden ergens anders gevinifieërd dus verwacht niet dat je het idee hebt dat je bij een wijnboer overnacht. De wijnen van het domein zijn wel ter plekke te koop en de Nuits-Saint-Georges heb ik geproefd en dat was een goed glas wijn.

In een van de tijdschriften die in de gang lagen las ik een leuk artikel over Domaine de Loisy. Comtesse de Loisy had vroeger blijkbaar een voorliefde voor sportauto's en zij heeft ooit eens een kist Clos de Vougeot 1945 geruild tegen een sportwagen. De Comtesse hebben we zelf tijdens ons verblijf niet gezien want ze lag zwaar ziek op bed en ondertussen heb ik vernomen dat ze overleden is. Haar dochter Françoise runt de chambre d'hôte tegenwoordig.

chambre d'hote nuits saint georges domaine loisy cour
De binnenplaats in de zomer.

Gelegen midden in Nuits-Saint-Georges, gratis privé parking aanwezig, geen zwembad, gratis wireless internet verbinding op de begaande grond, werkt niet tot in de kamer. 
Op loopafstand van de domeinen Georges Chicotot en Philippe Gavinet die een bezoek waard zijn. Een prima uitvalsbasis om de Côte de Nuits maar ook de Côte de Beaune te bezoeken.

Domaine Comtesse M. de Loisy
28, rue Général de Gaulle
Route de Beaune
21700 Nuits-Saint-Georges
FRANCE
+33 (0)3 80 61 02 72

domaine.loisy@wanadoo.fr 
www.domaine-de-loisy.com

17 februari 2010

De zoete (Sauternes) inval

sauternes chateau guiraud botrytis met bij
Druiven aangetast door edele rotting oftewel botrytis cinerea (foto Château Guiraud).


SAUTERNES, FILS DE DIONYSOS

Oh, Sauternes! Vin de joie
Soleil en Bouteilles
Lorsque je te déguste
Mon palais en émoi
De douceur s'émerveille.
Joyau de ce terroir
Que la vigne nous donne
Le temps est plein d'espoir
Avec la main de l'homme.
Les brouillards du Ciron
Caressent les grains de velours
Le soleil et la saison
Tendrement leur fait la cour,
Né de cette union
Botrytis cinerea,
Précieux champignon
Offre son pourri délicat
Au sémillon,
Muscadelle et sauvignon

 Vendangé grain par grain
Délicatement pressé
Elevé avec soins
Par le maître de chai,
Le nectar délicieux
Pour être à l'apogée
Dans le chêne précieux
Des mois doit séjourner.
Oh, Sauternes ! Vin d'amour
Aux arômes délicats,
A la robe dorée,
Après ce long parcours
Tu nous combles de joie.
Nos papilles s'éveillent
Jamais on ne t'oublie
Or en bouteille
Source de ce pays
Vin que j'aime, Oh ! Sauternes
Devant toi, je me prosterne.

van Brigitte FAURE

08:00 Gepost door Vinama in Wijn poëzie | Commentaren (0) | Tags: sauternes, bordeaux, botrytis |  Facebook | |  Print

06 februari 2010

Vlaamse wijnblogdagen: De letter V.... van Vaten

Deze keer schrijven de Vlaamse wijnbloggers allen over een onderwerp dat begint met de letter "V". Weer eens wat anders dan allemaal over dezelfde druif, wijn of wijnstreek te schrijven. Ieder kan zijn eigen interpretatie geven en dus zullen er een veertiental hopelijk verschillende onderwerpen te lezen zijn op de Vlaamse wijnblogs vanaf vandaag.

tonnelerie 1 françois feres bourgogne
De boomstammen worden zo uit het bos aangeleverd.

Het was al jaren mijn wens om ooit eens een tonnellerie (kuiperij) in Frankrijk te bezoeken. Als je met wijn bezig bent kom je links of rechtsom vaak in aanraking met wijn die op hout is opgevoed. Nieuwe eikenhouten vaten, van één of twee wijnen (oftewel vaten van één of twee jaar oud) of grote oude houten foeders. Over de invloed van hout op de wijn ga ik het niet hebben vandaag maar wel over hoe die vaten gemaakt worden.

tonnelerie 2 françois feres bourgogne
Grégory Juhel van François Frères naast de in stukken gezaagde boomstammen.

Dat het af en toe handig is om relaties te hebben merkte ik toen ik bij een tonnellerie wou binnen geraken. Na een telefoontje van een gerenommeerde wijnmaker in de Bourgogne naar de tonnellerie François Frères  om meneer Leenders te ontvangen was alles meteen geregeld.

tonnelerie 3 françois feres bourgogne
Het hout wordt gespleten.

François Frères  is in de wijnwereld een begrip wat houten vaten betreft. Je vindt hun vaten over de hele wereld en bij de meest befaamde wijndomeinen zoals Domaine Romanee Conti in Vosne-Romanee en Gaja in Italië. François Frères is gevestigd in Saint-Romain niet ver van Meursault in Bourgogne. Ik dacht meteen even de wijnmaker Thierry Guyot te bezoeken in hetzelfde dorp die daar prachtige natuurlijke wijnen maakt maar zijn vrouw vertelde me dat hij die dag zou gaan jagen dus dat zal voor mijn volgende reis zijn.

tonnelerie 4 françois feres bourgogne
De vorm van de duigen wordt al zichtbaar.

Het maken van vaten is nog altijd een traditie in Bourgogne. Ook al worden er op een dag een 120 vaten gemaakt bij  François Frères  het doet allemaal nog zeer ambachtelijk aan met zeer veel handenarbeid. En dat al vier generaties sinds bijna honderd jaar. Naast de tonnellerie in Saint-Romain maken ze ook vaten in op acht andere plaatsen zoals de Bordeaux streek, Hongarije, Australië en Schotland voor jawel Whisky. Van alle vaten die ze maken wordt 75% voor wijn gebruikt en 25% voor whisky.  François Frères  heeft een wereldwijd marktaandeel van 20%.

tonnelerie 5 françois feres bourgogne
Het hout droogt twee à drie jaar in de buitenlucht.

De hoeveelheid hout die François Frères  permanent in voorraad heeft staat garant voor een vaten productie van drie jaar.

tonnelerie 6 françois feres bourgogne
Dit rijtje duigen, een puzzle, wordt uiteindelijk een vat.

tonnelerie 7 françois feres bourgogne
Het branden van de binnenkant van de vaten. De "chauffe" bepaald de in grote mate hoeveel invloed het hout op de smaak van de wijn zal hebben. Hazelnoot, geroosterd brood en vanille zijn o.a. de aroma's in wijn die van houten vaten komen. 

tonnelerie 8 françois feres bourgogne
In al deze vaten brand een hout vuur om ze van binnen te toasten. Alhoewel het hartje winter was liepen de mannen daar in korte broek vanwege de warmte met al die vuurtjes. Het rook er ook heerlijk.

tonnelerie 14 françois feres bourgogne
De zijkanten van het vat worden op maat gezaagd. Je ziet de rode laserstraal op het hout die de zaagcirkel aangeeft.

tonnelerie 10 françois feres bourgogne
De luchtdichtheid wordt getest om te voorkomen dat er vaten de deur uitgaan die zouden gaan lekken als er eenmaal wijn in zit.


tonnelerie 11 françois feres bourgogne
Het eindresultaat. Er worden hier negen verschillende soorten vaten gemaakt. Van het 225L Bordeaux vat, 228L Bourgogne vat tot 300L, 350L, 400L, 500L en 600L.  Met behulp van een laserbrander wordt het logo of de naam van het wijndomein in het vat gebrand. 

tonnelerie 12 françois feres bourgogne
Ingepakt en klaar voor transport naar de wijnmaker.

tonnelerie 13 françois feres bourgogne

Na de rondleiding zijn we hartelijk ontvangen door Max Gigandet de verkoopsdirecteur die om half elf 's ochtends een Chassagne-Montrachet 1e Cru Les Chenevottes 1998 van Gérard Maurice open trok. Dat noem ik nog eens een goed begin van de dag.
Samen met
Sarah Fagan van het wijnhuis De Bortoli Yarra Valley in Australie en een student oenologie van de UC Davis University uit Californië (die stage liep in de Bourgogne) hebben we de fles soldaat gemaakt terwijl het onderwerp van ons gesprek uiteraard over vaten en wijn ging. Van Sarah (28 jaar) zullen we in de toekomst nog wel wat horen want ze is in 2009 door Gourmet Traveller Wine Magazine uitgeroepen tot "Young Winemaker of the Year".  

Een schitterend bezoek met een fantastische rondleiding van Grégory Juhel, met dank aan Tonnellerie François Frères.

Tonnellerie François Frères
Saint-Romain
France
+33-3 80 21 23 33
courriers@francoisfreres.com
www.francoisfreres.com

12:50 Gepost door Vinama in Vlaamse Wijnblogdagen | Commentaren (13) | Tags: bourgogne |  Facebook | |  Print

03 februari 2010

Restaurant tip: Loiseau des Vignes in Beaune

Je kent die situatie waarschijnlijk wel. Met zijn tweeën naar een restaurant en zin in een goed glas wijn bij de maaltijd, zowel wit als rood maar twee flessen bestellen als je nog moet rijden is misschien geen goede optie. Bij de halve flessen is de keuze zeer gelimiteerd als ze er überhaupt al hebben en in de huiswijn per glas heb je al helemaal geen zin in.

Dat probleem zou ik die avond niet hebben. Ik had namelijk het restaurant Loiseau des Vignes voor die avond speciaal uitgekozen voor hun wijnkaart en ik wist dat het qua wijn wel goed zou zitten. Wat het eten betreft moest het ook wel goed zitten want de eigenaar Bernard Loiseau kreeg in 1991 zijn derde Michelin ster voor zijn restaurant Relais Bernard Loiseau. Bernard is helaas op jonge leeftijd in 2003 overleden en nu runt zijn vrouw Dominique de Groupe Bernard Loiseau die bestaat uit twee restaurants in Parijs en twee in de Bourgogne waarvan één ook een luxueus Relais & Châteaux hotel heeft. De drie Michelin sterren voor Relais Bernard Loiseau zijn er trouwens nog altijd.

restaurant Loiseau des Vignes  beaune 3


Naast Relais Bernard Loiseau heeft men dus ook sinds 2007 het restaurant Loiseau des Vignes in het historische centrum van Beaune.  Uniek aan dit restaurant is dat je er 70 verschillende wijnen per glas kunt bestellen en niet de minste. Uiteraard is komt het grootste gedeelte van de wijnen uit de Bourgogne (50) maar ook bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland staat op de kaart. De wijnen zijn uitgekozen door Eric Goettelmann,  de sommelier van het drie sterren restaurant in de groep. Voor alle duidelijkheid,  Loiseau des Vignes heeft vandaag de dag geen enkele Michelin ster.

Bij de reservering van de tafel hadden we wel even doorgegeven dat we een tafeltje bij de "wijnmuur" zouden waarderen want het kleine restaurant bestaat eigenlijk uit twee aparte delen. Pal naast de wijnmuur is het dus ook geworden met zicht op de flessen van Jadot, Drouhin, Faiveley, Bichot, Bouchard... maar ook zeer grote flessen van Coche-Dury, Bonneau du Martray, Comtes Lafon en Domaine Raveneau. De prijzen per glas (8cl) gaan van 3 tot 45 Euro.

restaurant Loiseau des Vignes  beaune 2

We zijn voor het Menu Découverte van chef Christophe Quéant  gegaan. Een heerlijk vijf gangen menu voor 75€. Op de kaart staan Franse en ook vooral Bourgondische specialiteiten. De varkenswangetjes waren een openbaring voor me.
   
Wat de wijnen betreft had ik voor ons beiden iedere keer een andere wijn uitgekozen zodat we uiteindelijk een zevental verschillende wijnen hebben geproefd tijdens het diner. Wat is er de revue gepasseerd?
Een prachtige La Chateniére 2007 van Marc Colin, Saint-Aubin (6€). Wat kan die man wijn maken zeg. Een Chassagne-Montrachet 2007 van Vincent Dancer (9€), een Chassagne-Montrachet 2007 van Lucien Muzard (6€). Een fantastische volle brede, minerale complexe Coche-Dury, Meursault 2007 (12€). Een exotische Meursault 2004 van Bernard Bonin (11€). Een Vougeot 1e Cru Les Cras 2005 van Domaine de la Vougeraie (13€) en een Chambolle-Musigny 2005 van Charlopin.     

Een absolute aanrader voor elke wijnliefhebber. Wanneer komt er zo'n restaurant in België want ik wil meteen een tafel reserveren?

Restaurant Loiseau des Vignes
31, rue Maufoux - 21200 Beaune
Tél. : 03 80 24 12 06
Loiseau des Vignes website

23:21 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (5) | Tags: bourgogne |  Facebook | |  Print