06 februari 2010

Vlaamse wijnblogdagen: De letter V.... van Vaten

Deze keer schrijven de Vlaamse wijnbloggers allen over een onderwerp dat begint met de letter "V". Weer eens wat anders dan allemaal over dezelfde druif, wijn of wijnstreek te schrijven. Ieder kan zijn eigen interpretatie geven en dus zullen er een veertiental hopelijk verschillende onderwerpen te lezen zijn op de Vlaamse wijnblogs vanaf vandaag.

tonnelerie 1 françois feres bourgogne
De boomstammen worden zo uit het bos aangeleverd.

Het was al jaren mijn wens om ooit eens een tonnellerie (kuiperij) in Frankrijk te bezoeken. Als je met wijn bezig bent kom je links of rechtsom vaak in aanraking met wijn die op hout is opgevoed. Nieuwe eikenhouten vaten, van één of twee wijnen (oftewel vaten van één of twee jaar oud) of grote oude houten foeders. Over de invloed van hout op de wijn ga ik het niet hebben vandaag maar wel over hoe die vaten gemaakt worden.

tonnelerie 2 françois feres bourgogne
Grégory Juhel van François Frères naast de in stukken gezaagde boomstammen.

Dat het af en toe handig is om relaties te hebben merkte ik toen ik bij een tonnellerie wou binnen geraken. Na een telefoontje van een gerenommeerde wijnmaker in de Bourgogne naar de tonnellerie François Frères  om meneer Leenders te ontvangen was alles meteen geregeld.

tonnelerie 3 françois feres bourgogne
Het hout wordt gespleten.

François Frères  is in de wijnwereld een begrip wat houten vaten betreft. Je vindt hun vaten over de hele wereld en bij de meest befaamde wijndomeinen zoals Domaine Romanee Conti in Vosne-Romanee en Gaja in Italië. François Frères is gevestigd in Saint-Romain niet ver van Meursault in Bourgogne. Ik dacht meteen even de wijnmaker Thierry Guyot te bezoeken in hetzelfde dorp die daar prachtige natuurlijke wijnen maakt maar zijn vrouw vertelde me dat hij die dag zou gaan jagen dus dat zal voor mijn volgende reis zijn.

tonnelerie 4 françois feres bourgogne
De vorm van de duigen wordt al zichtbaar.

Het maken van vaten is nog altijd een traditie in Bourgogne. Ook al worden er op een dag een 120 vaten gemaakt bij  François Frères  het doet allemaal nog zeer ambachtelijk aan met zeer veel handenarbeid. En dat al vier generaties sinds bijna honderd jaar. Naast de tonnellerie in Saint-Romain maken ze ook vaten in op acht andere plaatsen zoals de Bordeaux streek, Hongarije, Australië en Schotland voor jawel Whisky. Van alle vaten die ze maken wordt 75% voor wijn gebruikt en 25% voor whisky.  François Frères  heeft een wereldwijd marktaandeel van 20%.

tonnelerie 5 françois feres bourgogne
Het hout droogt twee à drie jaar in de buitenlucht.

De hoeveelheid hout die François Frères  permanent in voorraad heeft staat garant voor een vaten productie van drie jaar.

tonnelerie 6 françois feres bourgogne
Dit rijtje duigen, een puzzle, wordt uiteindelijk een vat.

tonnelerie 7 françois feres bourgogne
Het branden van de binnenkant van de vaten. De "chauffe" bepaald de in grote mate hoeveel invloed het hout op de smaak van de wijn zal hebben. Hazelnoot, geroosterd brood en vanille zijn o.a. de aroma's in wijn die van houten vaten komen. 

tonnelerie 8 françois feres bourgogne
In al deze vaten brand een hout vuur om ze van binnen te toasten. Alhoewel het hartje winter was liepen de mannen daar in korte broek vanwege de warmte met al die vuurtjes. Het rook er ook heerlijk.

tonnelerie 14 françois feres bourgogne
De zijkanten van het vat worden op maat gezaagd. Je ziet de rode laserstraal op het hout die de zaagcirkel aangeeft.

tonnelerie 10 françois feres bourgogne
De luchtdichtheid wordt getest om te voorkomen dat er vaten de deur uitgaan die zouden gaan lekken als er eenmaal wijn in zit.


tonnelerie 11 françois feres bourgogne
Het eindresultaat. Er worden hier negen verschillende soorten vaten gemaakt. Van het 225L Bordeaux vat, 228L Bourgogne vat tot 300L, 350L, 400L, 500L en 600L.  Met behulp van een laserbrander wordt het logo of de naam van het wijndomein in het vat gebrand. 

tonnelerie 12 françois feres bourgogne
Ingepakt en klaar voor transport naar de wijnmaker.

tonnelerie 13 françois feres bourgogne

Na de rondleiding zijn we hartelijk ontvangen door Max Gigandet de verkoopsdirecteur die om half elf 's ochtends een Chassagne-Montrachet 1e Cru Les Chenevottes 1998 van Gérard Maurice open trok. Dat noem ik nog eens een goed begin van de dag.
Samen met
Sarah Fagan van het wijnhuis De Bortoli Yarra Valley in Australie en een student oenologie van de UC Davis University uit Californië (die stage liep in de Bourgogne) hebben we de fles soldaat gemaakt terwijl het onderwerp van ons gesprek uiteraard over vaten en wijn ging. Van Sarah (28 jaar) zullen we in de toekomst nog wel wat horen want ze is in 2009 door Gourmet Traveller Wine Magazine uitgeroepen tot "Young Winemaker of the Year".  

Een schitterend bezoek met een fantastische rondleiding van Grégory Juhel, met dank aan Tonnellerie François Frères.

Tonnellerie François Frères
Saint-Romain
France
+33-3 80 21 23 33
courriers@francoisfreres.com
www.francoisfreres.com

12:50 Gepost door Vinama in Vlaamse Wijnblogdagen | Commentaren (13) | Tags: bourgogne |  Facebook | |  Print

Commentaren

Aangebrand onderwerp Vinama, schitterend en jaloers dat ik ben ;-). Zo'n bezoek aan een tonnelerie staat ook hoog op mijn verlanglijstje. Na het lezen van je post denk ik dat ik daar toch eens dringend werk van moet maken...

Gepost door: Bart | 06 februari 2010

Wow! Ik kreeg ooit een kleine introductie over vaten maken op de cuverie van het domein Smith Haut-Lafite maar dit is duidelijk andere koek. Reken mij ook maar tot de bende jaloerse wijnliefhebbers.

Gepost door: pvo | 06 februari 2010

En met dank aan jou, vinama! Heerlijk stukje. Bezoek aan een tonnelerie staat ook al jaren op mijn to-do-lijstje. Misschien kan jij ons met je connecties intussen...

Gepost door: BDC | 07 februari 2010

Akkoord met de andere reagentia (;-))
(ps: de knappe foto s maken het zeer duidelijk, thx!)

Gepost door: vinejo | 07 februari 2010

Tof artikel! Give us more!

Gepost door: Peter VdV | 07 februari 2010

Het was de moeite en dit was zeker niet de laatste keer dat ik een tonnellerie heb bezocht.

@Peter, komt in orde!

Gepost door: Vinama | 07 februari 2010

Knappe post man Zou ik toch ook eens graag willen doen, in een tonnelerie komen. En je hebt dan nog niet de eerste de beste bezocht.
Hebben ze je ook verteld wat het verschil is tussen eik uit Allier, Limousin, Nevers, Troncais of Vosges? Had ik wel eens graag geweten.

Gepost door: Amaronese | 10 februari 2010

Houtsoorten Het verschil zit hem in verschillende aspecten maar blijkbaar vooral in de invloed op de tannine in de wijn.

Limousin: zeer hard en grof hout en geeft vrij snel krachtige tannine af
Tronçais: zachter en fijner hout, geeft maar langzaam fijne tannine af
Nevers: ook fijn hout maar geeft meer tannine dan Allier

Daarnaast zijn er ook verschillen in de aroma's die het hout aan de wijn afgeven.

Allier is trouwens een bos in Tronçais.

Gepost door: Vinama | 10 februari 2010

Dank je Interessant om weten. Er wordt dikwijls met de herkomst van die vaten gegoocheld, maar ik heb de indruk dat doorgaans meer dan de helft van de mensen niet eens weet waarover het gaat. 't Is trouwens ook de eerste keer dat ik hoor dat Allier een bos is in Tronçais ... .

Gepost door: Amaronese | 10 februari 2010

Inderdaad interessant artikel. Wat ik mij afvroeg was de prijs van een standaard vat. Heb je daar naar gevraagd?

Gepost door: St. Etienne | 11 februari 2010

Vatprijs De prijzen van vaten (niet specifiek voor tonnellerie François Frères) gaan van 500 tot 1000 euro maar het merendeel wat verkocht wordt schommelt rond de 600 euro.

Gepost door: Vinama | 11 februari 2010

jaloers Knap artikel, met veel plezier gelezen. Een belangrijk aspect bij het wijnmaken en wordt wel eens vergeten wat een goed vat kan bijbrengen.

Gepost door: Jeroen | 11 februari 2010

warm Ik was daar ooit eens in mei, toen het schitterend lenteweer was. Ik was al lang blij dat ze sowieso nog een korte broek aan hadden...

Gepost door: PvdW | 19 februari 2010

De commentaren zijn gesloten.