03 februari 2010

Restaurant tip: Loiseau des Vignes in Beaune

Je kent die situatie waarschijnlijk wel. Met zijn tweeën naar een restaurant en zin in een goed glas wijn bij de maaltijd, zowel wit als rood maar twee flessen bestellen als je nog moet rijden is misschien geen goede optie. Bij de halve flessen is de keuze zeer gelimiteerd als ze er überhaupt al hebben en in de huiswijn per glas heb je al helemaal geen zin in.

Dat probleem zou ik die avond niet hebben. Ik had namelijk het restaurant Loiseau des Vignes voor die avond speciaal uitgekozen voor hun wijnkaart en ik wist dat het qua wijn wel goed zou zitten. Wat het eten betreft moest het ook wel goed zitten want de eigenaar Bernard Loiseau kreeg in 1991 zijn derde Michelin ster voor zijn restaurant Relais Bernard Loiseau. Bernard is helaas op jonge leeftijd in 2003 overleden en nu runt zijn vrouw Dominique de Groupe Bernard Loiseau die bestaat uit twee restaurants in Parijs en twee in de Bourgogne waarvan één ook een luxueus Relais & Châteaux hotel heeft. De drie Michelin sterren voor Relais Bernard Loiseau zijn er trouwens nog altijd.

restaurant Loiseau des Vignes  beaune 3


Naast Relais Bernard Loiseau heeft men dus ook sinds 2007 het restaurant Loiseau des Vignes in het historische centrum van Beaune.  Uniek aan dit restaurant is dat je er 70 verschillende wijnen per glas kunt bestellen en niet de minste. Uiteraard is komt het grootste gedeelte van de wijnen uit de Bourgogne (50) maar ook bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland staat op de kaart. De wijnen zijn uitgekozen door Eric Goettelmann,  de sommelier van het drie sterren restaurant in de groep. Voor alle duidelijkheid,  Loiseau des Vignes heeft vandaag de dag geen enkele Michelin ster.

Bij de reservering van de tafel hadden we wel even doorgegeven dat we een tafeltje bij de "wijnmuur" zouden waarderen want het kleine restaurant bestaat eigenlijk uit twee aparte delen. Pal naast de wijnmuur is het dus ook geworden met zicht op de flessen van Jadot, Drouhin, Faiveley, Bichot, Bouchard... maar ook zeer grote flessen van Coche-Dury, Bonneau du Martray, Comtes Lafon en Domaine Raveneau. De prijzen per glas (8cl) gaan van 3 tot 45 Euro.

restaurant Loiseau des Vignes  beaune 2

We zijn voor het Menu Découverte van chef Christophe Quéant  gegaan. Een heerlijk vijf gangen menu voor 75€. Op de kaart staan Franse en ook vooral Bourgondische specialiteiten. De varkenswangetjes waren een openbaring voor me.
   
Wat de wijnen betreft had ik voor ons beiden iedere keer een andere wijn uitgekozen zodat we uiteindelijk een zevental verschillende wijnen hebben geproefd tijdens het diner. Wat is er de revue gepasseerd?
Een prachtige La Chateniére 2007 van Marc Colin, Saint-Aubin (6€). Wat kan die man wijn maken zeg. Een Chassagne-Montrachet 2007 van Vincent Dancer (9€), een Chassagne-Montrachet 2007 van Lucien Muzard (6€). Een fantastische volle brede, minerale complexe Coche-Dury, Meursault 2007 (12€). Een exotische Meursault 2004 van Bernard Bonin (11€). Een Vougeot 1e Cru Les Cras 2005 van Domaine de la Vougeraie (13€) en een Chambolle-Musigny 2005 van Charlopin.     

Een absolute aanrader voor elke wijnliefhebber. Wanneer komt er zo'n restaurant in België want ik wil meteen een tafel reserveren?

Restaurant Loiseau des Vignes
31, rue Maufoux - 21200 Beaune
Tél. : 03 80 24 12 06
Loiseau des Vignes website

23:21 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (5) | Tags: bourgogne |  Facebook | |  Print

Commentaren

Is genoteerd voor de volgende Bourgogne reis. Bedankt voor de tip.

Gepost door: Jerome | 04 februari 2010

Dat glas Coche Dury, daar vechten ze om op LPdV! Prijs valt al bij al heel goed mee voor zulke cultwijn...

Gepost door: vinejo | 04 februari 2010

per glas ? wow, dat is inderdaad wel een goed adresje ! Gisteren trouwens gegeten bij Pouic Pouic in Morlanwelz: uitstekend adresje, hele mooie wijnkaart !

Gepost door: Rick | 05 februari 2010

Wijnkaart Dank voor de tip Rick. Ziet er modern uit, jammer genoeg zoals zo veel restaurants geen wijnkaart op hun website. Overigens staat er naast wat foto's helemaal niks op hun site.

Gepost door: Olaf | 05 februari 2010

Toch een Michelin ster Ze hebben er net één gekregen van de heren/dames van Michelin. Proficiat!

Gepost door: Vinama | 02 maart 2010

De commentaren zijn gesloten.