28 januari 2010

Hospices-de-Beaune, wijnen voor een goed doel - Deel 3

Nog geen week later stonden we voor de poort van de 'Cuverie des Hospices-de-Beaune'. Na hartelijk te zijn ontvangen door de Roland Masse werden we door zijn oenoloog Sébastien Lecomte rondgeleid. Vanaf het punt waar de druiven na de oogst binnenkomen tot de kelder met de vaten wijnen toe.   

Hospice de beaune cuverie bourgogne
De cuverie met links boven het automatische pigeage systeem.

Van de 60ha wijngaarden zijn er 50 met pinot noir en 10 met chardonnay. Tijdens de oogst worden er kistjes voor 15kg druiven gebruikt door een honderd tot honderdvijftig mensen. De hele oogst wordt in tien dagen binnengehaald. In 2008 werd 30% van de oogst weggegooit vanwege de minder kwaliteit. Voor dit trieëren worden dertig personen aan het werk gezet. De cuverie die sinds 1994 net buiten het centrum van Beaune staat heeft een vijfenveertigtal roestvrijstalen en temperatuur gecontroleerde cuves. De pigeage gebeurd volledig automatisch.

Hospice de beaune cuverie chai pieces bourgogne

Er worden 44 verschillende cuvées gemaakt. Deze worden alle in primeur verkocht en moeten dan nog opgevoed worden (zie voor uitleg deel 1). Ik heb het domein bezocht twee weken voordat de veiling van de jaargang 2009, 799 vaten, zou plaatsvinden. Alle wijnen zaten nog maar enkele weken in houten vaten (piéce noemt men deze in de Bourgogne) De rode wijnen moesten hun malolactische gisting nog ondergaan en sommige wijnen waren nog bezig met het einde van hun alcoholische gisting. Je hoorde ze nog pruttelen in het vat.  

Hospice de beaune cuverie pipets bourgogne

Iedereen die wel eens jonge wijnen van het vat heeft geproefd weet dat dit niet altijd een pretje is en dat vooral door de tannine van de rode wijnen. Bij deze 2009 jaargang was het echter een plezier om ze zo jong te proeven. Zo ontzettend toegankelijk en aangenaam om nu al te drinken. Het zou te veel zijn om alle wijnen te beschrijven die we geproefd hebben maar hier volgt toch een indruk: 

Van de Cuvée Forneret, Savigny-lès-Beaune Premier Cru  hadden ze mij meteen een flesje mee mogen geven en die malo is helemaal niet meer nodig. Zeer zwoel fruit in de neus met een mooie medium aanzet, rijp fruit, rond en fijne tannine.

De tien vaten van deze wijn werden twee weken later verkocht voor een prjis van 2.600 tot 3.000 Euro per vat. Reken daar nog ongeveer 2.300 Euro aan kosten bij (500,00 Euro voor het vat + veiling kosten + élevage kosten bij een wijnboer) dan heb je de uiteindelijke prijs per vat, exclusief BTW. Delen door 288 en je hebt de prijs per fles.  

De Cuvée Lebelin, Monthélie Premier Cru had zoet fruit zoals aardbeien in de neus. Een kruidige aanzet met vol fruit en fijne zuren (iets te weinig misschien). De twaalf vaten zijn verkocht op de veiling voor 2.600 tot 2.800 per vat.
hospice de beaune cuverie sebastien lecomte
Links Sébastien Lecomte, oenoloog van Hospices-de-Beaune (bron foto: F.Leman)

Cuvée Boillot, Auxey-Duresses Premier Cru had een geconcentreerde kleur met ook het zwoele rode fruit. In de mond duidelijk hout, tannine en eucalyptus wat niet erg gewaardeerd werd door de vrouwen in het gezelschap. De mannen dachten er anders over.  De tien vaten zijn verkocht op de veiling voor 3.200 Euro per vat.
De Cuvée Cyrot Chaudron, Beaune Premier Cru was nog aan het gisten en had nog 3-4gram suiker wat nog zou zakken tot 2gram volgens Sébastien Lecomte. In de mond een zeer volle aanzet van fruit, bramen en confiture met ronde tannine. De veertien vaten zijn verkocht op de veiling voor 3.200tot 3.800 Euro per vat.

Cuvée Jéhan de Massol, Volnay-Santenots Premier Cru was een rijke, krachte wijn met hout en een fijne afdronk. De vierentwintig vaten zijn verkocht op de veiling voor 5.000 tot 6.000 per vat. Cuvée Dames de la Charité, Pommard Premier Cru had een gesloten neus en was krachtig in de mond met een stevige dosis tannine. De dertig vaten zijn verkocht op de veiling voor 5.000 Euro per vat.

Cuvée Baronne du Baij, Corton Clos du Roi Grand Cru had kersen en alcohol in de neus. Je merkte duidelijk dat je nu de topwijnen in het glas had want ze waren een stuk minder toegankelijk. De vijftien vaten zijn verkocht op de veiling voor 10.000-13.500 Euro per vat. Cuvée Georges Kritter, Clos de la Roche Grand Cru had krieken op alcohol een mooie krijdigheid en stevige tannine. De vier vaten zijn verkocht op de veiling voor 30.000 tot 32.000 Euro per vat.
Cuvée Madeleine Collignon, Mazis-Chambertin Grand Cru was gesloten en zeer jong. De zevenentwintig vaten zijn verkocht op de veiling voor 24.000 tot 29.000 Euro per vat.

Hospice de beaune cuverie mazis-chamberitn cuvee madeleine collignon 2009 bourgogne
Het nummer op het vat is het lotnummer op de veiling.
 
De witte wijnen waren fantastisch. Cuvée Françoise Poisard, Pouilly Fuissé was nog aan het gisten. Bij de witte wijnen vond ook de batonnage nog plaats dus de wijnen waren allemaal ondoorzichtig troebel. Dit heeft echter geen negatieve invloed op de smaak. Heerlijke wijn met frisse pomplemousse, citroen toetsen. De drieëntwintig vaten zijn verkocht op de veiling voor 3.200-3.800 per vat.
Een maatje serieuzer waren de Cuvée Philippe le Bon, Meursault-Genevrières Premier Cru (acht vaten zijn verkocht voor 10.500 tot 12.000 Euro), boter en citroen toetsen en de Cuvée de Bahèzre de Lanlay, Meursault-Charmes Premier Cru (zestien vaten zijn verkocht voor 7.500 tot 9.500 Euro). Voor de witte wijnen wordt enkel tronçais hout gebruikt omdat dat de wijnen minder markeerd.  

De Cuvée François de Salins, Corton Charlemagne Grand Cru was nog niet klaar met zijn alcoholische gisting en had nog wat suiker. De acht vaten zijn verkocht op de veiling voor 23.000 tot 30.000 Euro per vat.
De laatste witte was het klapstuk. Slechts vier vaten worden er gemaakt van de Cuvée Dames de Flandres, Bâtard-Montrachet. Een zeer complexe wijn die zich begint te vormen en waar het romige en boterachtige van de chardonnay van afdruipt. De vier vaten zijn verkocht op de veiling voor 53.000 tot 65.000 per vat.

Hospice de beaune cuverie white wine blanc meursault charmes bourgogne

De lokale négociants die van oudsher de traditionele kopers zijn op de Hospices-de-Beaune veiling zijn trouwens helemaal niet happy dat de wijnveiling tegenwoordig ook voor particulieren open is en dat er zelfs vanaf het internet live geboden kan worden. Dit heeft er namelijk toe geleid dat de prijzen de hoogte in zijn gegaan want iedereen in de hele wereld heeft nu toegang naar deze wijnen. De 2009 veiling heeft in totaal 5.000.000 Euro opgebracht. Niet slecht als je weet waar de inkomsten naar toe gaan.

Bourgogne 2009, een jaartal om in de gaten te houden zodra ze op de markt komt want er zullen veel mooie wijnen tussen zitten.  

Voor deel 1 Hospices-de-Beaune, wijnen voor een goed doel  zie 17 januari
Voor deel 2 Hospices-de-Beaune, wijnen voor een goed doel zie 21 januari

Commentaren

en welke vaten heb je zelf gekocht?

Gepost door: Peter VdV | 29 januari 2010

Het is deze keer nog bij een flesje gebleven....
't is crisis hè.

Gepost door: Vinama | 30 januari 2010

Hospices de Beaune Ik had de eer en het genoegen om bij die degustatie aanwezig te zijn. Het was de eerste keer dat ik wijn proefde die pas 5 weken “oud” was. Wat mij vooral verbaasde was dat het reeds wijn was. Weliswaar troebel voor de witte, maar glashelder voor de rode. Nog verbazingwekkender, de wijnen waren lekker! Om maar meteen over het hoogtepunt te spreken, de Bâtard-Montrachet: zo troebel als de Zenne, maar zijn aroma’s en smaakpatroon deden ons duidelijk denken aan die Bâtard uit 96 die we even daarvoor in een andere kelder hadden geproefd, ongetwijfeld top! Ik denk wel dat je ervaring moet hebben met wijnen op vat om over hun toekomst te spreken. Ik beperk mij dus tot het hic et nunc: zo lekker dat ik de hype rond 2009 best begrijp, meteen plezier en niet, zoals soms, eerst smoelen trekken met dan de belofte dat de wijn later wel zijn evenwicht zal vinden. Misschien nog even dit: het onthaal in de Bourgondische kelders was echt hartelijk, tijd nemen voor de proeverij, gezellige babbel, niet meteen afkomen met bestelbons of zo...

Gepost door: Frédéric | 02 februari 2010

Hallo,

Ik ben op zoek naar plus min 100 vaten van plus min 200L
heb jij een adresje voor mij?

Gepost door: harrie | 10 januari 2012

Voor wijn of voor iets anders?

Gepost door: Vinama | 12 januari 2012

De commentaren zijn gesloten.