21 januari 2010

Hospices-de-Beaune, wijnen voor een goed doel - Deel 2

Voor deel 1 zie 17 januari

De eerste twee wijnen werden inmiddels geschonken. Een Pouilly-Fuissé 2006, Cuvée Françoise Poisard die een ingetogen neus had en bleef houden zelfs na het walsen. In de mond een frisse aanzet met wat lichte molligheid. Fruitig, vooral exotisch en wat boter. Fijne zuren, mooi in balans en een lange afdronk met een spoor van alcohol. Roland Masse: 'Door de overrijpe druiven van het jaar is het een krachtige wijn geworden wat de mineraliteit wat wegdrukt'. 'Goed gemaakt' lees ik in mijn notitieblokje.

Daarnaast een Meursault Genevrières Premier Cru 2006, Cuvée Philippe le Bon die ook een gesloten neus had maar waar de mineraliteit wel naar boven kwam. In de mond een volle brede aanzet met vanille en hout maar gelukkig niet te dominant. Iets vettige textuur, brioche en mineralen. Ook hier de zuren weer precies op maat. Heeft veel potentieel.

Meursault Genevrières Premier Cru 2006, Cuvée Philippe le Bon


Vervolgens over op de rode wijnen met een Beaune Premier Cru 2005, Cuvée Dames des Hospitaliers. Een lichtrode kleur en een aromatische neus van rood fruit en cederhout. In het begin een echte charmeur maar gaat helaas wat achteruit na even in het glas te hebben gestaan. In de mond een fruitige medium aanzet. Doet wat jong, strak en droogtrekkend aan in mond maar er zit toch ook materie en potentieel. Roland Masse legt uit dat deze wijn van een wat zanderige ondergrond komt wat het verschil met de volgende wijn en de lagere aciditeit verklaard.

De Beaune Premier Cru 2005, Cuvée Nicolas Rolin had een vrij donkere kleur voor een pinot noir met nog een lichte paarse gloed wat komt door de rode klei van deze wijngaard. Een mooie maar discrete neus. Daarna komt het vollere fruit naar boven met verweven hout. Geeft een wat zachtere indruk. In de mond heeft de tannine duidelijk de overhand naast de hoge zuurgraad en is de wijn nog niet in evenwicht. Nog te jong en afblijven dus. Deze wijn is identiek hetzelfde gemaakt als de vorige wijn en geografisch liggen ze slechts enkele honderden meters uit elkaar.

zeebaars met algen, gemarineerde courgette, hazelnootboter met gember en Bouchot mosselen Alex colonnaDan was het tijd voor het heerlijke voorgerecht van Alex Colonna (Auberge du Pêcheur): zeebaars met algen, gemarineerde courgette, hazelnootboter met gember en Bouchot mosselen. Hierbij werden twee witte wijnen geserveerd. De Meursault Charmes Premier Cru 2005, Cuvée Albert Grivault had iets minder koud geserveerd mogen worden. Een strogele kleur met een volle neus van rijp fruit en een lichte houttoets. De neus evolueert wat negatief naar mate hij in het glas staat. In de mond een volle, complexe wijn met naast het rijpe fruit ook een frisse citrustoets. Aciditeit is duidelijk aanwezig maar is wel fijn. Verder mineralen en een metaaltoets die er volgens Ronald Masse niet in moet zitten en hij concludeert dat de wijn in een gesloten fase zit.

De Corton-Charlemagne Grand Cru 2006, Cuvée François de Salins mocht er zijn. Vrij donkergele kleur met zelfs iets van een licht oranje gloed. Een brede, volle, vineuse, complexe neus met brioche aroma. Ook in de mond dezelfde volheid en complexiteit met rijp fruit en een wat vettige textuur. De onderbouwende zuren brengen deze heerlijke wijn mooi in evenwicht en geven er zelfs een bepaalde elegantie aan.

Meursault Charmes Premier Cru 2005, Cuvée Albert Grivault Corton-Charlemagne Grand Cru 2006, Cuvée François de Salins Hospice de beaune


Bij de wilde eend met spitskool, zalf van aardpeer en maïskroket, nem van gekonfijte eendenbil met teriyaki werden twee rode wijnen geserveerd. De kleur van de Volnay-Santenots Premier Cru 1999, cuvée Jehal de Massol had zo goed als geen evolutie voor een wijn van tien jaar en was zelfs nog wat geconcentreerd. Eerst wat muf in de neus wat later verdwijnt. Verder sous bois, natte bladeren, champignons en wat truffel in de neus. Medium aanzet met frambozen en de wijn wordt gedragen door een frisse zuurgraad. Doet nog jong aan met nog veel potentieel.

De Pommard 1e Cru 2005, Cuvée Dames de la Charité heeft een vrij donkere, kersenrode kleur. Zwoel en rijp fruit in de neus zoals aardbeien. Complex en kruidig. 'Zo moet ie!' lees ik in mijn proefnotitie. In de mond een mooie wijn maar met een toch wat nerveuze aciditeit maar niet agressief. Ook hier zit potentieel in.

Volnay-Santenots Premier Cru 1999, cuvée Jehal de Massol  Pommard 1e Cru 2005, Cuvée Dames de la Charité hospice de beaune


Bij de laatste wijnen werd een kaasbordje geserveerd wat ik wijselijk heb laten staan tot ik beide wijnen goed geproefd had. Rode wijn en kaas, ik blijf het geen ideale combinatie vinden en laat het vaak aan me voorbij gaan omdat de kaas in de meeste gevallen de wijn geen recht doet.

Als afsluiter kregen we een Mazis-Chambertin Grand Cru 2002, Cuvée Madeleine Collignan in het glas waarvan de kleur een begin van evolutie vertoonde. Aroma's van kersen, hout en bos. Had van mij wat meer complexiteit mogen hebben. In de mond een krachtige aanzet en dit is duidelijk een wijn met ruggengraat. Nog wel zeer jong dus laten liggen.

Als laatse wijn een Clos de la Roche Grand Cru 2002, Cuvée Georges Kritter. Robijnrode kleur en een ingetogen neus. Na het walsen wat fruit van frambozen en krieken. Viooltjes, cederhout en een gerookte toets. Medium aanzet waar je het fruit goed moet gaan zoeken maar het zit er wel in. Jong, vrij droge en stevige tannine en een warme afdronk van de alcohol. Ik vraag me af wat dit nog gaat worden.

Mazis-Chambertin Grand Cru 2002, Cuvée Madeleine Collignan Clos de la Roche Grand Cru 2002, Cuvée Georges Kritter hospice de beaune


Alle wijnen die deze avond zijn geschonken komen uit de persoonlijke voorraad van Hospice-de-Beaune wat betekend dat ze daar ook opgevoed zijn en helaas nergens in de winkel te verkrijgen zijn. We hebben dus wijnen geproefd die we zo goed als zeker nooit meer in ons glas zullen krijgen.  

Aangezien ik het weekend volgend op deze degustatie in de Bourgogne zou zijn heb ik dankzij Roland Masse de Cuverie van Hospices-de-Beaune kunnen bezoeken in het gezelschap van enkele gildeleden en samen met de oenoloog Sebastien Lecomte de jaargang 2009 uit het vat mogen proeven. Een onvergetelijke, prachtige maar vooral smaakvolle ervaring. Tweemaal ondergedompeld door Hospice-de-Beaune in een week tijd. Wat kan het leven van een wijnliefhebber toch mooi zijn.

Binnenkort deel 3 op Vinama van mijn bezoek aan de Cuverie van Hospices-de-Beaune. Bovenstaand artikel is gepubliceerd in 'Ken Wijn Magazine' van de Vlaamse Wijngilde.

Commentaren

Zo moet ie! Zeg dat wel...! ;-)

Gepost door: vinejo | 21 januari 2010

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.