28 december 2009

Test-Aankoop Champagne en Cava test 2009

Ook in 2009 heeft Test-Aankoop (consumentengids) traditiegetrouw weer een test met schuimwijn uitgevoerd. Dit jaar hebben ze de goedkope Franse champagnes uit de grootdistributie vergeleken met grote Franse merkchampagnes en Spaanse cava's. 32 flessen Champagne en Cava die te koop zijn in de supermarkten stonden op de proeftafel waaronder 10 champagnemerken met naam en faam, 11 champagnes van goedkope merken en 11 flessen cava.

 NaamType schuimwijnHerkomstPrijsSupermarktScore
1Mas Macià BrutCavaSpanje6,99Spar84
2Marquis de MarmontelChampagneFrankrijk14,15Colruyt84
3Mumm Cordon Rouge BrutChampagneFrankrijk25,85Colruyt, Delhaize,Makro,Chapion,Match84
4Freixenet Gran Cordon NegroCavaSpanje9,99Makro81
5Raphaël VillardChampagneFrankrijk11,45Carrefour81
6Meiter BrutChampagneFrankrijk15,05Delhaize81
7Laurent-Perrier BrutChampagneFrankrijk29,90Makro, Delhaize, Colruyt, Carrefour, Chamion, Match81
8Tattinger BrutChampagneFrankrijk31,25Delhaize, Makro81
9Veuve Clicquot Ponsardin BrutChampagneFrankrijk34,99Carrefour,Delhaize, Colruyt, Makro, Cora, Match81
10Ernest Rapeneau Sélection BrutChampagneFrankrijk13,99Champion79
11Duval-Leroy BrutChampagneFrankrijk20,39Delhaize79
12Arestel BrutCavaSpanje4,99Aldi77
13Nadal BrutCavaSpanje7,99Champion77
14Comte de BrismandChampagneFrankrijk11,49Lidl77
15Veuve Pelletier BrutChampagneFrankrijk14,44Makro77
16Pommery Brut RoyalChampagneFrankrijk24,87Makro, Delhaize, Colruyt, Carrefour77
17Vranken Demoiselle Tête de Cuvée BrutChampagneFrankrijk24,89Delhaize77
18Mas Pere ReservaCavaSpanje6,06Colruyt75
19Louis Veillé BrutChampagneFrankrijk13,95Spar75
20Piper Heidsieck BrutChampagneFrankrijk27,99Colruyt, Delhaize, Makro, Cora, Champion, Match75
21Moët & Chandon Brut ImpérialChampagneFrankrijk29,95Makro, Delhaize, Colruyt, Carrefour, Cora75
22Ferriol BrutCavaSpanje5,79Carrefour73
23Barza BrutCavaSpanje8,49Colruyt73
24Veuve Deloynes Tradition BrutChampagneFrankrijk11,59Cora73
25Castellnou BrutCavaSpanje4,99Cora69
26Carbo BrutCavaSpanje4,99Aldi69
27Delagne & Fils Cuvée PrestigeChampagneFrankrijk17,69Intermarché69
28Codorníu Gran Plus UltraCavaSpanje12,49Delhaize66
29Lanson Black Label BrutChampagneFrankrijk28,95Colruyt, Cora, Champion66
30Freixenet Cordon NegroCavaSpanje8,39Match64
31Veuve Durand Brut RéserveChampagneFrankrijk11,49Aldi64
32Comte d’Estenac BrutChampagneFrankrijk14,59Match52
Beste uit de test: 1 & 4
Beste koop: 1, 18 & 26
De wijnen zijn beoordeelt op het uitzicht, de geur, de smaak en de prijs. 
Score tussen 65 en 100: aanbevolen als lekker
Score tussen  41 en 64: correct
Score tussen    0 en 40: te mijden schuimwijn
De vernoemde prijzen zijn genoteerd op 17/11/2009 en gelden voor de eerste supermarkt die achter elke schuimwijn staat.
Bron: Testaankoop

De hoogste score dit jaar krijgt 84 punten terwijl dat vorig jaar 91 was. Ook nu kan ik mijn commentaar van vorig jaar herhalen: "Wat wel opvalt zijn de verschillende resultaten van sommige Champagnes die zowel dit jaar als vorig jaar in de test zaten."
Bijvoorbeeld de Lanson Black Label Brut, vorig jaar op de derde plaats met 88 punten, nu op de 29e plaats met 66 punten. Wel een heel erg groot verschil en dat voor een Champagne Brut die in principe ieder jaar dezelfde kwaliteit heeft of zou moeten hebben of is het proefpanel gewijzigd?
Taittinger Brut Réserve de grote winnaar vorig jaar met 91 punten, nu op plaats 8 met 81 punten.

En hoe zit het met de prijsevolutie ten opzichte van vorig jaar? Van de 14 schuimwijnen die vorig ook al in de test waren opgenomen zijn er nu:
7 duurder (Mumm, Taittinger, Veuve Clicquot, Moët, Veuve-Durand en Freixenet)
4 even duur (Meiter, Franken, Piper-Heidseck en Comte d'Estenac)
3 goedkoper (Raphaël Villard, Comte de Brismand, Louis Veillé Brut)
 
Helaas is er net zoals vorig jaar nergens uitleg te vinden over hoe de degustatie heeft plaatsgevonden. Werd er blind geproefd of niet, wie waren de proevers, op welke temperatuur werden de wijnen geschonken, werden ze allemaal in één keer gestest of op meerdere dagen, waarop is de keuze van de wijnen gebaseerd, etc...? 

Eerdere artikels op Vinama over Champagne/Schuimwijn tests:
Test-Aankoop Champagne en Schuimwijn test 2008
Schuimwijn vergeleken met Champagne door Test-Aankoop (2007)
Welke Champagne voor de feestdagen (WineSpectator)? 

  champagne flessen bottles bouteilles civc
(Photo-Collection CIVC) 

21:42 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: schuimwijn, champagne, cava |  Facebook | |  Print

24 december 2009

Sneeuw in de wijngaard

kerstwens 2009 sneeuw wijngaard snow vineyard neige vignoble

(Bron foto:onbekend)

07:30 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

20 december 2009

Ook Corbières kan TOP zijn: Cuvee N° 3 de Castelmaure

In 1998 is voor de eerste maal de top Corbières Cuvée N° 3 gemaakt. Sinds 2000 kom ik regelmatig bij deze Cave en deze week is mijn laatste fles 1998 voor de bijl gegaan. Wie zegt dat wijn uit de Corbières niet kan verouderen en altijd jong op zijn fruit gedronken moet worden raad ik aan de Cuvée N° 3 van de Cave coöperative Castelmaure uit  Embres & Castelmaure eens aan te schaffen. Na 11 jaar is de 1998 nog vol levenslust en hij had zelfs nog enkele jaren in de kelder kunnen blijven liggen. 1998 was dan ook wel een uitzonderlijk goed jaar in de Corbières.  Kleine oogst, rijpe en geconcentreerde druiven wat resulteerde in volle wijnen met stevig fruit.

In 2001 kon je op het domein nog een fles Cuvée N° 3 kopen aan 11,20 Euro. Nu acht jaar later moet je voor de recente jaargangen rekenen rond de 17,00 Euro op het domein en aan diezelfde prijs bij wijnhandelaars in België en Nederland.

De Cave Castelmaure heeft een tiental jaar geleden drastisch het roer omgegooid. Van een doorsnee cave coöperatieve zijn ze veranderd in een dynamisch wijnbedrijf. Nog nooit heb ik een Cave Coöperative die zo begrepen heeft wat marketing kan betekenen voor de verkoop van hun wijnen. Moderne designetiketten en regelmatig nieuwe cuvees met markante namen zoals Eternel AntidépresseurInterdit au Snobs, Les enfants du roc(k) en à Perpète. Vaste waarde in het gamma is de aantrekkelijk geprijsde La Pompadour van rond de 7,00 Euro. Verrassend veel kwaliteit voor dat geld.
Mede dankzij de adviezen van Michel Tardieu en Dominique Laurent, de bekende wijnmakers uit de Rhône en Bourgogne, behoren ze nu tot de top van de Languedoc en er wordt zelfs gezegd dat het (één van) de beste cave coöperative van heel Frankrijk is. 

Het tijdschrift Terre de Vins heeft in het september/oktober nummer een top 20 gepubliceerd van de beste Languedoc-Rousillon wijnen. De jury bestond onder andere uit Michel Bettane en Stéphane Derenoncourt. 50 wijnen uit 2006/2007 stonden blind op tafel. De Cuvée N°3 2007 van Cave Castelmaure kwam als winnaar te voorschijn en liet wijnen zoals La Petite Sibérie 07 van Hervé Bizeul (€200) en Révérence 07 van Domaine du Mas Blanc (€350) ruimschoots achter zich. Het goede nieuws is dat de Cuvée N°3 2007 nog overal verkrijgbaar is. 
Ook staan twee wijnen in de top 11 van Château Ollieux-Romanis, Corbières, namelijk de Cuvée Or 07 en Atal Sia 07. Na een bezoekje in juli jongstleden aan dit doemin liggen beide wijnen ook in mijn kelder. Ik kan de keuze van de jury van Terre de Vins dan ook alleen maar bevestigen.    

castelmaure cuvee n° 3 corbieres embres

Komende van de Terroir de Durban (leisteen, klei en kalk) bestaat de Cuvée N° 3 uit  Grenache 35%,  Syrah 40% en Carignan 25%. Opgevoed gedurende 12 maanden op nieuw hout, niet geklaard noch gefilterd.

Proefnotitie: Weinig evolutie in de rode kleur, hoogstens een wat brede waterrand. Zeer complex in de neus met tertiare aroma's. Gebrande toetsen, koffie en chocolade. Pruimen, noten en leer. Alles goed gedoseerd en zeer elegant. Fantastisch gewoon. In de mond een fluweel zachte aanzet met mooie verweven tannine. Volle structuur met nog wat fruit die niet doet vermoeden dat deze wijn 11 jaar oud is. Perfect in evenwicht alsook perfect op dronk. Een zeer grote Corbières met lengte die nog jaren mee kan. De fles was in een mum van tijd leeg. Vinama: 17+

Castelmaure SCV
4, route des canelles
11360 Embres & Castelmaure
Tél. : +33 (0)4 68 45 91 83. Fax : +33 (0)4 68 45 83 56
www.castelmaure.com

23:36 Gepost door Vinama in Corbières | Commentaren (6) | Tags: corbieres, languedoc |  Facebook | |  Print

10 december 2009

Claude bourguignon - Wijngaard microbioloog

Claude Bourguignon en zijn vrouw Lydia Gabucci-Bourguignon zijn beide gerenommeerde agrarische wetenschappers die destijds een 'Laboratoire d'Analyse Microbiologique des Sols' opgericht hebben nadat bij INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) weining waarde werd gehecht aan de onderzoeken van Bourguignon en ze zelfs in de prullebak eindigden.
  
In april 1991 gaf Claude Bourguignon een lezing voor een grote groep wijnmakers op uitnodiging van de BIVB (Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne).
Hij vertelde daar dat er in sommige wijngaarden in Bourgogne minder biologisch leven zat dan in de Sahara door het feit dat ze waren platgespoten met chemische middelen. Deze uitspraak sloeg daar uiteraard in als een bom en schudde een hoop wijnproducenten wakker. In hetzelfde jaar schreef hij het boek 'Le sol, la terre et les champs'.

De Bourguignon's adviseren niet de minste domeinen want onder hun klanten bevinden zich onder andere Romanée-Conti, Leflaive, Clos-de-Tart, Lafon in Bourgogne, Jacques Selosse in Champagne,  Huet, Dagueneau in de Loire, Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape, Mas de Daumas Gassac, Mas Amiel in de Languedoc-Rousillion, Château Ausone, Troplong Mondot, Canon la Gaffelière, La Tour Figeac in Bordeaux en nog vele andere zoals ook de christelijke Koerden in Irak die weer wijn willen gaan verbouwen.

Wat doen ze dan voor deze domeinen? Analyse van de bodem, en kijken of er nog leven in zit. Zijn de wijnstokken gezond? Gaan hun wortels diep genoeg en krijgen ze de juiste hoeveelheid water? Wat voor een terroir is het? Welk druivenras moet er op verbouwd worden en met welke densiteit? In de volgende video hoor je het hem zelf uitleggen en zie je hem met zijn microscoop aan het werk op het veld.

22:17 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

05 december 2009

Vlaamse Wijnblogdagen: 'Changez' met Bubbels

Na het succes van de eerste  flessen uitwisseling tussen een tiental Vlaamse wijnbloggers die er vervolgens een artikel op hun blog over schreven was het nu de beurt om hetzelfde maar met 'bubbels' te doen.

Door het vertoeven in het buitenland mijnerzijds nam ik de fles van Gido van Imschoot namens Winetasting gisterenavond pas in ontvangst. Gido is docent en schrijft voor Winetasting en dat niet alleen, hij heeft zoveel te vertellen  dat hij ondertussen ook al enkele boeken heeft geschreven zoals het pas verschenen 'Welkom op ons domein. De Passie van Belgische wijnboeren' en verder 'Terug naar de wijngaard', 'De smaak van wijn' en ook een boek over 'Champagne'. Welke fles bubbels kan ik verwachten had ik mezelf afgevraagd. Champagne of misschien wel een heel andere soort bubbels?  Waarschijnlijk van een vrij onbekende wijnboer die prachtige bubbels maakt?

Bubbels bestaan er in allerlei soorten en ze komen tegenwoordig niet alleen maar uit de Champagne. In tegendeel, de niet Champagne schuimwijnen maken een grote opkomst mee de laatste jaren.
Het roert momenteel nogal in de Champagne streek. Zo schreef ik vorig jaar hier op Vinama nog dat wegens een druiven tekort de Champagne appellatie geografisch ging uitbreiden. Toen in 2008 de economische crisis zijn intrede deed was dit onmiddelijk te merken in de Champagne verkoop. Vervolgens onstond er in 2009 een verhitte discussie tussen de grote Champagne huizen en de 'recoltants' (deze verbouwen de druiven en verkopen ze door aan Champagne huizen)  over de toegestane hoeveelheid te oogsten druiven. De grote Champagne huizen vonden dat de oogst maar met 40% naar beneden moest in 2009 om zo te voorkomen dat de voorraad Champgane niet nog verder vergroot werd en om de huidige (hoge) Champagne prijzen te kunnen behouden. De récoltants waren hier uiteraard niet mee gediend want iedere kilo druiven minder is minder geld in de portomonnee. Aan de andere kant te veel produceren en niet kunnen verkopen is ook geen oplossing dus werden er keiharde onderhandelingen gevoerd, de moeilijkste die Patrick le Brun, president van 'Syndicat Général des Vignerons ' tot nu toe had meegemaakt. De récoltants vroegen een rendement per hectare van 10.400kg druiven terwijl de Champagne huizen 7.500kg de limiet vonden. Uiteindelijk werd het een basis van 8.000kg maar men mag tot 9.700kg plukken. De Champagne huizen betalen de druivenboeren voor de laatste 1.700kg pas in november van volgend jaar en voor de eerste 8.000kg gedurende vier kwartalen volgend op de levering. 
Het uiteindelijke compromis betekend nog altijd een inkomsten verlies van tussen de 30-50% voor de druivenboer aldus Le Brun. In 2008 was het toegestane rendement trouwens 14.200kg per hectare dus maar liefst 44% meer dan in 2009.

Volgens de l'Association Champenoise de Gestion et de Comptabilité, gaat de helft van de Champagne explotaties in hun voortbestaan in gevaar komen en vooral dan de jonge wijnboeren die zich in de schulden hebben moeten steken om hun bedrijf op te starten. Per hectare kost het ongeveer 20.000 Euro om er Champagne druiven op te verbbouwen. De opbrengst is normaliter ongeveer 75.000 Euro per/ha maar in 2009 zal dit dus een derde minder zijn.

Niet alleen de druivenboeren hebben het moeilijk, in de gehele Champagne sector is de crisis te voelen. De bank "Credit Agricole"  verwacht in 2010 voor 500 miljoen euro leningen te verlenen in de Champagne streek waarvan 63% aan négociants, 24% voor de druivenboeren en 13% voor de co-operatieven (bron Vitisphere). Helaas zijn de cijfers van 2009 of 2008 om te vergelijken niet beschikbaar.  Zouden er trouwens ook bedrijven zijn die in de afgelopen betere jaren geld opzij hebben gezet voor moeilijkere tijden?

champagne bottles cellar 2
(Photo-Collection CIVC) 

En de prijs van een fles Champagne?
In Engeland, de grootste afnemer van Champagne zijn tijdelijk de prijzen al spectaculair gedaald en kan er van een ware Champagne prijzenoorlog worden gesproken tussen de supermarkten. Enkele voorbeelden:

Morissons, Champagne aan -50%:
Bollinger Special Cuvée Brut,  prijsdaling van £35.99 naar £17.95  (€19,79)
Moët & Chandon Brut Impérial, prijsdaling van £28.88 naar 14.39  (€15,86)
Lanson Black Label Brut, prijsdaling van £26.99 naar £13.45
Nicolas Feuillatte Brut, prijsdaling van £26.98 naar £12.99

Tesco:
Taittinger Brut Réserve, prijsdaling van £10 naar £23.88 of £22.68 vanaf zes flessen  (€25,00)
Mumm Cordon Rouge Brut,  prijsdaling van £5 naar £21.99 of £20.89 vanaf zes flessen (€23,00)

Volgens onderzoeksbureau Nielsen is de Champagne verkoop in Engeland de afgelopen maanden met ruim 21% gestegen. Ik kan me er iets bij voorstellen bij nog geen 20,00 Euro voor een fles Bollinger die 37,00 tot 45,00 Euro in België kost. Dit soort dalingen van de bekende merken heb ik in de België nog niet gezien maar misschien heb ik iets over het hoofd gezien? Delhaize heeft wel een Champagne onder de 10,00 Euro geintroduceerd, bij Carrefour staat de Grand-Duchêne in de aanbieding van €24,89 voor €16,95 en bij de GB de Charles Lafitte Grande Cuvée van €23,55 voor €15,70 (beide in 2+1 promotie).  

De Engelse Supermarktketen Tesco heeft een offerte gevraagd aan meerdere Champagne huizen  voor 300.000 flessen Champagne die ze op de schappen wil zetten aan minder dan 10.00 Euro. Ook grote Champagne namen zijn hiervoor benaderd. Het zou dus zo kunnen dat de Engelse consument een groot Champagne merk, welliswaar met een ander etiket, voor onder de 10,00 Euro kan aanschaffen. Geruchten gaan dat zelfs Bollinger in de running is.....

Rest mij nog te zeggen dat er ook veel (kleinere) Champagne huizen zijn die niet met hun prijs naar beneden gaan omdat hun kwaliteit en geringe productie vaak garant staat voor de volledige verkoop van hun voorraad.

cuvee ruffus 2 vignobledes agaisesTerug nu naar de fles bubbels gekregen van Winetasting. Het was een fles Cuvée Ruffus, Blancs des Blancs, non millésimé  van de Vignoble des Agaises uit Haulchin, België. Natuurlijk geen onlogische keus van Gido als je weet dat hij net een boek heeft geschreven over Belgische wijnboeren.
Deze schuimwijn gemaakt volgens de 'méthode traditionelle' komt van naar het zuiden gelegen wijngaarden op de kalkgronden vlakbij Binche. In 2002 is Raymond Leroy, na het behalen van zijn oenologiediploma in Montpellier, samen met enkele wijnvrienden begonnen met de productie van schuimwijn van chardonnay bijgestaan met de expertise van Thierry Gobillard uit de Champagnestreek. Later heeft men naast de oorspronkelijke 2 hectare nog grond bijgekocht waardoor er nu in totaal 10 hectaren met niet alleen maar chardonnay maar ook pinot noir en pinot meunier staan zodat er ook een rosé gemaakt wordt. In de toekomst wil men graag uitbreiden naar 15 hectare zodat er 150.000 flessen gemaakt kunnen worden. Op gebied van commercialisatie van de wijn heeft dit domein blijkbaar geen enkel probleem. 

De schuimwijnen van Vignoble des Agaises zijn al regelmatig in de prijzen gevallen zoals recentelijk nog bij de Mondial du Vin de Bruxelles 2009 en verkozen als beste Belgische schuimwijn 2009 op Megavino.
Een ruim jaar geleden had ik voor het eerst Cuvée Ruffus gedronken tijdens een kleine blinde schuimwijn degustatie en was er toen niet echt van onder de indruk. De fles die ik gisteren opentrok kon me echter wel wat meer bekoren. Een fijne mousse in het glas met een frisse neus van appels en een lichte toets van geroosterd brood. Geeft een wat vollere indruk dan dat ik me kan herinneren van een jaar geleden. In de mond een mooie mousse met een frisse zuurgraad met groene appels. Een goede dosage, lekkere droge indruk met een licht bittertje in de afdronk. Goed gemaakt, leuk glas schuimwijn met een interessante prijs/kwaliteits verhouding (12,00 Euro op domein) en ideaal als aperitief.