20 december 2009

Ook Corbières kan TOP zijn: Cuvee N° 3 de Castelmaure

In 1998 is voor de eerste maal de top Corbières Cuvée N° 3 gemaakt. Sinds 2000 kom ik regelmatig bij deze Cave en deze week is mijn laatste fles 1998 voor de bijl gegaan. Wie zegt dat wijn uit de Corbières niet kan verouderen en altijd jong op zijn fruit gedronken moet worden raad ik aan de Cuvée N° 3 van de Cave coöperative Castelmaure uit  Embres & Castelmaure eens aan te schaffen. Na 11 jaar is de 1998 nog vol levenslust en hij had zelfs nog enkele jaren in de kelder kunnen blijven liggen. 1998 was dan ook wel een uitzonderlijk goed jaar in de Corbières.  Kleine oogst, rijpe en geconcentreerde druiven wat resulteerde in volle wijnen met stevig fruit.

In 2001 kon je op het domein nog een fles Cuvée N° 3 kopen aan 11,20 Euro. Nu acht jaar later moet je voor de recente jaargangen rekenen rond de 17,00 Euro op het domein en aan diezelfde prijs bij wijnhandelaars in België en Nederland.

De Cave Castelmaure heeft een tiental jaar geleden drastisch het roer omgegooid. Van een doorsnee cave coöperatieve zijn ze veranderd in een dynamisch wijnbedrijf. Nog nooit heb ik een Cave Coöperative die zo begrepen heeft wat marketing kan betekenen voor de verkoop van hun wijnen. Moderne designetiketten en regelmatig nieuwe cuvees met markante namen zoals Eternel AntidépresseurInterdit au Snobs, Les enfants du roc(k) en à Perpète. Vaste waarde in het gamma is de aantrekkelijk geprijsde La Pompadour van rond de 7,00 Euro. Verrassend veel kwaliteit voor dat geld.
Mede dankzij de adviezen van Michel Tardieu en Dominique Laurent, de bekende wijnmakers uit de Rhône en Bourgogne, behoren ze nu tot de top van de Languedoc en er wordt zelfs gezegd dat het (één van) de beste cave coöperative van heel Frankrijk is. 

Het tijdschrift Terre de Vins heeft in het september/oktober nummer een top 20 gepubliceerd van de beste Languedoc-Rousillon wijnen. De jury bestond onder andere uit Michel Bettane en Stéphane Derenoncourt. 50 wijnen uit 2006/2007 stonden blind op tafel. De Cuvée N°3 2007 van Cave Castelmaure kwam als winnaar te voorschijn en liet wijnen zoals La Petite Sibérie 07 van Hervé Bizeul (€200) en Révérence 07 van Domaine du Mas Blanc (€350) ruimschoots achter zich. Het goede nieuws is dat de Cuvée N°3 2007 nog overal verkrijgbaar is. 
Ook staan twee wijnen in de top 11 van Château Ollieux-Romanis, Corbières, namelijk de Cuvée Or 07 en Atal Sia 07. Na een bezoekje in juli jongstleden aan dit doemin liggen beide wijnen ook in mijn kelder. Ik kan de keuze van de jury van Terre de Vins dan ook alleen maar bevestigen.    

castelmaure cuvee n° 3 corbieres embres

Komende van de Terroir de Durban (leisteen, klei en kalk) bestaat de Cuvée N° 3 uit  Grenache 35%,  Syrah 40% en Carignan 25%. Opgevoed gedurende 12 maanden op nieuw hout, niet geklaard noch gefilterd.

Proefnotitie: Weinig evolutie in de rode kleur, hoogstens een wat brede waterrand. Zeer complex in de neus met tertiare aroma's. Gebrande toetsen, koffie en chocolade. Pruimen, noten en leer. Alles goed gedoseerd en zeer elegant. Fantastisch gewoon. In de mond een fluweel zachte aanzet met mooie verweven tannine. Volle structuur met nog wat fruit die niet doet vermoeden dat deze wijn 11 jaar oud is. Perfect in evenwicht alsook perfect op dronk. Een zeer grote Corbières met lengte die nog jaren mee kan. De fles was in een mum van tijd leeg. Vinama: 17+

Castelmaure SCV
4, route des canelles
11360 Embres & Castelmaure
Tél. : +33 (0)4 68 45 91 83. Fax : +33 (0)4 68 45 83 56
www.castelmaure.com

23:36 Gepost door Vinama in Corbières | Commentaren (6) | Tags: corbieres, languedoc |  Facebook | |  Print

Commentaren

Goed om weten! Olaf, leuk stukje over Castelmaure. Weet je ook waar je deze wijn in België kunt verkrijgen? Ik zou de Cuvée 3 van 2007 wel eens tegenover de wijnen van Domaine du Grand Arc (ook Corbières) willen zetten om te vergelijken.

Grtn, Pvo

Gepost door: pvo | 21 december 2009

Ooit een 'mindere' cuvée van gedronken (10tal euro) die me zéér is bevallen.Vinarte heeft blijkbaar de 2005 in huis.
ps:Leuke foto!

Gepost door: vinejo | 21 december 2009

corbières cuvée n°3 ook leuk om mee te vergelijken: cuvée C de Camplong (ook Corbières), zelfde prijscategorie, zelfde (top)kwaliteit vind ik. allebei oa te vinden bij Michel Delattre (bij Simonis, Koekelberg).
PS onlangs de n°3 uit 2007 geproefd, weliswaar te fris, maar voorlopig afblijven is de boodschap. geef die zeker een aantal jaren kelder!

Gepost door: Frédéric | 21 december 2009

C de Camplong Nog zo'n topper uit de Corbières en 'toevallig' ook gemaakt door Tardieu & Laurent net zoals de Cuvée N° 3 van Castelmaure.
In 2008 had ik een C de Camplong 2000 meegenomen naar een blinde degustatie en zoals ik hoopte werd hij als beste wijn van de avond gescored.....

@PVO
Als je wil kan bij Delattre een flesje voor je halen?

Gepost door: Vinama | 21 december 2009

Castelmaure Pas vorige week een magnum cuvée n°3 van 2003 gekraakt. Prima wijn en reeds uitstekend op dronk. Ook de "Pompadour" van 2001 had ik in huis, maar die is reeds enige tijd geleden opgedronken. Veel kwaliteit voor relatief weinig geld.

Gepost door: dwmc51 | 23 december 2009

@Vinama Oh ja graag! Als je passeert bij Delattre mag je me gerust een flesje of 3 meegraaien. Je laat maar iets weten hoe we de betaling regelen. Mijn mailadres heb je nog wel ergens niet?

Gepost door: pvo | 23 december 2009

De commentaren zijn gesloten.